| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PROCES ZAPOSLOVANJA KADROV V MANJŠEM PODJETJU
Nataša Zupančič, 2009, diplomsko delo

Opis: Zaposlovanje kadrov v manjšem podjetju ima pogosto številne posebnosti. Del teh posebnosti izhaja že iz zakonskega okvira, ki omogoča majhnim podjetjem prilagojene rešitve, povezane z naravo njihovega poslovanja. V tem diplomskem delu predstavljamo splošen oris procesa zaposlovanja kadrov in posebej značilnosti za manjša podjetja (zakonsko ureditev, vsebinske značilnosti in podobno). V empiričnem delu podrobno analiziramo ta proces v manjšem podjetju, ki se ukvarja z igralniško dejavnostjo in gostinstvom — od načrtovanja obsega in strukture potrebnih kadrov do dejanske zaposlitve in praktičnega usposabljanja na delovnem mestu. Na osnovi te analize predlagamo nekaj rešitev, s katerimi bi izboljšali delovanje na tem področju. Vsebina empiričnega dela je zasnovana na neposrednih praktičnih izkušnjah, saj je avtorica diplomskega dela v tem podjetju zadolžena za izvajanje kadrovske dejavnosti.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: proces zaposlovanja kadrov, manjše podjetje, licenca, igralniška dejavnost
Objavljeno: 07.01.2010; Ogledov: 3055; Prenosov: 477
.pdf Celotno besedilo (307,15 KB)

3.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO GOSTINSKEGA DELAVCA
Jakob Furman, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo zgradili model za izbiro najprimernejšega gostinskega delavca — vodjo strežbe in vodjo kuhinje s pomočjo programa za večparametrsko odločanje. Preučili smo sedanji proces zaposlovanja in predlagali spremembe. Konstruirali smo hierarhično drevo kriterijev, ki smo jih dobili z analizo delovnega mesta. Analiza delovnega mesta je bila narejena s pomočjo izvedencev za gostinstvo in na podlagi sistematizacije delovnih mest. Izbira kandidata je podprta s programom za večparametrsko odločanje, ki temelji na lupini ekspertnega sistema DEXi. Program DEXi omogoča analize in primerjave dobljenih rezultatov, vendar smo za analizo tipa »kaj — če« uporabili program za vrednotenje Vredana. Na koncu pa je vedno za odločitev odgovoren tisti, ki jo je sprejel in odgovornosti ne more preložit na model. Žal model ni bil preizkušen pri naboru kadrov, kar pa ne pomeni, da ni uporaben.
Ključne besede: Proces zaposlovanja, Večparametrsko odločanje, Odločitveni model, Analiza delovnega mesta, Dexi, Vredana.
Objavljeno: 02.06.2010; Ogledov: 1888; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

4.
ZAPOSLOVANJE KADROV V TRGOVINSKI DEJAVNOSTI
Olivera Lukić, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo zaposlovanje kadrov v trgovinski dejavnosti v Sloveniji.V teoretičnem delu bolj podrobno opisujemo trgovinsko dejavnost,poklice,ki so za to dejavnost značilni ter proces zaposlovanja kadrov.V empiričnem delu izhajamo iz prevladujočih stališč v javnsti,po katerih je bila rast zaposlenosti v trgovini glede na celoto bistveno višja.Raziskujemo gibanje celotne zaposlenosti oziroma delovno aktivnega prebivalstva v Sloveniji od leta 2000 do 2009 in to gibanje primerjamo s trgovinsko dejavnostjo.Zavrnemo hipotezo,da je bila rast zaposlenosti v trgovinski dejavnosti bistveno večja.Z drugo hipotezo preverjamo,kolokšen delež objavljenih prostih delovnih mest v trgovinski dejavnosti je bil poleg klasičnih izobrazbenih profilov primeren tudi za druge oziroma alternativne izobrazbene profile.Ugotovili sm,da je delež sorazmerno visok...
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE -trgovinska dejavnost -zaposlovanje -proces zaposlovanja -prodajalec
Objavljeno: 05.01.2012; Ogledov: 1332; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (419,05 KB)

5.
PROCES ZAPOSLOVANJA KADROV V PODJETJU OBS D.O.O.
Borut Ficko, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava proces zaposlovanja v podjetju OBS d.o.o., ki sodi med mala oziroma mikro podjetja, ta podjetja pa bi po mnenju mnogih morala biti gradnik novega slovenskega razvojnega preboja. Podjetje je po naravi svoje dejavnosti usmerjeno na tuje trge in potrebuje tudi kadre iz teh okolij. V teoretičnem razdelku prikazujemo prevladujoče usmeritve za delovanje kadrovske funkcije, posebej opisujemo normativni okvir oziroma predpise pri zaposlovanju tujcev v Sloveniji. V empiričnem razdelku na osnovi poglobljenega intervjuja z zaposlenimi tujci v podjetju raziskujemo njihova stališča o zadovoljstvu z delom v podjetju in o njihovih osebnih izkušnjah pri procesu zaposlovanja in bivanja v Sloveniji. Odgovori kažejo, da so z večino stvari, na katere lahko neposredno vpliva podjetje, sorazmerno (zelo) zadovoljni, mnogo manj pa s postopki, ki so jih bili deležni pri različnih opravilih z državnimi, upravnimi in drugimi organi. Čeprav majhno število anketiranih ne dovoljuje posplošitev, pa vseeno nakazuje, da bo morala Slovenija kot država še marsikaj postoriti zlasti na praktični ravni, če želi, da se bodo tuji delavci bolje integrirali v okolje in da bo njihov splošni vtis o delu in življenju v Sloveniji boljši.
Ključne besede: Proces zaposlovanja kadrov, kadrovska funkcija, zaposlovanje tujcev, EURES
Objavljeno: 15.12.2011; Ogledov: 1571; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (743,71 KB)

6.
ZAPOSLOVANJE KADROV V MAJHNEM PODJETJU X
Kristina Kolac, 2011, diplomsko delo

Opis: Zaposlovanje in zaposlenost sta bistvena faktorja ekonomskega razvoja in družbenega ter osebnega položaja ljudi. Pri zaposlovanju kadrov se najprej srečamo z osnovnimi vprašanjem, koliko in kakšni delavci so potrebni pri uresničevanju določenih poslovnih ciljev ob optimalni produktivnosti dela, zato je za podjetje zelo pomembno, da zaposli kadre, ki jih najbolj potrebuje za uresničitev svojih poslovnih načrtov. V teoretičnem delu povzemamo nekatera prevladujoča strokovna izhodišča na področju zaposlovanja kadrov, medtem ko v empiričnem izdelku predstavljamo manjše podjetje ter njegov praktični pristop pri zaposlovanju kadrov. Na osnovi SWOT analize smo izluščili spoznanja, katere procese na področju zaposlovanja v tem podjetju bi bilo koristno dopolniti oziroma spremeniti. Diplomsko delo zaključujemo s predlogi za izboljšanje procesov, ki zadevajo zlasti pridobivanje in izbiro kadrov.
Ključne besede: zaposlovanje, pridobivanje kadrov, izbiranje kadrov, proces zaposlovanja kadrov
Objavljeno: 05.01.2012; Ogledov: 1584; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

7.
Proces zaposlovanja v organizacijskem sistemu zdravstvene nege
Sandra Klemenčič, 2012, diplomsko delo

Opis: Proces zaposlovanja je namenjen vsem aktivnostim od določitve prostih delovnih mest do sklenitve pogodbe o zaposlitvi z namenom zagotoviti organizaciji kandidate, ki imajo potrebno znanje, spretnosti in sposobnosti za učinkovito izvajanje nalog na področju zdravstvene nege. Potreba po zaposlitvi novega delavca nastane največkrat zaradi odhoda katerega od zaposlenih, porodniške, zaradi širitve obsega delovnih nalog ali daljših odsotnosti redno zaposlenih. Pri izbiri kandidatov za zaposlitev je pomembno tudi, da kandidati izpolnjujejo zahteve delovnega mesta in značilnosti osebe za prosta delovna mesta.
Ključne besede: organizacijski sistem, UKC Maribor, proces zaposlovanja, zdravstvena nega, delavec, delodajalec
Objavljeno: 20.11.2012; Ogledov: 955; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

8.
PROCES ZAPOSLOVANJA KADROV V PODJETJU X
Maja Šegatin, 2014, diplomsko delo

Opis: Pogovor o zaposlovanju je dandanes ena najpogostejših in hkrati pomembnejših tem v socialnem in gospodarskem okolju držav širom sveta. V času svetovne gospodarske krize in svetovnega kolapsa na področju zaposlovanja so delodajalci še kako bolj pozorni pri zaposlovanju novega kadra, ki ga potrebujejo za uresničitev in dosego svojih ekonomsko gospodarskih ciljev. Delodajalci so tisti, ki kader iščejo in se prilagajajo razmeram na trgu ter tudi smerem današnje delovne zakonodaje, ki nalaga delodajalcem vse več zakonskih obligacij in vse manj mahinacije pri izbiri svojega kadra. Tako je danes slika na trgu delovne sile takšna, da je vse več povpraševanja po delu in vse manj prostih delovnih mest, kar kaže na izrazito neravnovesje. Hkrati s tem imajo delodajalci čedalje zahtevnejše kriterije pri izbiri novo zaposlenih, v okviru nove zakonodaje so lažja in hitrejša odpuščanja, vse več je stečajev podjetij, stavk zaposlenih in drugih podobnih anomalij, ki so v nasprotju z zdravim gospodarskim okoljem. Tako imajo danes redka podjetja, ki še zaposlujejo, izredno velik problem, kako ob tej masi brezposelnih ljudi izbrati najprimernejšo osebo oziroma kandidata. Poslužujejo se tako najrazličnejših standardnih metod in prijemov za izbiro in selekcijo, vse pogosteje pa posegajo tudi po različnih alternativah. V diplomski nalogi so zajete teoretične osnove o kadrovskih procesih, o pridobivanju kadrov, njihovi selekciji in izbiri, planiranju, uvajanju in nadaljnjem razvoju kadrovskega managementa. Rdeča nit diplomske naloge se navezuje na obstoječe razmere na trgu delovne sile, na katerega v največji meri vpliva bolj ali manj uspešno poslovanje podjetij, na podlagi česar zavisijo oblike, metode in tehnike zaposlovanja kadrov, kakor tudi pogostost in način objavljanja prostih delovnih mest. V nalogi je, tudi s pomočjo anketnega vprašalnika, pojasnjena raziskava, s katero se je analitično ugotovilo in potrdilo, ali je podjetje X svojim kadrom dejansko omogočilo to, kar so jim ponudili pred začetkom nastopa službe, torej na razgovoru o zaposlitvi. Rezultati analize so tekom raziskave podjetja X in izvedbe ankete novo zaposlenih izkazali, da odstopanj med navedbami ponujenih delovnih zadolžitev, ugodnosti, navedb o delovnih razmerah in drugo pred sklenitvijo delovnega razmerja ter med ugotovljenim dejanskim stanjem po nastopu službovanja praktično ni bilo.
Ključne besede: proces zaposlovanja kadrov, izbor kandidatov, zaposlovanje kadrov
Objavljeno: 23.06.2014; Ogledov: 1097; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

9.
ZAPOSLOVANJE KADROV V PRODAJI V MAJHNEM PODJETJU Z RABLJENIMI VOZILI – AVTO MIKI S.P.
Amela Harambašić, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Podjetje AVTO MIKI S.P. je majhno podjetje, ki se ukvarja s prodajo, odkupom in prepisom rabljenih osebnih, dostavnih ter tovornih vozil. Vsako podjetje si želi imeti najboljše zaposlene, ki bodo s svojim delom doprinesli k rasti podjetja. Ključ za dobro poslovanje so zadovoljni zaposleni. Proces zaposlovanja kadrov v majhnih podjetjih je težka naloga. Najtežja je ravno prava izbira kadra. Vsi delodajalci si želijo le najboljši kader in sicer tak, ki bo izpolnjevali zastavljene poslovne cilje. V podjetju je potrebno skrbeti, da imamo v vsakem času zadostno število sposobnega kadra. V kolikor bomo v podjetju našli primernega kandidata za določeno delovno mesto, je zagotovljeno, da bo delo na tem delovnem mestu potekalo brez večjih težav. Nepravilna izbira kandidata je lahko problematična, pravi kandidat pa bo dragocena pridobitev in ravno zato mora biti postopek izbire novih sodelavcev izpeljan kakovostno in uspešno. Vsi delodajalci se zavedajo, da je uspeh podjetja odvisen od kakovosti zaposlenih. Vse novo zaposlene je potrebno primerno izobraziti in usposobiti ter jih uvesti v delovni proces določenega podjetja. V prvem delu diplomskega dela smo opredelili pojem kadrovanja v manjšem podjetju. Poudarek je na pridobivanju in izbiri kadrov. Izpostavili smo nekaj metod pridobivanja in izbiranja kadrov. V nadaljevanju sledi predstavitev opazovanega podjetja Avto Miki s.p. ter posnetek stanja procesa kadrovanja, pridobljenega z intervjujem direktorja ter intervjujem obeh prodajalcev v podjetju. Predstavili smo raziskavo, s katero smo skušali odgovoriti na zastavljena raziskovalna vprašanja v zvezi s kadrovanjem v podjetju Avto Miki s.p. Ugotovili smo, da je proces zaposlovanja kadrov v podjetju dober. Podali smo predloge za morebitne izboljšave, za katere menimo, da bi jih bilo v podjetju smiselno upoštevati.
Ključne besede: proces zaposlovanja kadrov, prodaja, izbiranje kadrov
Objavljeno: 05.07.2016; Ogledov: 582; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (921,14 KB)

10.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBOR ASISTENTA ZA PODPORO POSLOVANJU V PODJETJU
Dejan Krstev, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Ustrezni, usposobljeni, učinkoviti in motivirani kadri so vse bolj ključen faktor uspešnosti podjetja. Zaradi trenutnih gospodarskih in ekonomskih razmer ter visoke stopnje brezposelnosti v državi podjetja vsakodnevno prejemajo številne ponudbe za delo, še posebej takrat, ko objavijo povpraševanje po določenem delovnem mestu. Ker je konkurenca med iskalci zaposlitve ogromna, je za podjetje tako bistvenega pomena, da si pri odločanju in izbiri pomaga tudi z orodji oziroma modeli, ki so namenjeni hitri, a objektivni in kvalitetni izbiri. Cilj diplomske naloge je predstaviti odločitveni model, zgrajen v računalniškem programu DEXi, ki nam je pomagal izbrati najustreznejšega kandidata za delovno mesto asistenta za podporo poslovanju, s tem pa se je sam postopek izbire bistveno pospešil in hkrati tudi olajšal. V programu DEXi smo namreč s pomočjo vnaprej določenih parametrov izdelali drevo kriterijev, katerega smo ocenili s pomočjo merskih lestvic. Parametre smo izbrali in določili glede na potrebe izbranega podjetja in razpisanega delovnega mesta. Predstavljeni računalniški program za večparametrsko odločanje se je izkazal za zelo uporabnega, saj ne le da je njegova uporaba dokaj enostavna, temveč omogoča celovitejšo analizo posameznih kriterijev, posledično pa hitrejšo, objektivno in kvalitetnejšo izbiro kandidata za določeno delovno mesto. Prav tako je predstavljeni program zadovoljil pričakovanja vodstva podjetja.
Ključne besede: proces zaposlovanja, odločitveni model, izbira kadrov, asistent za podporo poslovanju, večparametrsko odločanje, program DEXi
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 643; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici