| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Ekološka kriminaliteta in Luka Koper
Karmen Kuhar, 2021, diplomsko delo

Opis: Čista zemlja, voda in zrak. Narava nam je vse to podarila, vendar smo ljudje skozi leta to s pridom izkoristili, uničili in onesnažili. Zato je danes ključnega pomena zavedanje, da je treba ohraniti in varovati naravo. Da bo življenje na Zemlji sploh še obstajalo, je treba spremeniti razmišljanje vsakega posameznika, ki meni, da onesnaževanje ni resnično. Na področju varovanja in ohranjanja narave je zato pomembna novejša veja kriminologije, ki se ukvarja prav s perečimi problemi narave. Ekološka kriminologija temelji na prepričanju, da je naravo treba varovati kot temeljno človekovo dobrino. V diplomskem delu je predstavljeno, kako na okolje in njegovo varovanje vpliva naše edino pristanišče, ki ga upravlja Luka Koper, saj prav ta neposredno biva z naravo in posega vanjo. Pristanišče je zelo pomembno za razvoj gospodarstva in transporta, pri njegovem delovanju pa prihaja do onesnaževanja okolja. Z najnovejšo tehnologijo v Luki Koper nadzorujejo onesnaženost in jo poskušajo čim bolj omiliti. Vsako leto se pripravi pregled uspešnosti zmanjševanja onesnaženosti in načrt za prihodnost, kjer se določijo novi načini za ohranjanje narave čim bolj čiste. S pregledom letnih poročil, ki jih pripravljajo v podjetju, so v diplomskem delu predstavljeni načini onesnaževanja in primerjava le-teh v obdobju med 2009 in 2018, načini spoprijemanja s to težavo ter cilji za prihodnost in ohranjanje narave za naslednje generacije. Ugotovljeno je bilo, da pristanišče kljub svoji velikosti in različnim področjem dela okolja ne onesnažuje nadpovprečno oziroma nad mejo, ki je določena z zakonodajo, saj je ravno ohranjanje okolja za prihodnje generacije glavno vodilo pri razvoju pristanišča.
Ključne besede: diplomske naloge, ekološka kriminaliteta, Luka Koper, varovanje okolja, pristanišče
Objavljeno: 16.03.2021; Ogledov: 175; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (671,03 KB)

2.
Koprsko pristanišče kot objekt kritične infrastrukture
Kaja Obštetar, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo predstavili kritično infrastrukturo s poudarkom na našem edinem pristanišču, kot enem izmed objektov kritične infrastrukture. Pojem kritične infrastrukture velja za kompleksnega in zahtevnega. Označuje tisto infrastrukturo, ki je bila na podlagi vseh sektorskih in medsektorskih kriterijev določena za kritično infrastrukturo. Njena pomembnost je tako velika, da bi v primeru prekinitve njenega delovanja ali celo uničenja močno ogrozili tako življenja ljudi kot tudi delovanje same države nasploh. Predstavili bomo pravno podlago, ki obravnava dotično področje. Na nacionalni ravni je to Zakon o kritični infrastrukturi, na nivoju Evropske unije pa Uredba o evropski kritični infrastrukturi ter ostale podzakonske akte. V nadaljevanju se bomo osredotočili na varovanje našega pristanišča, kot enega izmed objektov kritične infrastrukture, ki je mednarodno priznano in ki obenem predstavlja povezavo Srednje Evrope s preostalim delom sveta. Predstavili bomo pravno podlago, ki ureja varovanje, ukrepe in pooblastila varnostnikov s poudarkom na varovanju pristanišča, ki je specifično in se razlikuje od varovanja drugih objektov, in sicer trgovin, lokalov in drugih objektov. Ker je koprsko pristanišče objekt kritične infrastrukture, je vzpostavitev mehanizmov za samo zaščito ključnega pomena. Vključujoč zgolj pravno podlago, ki se nanaša na kritično infrastrukturo, na njeno varovanje in zaščito ne bi bilo dovolj za tako uspešno upravljanje koprskega pristanišča in varovanja le-tega. Zaradi navedenega so poleg zgoraj omenjene pravne podlage zasluženi še vsi interni akti, varnostno-tehnični sistem in ne nazadnje zaposleni v pristanišču z visoko pripadnostjo podjetju s Področjem pristaniške varnosti na čelu, ki se zavedajo pomembnosti in resnosti poklica, ki ga opravljajo v pristanišču. Diplomsko delo smo zaključili s potrditvijo prve zastavljene hipoteze: »V stalne ukrepe za zaščito kritične infrastrukture spadajo vsi ukrepi varnostnikov, ki jih določa Zakon o zasebnem varovanju«, in z zavrnitvijo druge, ki se glasi: »Država zagotavlja ustrezne podlage za učinkovito varovanje kritične infrastrukture«. Glede na to, da se temu področju šele v zadnjem času namenja več pozornosti imamo dobra izhodišča za nadaljnje urejanje varnosti kritične infrastrukture.
Ključne besede: diplomske naloge, kritična infrastruktura, koprsko pristanišče, zasebno varovanje, viri ogrožanja, ukrepi in pooblastila varnostnikov
Objavljeno: 25.02.2020; Ogledov: 409; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (376,61 KB)

3.
Primerjalna analiza poslovno finančnega položaja, učinkovitosti in uspešnosti poslovanja organizacije Luka Koper d.d. s konkurenti
Rok Žganjar, 2017, diplomsko delo

Opis: Ena izmed glavnih tem v slovenskem gospodarstvo in slovenski politiki zadnjih nekaj let, je izgradnja drugega železniškega tira, ki bi povezoval Luko Koper z zaledjem in s tem tudi povečal rast gospodarstva Slovenije. Da bi se to lahko zgodilo je treba prvo vedeti, ali ima družba, ki upravlja s pristaniščem tudi potencial povečevanja in širjenja dejavnosti. V diplomskem delu smo analizirali računovodske izkaze družbe Luke Koper d.d. in njenih konkurentov, da smo lahko med seboj primerjali njihov poslovno finančni položaj, učinkovitost in uspešnost. Postavljeni hipotezi, da je Luka Koper d.d. uspešnejša in učinkovitejša od Luke Rijeka d.d. ter Port Authority of Valencia najučinkovitejša in najuspešnejša družba med izbranimi, smo potrdili, saj sta obe družbi po poslovno finančnem položaju največji in najbolj učinkoviti ter uspešni. Najslabše rezultate je imela Luka Rijeka d.d..
Ključne besede: pristanišče, učinkovitost, uspešnost, analiza
Objavljeno: 23.11.2017; Ogledov: 812; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

4.
Španska pristanišča iz vidika logističnih centrov
Daša Delakorda, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: Španija je država v Evropi katera ima logistično zelo dobro geografsko lego za pretok blaga na področju pomorskega prometa. Raziskava bo vsebovala teoretični del, kjer bomo predstavili značilnosti pristanišč, značilnosti logističnih centrov ter kako delujejo pristanišča kot logistični centri. V raziskovalnem delu naloge bomo pod drobnogled vzeli pristanišča v Španiji, jih med seboj primerjali in preučili. Med njimi bomo poiskali najpomembnejša in najuspešnejša pristanišča. Sama raziskava pristanišč iz vidika logističnih centrov bo temeljila na podlagi ocenjevalnih meril za logistične centre in na podlagi dejavnosti logističnih centrov. Skozi raziskavo si bomo pomagali tako s podatki o pristaniščih, katere bomo pridobili na spletu, kot tudi s podatki katere bomo pridobi s pomočjo anketnega vprašalnika. Glavni namen naše raziskave je ugotoviti ali pristanišča v Španiji delujejo kot logistični centri.
Ključne besede: Pristanišče, Logistični center, Španija
Objavljeno: 25.09.2015; Ogledov: 2154; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici