| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Optimizacija oskrbne verige z uporabo ERP rešitve Pantheon na primeru proizvodnega podjetja
Patricija Plahuta, 2019, magistrsko delo

Opis: Pri vodenju poslovanja podjetij prihaja do čedalje višjih zahtev, ki jim morajo podjetja slediti. Brez modernih ERP-rešitev si danes poslovanja skorajda ne moremo več predstavljati, saj so za učinkovitost podjetja nujno potrebna. Pri uvajanju ERP-rešitev se podjetja soočajo z izzivi, kako ta orodja učinkovito uporabiti. Treba je opredeliti optimalne procese, ki so hkrati dovolj preprosti in zagotovijo doseganje poslovnih ciljev. Za doseganje poslovnih ciljev pa je pomembna tudi povezanost členov oskrbne verige. Osnova za učinkovito upravljanje oskrbne verige predstavlja točne in pravočasne informacije na kateremkoli členu verige. Vsako podjetje mora zgraditi informacijsko podporo, ki ustreza načinu poslovanja in okolju, v katerem je. Avtomatizacija procesov predstavlja izziv pri optimiziranju oskrbnih verig, potrebna pa je zaradi odprave morebitnih stroškov, hitre odzivnosti glede izpolnitve naročila in zagotavljanja povezljivosti z drugimi členi oskrbne verige. Sama uvedba ERP-rešitve ni dovolj za uspešno poslovanje, temveč mu daje podlago za lažjo dosego le-tega. V proučevanem podjetju smo se srečali s težavami že v fazi uporabe ERP-rešitve, saj se določeni poslovni procesi niso izvajali optimalno. Pred prenovo poslovnih procesov si moramo izbrati le tiste, ki so zanjo smiselni, saj se moramo prenove poslovnih procesov lotiti sistematično. Brez poudarka in opredelitve kritičnih procesov, ki ovirajo nemoten potek dela, bi bili viri in čas zaman porabljeni. V magistrskem delu smo najprej predstavili in opisali ERP-rešitve na splošno. Spoznali smo njihovo zgodovino, nekaj glavnih značilnosti vseh ERP-rešitev, njihove prednosti in slabosti ter si ogledali različne pristope pri uvajanju ERP-rešitve v podjetje. V nadaljevanju smo pozornost namenili fazi uporabe življenjskega cikla ERP-rešitve in predstavili tudi nekaj primerov, v katerih so jih podjetja slabo uporabljala. Podrobneje smo predstavili ERP-rešitev Pantheon, saj je uvedena tudi v preučevano podjetje. Spoznali smo njene značilnosti, strukturo, možne razširitve in različice, primerne za različne velikosti in dejavnost podjetja. V zadnjem poglavju smo povezali teoretična spoznanja in si na podlagi študije primera ogledali, kako je z upravljanjem oskrbne verige s pomočjo ERP-rešitve Pantheon v praksi. Ugotovili smo, s kakšnimi težavami se lahko podjetja srečajo med delovanjem in poiskali rešitve zanje.
Ključne besede: oskrbne verige, ERP-rešitve, informacijski sistem, ERP-rešitev Pantheon, Sure Step metodologija, poslovni procesi
Objavljeno: 24.10.2019; Ogledov: 491; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

2.
Posebnosti izbire in uvedbe celovite informacijske rešitve v mala podjetja na primeru podjetja 3tel d.o.o.
Vito Jakič, 2017, magistrsko delo

Opis: Za uvedbo nove ERP-rešitve so danes na voljo številni ponudniki, ki malim podjetjem ponujajo mnogo različnih rešitev, kar je edina možna rešitev za uvedbo novega informacijskega sistema s strani zunanjih izvajalcev. Pozorni morajo biti pri izbiri, da izberejo najprimernejšo in za njih najpravilnejšo možno rešitev, ki bo odpravila težave poslovanja. Glede na čas, v katerem smo, je v malih podjetjih še toliko bolj pomembno, da na odločitve o spremembah poslovanja gledajo predvsem z vidika stroškov, saj je poleg uspešne spremembe pomembno tudi, da je le-ta finančno ugodna za podjetje. Implementacija nove rešitve predstavlja za podjetje nedvomno velik izziv, na katerega mora biti dobro pripravljeno. Da se pri upravljanju z novo rešitvijo izognejo nepotrebnim nevšečnostim, kot npr. počasnost in nepripravljenost zaposlenih, mora vodstvo z uvedbo seznaniti zaposlene že pred začetkom projekta. Uspešnost projekta uvedbe pa še ne pomeni, da je delo opravljeno in da so pozitivni rezultati zagotovljeni, ampak je potrebno znati z novo programsko opremo tudi pravilno upravljati in izkoristiti vse tiste atribute, ki jih s prejšnjo sploh ni bilo mogoče ali pa njeno delovanje ni bilo pravilno. Tako sta za uspešnost poslovanja potrebni dve stvari, in sicer, sistem je potrebno dobro integrirati in izrabiti je potrebno vse možne kapacitete vpeljane ERP-rešitve.
Ključne besede: ERP-rešitev, izbira, uvedba, celovite informacijske rešitve, mala podjetja, Pantheon, informacijski sistem, kritični dejavniki uspeha, hitra strategija.
Objavljeno: 23.10.2017; Ogledov: 680; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

3.
Vodenje kmetije s pomočjo celovite informacijske rešitve na primeru rešitve Pantheon Farming
Tina Tič, 2017, diplomsko delo

Opis: Celovite informacijske rešitve imajo v sodobnem svetu pomembno vlogo, saj olajšajo potek dela ter preglednost nad informacijami, hkrati pa pridobimo tudi veliko časa. Z leti so se rešitve vedno bolj izpopolnjevale in nadgrajevale. Tako jih imamo sedaj že za skoraj vse panoge. Celovite informacijske rešitve so se ustvarile tako tudi za poslovanje na kmetiji. Eno izmed teh rešitev – Pantheon Farming – smo tudi podrobneje opisali v diplomskem projektu. Osredotočili smo se predvsem na delovanje programa, vnosa podatkov in uporabo podatkov. Primerjali smo način poslovanja med kmetijami, ki uporabljajo ta program in tistimi kmetijami, ki ga ne uporabljajo. V diplomskem projektu pa smo opisali tudi, kaj so celovite informacijske rešitve, njihove značilnosti ter zgradbe. Omenili smo predstavnike rešitev na slovenskem in tujem trgu ter predstavnike celovitih informacijskih rešitev za kmetije, ki se pojavljajo v svetu in tudi doma. Poslovni proces v kmetijstvu predstavlja zaporedje opravil, ki jih moramo opraviti, da pridemo do končnega rezultata. S katerimi poslovnimi procesi in evidencami se srečujemo v kmetijstvu smo prav tako omenili v diplomskem projektu. Evidence je potrebno voditi na podlagi zahtevane zakonodaje, ki pa je z leti postala vedno bolj obširna. S celovitimi informacijskimi rešitvami smo si tako le olajšali poslovanje na kmetiji. V diplomskem projektu smo si zato zastavili vprašanji ali program Pantheon Farming ustreza za vodenje kmetije ter ali program Pantheon Farming poda točne in pravilne izpise mesečnih poročil o gibanju in denarnem poročilu za poročanje po FADN metodologiji.
Ključne besede: celovite informacijske rešitve, ERP, Pantheon Farming, poslovni procesi na kmetiji, kmetijske evidence
Objavljeno: 03.08.2017; Ogledov: 656; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

4.
Avtomatizacija obdelave prejetih računov z uvedbo dms v proizvodnem podjetju
Metka Javornik, 2017, magistrsko delo

Opis: Spremembe so stalnica, ki nas spremljajo skozi celotno življenje. Če je bilo za implementacijo ene tehnične novosti v zgodovini potrebnih tudi več 100 let, se danes to meri v dnevih. Zagotovo pa bodo uspeli tisti, ki se dovolj hitro prilagajajo in odzivajo na spremembe. Namreč bolj hitro, ko se odzivamo na spremembe, bolj lahko ostajamo konkurenčni. Digitalizacija celotnih poslovnih sistemov v proizvodnih podjetjih je postala velika nuja, če želimo s svojim podjetjem ostati konkurenčni na trgih. Cilji uvedbe digitalizacije so predvsem poenostavitev in celostno obvladovanje procesov ter nižji stroški proizvodnje. Pri tem ne gre za nobeno znanstveno fantastiko, temveč poslovanje, ki omogoča komunikacijo med stroji, napravami in ljudmi. Podjetja se pri svojem poslovanju dnevno srečujejo z dokumenti v papirni in digitalni obliki. Razvoj na področju informatike je s seboj prinesel nove možnosti obvladovanja dokumentov. V izogib brskanju in premetavanju kupov papirja podjetja uvajajo elektronske dokumentne sisteme, ki dvigujejo kakovost storitev, povezanih z dokumenti in dokumentacijo, njihovim arhiviranjem, prenašanjem, iskanjem ter podobno obdelavo dokumentov. Če povzamemo, uvedba dokumentnega sistema predstavlja tehnologijo, orodje, zaporedje organiziranih postopkov oz. procesov za zajem, nadzor in hrambo ter distribucijo dokumentov znotraj podjetja, kar lahko strnemo v koncentrirano znanje o rokovanju s poslovno dokumentacijo in pozitivne učinke, ki jih s tem dosežemo. Uporaba dokumentnega sistema predstavlja podjetjem, v njihovih prenapolnjenih oddelkih za obdelavo dokumentov, lažjo prehodnost poslovnih procesov, podporo pri avtomatskih poslovnih dogodkih in velikanske prednosti v učinkovitosti in zmanjševanju stroškov. Takšna avtomatizacija povezuje procese, prenaša ključne podatke in preprečuje podvojeno ali celo potrojeno delo v podjetju več različnih udeležencev procesa z istimi podatki. Z uvedbo dokumentnega sistema v podjetju Marovt, d. o. o. smo uspešno izvedli preobrazbo naših ustaljenih procesov, jih prilagodili možnosti digitalizacije ter jih tako naredili učinkovitejše in enostavnejše. Preobrazba procesov seveda še vedno poteka in raste skupaj z možnostmi, ki jih prinašajo nove rešitve in tehnike. Le z nenehnimi izboljšavami in izpolnjevanji rastemo tako na procesnem kot na tehničnem področju, kar pomeni, da smo lahko še učinkovitejši in konkurenčnejši.
Ključne besede: uvedba dokumentnega sistema, sistem za upravljanje dokumentov, EBA DMS, Datalab Pantheon, digitalizacija, brezpapirno poslovanje
Objavljeno: 14.03.2017; Ogledov: 809; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

5.
IMPLEMENTACIJA PROCESA PROIZVODNJE V INFORMACIJSKI REŠITVI DATALAB PANTHEON
Kristijan Vogrinčič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vidik implementacije proizvodnega procesa v informacijski rešitvi Datalab Pantheon ter prikazuje možnosti različnih prilagoditev, ki jih dotična informacijska rešitev omogoča. Predstavili bomo namen in razloge za implementacijo proizvodnega procesa ter opisali informacijsko podporo procesu proizvodnje, od naročila do izdelka. Praktični del obsega prikaz in uporabo razvitih prilagoditev in dodatnih rešitev za podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo nizkoserijskih produktov. Prikazali bomo različne tipe prilagoditev, ki jih Pantheon omogoča, ter samostojno razvito rešitev, ki je povezana s podatkovno bazo sistema Pantheon.
Ključne besede: informacijski sistem, celovita informacijska rešitev, Pantheon, proizvodni proces, prilagoditve
Objavljeno: 15.09.2016; Ogledov: 809; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

6.
Analiza procesnih in podatkovnih zahtev za napovedovanje denarnih tokov z rešitvijo Pantheon za podjetja x
Melanija Tement, 2016, diplomsko delo

Opis: Za dobro poslovanje in obstoj vsako podjetje potrebuje dober pregled nad svojimi likvidnimi sredstvi. Za to potrebujejo podjetja dobro informacijsko podporo, ki jim to omogoča, ter pravilen in pravočasen način vnosa podatkov. V nalogi smo predstavili podjetje Varnost Inpod d. o. o. in program Datalab Pantheon, ki ga opazovano podjetje uporablja. Izvedli smo analizo poslovnih procesov in podatkovnih virov za knjiženje denarnih tokov. Iz teh podatkov smo nato poskušali podati predloge sprememb, da bi tako lahko že vnaprej napovedovali denarni tok. Podali smo tudi mnenje o izvedljivosti teh sprememb in oceno dodane vrednosti, ki bi jo predlagane spremembe doprinesle podjetju.
Ključne besede: denarni tok, Pantheon, napoved likvidnosti, način knjiženja, prejemki, izdatki, predlagane spremembe
Objavljeno: 27.06.2016; Ogledov: 749; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

7.
PODPORA POSLOVNIM PROCESOM NA KMETIJAH Z REŠITVIJO PANTHEON FARMING
Katja Šincek, 2015, magistrsko delo

Opis: Informacijska tehnologija spreminja področja poslovanja v vseh vejah gospodarstva in vsakdanje življenje ljudi. Omogoča hitrejšo izvedbo poslovnih procesov in prenosa podatkov med različnimi akterji. Za potrebe obvladovanja podatkov in podpore poslovnim procesom so se začele razvijati različne rešitve, ki bi v čim večji meri ustrezale potrebam posameznih poslovnih procesov in jih povezovale v celoto. Obstajajo splošne celovite informacijske rešitve za podporo različnim gospodarskim panogam ter celovite informacijske rešitve, ki so namenjene izključno eni vrsti gospodarske panoge. Te specifične rešitve so lahko nadgradnja splošnih informacijskih rešitev ali pa obstajajo kot samostojne informacijske rešitve za določeno panogo. V našem magistrskem delu smo se posvetili celoviti informacijski rešitvi Pantheon Farming, ki podpira poslovne procese na kmetiji. Lastniki kmetijskih gospodarstev se srečujejo z različnimi poslovnimi procesi, kar nekaj dodatnega dela in vodenja podatkov pa od njih zahteva slovenska in evropska zakonodaja. V preteklosti je delo kmeta obsegalo v večji meri fizično delo na polju in v hlevu. S spremembo zakonodaje in možnostjo pridobivanja subvencij pa delo lastnika kmetijskega gospodarstva obsega tudi vodenje podatkov, spremljanje kmetijskih procesov in priprave poročil. Celovite informacijske rešitve so tako pomembno podprle tudi poslovne procese v kmetijskem gospodarstvu. Pregledali smo, kateri poslovni procesi obstajajo v kmetijstvu, katere informacijske rešitve jih podpirajo ter preučili rešitev Pantheon Farming. Postavili smo si raziskovalna vprašanja ter jih z raziskavo skušali dokazati. Vprašali smo se ali rešitev Pantheon Farming ustreza podpori dejavnosti kmetij, če se za podporo poslovanja kmetij z rešitvijo Patnheon Farming najbolj uporablja področje za podporo poslovnim procesom živinoreje ter če je za podporo kmetij pomembno poročanje za namene vključevanja kmetij v državne in mednarodne projekte. Raziskovalna vprašanja smo sprejeli ali zavrgli ter podatli ugotovitve, do katerih smo prišli.
Ključne besede: poslovni procesi na kmetijah, celovite informacijske rešitve, poročanje, Pantheon Farming
Objavljeno: 10.06.2015; Ogledov: 1018; Prenosov: 226
.pdf Celotno besedilo (2,34 MB)

8.
PRIMERJALNA ANALIZA ERP REŠITEV SAP IN PANTHEON SE
Laura Razdevšek, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju smo zadane cilje tudi izpolnili. Podrobneje smo predstavili rešitev Pantheon SE, katera je plod domačega znanja in mednarodno priznano rešitev SAP. SAP in Pantheon SE sta celoviti informacijski rešitvi. Skupna njima je modularna zgradba, saj sta obe sestavljeni iz različnih modulov. Razlikujeta se v uvajanju v podjetje, SAP-ova ASAP metodologija uvajanja vsebuje pet faz, medtem ko se Pantheon uvaja po principu projektnega vodenja. Obe rešitvi sta ključnega pomena v podjetju, saj bi bilo brez njiju poslovanje skoraj da nemogoče. Vendar ne moremo trditi, katera izmed njiju je boljša, saj je rešitev SAP primerna za velika podjetja, medtem ko Pantheon SE za majhna podjetja.
Ključne besede: ERP, SAP R/3, PANTHEON, metodologija ASAP, uvanje ERP rešitev, metodologija uvajanja programa DataLab Pantheon.
Objavljeno: 01.12.2014; Ogledov: 1532; Prenosov: 284
.pdf Celotno besedilo (884,10 KB)

9.
PRIMERJAVA MICROSOFT DYNAMICS NAV Z REŠITVIJO PANTHEON
Sabina Klobučar, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju smo opredelili celovite informacijske rešitve oz. kratico ERP – Enterprise Resource Planning. ERP omogoča v podjetjih možnost povezave med procesi in podatki v en sam enoten sistem, kajti večinoma ti sistemi uporabljajo enotno bazo za shranjevanje različnih podatkov, ki jih podjetje rabi. Naredili smo podrobno primerjavo obeh rešitev in ugotovili, da sta si po strukturi precej podobni, kljub temu pa najdemo razlike v delovanju in obliki ter v sami strukturi. Razlike med rešitvama sta, da je Microsoft Dynamics NAV od tujega ponudnika, Pantheon pa od domačega. Obe rešitvi podpirata večjezičnost, namenjeni sta malim in srednjim ter velikim podjetjem, imata enkraten vnos podatkov,sta prilagodljivi in ponujata podporo ter pomoč. Pri uvajanju Microsoft Dynamics NAV se uporablja metodologija Microsoft Dynamics Sure Step, ki vključuje določene smernice, strategije projektnega managementa, predloge in orodja. Pantheon pa ima metodologijo uvajanja, tako imenovano projektno vodenje.
Ključne besede: ERP sistemi, Microsoft Dynamics NAV, Pantheon, uvedba, metodologija uvajanja.
Objavljeno: 20.11.2014; Ogledov: 1172; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

10.
PRIMERJALNA ANALIZA REŠITEV MS DYNAMICS NAV IN PANTHEON TER NJUNEGA UVAJANJA
Nina Črešnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomski seminar govori o ERP rešitvah, celovitih informacijskih rešitvah, ki podjetjem omogočajo prilagodljivost, odprtost in konkurenčnost na trgu. Danes so ERP rešitve že nuja vseh podjetij, ki želijo opravljati svojo dejavnost kar se da uspešno in produktivno. V diplomskem seminarju so najprej opisane ERP rešitve na splošno, njihov razvoj, struktura ter prednosti in slabosti, ki jih prinašajo. Nato pa smo se osredotočili na dve ERP rešitvi in sicer Microsoft Dynamics NAV ter Pantheon. V tretjem poglavju je tako podrobno predstavljena Microsoftova ERP rešitev Microsoft Dynamics NAV, v četrtem poglavju pa rešitev ERP slovenskega ponudnika Datalab – Pantheon. Osredotočili smo se tudi na uvajanje teh dveh rešitev. NAV rešitev se uvaja s Sure Step metodologijo, ki smo jo po fazah opisali, Pantheon pa se uvaja po principu projektnega vodenja. Obe rešitvi sta ključnega pomena v podjetju, brez katerih si podjetja ne morejo več predstavljati svojega poslovanja.
Ključne besede: ERP rešitve, Uvajanje ERP rešitev, Metodologije uvajanja ERP rešitev, Sure Step metodologija, Projektno vodenje, Microsoft Dynamisc NAV, Pantheon
Objavljeno: 06.08.2014; Ogledov: 1376; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici