| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Zagotavljanje nemotene oskrbe Termoelektrarne Šoštanj s premogom : diplomsko delo
Helena Guzej, 2010, diplomsko delo

Opis: Termoelektrarna Šoštanj proizvaja povprečno tretjino porabljene električne energije v državi, v kriznih obdobjih pa pokriva preko polovico porabe. Glavno energetsko gorivo za pridobivanje toplotne in električne energije v Termoelektrarni Šoštanj je lignit, ki ga izkopava Premogovnik Velenje. Izkopani premog je potrebno po izkopu pripeljati v silose, imenovane kotlovski bunkerji premoga. Premog transportiramo do termoelektrarne s transportnimi trakovi. Zaradi nemogoče uskladitve med izkopom in porabo premoga je na poti do kotlovskih bunkerjev še deponija, kamor odlagajo višek izkopanega premoga ali pa ga iz nje po potrebi jemljejo. Za nemoteno oskrbo s premogom je potrebno tudi več naprav (deponijski stroji, transportni trakovi, presipna mesta, kotlovski in vmesni bunkerji...), ki pa morajo delovati brezhibno.
Ključne besede: Termoelektrarna Šoštanj, Premogovnik Velenje, deponija, transport premoga, bunker
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 2005; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (10,29 MB)

3.
MENJAVA MALOOLJNIH ODKLOPNIKOV Z VAKUUMSKIMI
Uroš Podrzavnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je predstaviti problem in predlagati rešitev za obstoječe malooljne odklopnike na srednjenapetostnem 6 kV nivoju, ki se jim izteka življenjska doba. V nalogi je opisana 6 kV lastna raba s poudarkom izvedbe protieksplozijskega zaščite elektro naprav. V nadaljevanju je opisana določena protieksplozijska zaščita elektro naprave, v kateri se nahaja odklopnik, opis obeh izvedb odklopnikov v tem primeru ter nastanek in gašenje električnega obloka, menjava odklopnikov (izračuni, razmere, pojavi ter razlaga za zamenjavo odklopnikov). Ob koncu je podana rešitev in predlog vrste izbire novih odklopnikov.
Ključne besede: Premogovnik Velenje, protieksplozijska zaščita, napajanje, odklopniki, malooljni odklopnik, vakuumski odklopnik, standardi.
Objavljeno: 23.08.2012; Ogledov: 1249; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

4.
Obvladovanje materialnega toka v proizvodnem procesu pridobivanja premoga
Blaž Selan, 2012, diplomsko delo

Opis: Premogovnik Velenje, d. d. ima za osnovno dejavnost pridobivanje premoga. Pomembno vlogo pri pridobivanju premoga ima materialni tok, saj pridobivanje rude brez hitrega, zanesljivega in varnega pretoka ni mogoče zagotoviti. V nalogi je prikazan tok voznih enot, materiala in opreme. V proizvodnem procesu pridobivanja premoga je za uspešnost in obvladovanje materialnega toka potrebna smotrna organizacija. V informacijskem sistemu, ki ga uporabljajo v Premogovniku Velenje, d. d., se da iz podatkov razbrati informacije o voznih enotah, materialu in opremi. Zaradi slabe organizacije vpogleda udeležencev v informacijski sistem prihaja do neracionalnega, ne optimalnega materialnega toka. Rešitev je vidna v na novo napisanem poslovniku transporta materiala in opreme zunaj in v jami Premogovnika Velenje, d. d., kot predlog dokumenta, ki s svojo vsebino opiše potek in naloge udeležencev v transportu. Udeležencem v procesu predpisuje potek procesa, naloge, cilje in obveznosti, ki so v njem zahtevani, saj se s tem zagotavlja hiter, varen in ekonomičen način transporta.
Ključne besede: Premogovnik Velenje, premog, material in oprema, materialni tok, vozna enota.
Objavljeno: 19.10.2012; Ogledov: 1162; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (2,82 MB)

5.
Montaža in zagon glavnega jamskega črpališča v Premogovniku Velenje
Matej Skornšek, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena izgradnja novega glavnega jamskega črpališča v Premogovniku Velenje na k.-41,5. Delo vsebuje opis izdelave strojnice in zbiralnika črpališča, zahteve in izbiro ustrezne črpalke, postopke obratovanja črpališča, montažo črpališča, menjavo starih črpalk v že obstoječem črpališču. Izdelali smo plan montaže črpališča k.-41,5 in postopek menjave črpalk v črpališču k.-130. Za izdelavo specifikacije potrebne opreme je bilo potrebno izdelati več situacijskih načrtov, kot so izdelava načrta sesalnega in tlačnega voda črpališča. Izdelana so navodila za montažo opreme in navodila za varno delo. V zaključku je izdelan pregled vseh stroškov izgradnje novega jamskega črpališča.
Ključne besede: Premogovnik Velenje, črpališče, cevovodi, režimi obratovanja, plan montaže strojne opreme, poizkusni zagon.
Objavljeno: 13.05.2013; Ogledov: 968; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (18,91 MB)

6.
MERITVE HARMONIKOV V MREŽI PREMOGOVNIKA VELENJE
Rok Taušič, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema meritve harmonikov v omrežju Premogovnika Velenje. Meritve so bile izvedene z instrumentom Fluke 435-II, ki je namenjen merjenju kakovosti električne energije. Meritev, ki je trajala dva tedna, je bila opravljena v RTP Nove Preloge na primarni in na sekundarni strani transformatorja II 20/6 kV. V sklopu meritve je bila izvedena analiza dobljenih podatkov.
Ključne besede: meritve harmonikov, standard SIST EN 50160, meritve kakovosti električne energije, Premogovnik Velenje
Objavljeno: 15.07.2013; Ogledov: 1114; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (2,98 MB)

7.
NAPAJANJE JAMSKEGA ČRPALIŠČA PREMOGOVNIKA VELENJE Z ELEKTRIČNO ENERGIJO
Marko Hojan, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je izdelati pripravo na projekt za prenovo jamskega črpališča v rudniku Premogovnika Velenje. Poleg napajanja porabnikov črpališča je potrebno napajati tudi motor ventilatorja v ventilatorski postaji Pesje in transformator v muzeju Premogovnika Velenje. Med črpališčem in muzejem je potrebno dimenzionirati dvosmerno povezavo, tako, da se lahko muzej napaja iz črpališča ali obratno. Izbrati je potrebno tudi opremo, ugotoviti njeno ustreznost ter določiti zaščito za napajanje omenjenih porabnikov iz treh različnih električnih napajalnih postaj, kjer dve služita kot rezerva, v primeru izpada glavnega napajanja.
Ključne besede: Premogovnik Velenje, električno napajanje, rudnik, omrežje, električno dimenzioniranje
Objavljeno: 17.09.2013; Ogledov: 1229; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (5,62 MB)

8.
POSEBNOSTI RAČUNOVODSKEGA SPREMLJANJA ZALOG PREMOGOVNIKA
Nastja Robnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomski seminar opisuje posebnosti spremljanja zalog premogovnika na primeru podjetja Premogovnik Velenje d. d.. Pravilno knjigovodsko spremljanje zalog lahko podjetju poveča ali pa tudi zmanjša poslovni izid, saj do zaloge ena izmed postav v bilanci stanja, ki nam pokaže kakšne dobiček ali izgubo je podjetje pridelalo. Glede zalog je v teoriji zapisanega zelo veliko. Različni avtorji opisujejo vrste zalog in njihovo spremljanje, vendar metode spremljanja so iste, saj jih določa Slovenski računovodski standard oziroma Mednarodni računovodski standard. V diplomskem seminarju sem v teoretičnem delu opisovala vrste zalog in metode spremljanja zalog, v praktičnem delu pa sem proučevala podjetje Premogovnik Velenje d. d.. V praktičnemu delu sem naredila primerjavo knjigovodskega spremljanja zalog premoga po metodi FIFO, drsečih povprečnih cen in tehtanih povprečnih cen.
Ključne besede: zaloge, zaloge premoga, spremljanje zalog, metode vrednotenja zalog metoda FIFO, metoda tehtanih povprečnih cen, metoda drsečih povprečnih cen, Premogovnik Velenje d.d..
Objavljeno: 29.11.2013; Ogledov: 1046; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

9.
TEHNOLOŠKI DOSEŽKI V SLOVENSKIH PREMOGOVNIKIH IN RUDNIKIH
Tomaž Šumah, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili tehnološke dosežke v slovenskih rudnikih od njihovih začetkov do danes, podrobneje pa smo tehnološke dosežke predstavili v Premogovniku Velenje, d. d. V drugem poglavju tako najprej opredeljujemo pojme rudnik, premogovnik in tehnologija, predstavimo rudnike in premogovnike v Sloveniji ter opredelimo premog kot primarni vir energije v Sloveniji in v svetu. Izbrane rudnike v Sloveniji, njihovo zgodovino in predstavitev, tehnološke dosežke, Premogovnik Velenje ter njegove tehnološke dosežke pa predstavljamo v nadaljevanju diplomskega dela.
Ključne besede: premogovnik, rudnik, premog, tehnološki dosežki, Premogovnik Velenje
Objavljeno: 10.03.2014; Ogledov: 1536; Prenosov: 242
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

10.
OBLIKOVANJE STRATEGIJE UVEDBE GRADBENE DEJAVNOSTI ZNOTRAJ SKUPINE PREMOGOVNIK VELENJE
Srebrenko Grbić, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo prikazuje povzetek teoretičnih spoznanj za projekt, strateški management in projektno pisarno ter prikaz splošnih značilnosti Skupine Premogovnik Velenje in gradbeništva za uvedbo gradbene dejavnosti. V magistrskem dela so zbrani podatki: • uvodni del s teoretičnega vidika – kot povzetek analize teoretičnih spoznanj in rezultatov dosedanjih raziskav, ki so povezani in pomembni za razumevanje, so opredeljeni ključni pojmi na področjih projektov, strateškega managementa in projektne pisarne; • srednji del praktičnega vidika – s predstavitvijo Skupine Premogovnik Velenje in gradbeništva so ugotovljena spoznanja uporabljena za oblikovanje strategije in izdelave koncepta nove organizacijske enote za uvedbo gradbene dejavnosti znotraj Skupine Premogovnik Velenje; • sklepni del – v njem je prikazan program potencialnih prihodnjih projektov za zagotovitev uspešnega in učinkovitega uresničevanja strategije gradbene dejavnosti.
Ključne besede: Skupina Premogovnik Velenje, projekt, strategija, projektna pisarna, program projektov, gradbeni trg.
Objavljeno: 07.02.2014; Ogledov: 945; Prenosov: 36
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici