| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Koncipiranje in snovanje variabilne priprave za točkovno varjenje : diplomsko delo
Glorija Perdija, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek koncipiranja in snovanja variabilne priprave za točkovno varjenje, ki ga bo podjetje potrebovalo pri varjenju določenih izdelkov. V začetku je predstavljen namen in cilji diplomskega dela ter možne omejitve. Sledi krajši opis variabilne priprave za točkovno varjenje ter teoretične osnove točkovnega varjenja. Zajet je tudi postopek kako je potekala izdelava variabilne priprave od začetka do konca, ki vključuje modeliranje določenih elementov, uporabo prevzetih standardnih elementov, preverjanje učinkovitosti variabilne priprave za točkovno varjenje s pomočjo parametričnega modeliranja in ergonomije. Preverjanje ustreznosti naprave je bilo ključnega pomena, saj bo variabilna priprava za točkovno varjenje v vsakodnevni uporabi v podjetju. Tu je bilo potrebno upoštevati ergonomske zahteve.
Ključne besede: koncipiranje, konstruiranje, PTC Creo, točkovno varjenje, ergonomija.
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 242; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

2.
Parametrično modeliranje blagajne starprim : diplomsko delo
Anže Marin, 2023, diplomsko delo

Opis: Zahteve strank se od naročila do naročila spreminjajo, kar pomeni, da je potrebno vsak izdelek individualno obravnavati. Ker klasična izdelava takšnih modelov vzame ogromno časa, smo se odločili sestaviti določen model tako, da poenostavimopostopek dela. Uporabili bomo princip sestave modela z uporabo parametrov, ki vnaprej določijo spreminjanje komponent glede na zahtevane zunanje dimenzije izdelka. V teoretičnem sklopu diplomske naloge bom predstavil podjetje, v katerem sem opravljal praktično usposabljanje, in na kratko opisal 3D modeliranje ter predstavil, kako poteka parametrično modeliranje. V praktičnem delu pa bom določen model sestavil z uporabo parametričnega modeliranja in na koncu prikazal 4 konfiguracije z različnimi zahtevanimi zunanjimi dimenzijami izdelka.
Ključne besede: modeliranje, parametrično modeliranje, Creo Parametric, CAD
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 252; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (8,95 MB)

3.
Dizajniranje avtomobilske stopalke s pomočjo topološke optimizacije : diplomsko delo
Tadej Leskošek Zmagaj, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema, prikazuje ter opisuje postopke priprave modela za topološko optimizacijo, celotno topološko optimizacijo in kreiranje novih modelov glede na dobljene rezultate optimizacij. Skozi nalogo se srečamo tudi s trdnostnimi analizami, ki nam prikazujejo dobljene rezultate napetosti in pomikov glede na začetno izbrane robne pogoje modelov. Delo se zavzema za zmanjšanje končne mase stopalke, pri čemer se glede na predpisane napetosti na stopalki ne smejo pojaviti večje vrednosti napetosti od dovoljene, ki so na začetku naloge določene s faktorjem varnosti.
Ključne besede: avtomobilska stopalka, MKE, ProTOp, optimizacija topologije dizajniranje, SolidWorks, PTC Creo
Objavljeno v DKUM: 13.07.2023; Ogledov: 371; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (4,69 MB)

4.
Konstruiranje stroja za ultrasonično varjenje folij : diplomsko delo
Aljaž Breznik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljeno konstruiranje stroja, ki bo s pomočjo cilindrov, raznih ročic in ultrasoničnega varjenja preložil in zavaril plastične cevke oziroma plastične folije. Prikazan je potek izdelave od konstruiranja do sestave v delujoč stroj. Natančneje je opisan verižni trak, na katerem je bilo narejenih največ popravkov zaradi njegove zahtevnosti, saj se v enem gibu zgodi veliko postopkov. Modeliranje se je izvedlo v programskem paketu Creo Parametrics. Narisane komponente sem razdelil na kupljene dele in izdelke, ki smo jih izdelali kar v podjetju na CNC rezkalnem stroju.
Ključne besede: konstruiranje, ultrasonično varjenje, verižni trak, Creo Parametrics, CNC rezkalni stroj
Objavljeno v DKUM: 07.07.2023; Ogledov: 481; Prenosov: 0

5.
Razvoj prototipa senčnika in zaščite zaslona merilnega inštrumenta : diplomsko delo
Martin Medvešek, 2022, diplomsko delo

Opis: S pomočjo mentorjev je bil izbran projekt, ki je bil realiziran v podjetju Dewesoft. Razvojni problem je predstavljal merilni instrument z zaslonom, ki je ob izvajanju meritev na terenu izpostavljen močni sončni svetlobi in dejavnikom, ki lahko poškodujejo zaslon. Rešitev dela je predstavljal razvoj sistema senčnika merilnega instrumenta, ki nudi tudi ustrezno zaščito zaslona. Realizacija problema in razčlenitev zahtevnika sta potekali na mednarodni ravni s sodelovanjem podružnice podjetja iz Italije, pri čemer so se morebitni popravki in zahteve usklajevali z naročnikom projekta. Razvoj senčnika je potekal z modeliranjem, pri čemer je bil uporabljen programski paket PTC Creo in s pomočjo tega izdelana tudi tehniška dokumentacija. V nadaljevanju sta sledili izdelava in analiza prototipa s popravki in izdajo končne različice sistema senčnika.
Ključne besede: merilni instrument, senčnik, PTC Creo, vizualizacija, 3D-tisk
Objavljeno v DKUM: 03.10.2022; Ogledov: 492; Prenosov: 0

6.
Konstruiranje novega manipulatorja za transport transportnih zabojnikov v podjetju container d.o.o. : diplomsko delo
Aleš Mohar, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj naloge je bil izdelati novo transportno napravo za transport kontejnerjev oznake ISO, JUMBO in ostalih nestandardnih kontejnerjev. Lotili smo se razvoja in konstruiranja nove transportne naprave prav iz vidika omejitve prostora in delovnega procesa v lakirnici. Raziskali smo tržišče s transportnimi napravami, preverili njihove zmogljivosti dvigovanja, zmožnost umestitve transportne naprave v prostor lakirnice in delovni proces. Eden glavnih razlogov proti nakupu nove transportne naprave na trgu je omejitev prostora in nezmožnost dvigovanja različnih širin kontejnerjev. Obstoječa transportna naprava ne omogoča varnega dvigovanja kontejnerjev različnih širin, zaradi česar prihaja v delovnem procesu do neprimernih tehnik ravnanja z njo. Pri iskanju rešitev smo si pomagali s pregledom trga in ponudb transportnih naprav. Poleg pregleda trga smo za snovanje transportne naprave uporabili metoda dialoga in metodo 635. V procesu razvoja in konstruiranja smo izdelali 3D model, izvedli trdnostno analizo in izdelana potrebna tehniška dokumentacija. Cilj diplomske naloge je bil uspešno dosežen.
Ključne besede: Transportna naprava (manipulator), konstruiranje, numerična analiza, MKE, PTC Creo, Container d.o.o, ISO, JUMBO, kontejner.
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 609; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (2,99 MB)

7.
Avtomatizacija CNC programiranja izdelave karoserijskih elementov za avtodome in bivalne prikolice v podjetju Adria Mobil : diplomsko delo
Tomaž Grobelnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Ker priprava CNC programov za karoserijske elemente vzame preveč časa, skušamo ta problem rešiti z menjavo programskega paketa in izkoristi ponujeno avtomatizacijo priprave tehnološkega postopka. Diplomsko delo zajema opis podjetja Adria Mobil, opisuje postopke CNC programiranja v dveh različnih programskih paketih ter ključne razlike med njima. Opisuje pripravo delovnih predlog v novem programskem paketu ter testiranja in primerjave dobljenih CNC programov, končnih kosov in časov, porabljenih za pripravo CNC programa v dveh različnih programskih paketih. Rezultati testiranj pokažejo, da avtomatizacija programiranja poveča produktivnost programiranja novih enostavnejših elementov, ne izboljša pa časov priprave zahtevnejših CNC programov in programov za popravljene elemente. Avtomatizacija programiranja, za uporabo v podjetju ni na primernem nivoju, saj ne moremo v celoti izkoristiti geometrijskih značilnosti CAD modela, ne dopušča nam določanja in spreminjanja nekaterih parametrov programiranja, časov priprave CNC programov za karoserijske elemente pa ne skrajša.
Ključne besede: CNC programiranje, avtomatizacija programiranja, Creo NC, SWOOD CAM, CAD model
Objavljeno v DKUM: 16.02.2022; Ogledov: 561; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

8.
Konstrukcija testne naprave magnetnega sprožnika : diplomsko delo
David Resner, 2020, diplomsko delo

Opis: Zaščita pred električno preobremenitvijo je dandanes zelo pomembna, saj električno energijo srečamo skoraj v vsakem aspektu našega življenja. Inštalacijski odklopnik porabnike ščiti pred preobremenitvijo in kratkimi stiki, funkcijo proženja pa zagotavlja kombinirani magnetni sprožnik. Ta združuje funkciji termičnega in magnetnega proženja ter zagotavlja ustrezno prekinitev tokokroga. V diplomski nalogi bom predstavil postopek snovanja merilne naprave, ki bo preverjala ustrezno delovanje magnetnega dela sprožnika. Ker trenutno testiranje sprožnikov pomeni njihovo montažo in testiranje znotraj stikal, bomo s pridobitvijo take naprave iz procesa validacije delovanja magnetnega dela sprožnika izločili vrsto nepotrebnih operacij. S pomočjo naprave se bomo lahko osredotočili zgolj na sprožnik in odpravili ostale vplive.
Ključne besede: Magnetni sprožnik, elektromagnetna sila, merilna naprava, CAD, Creo
Objavljeno v DKUM: 15.09.2020; Ogledov: 820; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

9.
Računalniško podprto konstruiranje ogrodja industrijske peči : diplomsko delo
Jernej Čokl, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje konstruiranje ogrodja predgrevne in kalilne peči za kaljenje nožev za rezanje furnirja v programu Creo. Obe peči razvija podjetje Bosio d. o. o. v skladu z zahtevami naročnika podjetja SIJ Ravne Systems d. o. o. Predstavljen je celoten potek konstruiranja ogrodja z obrazložitvijo uporabljenih postopkov modeliranja. Zaradi uporabe principa parametričnega modeliranja je ogrodje prilagodljivo in uporabno za nadaljnje projekte. Pripravljena je bila ustrezna delavniška dokumentacija, potrebna za izdelavo ogrodja.
Ključne besede: PTC Creo, konstruiranje, ogrodje industrijske peči
Objavljeno v DKUM: 08.09.2020; Ogledov: 870; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

10.
Optimizacija topologije nosilca bobna pralnega stroja : diplomsko delo
David Vratar, 2018, diplomsko delo

Opis: Optimizacija topologije temelji na podatkih podanih od podjetja Gorenje d.d. in rezultatih pridobljenih z programskim paketom NX-Siemens. Trdnostne analize z paketom NX-Siemens so podale podatke za obremenitvene primere. Topološke optimizacije so opravljene v programskem paketu ProTOp. V diplomskem delu so podani vsi rezultati trdnostnih analiz in rezultati optimizacije oblike.
Ključne besede: Trdnostna analiza, MKE, Optimizacija topologije, NX-Siemens, PTC Creo, ProTOp
Objavljeno v DKUM: 16.04.2019; Ogledov: 1257; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (5,40 MB)

Iskanje izvedeno v 16.73 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici