| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Tamburaši v Podravju in izvajanje ljudskih pesmi : magistrsko delo
Jan Juršnik, 2022, magistrsko delo

Opis: Tamburaštvo je v Slovenskem prostoru prisotno že od konca 19. stoletja in se je ohranilo do danes. O tamburaših v Podravju ne najdemo literature, ki bi zajemala zgodovino in pregled delovanja vseh tamburaških orkestrov oz. skupin, ki so kadarkoli delovali na tem območju. V teoretičnem delu smo s pomočjo zgodovinske in deskriptivne metode predstavili nastanek, delovanje in repertoar vseh trenutno delujočih tamburaških orkestrov v Podravju. Predstavili smo tudi razvoj tamburaštva, tamburaške instrumente in sisteme ter razvoj tamburaštva v Sloveniji. Naredili smo pregled izvajanih slovenskih ljudskih skladb na Srečanjih tamburašev in mandolinistov Slovenije med leti 2010–2020, obenem pa predstavili vse prirejevalce in število prirejenih slovenskih ljudskih skladb v okviru teh regijskih srečanj. V praktičnem delu smo predstavili pet novih priredb slovenskih ljudskih skladb, ki so napisane za osnovno zasedbo tamburaških orkestrov. Od tega sta dve priredbi ljudskih skladb, ki jih nismo zasledili v repertoarjih tamburaških orkestrov Podravja, na srečanjih tamburašev in mandolinistov Slovenije med leti 2010–2020 pa nismo zasledili nobene.
Ključne besede: tamburica, Podravje, tamburaški orkester, ljudske pesmi, srečanja tamburaških skupin, priredbe
Objavljeno v DKUM: 28.07.2022; Ogledov: 19; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (13,25 MB)

2.
Kriminalna prevencija na kmetijah v podravski regiji : magistrsko delo
Teja Črnivec, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo preučevali kriminaliteto na kmetijah in njeno preprečevanje v odnosu s policijskim delom na podeželju. Samemu preučevanju kriminalitete in kriminalne prevencije na podeželju se je že od začetka posvečalo premalo pozornosti, saj to velja za mirno in urejeno območje, kjer se izvrševanje kaznivih dejanj ne dogaja. Zaradi nenehnega tehnološkega in informacijskega napredka so napredovala tudi podeželska območja in kmetije ter tako postale privlačne tarče. V Sloveniji tovrstna kriminaliteta še ni podrobno raziskana in je šele v razvoju, medtem ko imajo nekatere države sveta posebne policijske enote izključno za delo na podeželju. Na začetku smo opisali slovensko podeželje in kmetijstvo, nato pa smo podrobno razčlenili razsežnosti kmetijske kriminalitete in kriminalne prevencije, zlasti na kmetijah. Osredotočili smo se tudi na izvajanje policijskega dela na podeželju. Na koncu smo na podlagi rezultatov raziskave ugotovili, da bi policija pri preprečevanju kaznivih dejanj, storjenih na podeželju, morala poskrbeti za več naključnih patrulj oz. fizične prisotnosti, imeti več osebnega stika s kmeti ter odločneje ukrepati glede tatvin premoženja. Med uporabljenimi preventivnimi ukrepi je najpogostejši zaklepanje hiše, ko ni nikogar doma, zaklepanje avtomobilov in prisotnost psa čuvaja. Glede na to, da so vsi anketiranci obkrožili vsaj en preventivni ukrep, nismo mogli preveriti, ali med izvajalci in neizvajalci preventivnih ukrepov prihaja do razlik med stališči zaupanja v policijsko delo. Zaključimo lahko, da količina preventivnih ukrepov ni povezana z zaupanjem in pravičnostjo policije na lokalnem območju in zadovoljstvom s kakovostjo izvajanja policijskega dela na lokalnem območju ter spola.
Ključne besede: kriminaliteta, kmetijska kriminaliteta, preprečevanje kriminalitete, preventivni ukrepi, podeželje, policijsko delo v skupnosti, Podravje, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 08.03.2022; Ogledov: 247; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

3.
Analiza socio-ekonomskega položaja žensk na kmetijah v Podravju
Katica Muršec, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Obravnavana analiza magistrskega dela vključuje socio-ekonomski položaj žensk na kmetijah v Podravju. V delu predstavljamo kmečko žensko, socialno varnost kmetic, ekonomski položaj kmečkih žensk in njihovo prisotnost v lokalnem okolju (socialno angažiranost). Osnovni cilj je ovrednotiti vpletenost kmečke ženske v odločanje oziroma sodelovanje v soodločanju pri pomembnih odločitvah na kmetijskem gospodarstvu, analizirati njihovo socialno angažiranost v lokalnem okolju, njihov ekonomski položaj ter socialno varnost v starejših letih. Metodologija vključuje anketiranje petdesetih kmečkih žensk, in sicer članic ter nosilk kmetijskih gospodarstev, s predhodno oblikovanim vprašalnikom. Ta je bil sestavljen iz treh sklopov: (I) prvi del zajema značilnosti in strukturo anketirank, (II) drugi informacije o kmetijskem gospodarstvu, (III) tretji pa zajema ekonomski ter socialni položaj anketirank. Izsledki raziskave so pokazali, da nosilke kmetijskih gospodarstev pogosteje sprejemajo odločitve same (8,82 %) oziroma jih sprejemajo soglasno (79,41 %), medtem ko članice nimajo pomembnejših funkcij pri sprejemanju odločitev (56,07 %). 38,34 % nosilk čuti, da so ekonomsko neodvisne, 64,71 % pa jih je socialno angažiranih. 22,00 % vseh anketirank nima sklenjenega pokojninskega in invalidskega zavarovanja.
Ključne besede: agrarna ekonomika, kmečke ženske, socio-ekonomski položaj, Podravje
Objavljeno v DKUM: 02.10.2018; Ogledov: 764; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

4.
Vrednotenje trajnostne zasnove Dvojezične strategije zaščite vodnih virov
Ana Vovk Korže, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: Dokument s polnim naslovom "Dvojezična strategija zaščite vodnih virov s konceptom trajnostnega razvoja čezmejnega projektnega območja" je nastal v okviru projekta Trajnostno upravljanje z vodnimi viri na čezmejnem območju med Slovenijo in Hrvaško v letih 2014 in 2015. Dvojezična strategija je osnova za izvajanje projektnih aktivnosti v regiji, saj vključuje rešitve za odvajanje in čiščenje odpadne vode ter sisteme za zaščito površinske in podtalne vode. Ker dosedanje izkušnje kažejo, da so strategije napisane sektorsko in da kljub poudarjanju trajnosti v resnici niso trajnostno zasnovane, smo z metodo štirih kapitalov (M4K), ki se uporablja za vrednotenje trajnosti, opravili analiziral Dvojezične strategije z vidika trajnostne zasnove. Merili smo povezanost predlaganih ukrepov v Dvojezični strategiji z štirimi kapitali, ki veljajo za steber trajnostnega razvoja (ekonomski, socialni, okoljski in človeški kapital). Rezultat trajnostne zasnove Dvojezične strategije je pomemben za načrtovalce projektov v regiji ter lokalno skupnost, saj pokaže povezljivost med različnimi področji s ciljem, da se tovrstne strategije izogibajo ozko sektorskim pristopov, ki nimajo pozitivnega vpliva na življenje ljudi.
Ključne besede: trajnostni razvoj, upravljanje z vodami, ekosistemski pristop, čezmejna območja, Podravje, Pomurje
Objavljeno v DKUM: 16.04.2018; Ogledov: 643; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (286,92 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Geografije Podravja
2017, druge monografije in druga zaključena dela

Opis: V monografiji je zbranih 19 znanstvenih prispevkov, ki obravnavajo aktualne teme o naravnih in družbenih značilnostih Podravja, med njimi je nekaj takih, ki si šele utirajo prostor v regionalni geografiji. V prispevkih so prikazane hidrološke razmere, ekosistemski pogled na pokrajino, spreminjanje rabe tal, degradirana območja, posledice gospodarske krize, prostorski razvoj naselij, vodno gospodarske ureditve vodotokov, politični profil volilnega telesa, demografske, gospodarske, bivalne in prometne razmere v Mariboru in ne nazadnje način, kako spoznanja o pokrajini prenesti v izobraževanje učencev in dijakov. Besedila so izdatno dokumentirana s tematskimi kartami in drugim empiričnim gradivom. Knjiga je zanimiva tudi zaradi koncepta nove regionalne geografije.
Ključne besede: Podravje, Slovenija, regionalna geografija, fizična geografija, družbena geografija
Objavljeno v DKUM: 28.09.2017; Ogledov: 1399; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (21,30 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
New data on distribution of the European pond turtle Emys orbicularis (Linnaeus, 1758) in the Podravje region (NE Slovenia)
Marijan Govedič, Milan Vogrin, Dejan Bordjan, Dominik Bombek, Damijan Denac, Tatjana Gregorc, Franc Janžekovič, Nino Kirbiš, Melita Vamberger, 2016, kratki znanstveni prispevek

Opis: Ten new observations of the European pond turtle Emys orbicularis (Linnaeus, 1758) in the Podravje region are presented. One observation is fairly old, while the others have been made in the last six years. Most of the data are just random observations and do not give a complete overview of the species distribution in the Podravje region. New data suggest that the European pond turtle is more abundant in the Drava River basin than previously known. Distribution and population size of the species in the Drava River basin still remain to be investigated in detail and not only at the Natura 2000 Drava site, especially in the areas of potential habitats prior to planning any new activities.
Ključne besede: European pond turtle, Emys orbicularis, Drava river, Podravje, Slovenia
Objavljeno v DKUM: 07.08.2017; Ogledov: 966; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (363,19 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
ANALIZA OVIR ZA VSTOPANJE MIKRO, MALIH IN SREDNJE VELIKIH PODJETIJ IZ PODRAVJA NA TUJE TRGE
Anamarija Škof Sabler, 2016, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem projektu se ukvarjamo s problematiko vstopa mikro, malih in srednje velikih podjetij (MMSP) iz Podravja na tuje trge. Osredotočili smo se na primerjavo položaja teh podjetij na nacionalni ravni ter na ravni Evropske unije. Na podlagi podrobne opredelitve internacionalizacije MMSP ter institucionalne podpore pri internacionalizaciji smo predstavili poglavitne cilje diplomskega projekta. Sledila je analiza ovir za vstopanje MMSP iz podravske regije na tuje trge. Za tematiko diplomskega projekta smo se odločili zaradi ključne okoliščine – pomanjkanja empiričnih podatkov o vstopanju MMSP iz Podravja na tuje trge, čeprav predstavljajo obravnavana podjetja največji delež med vsemi podjetji. Poglobili smo se v ovire, s katerimi se ta podjetja srečujejo pri mednarodnih aktivnostih, ter poskušali ugotoviti, kako se z njimi soočajo pri izvedbi mednarodnih poslov. V analizi smo razlikovali med notranjimi in zunanjimi ovirami MMSP. Med cilji diplomskega projekta smo izpostavili ovire pri vstopu na tuje trge oziroma soočanje MMSP s temi ovirami v določeni situaciji. Izpostavili smo tudi pomen internacionalizacije v povezavi s trenutno situacijo na slovenskem trgu ter na trgih EU. Potrdili smo hipotezo, da se MMSP soočajo z več omejitvami pri vstopu na tuje trge kot velika podjetja. Potrdili smo tudi hipotezo, da imajo MMSP, ki so že prisotna na tujih trgih, manjša pričakovanja glede institucionalne podpore mednarodnim aktivnostim. Hipotezo o poznavanju in uporabi institucionalnih spodbud za mednarodne aktivnosti MMSP smo le delno potrdili.
Ključne besede: mednarodne aktivnosti, internacionalizacija, ovire, mikro, mala in srednje velika podjetja, Podravje.
Objavljeno v DKUM: 18.07.2016; Ogledov: 975; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

8.
ANALIZA DELOVANJA OBČIN SPODNJEGA PODRAVJA NA PODROČJU MLADIH IN UKREPI NA PODROČJU MLADIH SPODNJEGA PODRAVJA
Tjaša Glažar, 2015, magistrsko delo

Opis: Vloge mladih so se skozi čas močno spreminjale, prav tako se je spreminjala definicija, kako dolgo smo mladi. Predvsem zaradi daljšega šolanja se pojem mladosti podaljšuje. Prav zaradi tega je potrebno vse več ukrepov in aktivnosti za mlade. »Mladost lahko definiramo kot obdobje med otroštvom in odraslostjo, ki predstavlja pomembno obdobje od ene k drugi fazi življenja. Mladost je razvojni premor, moratorij v razvoju, dopušča posamezniku eksperimentiranje s socialnimi vlogami, iskanje njegovega mesta v družbi.« Tej definiciji lahko dodamo še klasifikacijo Urada za mladino RS, ki za mlado šteje osebo med 15. In 29. letom starosti (Bučar-Ručman 2004, 25). Največ mladih je brezposelnih, kar posledično otežuje tudi osamosvajanje od staršev. Večina jih trdi, da so mladi pasivni in nezainteresirani. Ravno zato je treba začeti delati na področju mladih, jih aktivirati in aktivno vključiti v lokalno okolje. Mladi lahko z idejami in znanjem veliko prispevajo, prav tako pa se skozi aktivnosti marsikaj naučijo in pridobijo izkušnje ter kompetence. Mladinska politika pomeni urejanje razmer in odločanje o njih na področju mladincev in mladine (Beočanin et al. 2011, 29). Konkretneje povedano je mladinska politika nabor ukrepov na različnih področjih javne politike, katerih namen je integracija vedno novih generacij v posamezne dele življenja družbe, predvsem pa spodbujanje čim hitrejšega osamosvajanja mladih (Škulj 2008). Občine in lokalne skupnosti morajo biti tiste, ki zaznavajo problematiko na področju mladih, izkoriščajo potenciale mladih ter zadovoljujejo potrebe in želje. Le zadovoljni mladi bodo prispevali največ, kar lahko in ostajali v lokalnih skupnostih
Ključne besede: mladi, občine, Spodnje Podravje, ukrepi za mlade, strategija za mlade
Objavljeno v DKUM: 06.01.2016; Ogledov: 967; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (688,54 KB)

9.
ANALIZA KUPCEV SVEŽEGA SADJA IN IZDELKOV IZ SADJA V SPODNJEM PODRAVJU
Kristjan Lovrec, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V maju in juniju 2015 smo na območju Spodnjega Podravja opravili raziskavo o vedenju potrošnikov in odločilnih dejavnikih, ki vplivajo na odločitev pri nakupu svežega sadja ali izdelkov iz sadja. Raziskavo smo izvedli z uporabo anketnih vprašalnikov, ki so jih sestavljala vprašanja odprtega in zaprtega tipa. Uporabili smo vzorec 200–tih anketirancev. V anketni raziskavi smo obravnavali naslednje socialno-demografske značilnosti anketirancev: spol, starost, dokončana izobrazba, število članov in število zaposlenih v gospodinjstvu ter neto mesečni prihodek na družinskega člana. Ugotovili smo, da sta najpomembnejša dejavnika pri nakupu sadja in izdelkov iz sadja videz in izvor. Kar 83 % anketirancev kupuje sadje in izdelke iz sadja v trgovinah.
Ključne besede: Sadje, izdelki iz sadja, povpraševanje, Spodnje Podravje, anketna raziskava
Objavljeno v DKUM: 02.11.2015; Ogledov: 867; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

10.
Regionalizacija Subpanonske Severovzhodne Slovenije : (s posebnim ozirom na Slovenske gorice)
Božidar Kert, 1991, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: V prispevku avtor podaja shemo geografske regionalizacije subpanonskega dela SV Slovenije.
Ključne besede: regionalna geografija, regionalizacije, Slovenija, Pomurje, Podravje, Slovenske gorice
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1092; Prenosov: 107
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici