| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
ZEMLJIŠKA POSEST SPODNJI PODLEHNIK V 17. STOL. V LUČI POGODBE MED MOSCONI IN SAUERJI
Doroteja Lozinšek, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavana zgodovina Podlehnika od prve omembe kraja do začetka 18. stoletja. Najpomembnejši del naloge predstavlja Urbar gospostva Turnišče 1650—1792. Iz transkripcije vira je razvidna kupoprodajna pogodba med prodajalko Ano Barbaro Moscon in kupcem Georgom Friderikom Sauerjem. Vir poda sliko življenja podložnikov v določenih vaseh. Tako se seznanimo s priimki podložnikov, njihovimi dajatvami zemljiškemu gospodu in tudi z imeni krajev, ki jih danes preprosto več ne najdemo, saj so ti kraji izginili ali pa so spremenili ime. Slika ni popolna zaradi razdrobljenosti zemljiških posestev med več zemljiških gospodov. V diplomskem delu so podani tudi podatki o zemljiških posestnikih, ki so imeli to zemljo v svojih rokah. Predstavljen je tudi srednjeveški urbar, cerkvena organizacija, splošni podatki o vdoru Turkov, razhajanju kuge in o čarovniških procesih na tem področju.
Ključne besede: Podlehnik, Spodnji Podlehnik, zgodovina, urbar, kupoprodajna pogodba, zemljiški posestniki.
Objavljeno: 22.08.2009; Ogledov: 2148; Prenosov: 358
.pdf Celotno besedilo (4,18 MB)

3.
4.
POZNAVANJE IN OHRANJANJE LJUDSKEGA IZROČILA V OBČINI PODLEHNIK
Sonja Arnuš, 2011, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Slovenski narod ima bogato kulturno dediščino. Pomemben del kulturne dediščine je tudi slovensko ljudsko izročilo. V diplomskem delu je namenjena pozornost njegovemu poznavanju, prenašanju in ohranjanju. Teoretični del s pomočjo literature predstavlja slovensko ljudsko izročilo s poudarkom na glasbenem izročilu. V empiričnem delu so predstavljene geografske in zgodovinske značilnosti Haloz in občine Podlehnik kot tudi šege, navade in praznovanja v povezavi z ljudsko pesmijo. Predstavljene so skupine, ki skrbijo za ohranjanje šeg in navad v občini Podlehnik, plesna skupina Žvegla, mlada citrarka Petra Grabrovec in ljudska glasbila, ki jih najdemo v občini Podlehnik. Poudarek je na poznavanju in ohranjanju ljudskega izročila med učenci 4., 5., 6., in 7. razredov OŠ Martina Koresa Podlehnik in njihovimi starši. Podatki, pridobljeni z izvedbo ankete, so kvantitativno zbrani, obdelani in interpretirani. Ugotovljeno je bilo, da tako starši kot učenci menijo, da poznajo ljudsko izročilo svojega kraja ter šege in navade, ki so povezane z njim. Ljudske pesmi so jim všeč, največ so se jih naučili doma, tam jih tudi največ prepevajo. Izsledki kažejo, da je ljudsko izročilo med prebivalci občine Podlehnik še vedno živo. Dolžnost vseh posameznikov pa je prenašanje izročila iz roda v rod, da bo le to živelo še dolgo generacij.
Ključne besede: Ključne besede: ljudsko izročilo, občina Podlehnik, šege in navade, praznovanja, ljudska pesem, ljudski ples.
Objavljeno: 06.02.2012; Ogledov: 3316; Prenosov: 258
.pdf Celotno besedilo (2,86 MB)

5.
NAČRTOVANJE TURISTIČNIH KOLESARSKIH POVEZAV V OBČINI PODLEHNIK
Samo Krajnc, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o načrtovanju turistične kolesarske povezave na območju Haloz, s katero bi lahko slabo razvito turistično pokrajino na podlagi turističnih potencialov, sodelovanja in promocije spremenili v turistično privlačnejšo lokacijo. Teoretičnim izhodiščem glede kolesarjenja sledi praktični primer načrtovanja kolesarske turistične povezave v občini Podlehnik. Najprej smo predstavili značilnosti območja, zasnovali dve trasi, ki pokrivata večji del obravnavanega območja in zajemata lokalne ponudnike, ki so privlačni za turiste. Na teh dveh trasah je bila opravljena analiza obstoječega stanja infrastrukture, na podlagi tega pa smo podali mnenje za rekonstrukcijo, določili ustrezno kolesarsko površino in z namenom privabljanja širšega obsega uporabnikov, predstavili sistem za izposojo koles. Na koncu sledi predstavitev dobrih lastnosti bližine glavne kolesarske povezave in njena vključitev v širšo mrežo kolesarskih povezav na območju celotnih Haloz.
Ključne besede: Kolesarske povezave, turistično kolesarjenje, načrtovanje, Občina Podlehnik
Objavljeno: 28.09.2016; Ogledov: 444; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (4,58 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici