| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO POSLOVNEGA PROSTORA PODRUŽNIC KOPIRNICE
Luka Kokalj, 2009, diplomsko delo

Opis: Podjetje Jazon d.o.o. širi svoje poslovalnice po Sloveniji in se sooča s problemom kateri poslovni prostor je za dane zahteve najbolj ustrezen. Diplomsko delo predstavi problem izbora najustreznejšega poslovnega prostora za namen kopirnice. Podjetje je svoje zahteve združilo v kriterije, ki smo jih vgradili v odločitveni model po metodologiji DEXi. Podane variante smo ovrednotili in analizirali v DEXiju. Z »kaj-če« analizo smo primerjali morebitne spremembe dveh variant in jih primerjali s prejšnjim stanjem. Končna rešitev je podana z izborom najustreznejše variante in utemeljitvijo.
Ključne besede: Večparametersko odločanje, Sistemi za podporo odločanju, DEXi, Poslovni prostor
Objavljeno: 24.09.2009; Ogledov: 2095; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (926,79 KB)

5.
6.
7.
8.
NOVA ARHITEKTURNA IKONA CELJA
Jasmina Kotnik, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava problematiko enega najpotencialnejših mestnih prostorov, a hkrati degradiranega zemljišča tik ob starem mestnem jedru in ga rešuje z zasnovo parterja in umestitvijo nove sodobne arhitekturne ikone kot simbiotske celote, ki bo zagotavljala povezovanje urbanih mestnih tkiv v logično soodvisno strukturo. Z novo predvidenim poslovno-stanovanjskim nebotičnikom smo želeli doseči nadstandardno bivanje, saj tovrstnih objektov Celju primanjkuje. Del programa smo nameniti javnosti, in sicer z mestno restavracijo na vrhu ter trgom v parterju. Hkrati želimo z umestitvijo podzemne garaže staro mestno jedro, ki je v neposredni bližini, razbremeniti motornih vozil, pri čemer bi se vloga motornega prometa znatno zmanjšala, pomen pešca pa bi se s tem izjemno zvišal, ter dopolnil težnjo k prehodnemu oz. pretočnemu značaju tega prostora. Z zasnovo odprtega parterja smo oblikovali javni prostor, ki spaja mestna tkiva, jih povezuje v urbane ambiente ter tvori novo mestno površino.
Ključne besede: nebotičnik, mestna dominanta, stanovanja, poslovni program, nadstandard, parter, spoj mestnih tkiv, prehodni javni prostor, steklena fasada
Objavljeno: 13.02.2014; Ogledov: 1100; Prenosov: 413
.pdf Celotno besedilo (256,24 MB)

9.
POJEM ETAŽNE LASTNINE S POUDARKOM NA NAJEMNIH RAZMERJIH
Tajda Reberšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Najemna razmerja za stanovanja in poslovne prostore so v današnjem času nekaj povsem običajnega. Marsikdo se je namreč že srečal z najemno pogodbo, pa naj bo to v vlogi najemodajalca ali najemnika. Stanovanjski in poslovni prostori, ki se pri tem dajejo v najem, so v bistvu posamezni deli določene zgradbe, lastnina na teh posameznih delih pa skupaj s solastnino na skupnih delih predstavlja etažno lastnino. Etažna lastnina je posebna oblika lastninske pojavnosti, ki se pri nas pojavlja vse od petdesetih let prejšnjega stoletja. Podrobno jo ureja Stvarnopravni zakonik. Pomembni za nastanek, vpis in najem etažne lastnine pa so tudi drugi zakoni. Namen diplomske naloge je predstaviti predmet etažne lastnine in njen najem. Od tega, kako je posamezen del etažne lastnine oblikovan, je odvisna uporaba zakonodaje, ki ureja določeno najemno razmerje. Tako se za posamezen del, ki je oblikovan kot stanovanje, uporabi Stanovanjski zakon, medtem ko se za poslovne prostore uporabi Zakon o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih. Zakona, ki izhajata iz enotne ureditve etažne lastnine, nadalje precej različno urejata najemna razmerja. Zato bom v diplomskem delu predstavila bistvene razlike med najemom stanovanjskih in poslovnih prostorov ter nekaj primerov iz sodne prakse. Od leta 2013 je obvezno tudi poročanje v evidenco trga nepremičnin o sklenjenih najemnih pogodbah, zato sem v diplomski nalogi predstavila postopek poročanja ter statistiko sklepanja najemnih pogodb za zadnja leta. Pri sklepanju najemnih pogodb za stanovanja in poslovne prostore gre za trajnejša najemna razmerja med vsaj dvema strankama, zato je bistvenega pomena, da jim posvetimo dovolj pozornosti ter upoštevamo vse zakonske določbe, ki so kogentne narave.
Ključne besede: Etažna lastnina, stanovanjsko najemno razmerje, najemno razmerje za poslovni prostor, najemna pogodba, stanovanjski zakon, zakon o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih, evidenca trga nepremičnin.
Objavljeno: 19.05.2016; Ogledov: 582; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

10.
Novo mestno vozlišče pred knjižnico v Murski Soboti
Urška Gomboc, 2019, magistrsko delo

Opis: Pričujoče delo je hibrid široke in podrobne analize trenutnega stanja tradicionalnega središča v Murski Soboti ter iz nje izhajajoče idejne rešitve mestnega vozlišča pred knjižnjico. V celostni analizi smo raziskovali trenutno stanje celotnega naselja. Nadrobneje smo analizirali ureditev in stanje prostora ter glavnih objektov osrednjega stavbnega bloka. V končnem koraku naloge smo na podlagi zbranega znanja in spoznanj o splošnem in lokalnem stanju prostora in z njim povezanih tem zasnovali celostni prostorski in vsebinski projekt za mestno vozlišče na območju pred regijsko knjižnico. Pri snovanju rešitve je bilo že v razvijanju idej stalno prepletanje oblikovanja stavbnih mas z oblikovanjem programa. Oblikovanje prostora projekta smo izrazito usmerili k doseganju ravnotežja in skladnosti v kontekstu okolice. Izziv je bil povezati vse obstoječe elemente in dejavnike, ki določajo in zaznamujejo območje. Ključni cilj je bil ustvariti realen in z dejstvi podkrepljen projekt, ki bi ponujal veliko lepega in javnega ter postal povezovalni dejavnik v središču Murske Sobote.
Ključne besede: arhitektura, sodobno mesto, mestno vozlišče, urbane oblike, mestna podoba, kontekst, središče mesta, javni odprti prostor, trg, tržnica, kreativno središče, poslovni prostori, mestna garaža, idejni projekt, Murska Sobota
Objavljeno: 11.10.2019; Ogledov: 69; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (62,63 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici