| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Prepričanja in praksa staršev glede obvladovanja vročine pri predšolskih otrocih
Žiga Korošec, 2019, magistrsko delo

Opis: Izhodišča: Vročina je pogost pojav pri otroku do dopolnjenega šestega leta starosti. Neodvisno od otrokove stopnje prizadetosti in prisotnosti spremljajočih simptomov lahko pri starših vzbuja občutek strahu in nemoči, kar lahko vodi v nepremišljeno prakso obvladovanja vročine. Namen raziskave je ugotoviti prepričanja staršev iz splošne populacije glede vročine pri predšolskem otroku in njihovo prakso pri njenem obvladovanju. Raziskovalna metodologija in metode: Izvedli smo presečno raziskavo z metodo anketiranja, v kateri je sodelovalo 114 staršev. Podatke smo zbrali s pomočjo validiranega anketnega vprašalnika. S pomočjo metode zbiranja podatkov in uporabe statističnih metod, pri čemer smo uporabili deskriptivno in sklepno metodo, smo preverili zastavljeni hipotezi in odgovorili na raziskovalna vprašanja. Rezultati: Ugotavljamo, da se starši odločajo za uporabo antipiretikov predvsem z namenom zniževanja povišane telesne temperature ter lajšanja spremljajočih bolečin in nelagodja. Za aplikacijo antipiretika se odločijo, kadar pri otroku izmerijo telesno temperaturo med 38 °C in 39 °C. Za zniževanje vročine pri otroku najraje uporabijo kombinacijo sirupa in svečk. Spoznali smo, da v prepoznavanju neželenih zdravstvenih učinkov ne obstajajo razlike glede na spol. Prav tako ugotavljamo, da pridobljena izobrazba staršev ne vpliva na stopnjo vročine pri otroku, ob kateri se odločijo za aplikacijo antipiretika (p = 0,964). Diskusija in zaključek: Starši imajo dobro znanje in prakso, ki je v skladu z mednarodnimi priporočili, glede obvladovanja vročine pri predšolskem otroku. Vendar pa zaradi premajhnega vzorca anketiranih staršev rezultata ne moremo posploševati.
Ključne besede: Povišana telesna temperatura, znanje, antipiretiki, neželeni učinki, stopnja izobrazbe.
Objavljeno: 19.07.2019; Ogledov: 475; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (937,41 KB)

2.
Otrok in hipertermija
Tanja Nerad, 2014, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Teoretična izhodišča: Hipertermija nastane zaradi motenega oddajanja telesne temperature v okolico. Do nje pride ob naporno večji mišični dejavnosti, pri povečanem presnavljanju nekaterih bolezni endokrinih žlez, vročinski kapi, pregretju dojenčka, po obsežnih opeklinah ali drugih okvarah kože. Zelo pomembno je, da se starši naučijo opazovati svojega otroka, ko je zdrav in ko je bolan. Pomemben podatek pri povišani telesni temperaturi je podatek o popiti tekočini in o tem, kakšna je otrokova koža. Pri vročinskih krčih je pomembno, da starši ostanejo mirni, otroka namestijo v ustrezen položaj in ga opazujejo. Namen promocije zdravja je spodbuditi posameznika in skupine prebivalcev, da bi skrbeli za ohranjanje lastnega zdravja, zdravja otrok, oziroma da začnejo ali ohranjajo aktivno skrb za svoje zdravje. Raziskovalna metodologija: Za izdelavo diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela, pri kateri nam je bila v pomoč domača in tuja literatura. V raziskavi je bila uporabljena kvantitativna metodologija z uporabo strukturiranega vprašalnika, sestavljenega iz 15-ih vprašanj zaprtega in odprtega tipa. V anketi, ki smo jo izvedli v mesecu aprilu 2013, je sodelovalo 60 staršev in 54 oseb negovalnega tima. Podatke, ki smo jih dobili, smo statistično obdelali s pomočjo trivzorčnega programa Excel ter rezultate ponazorili v obliki grafov. Rezultati: V raziskavi smo ugotovili, da je tri četrt anketiranih staršev še vedno premalo seznanjenih z naravnimi metodami zniževanja povišane telesne temperature, saj se že ob rahlem povišanju takoj poslužujejo antipiretikov. Zato bi bilo dobro, da bi jih člani negovalnega tima osveščali o prednostih naravnih metod zniževanja povišane telesne temperature in o pomenu zdravil za zniževanje le-te. Sklep: Čeprav je naše zdravstvo in medicina zelo napredovala, so starši in člani negovalnega tima še vedno premalo poučeni in seznanjeni o povišani telesni temperaturi, njenih vzrokih, koristnih in škodljivih učinkih povišane telesne temperature, o zdravljenju, vročinskih krčih in o tem, kdaj naj bi starši otroka peljali k pediatru. Ko bodo člani negovalnega tima dovolj strokovno usposobljeni in kompetentni za dajanje informacij o povišani telesni temperaturi, se bo strah pri njih in starših bolnih otrok zmanjšal.
Ključne besede: Ključne besede: hipertermija, povišana telesna temperatura, otrok, vročinski krči, komunikacija in nudenje pomoči, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 25.04.2014; Ogledov: 1623; Prenosov: 475
.pdf Celotno besedilo (657,07 KB)

3.
VROČINSKI KRČI PRI OTROKU, OSKRBA NA TERENU IN TRANSPORT
Marko Miklič, 2010, diplomsko delo

Opis: Vročinski krči so najpogostejša oblika cerebralnih krčev pri otrocih, pojavijo se pri 2-5 % vseh otrok med starostjo 6 mesecev in 6 let pri povišani telesni temperaturi. Najpogosteje so vzrok okužbe dihal, prebavil ali vnetje srednjega ušesa ter druga infekcijska stanja. Ključno je razlikovanje med vročinskimi krči in krči ob okužbi centralnega živčevja, saj sta zdravljenje in prognoza obeh stanj bistveno drugačna. Velika večina krčev je enostavnih. Če krči trajajo dlje kot 15 minut, so parcialni, jih spremljajo fokalni nevrološki izpadi oziroma se ponovijo znotraj 24 ur, govorimo o zapletenih vročinskih krčih. Redka oblika je vročinski epileptični status, ki je lahko tudi smrten. Sicer krči praviloma izzvenijo sami od sebe in nimajo posledic. Reakcija staršev ob povišani telesni temperaturi pogosto privede do prehitrega zniževanja temperature, ki je pomemben obrambni mehanizem organizma. Metode zniževanja so fizikalne in medikamentozne. Pri vročinskih krčih je pomembno, da starši ostanejo mirni, otroka namestijo v ustrezen položaj in ga opazujejo do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči, če je le-ta potrebna. Pri nujni medicinski pomoči je bistvenega pomena kvaliteten sprejem klica, ki ekipi zagotovi zadosten vir podatkov in s tem boljšo pripravo na samo intervencijo. Pomembno je dobro poznavanje pripomočkov za oskrbo otrok, ki jih imamo na voljo. Sam transport, in pa predaja v bolnišnici, naj bi potekal po usklajenem protokolu. Zavedati se je potrebno, da je otrok v takšni situaciji zelo prestrašen in da mu pravilen pristop zdravstvenega osebja, in tudi prisotnost staršev, zmanjša stres, ki ga doživlja. V empiričnem delu diplomske naloge smo s pomočjo anketirancev, ki so obiskali razvojno ambulanto in otroški dispanzer Zdravstvenega doma Krško, izvedli raziskavo na temo seznanjenosti staršev o povišanju telesne temperature in vročinskih krčev. V anketi, ki smo jo izvedli v mesecu marcu 2010, je sodelovalo 60 staršev, ki so odgovorili na 14 anketnih vprašanj. Anketo smo izvedli anonimno, uporabili smo deskriptivno metodo dela. Rezultate smo analizirali in predstavili v obliki grafov.
Ključne besede: vročinski krči, otrok, povišana telesna temperatura, enostavni, kompleksni, status epileptikus, oskrba na terenu, transport
Objavljeno: 06.10.2010; Ogledov: 3264; Prenosov: 779
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici