| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
IZPOLNJEVANJE POGOJEV ZA USPEŠNO DELOVANJE EKONOMSKE IN MONETARNE UNIJE V EVROPI
Luka Đurasević, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Že od leta 2001 je vse več državam Evropske in monetarne unije skupna denarna valuta evro. Za uvedbo slednje mora država kandidatka izpolnjevati konvergenčne kriterije, kar pomeni, da ne sme imeti previsoke inflacije, javnega dolga, javnofinančnega primanjkljaja in obrestne mere. Uvedba sama je prinesla tako pozitivne kot negativne posledice tako na gospodarstvo, kot na politiko in vsakodnevno življenje. Čeprav omogoča preprostejše trgovanje na evropskem trgu, pa članice evroobmočja izgubijo svojo monetarno avtonomijo in nosijo posledice slabega delovanja drugih držav. Dober primer tega je aktualna grška finančna kriza, ki pa bi se lahko razširila tudi na druge države EU. V podobnih težavah bi se lahko kmalu znašle tudi ostale države skupine PIGS, to so Portugalska, Irska in Španija, kar bi gotovo resno ogrozilo stabilnost evra.
Ključne besede: Evropska unija, evro, konvergenčni kriteriji, PIGS, B-S učinek, EMU, institucije Eu, problem Grčije, Inflacija, ERM2, centralna banka, denarna valuta, proračunski primankljaj.
Objavljeno: 27.01.2011; Ogledov: 1255; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (845,67 KB)

2.
3.
Carcass and meat quality traits of pig fatteners from Slovenian breeding programme
Maja Prevolnik Povše, Martin Škrlep, Dejan Škorjanc, Marjeta Čandek-Potokar, 2008, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: The aim of the present study was the comparison of carcass and meat quality traits of commercial pigs of various crossbreeds from two major Slovenian herds. The analysis is based on phenotypic data from field trials which have been collected in the last past five years within the Slovenian breeding programme. Important differences in carcass traits were observed between two herds and were associated to different crossbreeds used. In spite of that economically important result on the slaughter line (lean meat %) was similar for both herds. Meat quality traits were also significantly different between the two herds. Again, the difference could be ascribed to crossbreeds used. However, since the herd effect is connected with abattoir effect, different ante-mortem conditions and/or lower robustness of these animals to premortal stress could also be contributed to the observed differences. The presented results give important information on the state-of-the-art regarding meat quality of Slovenian pigs.
Ključne besede: pigs, carcass quality, meat, breeding programs, Slovenia
Objavljeno: 13.07.2017; Ogledov: 360; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (140,96 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici