| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vtičnik za komentiranje vsebin spletnih strani v brskalniku Chrome : diplomsko delo
Matija Plevnik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavimo postopek razvoja vtičnika za brskalnik Chrome, ki omogoča objavljanje komentarjev na posameznih spletnih straneh. Najprej predstavimo uporabljene tehnologije, kot so TypeScript, React, Entity Framework in PostgreSQL. Temu sledi opis razvoja podatkovne baze s pomočjo PostgreSQL in programa DbSchema. Zatem se lotimo opisa razvoja spletnega vmesnika in delovanja končnih točk. Sledi opis razvoja vtičnika in posameznih komponent iz katerih je sestavljen. Na koncu predstavimo vtičnik in njegovo delovanje.
Ključne besede: React, TypeScript, PostgreSQL, vtičnik, Chrome razširitev, komentar
Objavljeno v DKUM: 21.12.2023; Ogledov: 587; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (4,98 MB)

2.
Analiza uporabe in primerjave različnih konfiguracij predpomnjenja objektov na strani odjemalca : magistrsko delo
Domen Kirn Kreft, 2022, magistrsko delo

Opis: Predpomnjenje podatkov je dandanes stalna praksa, kadar rokujemo s pogosto uporabljeni podatki. Znotraj tega magistrskega dela smo se odločili med seboj primerjati štiri različne konfiguracije, ki uporabljajo dve podatkovni bazi od katerih se ena uporablja za predpomnjenje. Za primerjavo konfiguracij smo pripravili dve uporabniški zgodbi, ki sta v večinskem delu predstavljali operacije pisanja ali pa branja nad bazami. Te uporabniške zgodbe smo v nadaljevanju testirali s štirimi različnimi velikostmi množic podatkov, ki so segale od tisoč pa vse do milijon vnosov. Pridobljene rezultate smo na koncu analizirali ter jih razdelili v dva sklopa, in sicer poraba spomina ter poraba časa.
Ključne besede: predpomnjenje, redis, memcached, postgresql, mongodb
Objavljeno v DKUM: 12.01.2023; Ogledov: 553; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

3.
Razvoj sistema za digitalno podpisovanje dokumentov : diplomsko delo
Marcel Iskrač, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavimo postopek razvoja TRONsign sistema, ki omogoča podpisovanje izdanih dokumentov s pomočjo ERP sistema. Najprej predstavimo tehnologije in orodja, med katere spada platforma Android, platforma Firebase, ogrodje Angular in orodje Postman. Nato sledi opis razvoja spletnega vmesnika in podatkovne baze s pomočjo PostgreSQL. Sledi opis razvoja mobilne aplikacije in uporaba potisnih sporočil za njeno delovanje ter opis razvoja spletne aplikacije z ogrodjem Angular. Sledi integracija rešitve v TRONInterCenter ERP sistem. Na koncu primerjamo obstoječe rešitve z našo.
Ključne besede: Android, Android Studio, Java, Angular, PostgreSQL, potisna sporočila, digitalno podpisovanje
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 460; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

4.
Razlike v sintaksi stavkov sql ob uporabi različnih sistemov za upravljanje podatkovnih baz : diplomsko delo
Zala Perovšek Tribušon, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bila primerjava sintakse stavkov SQL ob uporabi sistemov MySQL, MS SQL Server, Oracle in PostgreSQL. Primerjalo se je definiranje podatkovnih tipov in sintakso pogostih povpraševanj iz skupin DDL, DML, DCL in TCL. Razlike so prikazane v tabelah, iz katerih je razvidno, kateri SUPB podpira katere ukaze. V primeru sintaktične razlike, kjer določena funkcija ni na voljo za izbran SUPB, se je iskalo alternativo, ki ukaz simulira. Ugotavljalo se je vpliv sintaktičnih razlik na dobljeni rezultat.
Ključne besede: SQL, MySQL, MS SQL Server, Oracle, PostgreSQL
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 728; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

5.
Aplikacija za spremljanje opravljenega dela : diplomsko delo
Gašper Funda Povše, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena aplikacija za spremljanje opravljenega dela v podjetju in razvoj osrednje komponente v uporabniškem vmesniku: strani za vnos in pregled aktivnosti. Najprej so predstavljene vse tehnologije in orodja, uporabljena pri izdelavi aplikacije: PostgreSQL za izdelavo podatkovne baze, ogrodje NestJS v kombinaciji s TypeORM knjižnico za izdelavo zalednega dela aplikacije, ReactJS v kombinaciji z knjižnico Ant Design za izgradnjo uporabniškega vmesnika in ostala uporabljena orodja. V nadaljevanju je predstavljeno preučevanje že obstoječih orodij za spremljanje opravljenega dela in primerjava z našo aplikacijo, nato sledi opis celotne spletne aplikacije: izgradnja načrta, preučitev že izdelane podatkovne baze in zalednega dela aplikacije, na koncu pa še implementacija uporabniškega vmesnika in postavitev aplikacije na strežnik in povezava domene, da je lahko aplikacija dostopna preko spletnega brskalnika.
Ključne besede: Spletna aplikacija, ReactJS, NestJS, PostgreSQL, vodenje podjetja
Objavljeno v DKUM: 17.10.2022; Ogledov: 413; Prenosov: 0

6.
Primerjava poizvedb med različnimi sistemi za upravljanje podatkovnih baz : diplomsko delo
Gašper Rozman, 2021, diplomsko delo

Opis: Glavni namen diplomske naloge je primerjava delovanja SQLite, MariaDB, MySQL, PostgreSQL in Microsoft SQL sistemov za upravljanje podatkovnih baz (SUPB). Ugotovitve so namenjene lažjemu odločanju, kateri SUPB je primernejši za uporabo za določene potrebe. Analizirali smo hitrost poizvedb na tisoč, 10 tisoč, 100 tisoč, milijon in 10 milijonih podatkih iz realnega sveta. Iskali smo numerični ID, vrednosti večje od števila, ključne besede treh različnih dolžin v kratkem in dolgem besedilu in iskali vsebino med datumoma. Vsak test smo izvedli 10-krat in izračunali povprečni čas izvajanja. Zgornja meja testa je bila 60 sekund. V poizvedbah z iskanjem numeričnih vrednosti se je najbolje brez indeksa in z njim odrezal Microsoft SQL, pri poizvedbah z besedilom pa PostgreSQL.
Ključne besede: SQLite, MariaDB, MySQL, PostgreSQL, Microsoft SQL
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 937; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

7.
Razvoj strežniške aplikacije Orbita@Backend s tehnologijo NodeJS : magistrsko delo
Janez Pušnik, Anžej Bečan, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga predstavlja razvoj strežniškega sistema Orbita@Backend na osnovi tehnologije NodeJS. Na podlagi analize podanih komponent smo zasnovali arhitekturo sistema z različnimi tehnologijami, katero smo povezali v celoto. Uporabili smo podatkovno bazo za shranjevanje podatkov in Docker za nameščanje in grajenje aplikacije. Uporabljen jezik za implementacijo je bil JavaScript/TypeScript. Rezultat magistrskega dela predstavlja rešitev, ki omogoča upravljanje z laboratorijskimi vzorci na terenu v produkcijskem okolju.
Ključne besede: NodeJS, JavaScript, strežnik, PostgreSQL, Docker
Objavljeno v DKUM: 02.08.2021; Ogledov: 930; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

8.
Upravljanje z veliko količino podatkov z uporabo sistema za upravljanje podatkovne baze PostgreSQL : diplomsko delo
Aleks Sagadin, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili vpeljavo večje količine podatkov in primerjavo na sistemu PostgreSQL. Vpeljavo smo izvedli preko že obstoječe aplikacije, uporabljene v podjetju Iskratel d.o.o., preko katere smo simulirali vnos realnih telefonskih klicev. Izpostavili smo deljene tabele in uporabo indeksov. Aplikacijo smo tudi optimizirali s pomočjo Jave JPA. V nadaljevanju smo nad sistemom izvedli posamezne teste in jih primerjali po različnih kriterijih.
Ključne besede: PostgreSQL, podatkovne baze, JPA, deljene tabele
Objavljeno v DKUM: 03.11.2020; Ogledov: 1009; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

9.
Spletna aplikacija za prostoročno risanje zemljevidov
Damjan Roškar, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo spletno aplikacijo Spletni Kartograf, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje lastnih zemljevidov z risanjem vektorskih gradnikov. Aplikacija ponuja grafični uporabniški vmesnik za prikaz in izdelavo zemljevidov. Uporabnikove podatke shranjuje v podatkovno bazo in jih prikazuje z odprtokodnimi orodji GeoServer in OpenLayers. Aplikacija je bila prvenstveno razvita za izdelavo zemljevidov, a je njena uporabnost veliko širša, na primer za grafično načrtovanje in za izdelavo predstavitev.
Ključne besede: spletna aplikacija, GIS, zemljevid, GeoServer, OpenLayers, PostgreSQL, OGC
Objavljeno v DKUM: 15.10.2015; Ogledov: 1812; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

Iskanje izvedeno v 1.76 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici