| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 66
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
Izboljšava kakovosti spletne aplikacije z učinkovitim poročanjem o napakah : diplomsko delo
Alen Kahvedžić, 2023, diplomsko delo

Opis: V sklopu diplomskega dela smo načrtovali in izdelali spletno aplikacijo, ki služi prijavi hroščev oziroma napak s strani uporabnika, da ne bi prišlo do zamudnega in nepreglednega poročanja o hroščih prek telefonskih klicev, v živo ali po elektronski pošti. Natančneje smo opisali uporabljeno programsko opremo ter izgradnjo spletne aplikacije, ki hitro in kakovostno administraciji poroča o hroščih, prijavljenih s strani uporabnika.
Ključne besede: Spletna aplikacija, napaka, hrošč, podatkovna baza
Objavljeno v DKUM: 02.04.2024; Ogledov: 313; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

2.
Analiza odvisnosti med objekti podatkovne baze Oracle : diplomsko delo
Miha Tomšič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo v teoretičnem delu proučevali podatkovno bazo Oracle, njeno strukturo, najpomembnejše stavke, s katerimi lahko manipuliramo s podatki, in vse bazne objekte ter njihovo uporabo. Nato smo v praktičnem delu prikazali več načinov, kako analizirati odvisnosti med baznimi objekti v podatkovni bazi Oracle s pomočjo programskih jezikov SQL in PL/SQL in razvojnega okolja PL/SQL Developer. Nato smo se odločili za rešitev, ki je bila primerna za vpeljavo v grafični vmesnik. Opisali smo razvojno okolje Oracle Apex in z njegovo pomočjo razvili grafični vmesnik, ki omogoča izbiro določenega baznega objekta in nam vrne podatek, kje v podatkovni bazi se uporablja
Ključne besede: Oracle, podatkovna baza, analiza odvisnosti, bazni objekti, grafični vmesnik
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 242; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

3.
Sikvel: generator ogrodja podatkovne baze : magistrsko delo
Nikolaj Čolić, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo izdelali ogrodje podatkovne baze s pomočjo programskega orodja JetBrains MPS ter uporabo funkcionalnosti Generator in pristopom Model2Model. Naloge smo se lotili sistematično, najprej smo se dobro seznanili s projekcijskima urejevalnikoma tabel in diagramov, ter natančno preučili njuno uporabnost. Predstavili smo tudi način ustvarjanja in uporabe Standalone IDE. Praktični del naloge smo si zastavili kot načrtovanje in implementiranje ogordja podatkovne baze za kreiranje procedure SQL s pomočjo tabel ter kreiranje skripte SQL s pomočjo dinamičnega urejevalnika diagramov.
Ključne besede: JetBrains, MPS, podatkovna baza, SQL, generator programske kode
Objavljeno v DKUM: 12.07.2023; Ogledov: 1173; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

4.
Orodja za testiranje zmogljivosti podatkovnih baz : diplomsko delo
Vid Koblar, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je podrobneje predstavljenih več informacijskih orodij, ki spremljajo zmogljivosti podatkovnih baz. Opisano je delovanje, logika in praktična uporaba teh orodij na dejanskih primerih, ki so bili uporabljeni v diplomskem delu. Cilj diplomskega dela je prikazati, kako so različne primerjave orodij lahko v pomoč pri izbiri najbolj primernega orodja za uporabnikove potrebe. Predstavljene so primerjave, ki obsegajo načine zaračunavanja storitve, ceno storitve, funkcionalnosti, ki jih orodje ponuja, enostavnost povezovanja z bazo in predstavitvijo matrik. Orodja, ki smo jih uporabili tekom diplomske naloge za primerjavo, so Database Performance Monitoring, Datadog in Site24x7.
Ključne besede: Podatkovna baza, orodja, zmogljivost, primerjava, testiranje.
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 470; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

5.
Primerjava programskih ogrodij za povezovanje s podatkovnimi bazami : diplomsko delo
Marcel Golob, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo primerjali programska ogrodja ASP.NET Core, NestJS, Laravel in Django. Predstavili smo uporabljeno podatkovno bazo in glavne lastnosti, prednosti oz. slabosti programskih ogrodij. Raziskali smo različne programske knjižnice za povezavo in upravljanje s podatkovno bazo. Skozi diplomsko delo smo poskušali ugotoviti, katero programsko programsko ogrodje je pri povezovanju in interakcijo s podatkovno bazo najhitrejše in najzanesljivejše. Analizirali smo hitrost vstavljanja, pridobivanja, brisanja in posodabljanja podatkov. Na testu se je najbolje odrezalo programsko ogrodje ASP.NET Core, ki je glede na čas vseh metod (CRUD) za interakcijo s podatkovno bazo doseglo najboljše rezultate. Za njim sta sledili ogrodji NestJS in Laravel. Med vsemi izbranimi se je najslabše odrezalo programsko ogrodje Django.
Ključne besede: programska ogrodja, podatkovna baza
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 362; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

6.
Snovanje in razvoj naprednega konfiguratorja programov robotskih celic : magistrsko delo
Tilen Lesar, 2021, magistrsko delo

Opis: Delo obravnava načrtovanje in razvoj naprednega konfiguratorja vpenjalnih programov robotskih celic, ki deluje deloma na programljivem logičnem krmilniku in deloma na uporabniškem posluževalnem vmesniku v povezavi s podatkovno bazo. Slednja omogoča shranjevanje in urejanje podatkov ter generično beleženje zgodovine. Za lažje razumevanje so na začetku splošno predstavljene osnove robotskih celic, vpenjalnih programov ter posamezne komponente in delo z njimi. V nadaljevanju se rekonstruira delovanje obstoječega konfiguratorja in združi pridobljeno znanje v zaključeno celoto naprednega konfiguratorja, katerega namen je izboljšati učinkovitost, varnost in uporabniško izkušnjo ter tako ustvariti dodano vrednost. Rezultati testiranja, ki zaključijo nalogo, dokažejo, da so bili vsi cilji doseženi in konfigurator deluje nad pričakovanji.
Ključne besede: konfigurator, robotska celica, podatkovna baza, uporabniški posluževalni vmesnik, programljiv logični krmilnik
Objavljeno v DKUM: 24.12.2021; Ogledov: 764; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (3,40 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Uvedba informacijske rešitve za turistično kmetijo
Jan Duler, 2021, diplomsko delo

Opis: Podjetja morajo danes slediti tehnološkim in informacijskim trendom, če želijo ostati konkurenčna na trgu. Medtem ko obstaja na trgu ogromno informacijskih rešitev za klasična proizvodna in storitvena podjetja, ostajajo v ozadju malo manj konvencionalna podjetja, in sicer kmetije. Kmetije imajo sicer na razpolago nekaj informacijskih rešitev, vendar so pri izbiri bistveno omejeni predvsem zaradi diferenciacije delovanja posameznih kmetij. V nalogi si bomo pogledali primer uvedbe informacijske rešitve za turistično kmetijo X. Najprej si bomo ogledali digitalno transformacijo na splošno, nakar bomo analizirali trenutno poslovanje kmetije in ovire, s katerimi se soočajo. Analizirali bomo trg informacijskih rešitev, na osnovi analize pa bomo izbrali najustreznejšo informacijsko rešitev za turistično kmetijo. Rešitev bomo na koncu še uvedli in predstavili uspešnost uvedbe.
Ključne besede: Turistična kmetija, digitalna transformacija, informacijska rešitev, ERP rešitev, podatkovna baza, Microsoft Access
Objavljeno v DKUM: 09.11.2021; Ogledov: 708; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

8.
Analiza in primerjava SQL in NoSQLl vrinjenja
Filip Ritonja, 2021, diplomsko delo

Opis: Podatkovne baze so del skorajda vsake aplikacije in so na žalost tudi tarča različnih napadov. V diplomskem delu podrobno spoznamo tipe podatkovnih baz in opišemo določene razlike med njimi, opišemo tudi različne nevarnosti, ki prežijo na podatkovne baze, v praktičnem delu pa podrobneje predstavimo napade SQL in NoSQL-vrinjenja ter predstavimo zaščito pred temi napadi.
Ključne besede: Podatkovna baza, SQL, NoSQL, napad vrinjenja
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 821; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

9.
Podatkovna baza Redis kot aplikacijski predpomnilnik spletne rešitve : diplomsko delo
Leon Šardi, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje razvoj spletne rešitve, ki vključuje podatkovno bazo Redis, kot aplikacijski predpomnilnik. Namen njene uporabe je doseči pohitritev pri obdelavi uporabniških klicev. V sklopu diplomske naloge smo takšno spletno rešitev tudi implementirali. Po implementaciji smo opravili teste in analizirali kakšno pohitritev dosežemo z uporabo podatkovne baze Redis, kot aplikacijski predpomnilnik. Na podlagi rezultatov, ki so predstavljeni v diplomskem delu lahko zaključimo, da Redis prinese pohitritev spletne rešitve.
Ključne besede: podatkovna baza, Redis, NoSQL, predpomnilnik
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 523; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (838,55 KB)

10.
Mobilna aplikacija za lažje koriščenje storitev študentskih domov : diplomsko delo
Avguštin Erdelji, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljene različne spletne rešitve za lažje koriščenje storitev študentskih domov. Glavni namen diplomske naloge je prikazati razvoj mobilne in namizne aplikacije za lažje koriščenje storitev študentskih domov. V diplomskem delu so predstavljene tudi uporabljene tehnologije, ki so nam pripomogle, da aplikacije lahko med sabo komunicirajo in izmenjujejo podatke. Poleg tega smo predstavili še uporabo mobilne in namizne aplikacije.
Ključne besede: API, aplikacija, mobilna aplikacija, namizna aplikacija, podatkovna baza
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 593; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

Iskanje izvedeno v 3.7 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici