1. Supercritical fluid and conventional extractions of high value-added compounds from pomegranate peels waste: production, quantification and antimicrobial activity of bioactive constituentsKaja Kupnik, Maja Leitgeb, Mateja Primožič, Vesna Postružnik, Petra Kotnik, Nika Kučuk, Željko Knez, Maša Knez Marevci, 2022, izvirni znanstveni članek Opis: This study is focused on different extractions (Cold Maceration (CM), Ultrasonic Extraction
(UE), Soxhlet Extraction (SE) and Supercritical Fluid Extraction (SFE)) of bioactive compounds from
pomegranate (Punica Granatum L.) fruit peels using methanol, ethanol, and acetone as solvents in
conventional extractions and changing operating pressure (10, 15, 20, 25 MPa) in SFE, respectively.
The extraction yields, total phenols (TP) and proanthocyanidins (PAC) contents, and antioxidant
activity of different extracts are revealed. TP and PAC recovered by extracts ranged from 24.22 to
42.92 mg gallic acid equivalents (GAE)/g and 2.01 to 5.82 mg PAC/g, respectively. The antioxidant
activity of extracts ranged from 84.70% to 94.35%. The phenolic compound identification and
quantification in selective extracts was done using the LC-MS/MS method. The contents of different
flavonoids and phenolic acids have been determined. SFE extract, obtained at 20 MPa, contained
the highest content (11,561.84 µg/g) of analyzed total polyphenols, with predominant ellagic acid
(7492.53 µg/g). For the first time, Microbial Growth Inhibition Rates (MGIRs) were determined at
five different concentrations of pomegranate SFE extract against seven microorganisms. Minimal
Inhibitory Concentration (MIC90) was determined as 2.7 mg/mL of SFE pomegranate peel extract in
the case of five different Gram-negative and Gram-positive bacteria. Ključne besede: antimicrobial activity, antioxidants, bioactive compounds, extraction, LC-MS/MS, phenolics, phytochemistry, pomegranate, Punica Granatum L., secondary metabolites Objavljeno v DKUM: 24.03.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 3
Celotno besedilo (2,02 MB) Gradivo ima več datotek! Več... |
2. Separacija vrednih spojin iz lupin granatnega jabolka : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnjeEma Šušteršič, 2021, diplomsko delo Opis: Lupina granatnega jabolka vsebuje veliko vrednih komponent, ki so dobri tudi za naše zdravje. Namen diplomske naloge je bil preučiti izkoristke ekstrakcije lupin granatnega jabolka ter koncentracijo vrednih spojin v ekstraktih. Uporabili smo dve različni ekstrakcijski metodi, enostopenjsko ekstrakcijo s podkritično vodo in dvostopenjsko ekstrakcijo, kjer smo v prvi stopnji uporabili konvencionalno ekstrakcijo z vodo ali etanolom, v drugi stopnji pa smo ekstrakt pridobljen v prvi stopnji ponovno ekstrahirali v podkritični vodi. Cilj raziskave je bil pridobiti ekstrakte s čim višjo vsebnostjo elagne kisline. V ta namen smo preučili tudi možnost koncentriranja elagne kisline v ekstraktih s spiranjem ekstraktov z metanolom. Rezultati raziskav kažejo, da se izkoristek enostopenjske ekstrakcije lupin granatnega jabolka znižuje z višanjem temperature, pri tem pa se zvišuje izkoristek trdne faze v reakcijski zmesi, ki predstavlja netopni del. S pomočjo UV-Vis spektrofotometra smo določevali vsebnost totalnih fenolov in flavonoidov v ekstraktih. Ugotovili smo, da se pri zviševanju temperature v enostopenjski ekstrakciji vsebnost celokupnih fenolov in flavonoidov zmanjšuje. V vseh ekstraktih lupin granatnega jabolka smo zaznali visoko antioksidativno aktivnost (več kot 80 %). S tem lahko potrdimo visoko vsebnost antioksidativnih komponent v lupini granatnega jabolka. S pomočjo HPLC analize smo določili vredne komponente (elagna kislina, 5-HMF, 5-metilfurfural, furfural) v posameznih ekstraktih. Ugotovili smo, da dobimo pri dvostopenjski ekstrakciji višjo koncentracijo elagne kisline v ekstraktih, ko uporabimo v prvi stopnji kot topilo etanol (473,4 mg/g ekstrakta elagne kisline). Najvišjo vsebnost pa dobimo, ko ta ekstrakt koncentriramo še z metanolom in znaša 618,6 mg/g ekstrakta. V primeru enostopenjske ekstrakcije s podkritično vodo dobimo najvišjo koncentracijo elagne kisline v ekstraktu pridobljenem pri 250 °C in 3 min, in sicer 153 mg elagne kisline/g ekstrakta. Poleg elagne kisline smo v enostopenjski ekstrakciji analizirali tudi koncentracijo 5-HMF, furfurala in 5-metilfurfurala, ki pa so prisotni v bistveno nižjih koncentracijah. Ključne besede: Granatno jabolko (Punica granatum L), totalni fenoli, totalni flavonoidi, elagna kislina, antioksidativnost, podkritična voda, biooglje, odpadna biomasa Objavljeno v DKUM: 06.10.2021; Ogledov: 1344; Prenosov: 163
Celotno besedilo (2,81 MB) |
3. Antimikrobna učinkovitost Punica granatum L. na Escherichia coli : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnjeAnže Peklar, 2019, diplomsko delo Opis: Namen diplomske naloge je pridobiti učinkovine iz različnih delov Punica granatum L. in proučiti njihov inhibitorni učinek na rast mikrobnih celic Escherichia coli ter določiti vsebnost totalnih fenolov in vitamina C v vzorcih.
S klasično vodno ekstrakcijo in Soxhletovo ekstrakcijo z etanolom smo pridobili učinkovine iz svežih in liofiliziranih semen, membrane in eksokarpa Punica granatum L. Proučili smo inhibitorni učinek ekstraktov na rast mikrobne kulture E. coli z disk difuzijsko metodo ter določili vsebnost totalnih fenolov in vitamina C v vzorcih.
Ugotovili smo, da se v celotnem sadežu Punica granatum L. nahajajo totalni fenoli, vitamin C in antimkrobne spojine, ki zavirajo rast bakterijske kulture E. coli. Koncentracije naštetih spojin so najvišje v membrani in eksokarpu Punica granatum L., saj smo v njihovih ekstraktih določili najvišjo vsebnost totalnih fenolov in vitamina C in omenjena dela Punica granatum L. izkazujeta tudi največji inhibitorni učinek na rast E. coli. Najmanj totalnih fenolov in vitamina C se nahaja v ekstraktih semen. Ključne besede: Punica granatum L., antimikrobne lastnosti, totalni fenoli, vitamin C, inhibicija, bakterije, sekundarni metaboliti Objavljeno v DKUM: 10.10.2019; Ogledov: 1831; Prenosov: 91
Celotno besedilo (1,93 MB) |