| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Sodobne oblike plačevanja na spletu
Rok Bukovšek, 2018, diplomsko delo

Opis: Plačilna sredstva so se skozi zgodovino temeljito spreminjala in se pri tem prilagajala potrebam uporabnikov udeleženih v menjavi dobrin in storitev. Razvoj in nastanek interneta konec 20. stoletja je prinesel nove oblike plačevanja in poslovanja v gospodarstvu. V obdobju zadnjih 20 let so se številni razvijalci spletnih plačilnih sredstev trudili odjemalcem ponuditi kar se da privlačne načine sodobnega plačevanja preko spleta. V tem času so se razvile kriptovalute, PayPal, Skrill in mobilno plačevanje, že uveljavljeni bančni mogotci izpred časa interneta pa so svoje storitve začeli prilagajati spletni rabi. V množici različnih ponudnikov spletnega bančništva se med njimi kažejo tudi številne razlike, ki so pomembne za posameznike in podjetja, saj glede na interese lahko izbirajo tisto plačilno sredstvo, ki jim prinaša največjo zaznano vrednost. Pomembo je zavedanje, da se ponudba razvija in prilagaja glede na povpraševanje. To je razvidno tudi iz preučevanja sodobnih plačilnih sredstev. Kot pomembna polemika plačilnega sredstva prihodnosti pa se danes pojavljajo kriptovalute.
Ključne besede: PayPal, kriptovalute, sodobna plačilna sredstva, nove oblike plačevanja, spletno plačevanje
Objavljeno: 13.02.2019; Ogledov: 858; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

2.
Razlike odjemalcev v stališčih do različnih plačilnih sredstev
Barbara Visočnik, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo z naslovom Razlike odjemalcev v stališčih do različnih plačilnih sredstev se osredotoča prav na analizo stališč do plačilnih sredstev s poudarkom na kriptovalutah. Kriptovalute so različne digitalne valute, ki jim je skupno, da temeljijo na kriptografiji. V teoretičnem delu smo se posvetili temam, ki so povezana z različnimi plačilnimi sredstvi, ter temam o stališčih. Najprej smo podrobneje razložili, kaj vse smatramo pod pojmi gotovina, plačilna kartica, plačilo prek transakcijskega računa. Pojasnili smo tudi, na kakšen način deluje sistem PayPal, ki nam omogoča spletno plačevanje. Na kratko smo predstavili tudi druge načine plačevanja. Omenili smo kredit in leasing. Kar nekaj strani našega magistrskega dela pa smo namenili kriptovalutam, ki smo jih tudi podrobneje predstavili. Najprej smo pojasnili nekaj pojmov, kot so digitalni denar, virtualni denar, elektronski denar, nato smo predstavili začetke kriptovalut. Sistem kriptovalut nezahtevnim odjemalcem ni najbolj poznan, zato smo se odločili, da nekaj več povemo tudi o tem, kako pri kriptovalutah vse skupaj sploh deluje. Predstavili smo tudi trg kriptovalut in omenili nekaj stvari o tem, kaj strokovnjaki napovedujejo za prihodnost na področju poslovanja s kriptovalutami. Že v samem naslovu omenjamo tudi stališča, ki so rdeča nit pisanja našega magistrskega dela. Stališča smo najprej opredelili in povedali, da so slednja neke vrste pridobljena tendenca, na kak način reagiramo na določeno stvar. Zapisali smo, da ločimo med seboj tri vrste komponent, in sicer čustveno komponento, spoznavno komponento in konativno komponento. Izjemnega pomena je uravnoteženost med naštetimi komponentami. Nekaj besed smo namenili še nastanku, oblikovanju ter spreminjanju stališč. Opredelili smo funkcije stališč in vpliv le-teh na vedenje odjemalcev. Na koncu teoretičnega dela pa smo opisali še, na katere načine lahko merimo stališča. Pri praktičnem delu smo najprej naredili SWOT analizo kriptovalut, kjer smo ugotavljali, katere so prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti kriptovalut. Nato pa smo izvedli in naredili analizo ankete, kjer smo poskušali ugotoviti, kakšna so stališča anketiranih do različnih plačilnih sredstev, vključno s kriptovalutami. Anketo smo izvedli na priložnostnem vzorcu 100 anketiranih. V tem delu smo tudi sprejeli oziroma ovrgli hipoteze, ki smo si jih zastavili na začetku pisanja tega dela. Čisto na koncu smo nekaj besed namenili še temu, na kakšen način bi bilo trenutno možno vpeljati kriptovalute v slovensko podjetje. V sklepu smo zapisali, kaj smo ugotovili ob pisanju našega magistrskega dela, predstavili rezultate, ki smo jih pridobili z izvedeno anketo in jih poskušali povezati s zapisano teorijo.
Ključne besede: plačilna sredstva, gotovina, plačilne kartice, bančni račun, PayPal, kriptovalute, stališča, merjenje stališč, funkcije stališč, sistem kriptovalut, trg kriptovalut
Objavljeno: 15.10.2018; Ogledov: 494; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

3.
Globalni elektronski mikro plačilni sistemi
Nuša Podgoršek, 2017, magistrsko delo

Opis: Posledica hitrega razvoja podatkovnih komunikacijskih omrežij je v razvoju elektronskega poslovanja, pri čemer sta pomembni predvsem bančna in trgovska aplikacija, ki omogočata izvajanje finančnih transakcij od kjerkoli na svetu. Kupcem je tako omogočena postrežba 24 ur na dan. Zaradi vedno večjega razmaha spletnih trgovin so vedno bolj potrebne tudi implementacije sistemov za plačevanje preko spleta. Takšen način plačevanja preko spleta prinaša številne prednosti tako za kupca kot tudi za trgovca. Poznamo številne definicije pomena mikro plačilnih sistemov, vendar pa se le-ti večinoma razlikujejo med seboj glede na zgornjo mejo vrednosti vsake transakcije. Mikro plačilni sistemi predstavljajo pomemben del v elektronskem in mobilnem poslovanju, saj omogočajo podjetjem s takšnim načinom poslovanja povečanje dobička, posledično pa tudi zmanjšujejo stroške, ki so povezani z delovno silo. Po svetu obstajajo številni tuji plačilni sistemi, ki jih uporabljajo tudi slovenska podjetja. Med najbolj razširjenega in najuporabnejšega za internetno plačevanje v vseh razvitih zahodnih državah sodi plačilni sistem PayPal. Ta sistem uporabljajo tako posamezniki kot tudi podjetja. Velja za največje podjetje v svoji dejavnosti, saj se preko njega izvrši več kot 11 milijard transakcij na leto. V zadnjem času se razvijajo tudi novi načini mikro plačevanja, kjer pametni telefoni prevzemajo vlogo denarnih in plačilnih kartic. Ti načini plačevanja so privlačni predvsem uporabnikom, medtem ko pa banke in finančne institucije v tem ne prepoznajo velike poslovne priložnosti. V Sloveniji smo sicer že pred časom postavili lastne trende s sistemi mobilnega plačevanja Moneta, vendar pa ji ni uspelo doseči tako velike priljubljenosti, kot so si jo želeli. Naloga je sestavljena iz dveh delov, v prvem teoretičnem delu smo preučili plačilne in poravnalne sisteme, vrste in tipe plačilnih sistemov. Predstavili smo prednosti in slabosti plačilnih sistemov ter pojasnili, kaj so mikro plačilni sistemi in katere poznamo po svetu ter v Sloveniji. Drugi, empirični del naloge zajema analizo v obliki praktičnega prikaza možnosti plačila preko ponudnika PayPal.
Ključne besede: ekonomske vede, elektronsko poslovanje, management informatike, PayPal, plačilni sistemi
Objavljeno: 11.07.2017; Ogledov: 587; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

4.
PRIMERJALNA ANALIZA SISTEMOV MOBILNIH DENARNIC
Tadej Rudec, 2016, diplomsko delo

Opis: Področje diplomskega dela je pregled sistemov mobilnih denarnic. V prvem delu smo predstavili elektronsko poslovanje ter plačevanje in vanje ustrezno umestili sisteme mobilnih denarnic. Drugi del se osredotoča na sisteme mobilnih denarnic, kjer smo opisali njihov ekosistem z akterji, zapisali funkcionalnosti, podali tehnološki vidik ter opisali njihove procese. V tretjem delu smo na podlagi funkcionalnosti določili območja, jih ocenili ter opravili primerjalno analizo. V četrtem delu smo izvedli preizkus koncepta izbrane rešitve sistema mobilne denarnice z implementacijo v Android mobilni aplikaciji. Z rezultati primerjalne analize smo na koncu preverili hipoteze iz začetka diplomskega dela, navedli omejitve in implikacije ter zapisali možnosti za nadaljnje delo.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, elektronsko plačevanje, sistemi mobilnih denarnic, primerjalna analiza, mobilne aplikacije, Android, Android Pay, Apple Pay, Samsung Pay, PayPal
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 658; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

5.
TRENDI NA PODROČJU ELEKTRONSKIH PLAČILNIH INSTRUMENTOV IN ELEKTRONSKEGA DENARJA
Eva Ulipi, 2016, magistrsko delo

Opis: Na trg dnevno prihajajo tehnologije, nove, boljše, izboljšane. Tako je tudi v elektronskem bančništvu, ki je za naš vsakdan bistvenega pomena. Prednosti novih digitalnih elektronskih tehnologij so prinesle veliko pozitivnih sprememb na svetovnih plačilnih trgih. Digitalne storitve, na primer mobilne denarnice, se povezujejo s plačilnimi karticami in bodo mora nekoč alternativa gotovinskemu poslovanju. Nastajajo nove oblike digitalnega elektronskega denarja, ki imajo na globalnem plačilnem trgu vedno večjo moč, prav zaradi svojih posebnih specifičnosti. Transakcije prenosa in prejema denarja so vsak dan hitrejše in preprostejše. Novim trendom v tehnologijah elektronskih plačilnih instrumentov niso šli nasproti samo trgovci, ampak tudi vse bančno-finančne inštitucije, ki si želijo optimizirati poslovanje in pridobiti na konkurenčnosti, ter posledično večjem tržnem deležu. Novi plačilni trendi tehnologij stremijo k enostavnejši uporabi, varčnosti in ekonomičnosti ter se spreminjajo v skladu z razvojem novih tehnologij. Na drugi strani pa imamo trgovce in podjetja, ki morajo biti v koraku z novimi plačilnimi tehnologijami, da se približajo kupcu in ostanejo na trgu konkurenčni, kar bo posledično pozitivno vplivalo na njihovo poslovanje. Cilj raziskovalne naloge je bil seznaniti se z novimi trendi elektronskih plačilnih instrumentov in elektronskega denarja in jih tudi podrobneje predstaviti.
Ključne besede: elektronski plačilni instrumenti, elektronski denar, elektronsko bančništvo, virtualne valute, PayPal, Bitcoin, Mobile Pay.
Objavljeno: 24.08.2016; Ogledov: 830; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

6.
OCENA TRENDOV BREZGOTOVINSKEGA PLAČEVANJA
Vesna Uršič, 2016, diplomsko delo

Opis: Živimo v družbi, ki teži k brezgotovinskemu plačevanju in posledično spodriva gotovino v obtoku. Z razvojem spletne trgovine število plačilnih kartic iz leta v leto narašča. V letu 2014 se je povečalo na 766 milijonov, kar predstavlja 1,5 plačilne kartice na posameznega prebivalca v Evropski uniji (v nadaljevanju EU). Vse več državnih institucij spodbuja razvoj brezgotovinskega plačevanja, saj si prizadevajo za popoln nadzor nad transakcijami z namenom omejitve sive ekonomije, čeprav bi se posledično lahko zmanjšalo varčevanje in povečalo zadolževanje. V letu 2015 je bilo tako v Evropi izvršenih brezgotovinskih transakcij za več kot 121 milijard dolarjev (v nadaljevanju USD). Z obsegom negotovinskih plačil pridobivajo vedno večjo vlogo sodobni plačilni sistemi nebančnih institucij, ki zagotavljajo enostaven, zanesljiv, hiter in poceni prenos. PayPal danes velja za vodilni plačilni sistem, ki se ponaša z več kot 179 milijoni uporabnikov. Tehnološki napredek je pripomogel k razvoju digitalnih valut. Relativno mlada virtualna valuta BitCoin, katere vrednost se na dan 25. april 2016 giblje okrog 460 USD, je povzročila pravo revolucijo med plačilnimi sistemi. Konkurenca med njimi je sicer precejšnja, vendar pa bo večji tržni delež prevzel tisti, ki bo sledil tržnim potrebam in inovacijam. Trend brezgotovinskih plačil bo tako z razvojem današnje tehnologije naraščal in posledično izpodrinil gotovino, kar bo v prvi vrsti pripomoglo svetovnemu trgu. Kateri od ponudnikov plačilnega sistema bo na vodilnem položaju, pa bo odvisno od zaupanja vanj, sledenju tehnologije in njegovi uporabni vrednosti.
Ključne besede: brezgotovinsko plačevanje, plačilne kartice, PayPal, BitCoin
Objavljeno: 18.08.2016; Ogledov: 877; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

7.
RAZVOJ NOVEGA MODELA MOBILNEGA PLAČEVANJA V SLOVENIJI IN ZAGOTOVITEV USTREZNE ORGANIZACIJSKE IN PROCESNE PODPORE
Maja Drozg, 2016, magistrsko delo

Opis: Razmah mobilnih telefonov, ki smo mu bili priča konec prejšnjega stoletja in razmah pametnih telefonov, ki mu je sledil, sta poleg sprememb v načinu komuniciranja prinesla spremembe tudi na področju plačilnih navad potrošnikov. Medtem ko smo potrošniki še do nedavnega plačevali predvsem z gotovino in s plačilnimi karticami, so danes poleg slednjih, vse bolj v porastu še druge oblike brezgotovinskih plačil, kamor sodijo tudi spletna in mobilna plačila, meje med njimi pa so vse bolj zabrisane. Za analizo delovanja mobilnih plačil smo v tem magistrskem delu preučevali Sistem Moneta, ki je prisoten samo v Sloveniji, ter PayPal, Google in Apple, ki nudijo storitve globalno in sodijo med vodilne ponudnike mobilnih plačil na svetu. Poleg analize storitev, ki jih nudijo, smo med drugim preverili tudi način ustvarjanja prihodkov iz naslova zagotavljanja storitev, v največji meri pa smo se osredotočili na organizacijsko in procesno podporo, ki sta potrebni za delovanje in izvajanje mobilnih plačil. V okviru analize organizacijske podpore smo preverjali, kateri udeleženci jo tvorijo in kakšne so povezave med njimi, v okviru procesne podpore pa smo preverjali, kateri procesi se odvijajo znotraj organizacijske podpore, da se lahko proces mobilnega plačevanja odvija. Tako smo preučevali procese pristopa uporabnikov k storitvam, procese plačilne transakcije ter procese finančnih poravnav, s katerimi se plačilna transakcija zaključi. Na osnovi izvedenih analiz smo izvedli primerjavo Sistema Moneta z navedenimi vodilnimi ponudniki mobilnih plačil ter ugotovili, da ponudba Sistema Moneta v primerjavi s ponudbo obravnavanih vodilnih ponudnikov zaostaja, njegova organizacijska in procesna podpora pa sta vzpostavljeni tako, da uporabnikom svojih storitev večinoma ne more zagotavljati prednosti, kot jih pri uporabi storitev zagotavljajo vodilni ponudniki. Razlog leži v dejstvu, da slednji pri zagotavljanju storitev koristijo organizacijske in procesne podpore kartičnih shem, medtem ko ima Sistem Moneta vzpostavljeno svojo lastno podporo, ki ni odvisna od delovanja kartičnih ali drugih shem. Čeprav je Sistem Moneta z organizacijskega in s procesnega vidika gledano vzpostavljen na skoraj enak način kot kartične sheme, mu to onemogoča zagotavljanje ponudbe, ki bi bila primerljiva ponudbi vodilnih ponudnikov. Zato smo na osnovi analiz in primerjav pripravili predlog novega modela mobilnega plačevanja, ki bi se pri svojem delovanju prav tako opiral na kartične sheme, s čimer bi slovenskim uporabnikom brezgotovinskih plačil zagotovili ponudbo, primerljivo ponudbi vodilnih ponudnikov mobilnih plačil. Poleg predloga novega modela smo podali tudi okviren načrt njegove uvedbe v prakso. Načrt smo pripravili v obliki projekta, v katerem smo najprej zastavili namenski in objektni cilj ter za tem ključne mejnike projekta. V okviru slednjih smo preverili posamične sklope aktivnosti, s katerimi bi zastavljene mejnike tudi dosegli. Posamične sklope aktivnosti smo z uporabo ocenjevalne in izkustvene metode tudi časovno ovrednotili ter na osnovi tega podali predvideno oceno trajanja celotnega projekta, s katerim bi idejno zasnovo novega modela mobilnega plačevanja lahko uvedli v prakso.
Ključne besede: mobilno plačevanje, organizacijska in procesna podpora, Sistem Moneta, PayPal, Google Wallet, Apple Pay
Objavljeno: 30.06.2016; Ogledov: 597; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (964,16 KB)

8.
PRIMERJALNA ANALIZA SISTEMOV SPLETNEGA PLAČEVANJA
Vito Pajančič, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo analizirali in primerjali spletne plačilne sisteme, ki so na voljo na slovenskem trgu in način njihove integracije v spletno aplikacijo. Analiza obsega pogoje in pravne zahteve posameznega sistema pred uporabo, stroške uporabe določenega sistema, kot so provizije, najem ali enkratna plačila. V prvem delu je teoretičen pregled sistemov glede na kategorijo, ki mu sledi analiza sistemov Activa Payment Gateway in 3D secure, centralnega sistema EON MegaPOS, mobilnega plačilnega sistema Moneta, spletne banke Abanet in tujih sistemov PayPal ter Paysafecard.
Ključne besede: spletno poslovanje, spletni plačilni sistemi, spletno plačevanje, spletna aplikacija, PayPal
Objavljeno: 04.12.2015; Ogledov: 1046; Prenosov: 540
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

9.
Implementacija spletne trgovine in integracija s spletnim plačilnim sistemom
Aleksandar Salevski, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo izdelali spletno trgovino za prodajo zimske športne opreme oziroma opreme za deskanje. Uporabili smo spletno tehnologijo PHP kot skriptni strežniški jezik, označevalni jezik HTML in predloge CSS za strukturo in za prikaz podatkov ter podatkovno bazo MySQL za shranjevanje podatkov. Poleg opisa implementacije osnovnih funkcionalnosti spletne trgovine smo v diplomskem delu opisali tudi integracijo s plačilnim sistemom.
Ključne besede: spletna trgovina, večnivojska arhitektura, implementacija, integracija, PayPal
Objavljeno: 16.12.2014; Ogledov: 1221; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

10.
VARNOST ELEKTRONSKEGA PLAČEVANJA NA INTERNETU
Miha Zidar, 2013, diplomsko delo

Opis: Vsi uporabniki elektronskega poslovanja se srečujemo s problematiko varnosti te vrste poslovanja. Predvsem sem ciljamo na uporabnike srednjih let in starejše. Lastna raziskava je pokazala, da več kot tri četrtine anketirancev že uporablja elektronska plačilna sredstva, vendar moramo izpostaviti, da je bila povprečna starost anketirancev 27.2 let. Namen diplomskega seminarja je bil seznanitev z alternativami plačevanja na internetu ter analiziranje le-teh glede varnosti ter prijaznosti do nas uporabnikov. Par besed smo namenili sami opredelitvi elektronskega plačevanja ter pregledu varnostnih mehanizmov, ki nas varujejo pred zlorabami. Nadaljevali smo z alternativami elektronskega plačevanja, tako da lahko najdemo tisto možnost, ki nam je glede na lastne kriterije najbolj blizu. Zadali smo si tri hipoteze s pomočjo katerih smo ugotovili najbolj optimalno možnost elektronskega plačevanja glede na kriterija varnosti in prijaznosti do uporabnika, saj menimo da sta to ključna elementa za sprejetje med vso populacijo. Trenutno je glede na naše zahteve najbolj smotrna izbira sistem elektronskega plačevanja Paypal, saj prodajalci ne vidijo naših finančnih podatkov. Za dvig uporabe elektronskih sredstev bodo v prihodnosti poskrbeli ponudniki plačilnih sredstev s pomočjo elektronske podpore vsem vsakdanjim opravilom. Poleg podpore bodo morali vlagati v vzpostavitev popolnega zaupanja v primeru, da bomo popolnoma prešli na elektronski denar.
Ključne besede: varnost elektronskega plačevanja, alternative elektronskega plačevanja, raziskava, zloraba, Paypal, finančni podatki.
Objavljeno: 05.11.2013; Ogledov: 1216; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici