| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
GRADBENE UZANCE - ANALIZA SKLADNOSTI S PRAVILI OBLIGACIJSKEGA ZAKONIKA
Tanja Razgor, 2013, diplomsko delo

Opis: Ker je področje gradbeništva zelo obsežno in kompleksno sem se odločila analizirati medsebojno skladnost gradbenih predpisov. pri tem sem kot osnovo uporabila Obligacijski zakonik in Posebne gradbene uzance, ki jih ni sprejel zakonodajalec, ampak so bile sprejete s strani strokovnega združenja, ki je bilo leta 1977 za to pristojno. Za cilj diplomskega dela sem si postavila raziskati katere institute sploh urejajo Posebne gradbene uzance, ali so določbe v večini primerov skladne z zakonskimi pravili Obligacijskega zakonika in ali na določenih mestih pride tudi do nasprotij. Največkrat uzančna pravila pojasnjujejo in dajejo dodatno razlago gradbenih pravil, saj so osredotočene na ožje točno določeno področje. Vendar pa sem opazila tudi nekaj odstopanj, kar je verjetno posledica tega, da so bile uzance sprejete pred zakonom in bi jih bilo potrebno posodobiti ter prilagoditi, saj jih zdaj ni možno upoštevati v celoti.
Ključne besede: Posebne gradbene uzance, gradbena pogodba, Obligacijski zakonik, analiza skladnosti, cene kakovost del in materiala, tehnična dokumentacija, solidnost gradnje, uvedba v posel.
Objavljeno: 13.01.2014; Ogledov: 2268; Prenosov: 485
.pdf Celotno besedilo (159,46 KB)

2.
NAČINI SKLEPANJA GRADBENE POGODBE
Jasmina Kevrić, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo predstavili različne načine sklepanja gradbene pogodbe. V Republiki Sloveniji se gradbene pogodbe sklepajo na podlagi Obligacijskega zakonika (OZ), Posebnih gradbenih uzanc (PGU) in določil FIDIC. Med različnimi načini sklepanja gradbene pogodbe smo v teoretičnem delu magistrskega dela naredili primerjavo, pri kateri smo se omejili na primerjavo razmerij med pogodbenimi strankami (naročnikom in izvajalcem) na podlagi bistvenih sestavin gradbene pogodbe, in sicer predmeta pogodbe, pogodbene cene, roka izvedbe in garancije za izvedbo del, ter nebistvenih sestavin gradbene pogodbe, plačila in zavarovanja. V iskanju podobnosti in razlik smo naredili kratek povzetek bistvenih ugotovitev, ki so se nanašale na primerjave. Ker pa je medsebojno sodelovanje različnih držav pri graditvi objektov že dolgo časa poslovna praksa, menimo, da je potrebno vedeti tudi, v kolikšni meri se slovenska določila razlikujejo od tujih. Pri primerjavi tuje zakonodaje s slovensko so nas zanimala nemška določila Verdingungsordnung für Bauleistungen (VOB), ki smo jih primerjali s Posebnimi gradbenimi uzancami. V empiričnem delu magistrskega dela smo predstavili primer javnega naročila gradnje v skladu s slovensko zakonodajo na konkretnem primeru, pri katerem nas je zanimalo, kako javno naročilo gradnje poteka v praksi. Za dani primer javnega naročila gradnje smo s pomočjo primerjav iz teoretičnega dela izbrali ustrezen način sklenitve gradbene pogodbe.
Ključne besede: gradbena pogodba, pogodbene stranke, Obligacijski zakonik, Posebne gradbene uzance, FIDIC, Verdingungsordnung für Bauleistungen, javno naročilo gradnje
Objavljeno: 26.06.2015; Ogledov: 1418; Prenosov: 435
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici