| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Zavarovanje tovora med transportom in reševanje reklamacij v podjetju Intereuropa d.d. (cargo zavarovanje)
Andreja Žafran, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga je bila opravljeno s pomočjo prisotnosti v podjetju Intereuropa d.d. v Celju, kjer sem opravljala praktično usposabljanje, ves čas smo imeli strokovno pomoč usposobljenih, vodeni smo bili skozi delovne procese na oddelku domačega transporta in tako spoznali vse logistične procese, ki so ob koordiniranju prevozov potrebni. Posebej smo se opredelili na manipulacijo z blagom, reklamacije in zavarovanje blaga med transportom. Spoznala sem vse postopke, ki so ključnega pomeni od prevzema blaga (naklad), vmesne manipulacije in oddaje blaga stranki oziroma skladišču (razklad). Ob tem sem spoznala tudi vso potrebno dokumentacijo, ki se uporablja pri poslovanju. Cestni prevoz je ena izmed najstarejših prevoznih panog. Prav tako je tudi transportno zavarovanje najstarejša vrsta zavarovanj. Predvidevamo, da je zavarovanje v transportnih in logističnih storitvah zelo pomembno, saj z njim zaščitimo sebe, blago in finančne situacije pred nevarnostmi, ki pretijo na poti ves čas. Namen diplomske naloge je predstaviti vrste transportnega zavarovanja, osredotočili se bomo na domači kargo, saj smo se z njim srečevali v podjetju Intereuropa d.d. med opravljanjem praktičnega usposabljanja. Predstavili pa bomo tudi nekaj primerov reklamacij za katere je bil predložen odškodninski zahtevek. Reklamacije so v podjetju zelo pomembne in potrebno jih je jemati resno in rešiti kar se da hitro in v skladu z zakonskimi predpisi. Ker pišemo diplomsko delo s pomočjo prisotnost v podjetju Intereuropa d.d. PE Celje, smo večji del naloge posvetili podjetju in dejanskim primerom s katerimi smo se srečali. V prvem delu smo predstavili samo podjetje, podrobneje opisali oddelek domačega transporta in zapisali ugotovitve, ki smo jih pridobili s pomočjo izkušenih zaposlenih. V osrednjem delu naloge smo zapisali nekaj že znanih definicij transportnega zavarovanja. V zadnjem delu diplomske pa smo zapisali nekaj primerov nastalih reklamacij. V največji meri je šlo za poškodbe blaga, ki so se dogodile zaradi napačne manipulacije z blagom ali napačno označenimi tovorki in neprimerno zaščito paketov.
Ključne besede: transportno zavarovanje, domači kargo, reklamacije, riziko, prevozniška odgovornost
Objavljeno v DKUM: 09.11.2015; Ogledov: 1516; Prenosov: 289
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

2.
3.
VLOGA ZAVAROVALNIŠTVA V LOGISTIKI
Albina Urbanč, 2012, diplomsko delo

Opis: Transportno zavarovanje je ena najstarejših vrst zavarovanja. Namen diplomskega dela je predstavitev te vrste zavarovanja v cestnem prometu in prikazati obstoječe stanje. Glede na razvitost in obseg transporta in logističnih storitev predvidevamo, da je zavarovanje prevoza tovora pomembna zaščita in finančna varnost pred nevarnostmi, katerim je tovor med logističnimi operacijami in transportom izpostavljen. V prvem delu diplomskega dela smo predstavili transport in njegov pomen skozi vso zgodovinsko obdobje. V osrednjem delu diplomskega dela smo predstavili kargo zavarovanje, zavarovanje prevozniške odgovornosti in zavarovanje špediterske odgovornosti. Predstavili smo pomembne elemente zavarovalne pogodbe, zavarovalne police in pogoje zavarovanja ter pravne podlage.V zadnjem delu diplomskega dela smo prikazali obstoječe stanje transportnih zavarovanj v cestnem prometu v zavarovalni družbi Adriatic Slovenica, d. d., obseg transportnih zavarovanj pri ostalih zavarovalnicah v Sloveniji in svetu. Podatke smo zajemali s pomočjo sektorja za statistiko in aktuariat v zavarovalni družbi Adriatic Slovenica, d. d., podatkov zavarovalnega združenja, podatkov Generalne Policijske Uprave Republike Slovenije, letnih poročil posameznih zavarovalnic in s pomočjo pripravljene ankete. Podrobnejših podatkov v zvezi s transportnim zavarovanjem tovora in o škodah pri prevozih tovora zaradi konkurenčnosti ni mogoče pridobiti. Zelo pomembno je, kako smo prepoznavni na trgu in kako stranki kakovostno in razumljivo predstavimo zavarovanje, da bomo kljub trenutni gospodarski krizi uspešnejši.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: Transport, Transportno zavarovanje, Kargo zavarovanje, Prevozniška odgovornost, Riziko
Objavljeno v DKUM: 06.05.2012; Ogledov: 2629; Prenosov: 343
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

4.
Prevozniška odgovornost v primeru poškodbe tovora pri manipulaciji : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa Gospodarska in tehniška logistika
Mateja Adamič, 2008, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava prevozniško odgovornost v primeru poškodbe tovora pri manipulaciji. V delu sem posebej predstavila cestni blagovni transport, ter rizike, ki lahko nastanejo pri prevozu blaga po cesti. Osredotočila sem se na zavarovanja, s katerimi se varujemo v primeru nastanka škode v cestnem transportu. Prevozniki se lahko pred škodo zavarujejo tako, da sklenejo zavarovanje (kasko, kargo, zavarovanje prevozniške odgovornosti) ali uporabijo institut samozavarovanja. Razlika med kargo zavarovanjem in zavarovanjem prevozniške odgovornosti je v tem, da pri kargo zavarovanju zavarujemo blago, pri zavarovanju prevozniške odgovornosti pa odgovornost prevoznika za škodo na blagu, ki ga je prevzel na prevoz. V primeru nastanka škode pri transportu blaga po cesti je bil tovor poškodovan, zaradi premika drugega tovora, ki ni bil primerno zavarovan oziroma zaščiten. Do tega je prišlo, ker je prevoznik, kljub temu da ni bilo tako dogovorjeno, na kamion naložil še tovor za drugega naročnika. Prav tako je voznik prevoznika pomagal pri nakladanju, čeprav to ni bilo tako dogovorjeno v prevozni pogodbi. Prevoznik je krivdo prevzel nase, tako je bila škoda krita delno iz kargo zavarovanja in delno iz zavarovanja prevozniške odgovornosti.
Ključne besede: transport, kargo zavarovanje, prevozniška odgovornost, riziko, samozavarovanje
Objavljeno v DKUM: 05.05.2010; Ogledov: 4417; Prenosov: 585
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici