| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV MODIFIKACIJ ZASTEKLITVE, FASADNEGA OVOJA IN ORIENTACIJE NA PORABO ENERGIJE ZA OGREVANJE PASIVNE HIŠE
Jurij Vidovič, 2009, diplomsko delo

Opis: Problematika vezana na obremenitve okolja postaja čedalje večji problem človeštva. Zaradi visokih vrednosti izpustov CO2 v ozračje se je svet, predvsem EU odločila, da bo sprejela drastične ukrepe za zmanjšanje negativnih vplivov na okolje. Eden od njih je Kjotski sporazum, podpisan 16. februarja 2005, ki nalaga državam, da zmanjšajo emisije škodljivih plinov. Veliko panog se prilagaja tem zahtevam. Med njimi lahko izpostavimo gradbeništvo, ki v zadnjih letih odkriva nove načine za energetsko varčno gradnjo. Pasivne hiše se uvrščajo na sam vrh nizkoenergijskih hiš, ki ne škodujejo okolju. Gradnja pasivnih hiš predstavlja kompleksen in zaenkrat tudi zapleten postopek, tako z vidika arhitektov kot inženirjev. Pri načrtovanju je potrebna uporaba programa PHPP, ki je namenjen načrtovanju energijsko učinkovite hiše. Vsaka pasivna hiša mora imeti ustrezne izračune PHPP, narejen mora biti preizkus porabe energij za ogrevanje, zrakotesnosti, porabe primarne energije, toplotne izgube, pregrevanje in potrebna energija za hlajenje. To je opisano tudi v pričujoči diplomski nalogi, v kateri je predstavljen gradbeni del tega programa ter na osnovi njega več parametrov, ki jih je potrebno upoštevati glede lokacije in načrtovanja, kar pa je ključnega pomena za doseganje pasivne gradnje.
Ključne besede: Ključne besede: okolje, pasivna hiša, načrtovanje, program PHPP
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 2040; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

2.
ENERGIJSKA ANALIZA TIPOLOGIJE KONSTRUKCIJ STANOVANJSKIH BLOKOV V VELENJU
Damir Kulanić, 2012, diplomsko delo

Opis: Intenzivna gradnja 20. stoletja, ki je pospešila rast slovenskih mest, je temeljila predvsem na reševanju stanovanjskih stisk, kvaliteta gradnje je bila v tem primeru sekundarni pojem. Stanovanjske soseske, ki jih sestavljajo večstanovanjski objekti, zaradi takratne tehnologije gradnje in uporabe predvsem osnovnih gradbenih materialov, imajo danes velik vpliv na prekomerno rabo energijo in posledično predstavljajo izjemen potencial k učinkoviti rabi energije. V diplomski nalogi smo se odločili izdelati analizo tipologije konstrukcij stanovanjskih blokov v Velenju, ki so bili prav tako deležni intenzivne gradnje. Objekte smo, glede na raznoliko tipologijo konstrukcij, razdelili v tri skupine, za katere smo izračunali toplotne prehodnosti zunanjih ovojev in predlagali izvedbo sanacije, da smo zadostili zahtevam pravilnika PURES. Za tipični objekt smo izdelali tudi elaborat gradbene fizike.
Ključne besede: energijska prenova, PHPP, PURES
Objavljeno: 19.03.2012; Ogledov: 1503; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

3.
TRŽENJE OPEČNIH HIŠ V SLOVENIJI
Dejvid Kšela, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je obravnavana tematika trženja opečnih hiš v Sloveniji v smislu zaznavanja in odzivanja na tržne spremembe. Glede na izsledke raziskave in trendov prihajajočih sprememb so podani predlogi in vodila za tržne usmeritve. Oblikovani so predlogi ciljev in ukrepov na področju trženja v smislu neprestanega prilagajanja trženja za zagotovitev učinkovitega položaja pri investitorjih. Za potrebe investitorja smo definirali, do katere mere je energijsko varčna gradnja z opeko smiselna; ali je to gradnja pasivnih hiš ali pa gradnja do meje, ki jo predpisuje Pravilnik o učinkoviti rabi energije v hišah (PURES). Hišo, ki je zgrajena po tem pravilniku, smo poimenovali varčna hiša. Opravljena je analiza porabe energije na simulacijskem pasivnem modelu, ki smo ga izrisali z računalniškim programom Allplan, na podlagi katerega smo izvedli modifikacije, ki smo jih upoštevali pri varčni hiši in vplivajo na porabo energije. Prikazani so izračuni porabe energije po metodi za izračun energijske učinkovitosti stavb PHPP07. Stroškovno smo ovrednotili modifikacije oziroma investicijo. Ekonomsko upravičenost investicij smo presojali na podlagi prihranka energije za ogrevanje s statično metodo ocenjevanja investicije. Diplomska naloga obravnava energijsko varčno opečno gradnjo, tehnično izvedbo opečne gradnje, lastnosti opečne hiše ter aktualno zakonodajo s področja energijsko varčne gradnje. Predstavljeni so osnovni kriteriji za načrtovanje energijsko varčne gradnje iz opeke.
Ključne besede: energijsko varčna gradnja, opečna hiša, ekonomska upravičenost, doba vračanja investicij, PHPP, raziskava trga, toplotni ovoj, tržni sistem
Objavljeno: 12.03.2012; Ogledov: 1762; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (5,62 MB)

4.
ZASNOVA MODULARNE LESENE HIŠE
Rok Koncilia, 2012, diplomsko delo

Opis: V tej nalogi je predstavljena zasnova modularne lesene hiše. Modul je zasnovan v okviru konstrukcijske zmožnosti velikopanelnega okvirnega sistema lesene gradnje in potencialne kombinacije namembnosti, ki jih lahko nosi. Slednji argument bo predstavljen skozi več primerov. Fleksibilnost tlorisa bo še povečana z načrtovanjem prostorov in z združenimi funkcijami brez nepotrebnih predelnih sten. Tako je hipoteza ta naloge, da se na tak način lahko zasnuje hiša, ki brez večjih sprememb lahko ustreza trem različnim lokacijam. Podane lokacije so: Radvanje pri Mariboru, Limbuš pri Mariboru, Biba planina pri Kamniku.
Ključne besede: lesena, modularna, enodružinska hiša, odprti prostor, velikopanelni okvirni sistem, naravna osvetlitev, PHPP, različne lokacije
Objavljeno: 21.09.2012; Ogledov: 1702; Prenosov: 215
.pdf Celotno besedilo (7,11 MB)

5.
VPLIV VELIKOSTI IN DELEŽA ZASTEKLITVE JUŽNE FASADE NA PORABO ENERGIJE ZA OGREVANJE IN ENERGIJE ZA OHLAJEVANJA TER SKUPNE ENERGIJE ZA OGREVANJE IN OHLAJEVANJA PASIVNE HIŠE
Boštjan Špeglič, 2012, diplomsko delo

Opis: V zadnjem obdobju je postalo onesnaževanje ozračja največji problem s katerim se sooča človeštvo po celem svetu. V vseh gospodarskih panogah skuša politika z raznimi zakonodajnimi akti o učinkoviti rabi energije omejiti onesnaževanje ozračja. Tako je tudi v gradbeništvu, ki zaradi klasične gradnje predvsem stanovanjskih objektov prispeva velik delež k onesnaževanju ozračja. Eden izmed načinov, kako zmanjšati onesnaževanje ozračja je energijsko varčna gradnja. To ni novost v gradbeništvu, vendar z razvojem računalniških programov za načrtovanje tovrstnih objektov, z razvojem tehnologije gradnje in materialov, postaja vse bolj uveljavljen in dostopen način novogradnje predvsem stanovanjskih in javnih objektov. V pričujoči diplomski nalogi bomo s pomočjo programa PHPP 2007, ki je bil razvit za načrtovanje energijsko učinkovitih objektov preverili vpliv velikosti in deleža zasteklitve južne fasade na porabo energije za ogrevanje in energije za ohlajevanje, ter skupne energije za ogrevanje in ohlajevanje pasivne hiše, ki predstavlja trenutno najoptimalnejšo energijsko varčno hišo.
Ključne besede: okolje, pasivna hiša, načrtovanje, program PHPP
Objavljeno: 23.10.2012; Ogledov: 922; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

6.
Zasnova nizkoenergijske hiše na dveh različnih lokacijah
Patricija Kočar, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi je predstavljena optimizacija zasnove nizkoenergijske hiše, ob upoštevanju različnih klimatskih pogojev. Najprej so na kratko opisani koncepti energijsko varčne gradnje. Naslednje poglavje v projektni nalogi predstavlja osnovna načela načrtovanja nizkoenergijskih hiš, ki jih kasneje upoštevamo pri praktičnem primeru. Osrednjo pozornost namenimo zasnovi hiše. Po arhitekturni zasnovi se lotimo prilagoditve hiše. Dela se lotimo korak za korakom, tako da spremenimo, dodamo ali odstranimo vsak parameter posebej. Projekt zaključimo z optimalno rešitvijo in preveritvijo, da hiša ustreza standardom energijsko varčne stavbe.
Ključne besede: energijsko varčna gradnja, nizkoenergijska hiša, energijska učinkovitost, PHPP
Objavljeno: 09.09.2013; Ogledov: 1237; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (44,69 MB)

7.
ENERGIJSKA PRENOVA VEČSTANOVANJSKIH OBJEKTOV NA KOČEVARJEVI ULICI
Rok Koncilia, 2016, magistrsko delo

Opis: Naloga predstavlja energijsko učinkovito prenovo večstanovanjskih blokov na Kočevarjevi ulici. Preko postopnih analiz okolice ter obstoječega stanja se določi optimalen obseg prenove. Obstoječi tlorisi se inventarizirajo in glede na demografski kontekst se pripravi ustrezno ponudbo za stare stanovalce. Objekt se nadgradi, kolikor je dopustljivo glede na zakonodajo in prostor. Novi del objekta se zasnuje kot višjekakovostne stanovanjske površine več tipologij. Skozi celotno nalogo je poudarek na energijski učinkovitosti objekta. Projekt poskuša stari in novi del narediti energijsko učinkovit ter kombinacijo energijskih posegov prikazati preko postopne analize.
Ključne besede: prenova, nadgradnja, veliko-panelni sistem, križno-lepljeni les, analiza dnevne svetlobe, PHPP izračun
Objavljeno: 20.07.2016; Ogledov: 463; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (43,03 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici