| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PREIZKUŠANJE ORACLOVEGA ORODJA DATA GUARD ZA DOSEGANJE VISOKE RAZPOLOŽLJIVOSTI IN VAROVANJE PODATKOV
Marcel Milić, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga predstavlja teoretično in do neke mere tudi praktično podlago za urejanje rezervne računalniške lokacije na Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES). Glavni namen diplomske naloge je priprava vsega potrebnega za postavitev rezervne kopije podatkovne zbirke. S tem bomo zadostili dvema osnovnima zahtevama: neprekinjeno delovanje podatkovne zbirke in varovanje podatkov. Ker uporabljamo podatkovno zbirko Oracle®, bomo za to uporabili orodje Data Guard. Uporabili bomo še orodje RMAN, ki nam bo omogočilo kvalitetno izvedbo varnostne kopije in prvi prenos podatkovne zbirke na rezervno lokacijo. V prvem delu je predstavljen AJPES in njegova organiziranost ter razloženi ključni pojmi, ki se pojavljajo skozi celotno nalogo. V drugem delu smo pojasnili delovanje orodij Data Guard in RMAN. V nadaljevanju smo opisali postavitev okolja za podatkovno zbirko na rezervni lokaciji, povezava obeh zbirk (primarne in rezervne) ter zagotovitev ustreznega prenosa in varovanja podatkov. Opisan je tudi preklop med obema zbirkama, če pride do težav. Na koncu smo rezultate testa povzeli z analizo SWOT in navedli ključne dejavnike za to, da takšna lokacija zaživi tudi v praksi.
Ključne besede: podatkovna zbirka Oracle, Data Guard, RMAN, neprekinjeno delovanje, varovanje podatkov
Objavljeno: 11.10.2016; Ogledov: 470; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

2.
RAZVOJ PROGRAMSKE REŠITVE ZA OVERITEV IN KALIBRACIJO TEHTNIC
Nejc Lončar, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrska naloga opisuje postopek izdelave programske rešitve za overjanje in kalibracijo tehtnic in uteži. Programska rešitev je namenjena zaposlenim v podjetju Perko tehtnice d.o.o., ki izvajajo overitve in kalibracije. Programska rešitev je bila razvita v programskem okolju Microsoft Visual Studio 2012, uporabljen jezik programiranja pa je C#. Podatki se shranjujejo v podatkovno zbirko SQL, ki se nahaja na strežniku podjetja. Programska rešitev omogoča vpisovanje ter izpis certifikatov, overitev in kalibracij na terenu ter te podatke shranjuje v podatkovno zbirko iz katere je možno voditi evidenco. Uvaja pa tudi šifrante, s katerimi se izboljša arhiviranje ter ponovna izdelava certifikatov.
Ključne besede: Kalibracija in overitev, Programska rešitev, Podatkovna zbirka, Visual Studio, SQL Server
Objavljeno: 10.10.2016; Ogledov: 566; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (3,47 MB)

3.
ZAGOTAVLJANJE VISOKE RAZPOLOŽLJIVOSTI INFORMACIJSKEGA SISTEMA V BANKI
Sunil Jayasinghe, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Povpraševanje po informacijah nenehno in nezadržno narašča; skladno temu je zagotavljanje visoke razpoložljivosti podatkov bistvenega pomena za ohranjanje konkurenčnosti. Organizacije morajo zagotavljati varnost svojih podatkov in imeti pripravljene scenarije za obnovitev delovanja sistema po okvari informacijske infrastrukture. V Probanki d. d., smo vse to zagotavljali že vrsto let z uporabo Enterprise izdaje Oracle podatkovne zbirke (angl. Oracle Enterprise Edition). Za banko kot finančno institucijo se izbor Enterprise izdaje zaradi bogatega nabora za varnost podatkov pomembnih komponent skorajda samoumevna. Občutno zmanjšan obseg poslovanja zaradi kontrolirane likvidacije podjetja je privedla do potreb po iskanju novih rešitev za zniževanje stroškov na vseh segmentih računalniške infrastrukture. Ob tem pa smo želeli ohraniti enako funkcionalnost, kot ga je imel prejšnji sistem. Cilj diplomske naloge je bil ugotoviti, do katere mere je možno zagotoviti visoko razpoložljivost zbirke in vzpostaviti podatkovno zbirko v pripravljenosti z uporabo Standard edicije (angl. Standard Edition), ki je cenovno neprimerljivo ugodnejša, a zato šibkejša različica podatkovne zbirke istega proizvajalca. Omenjeni ediciji programskega paketa manjka nekaj pomembnih komponent, ki smo jih morali nadomestiti z ustreznimi rešitvami, preden smo se odločili za prehod na novo platformo. Uporabili smo prototipni pristop razvoja rešitve z uporabo Oracle Standard edicije na primarni in rezervni lokaciji. Vse manjkajoče komponente šibkejše edicije smo dograjevali, razvijali in izpopolnjevali po segmentih do končnega izdelka. Projekt je bil uspešen, saj smo ob prehodu na Standard različico dosegli enako ali vsaj zelo visoko stopnjo varnosti podatkov brez večjih kompromisov. Za uspešno prenovo smo morali zagotovili tudi delujočo zbirko v pripravljenosti na rezervni lokaciji. Prehod na Oracle Standard edicijo nam je zagotovil velike prihranke pri vzdrževanju programske opreme.
Ključne besede: Oracle Standard Edition, Podatkovna zbirka v pripravljenosti, Visoka azpoložljivost, Neprekinjeno poslovanje, Rezervna lokacija
Objavljeno: 22.06.2016; Ogledov: 668; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

4.
REŠITEV ZA PODPORO POSLOVANJA PODJETJA NIGZ
Borislav Keleman, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena prototipna rešitev za poslovanje podjetja, ki se ukvarja z gradbenimi storitvami. Predstavljena aplikacija je enostavna za uporabo in ne predstavlja večjih stroškov za podjetje, zato je primerna za malo podjetja. Z uporabo aplikacije skrajšamo čas izvedbe posameznih procesov v podjetju, zmanjšamo število napak in izgubo podatkov. Diplomsko delo je razdeljeno na tri dele. V uvodnem delu je predstavljeno obravnavano podjetje, problematika podjetja in teoretična izhodišča. V osrednjem delu je predstavljen proces razvoja programske rešitve. Zaključek vključuje SWOT analizo podane programske rešitve in predloge za nadgradnjo programske rešitve. Izhodišče razvoja programske rešitve je bil intervju z naročnikom, ki je opisal, kako poteka delo v podjetju in kakšno informacijsko tehnologijo uporabljajo. Na podlagi zahtev je bilo za razvoj prototipne rešitve izbrano orodje Microsoft Access 2007. Razvita programska rešitev omogoča uporabniku pregled nad podatki in zagotavlja ažurnost podatkov. Uporaba programske rešitve omogoča tudi krajši čas izvedbe posameznih poslovnih procesov, kot je izdaja ponudb, naročil ipd. Dostop do posameznih informacij je hitrejši in bolj zanesljiv. Programska rešitev posredno omogoča boljše poslovanje podjetja, podatki so shranjeni na enem mestu, dostop do podatkov je enostavnejši.
Ključne besede: Podatkovna zbirka, Microsoft Access, Programska rešitev, Storitvena dejavnost
Objavljeno: 24.09.2013; Ogledov: 1516; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

5.
RAZVOJ PROGRAMA ZA OSEBNI FITNES
Nejc Lončar, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje postopek izdelave programske rešitve za osebni fitnes program. Program je namenjen ljudem, ki s fitnes vadbo nimajo izkušenj in bi radi spremljali svoj napredek pri vadbi. Problem fitnes vadbe je, da ljudje brez izkušenj ne trenirajo vseh mišic pravilno, zato velikokrat pride do poškodb in s tem prenehanje vadbe. Cilj programske rešitve je, da uporabniki brez izkušenj pridobijo osnovno znanje o fitnes treningih in pravilni izvedbi vaj ter pravilnem prehranjevanju v času treniranja. Program je namenjen več uporabnikom, zato ima vsak uporabnik svoje uporabniško ime ter geslo, kar omogoča, da si lahko vsak uporabnik sam zasnuje programe treninga ter izbere jedi po svojem okusu. Program omogoča dodajanje novih vaj in receptov ter spremljanje napredka, ki ga uporabnik naredi v času treniranja. Mnenja prijateljev, ki so program preizkusili, so bila pozitivna, saj s programom lahko bolj enostavno spremljajo količino dnevno zaužite hrane ter spremljajo napredek pri teži posameznih vaj.
Ključne besede: osebni fitnes program, programska rešitev, podatkovna zbirka
Objavljeno: 23.09.2013; Ogledov: 1088; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (3,16 MB)

6.
POSTAVITEV ORACLE PODATKOVNE ZBIRKE V PRIPRAVLJENOSTI
Goran Golubović, 2010, diplomsko delo

Opis: S povečevanjem življenjskega tempa se povečuje tudi pritisk na gospodarske družbe da storitve zagotavljajo praktično brez prekinitev 24 ur na dan, vseh 365 dni v letu. Bančne storitve v tem primeru niso izjema, s prisotnostjo na globalnem trgu je običajno poslovanje podaljšano na praktično vseh 24 ur. Izpad informacijskega sistema bi lahko imel znaten vpliv na samo poslovanje banke. Zato je dosegljivost informacijskega sistema izjemnega pomena. Da pa bi bila gospodarska škoda v primeru izpada minimalna, je potrebna uvedba najsodobnejših tehnologij, ki preprečujejo, da bi do izpada prišlo. Če pa se le-ta zgodi je potrebno poskrbeti, da je čas nedosegljivosti sistema kar se da kratek. Podatkovne zbirke v pripravljenosti so tako ključen element za hitro vzpostavitev delovanja sistema v primeru, da pride do kritične okvare sistema primarnih zbirk. Namen diplomskega dela je prenova informacijskega sistema v segmentu neprekinjenega poslovanja ki se na naša na podatkovne zbirke v pripravljenosti. Cilj diplomskega dela je prenovljen, bolj varen in izboljšan informacijski sistem, ki bo prilagojen nepričakovanim katastrofalnim dogodkom.
Ključne besede: Podatkovna zbirka, Neprekinjeno poslovanje, Pripravljenost
Objavljeno: 14.04.2011; Ogledov: 1571; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

7.
PROGRAMSKA REŠITEV ZA DELO S KOMITENTI OSEBNEGA BANČNIŠTVA
Aleš Ambrožič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavljamo programsko rešitev za vodenje evidence komitentov osebnega bančništva, ki jo pri svojem delu uporablja osebni bančnik. V uvodu je opisana problematika dosedanjih postopkov pri delu in predvidene metode dela. Za izdelavo programske rešitve smo izbrali prototipni pristop. Nato smo analizirali obstoječega stanje in poiskali šibke točke. Programsko rešitev smo razvili s programskim orodjem MS Access. V osrednjem delu diplomske naloge smo opisali zasnovo in izdelavo programske rešitve. Predstavili smo vse bistvene elemente in opisali sprotno reševanje težav. Programsko rešitev smo testirali za odpravo napak in jo uspešno implementirali v delovno okolje. V zaključnem delu naloge smo učinke programske rešitve ocenili kot pozitivne in uspešne. Opisali smo še možnosti za nadaljnje nadgradnje programa.
Ključne besede: Osebno bančništvo, Komitent, Programska rešitev, MS Access, Podatkovna zbirka
Objavljeno: 28.03.2011; Ogledov: 1546; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

8.
PRENOVA REGISTRA KOPITARJEV
Metka Prvinšek, 2009, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je prikazana prenova Centralnega registra kopitarjev. V smislu informacijske podpore gre za vsebinsko podporo novim predpisom. Prenovljen Centralni register kopitarjev nudi ustrezno informacijsko podporo za izdajanje uradnih dokumentov in osnovne statistične analize. Omogočeno je vodenje lastnikov, imetnikov in lokacij kopitarjev in popolni pregled zgodovine zapisov lastništva, imetništva in premikov. Tehnična prenova omogoča dostop do Centralnega registra kopitarjev preko svetovnega spleta, različen nivo uporabnikov in njihovih privilegijev, beleženje sprememb in povezovanje z drugimi uradnimi evidencami in registri.
Ključne besede: - konjereja - centralni register - podatkovna zbirka
Objavljeno: 05.02.2010; Ogledov: 2507; Prenosov: 226
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

9.
Popis zbirke mrežekrilcev (Neuropterida: Megaloptera, Raphidioptera, Neuroptera) Dušana Devetaka
Anita Crnobrnja, 2009, diplomsko delo

Opis: Popis zbirke mrežekrilcev Dušana Devetaka.
Ključne besede: Neuropterida, Megaloptera, Raphidioptera, Neuroptera, mrežekrilci, zbirka žuželk, popis, podatkovna zbirka, Slovenija, Evropa
Objavljeno: 22.04.2009; Ogledov: 2383; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (9,15 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici