| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Model strateške postavitve razvoja v malem proizvodnem podjetju
Primož Zajšek, 2010, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je predstavitev bistvenih problemov, s katerimi se srečuje mlado razvojno-proizvodno podjetje na poti od ideje do realizacije in uveljavljanja na trgu. Bistven problem, s katerim se srečuje malo in mlado podjetje pri doseganju tega cilja je gotovo kronično pomanjkanje sredstev in virov, tako finančnih kot tudi človeških. Zaradi te specifike je poslovanje podjetja nenehno izpostavljeno velikemu tveganju in negotovosti. Da bi to tveganje zmanjšali ali ga celo eleminirali, pa je nujno potrebna implementacija nekaterih metod, ki jih to magistrsko delo podrobno obravnava. Med te sodijo tehnike planiranja razvojnih projektov, ki optimirajo in racionalizirajo načrtovanje in izvajanje razvojnih aktivnosti ter z ustrezno redukcijo časov zagotavljajo stroškovno učinkovite izdelke. Ker so razvojni projekti po svoji naravi stohastični, kar pomeni, da časi trajanja razvojnih aktivnosti niso natančno določeni, je potrebno izbrati metode, s katerimi predpostavimo verjetnostno porazdelitev posameznih časov, na osnovi katerih določimo rok končanja projekta. Določanje in doseganje končnih rokov projekta, kot je izdelava prototipa ali celo izdelava končnega produkta in plasiranja na trg, pa je za mala in mlada podjetja izrednega pomena, saj lahko pomeni mejo med uspehom ali neuspehom, ki običajno rezultira v propadu podjetja. Prav tako so podrobno opisane metode proizvodnih procesov v malem podjetju, ki pa se bistveno razlikujejo od tistih v večjih in samozadostnih organizacijskih strukturah. Tako ugotovimo, da je v malem podjetju edini sprejemljiv način proizvodnje, naročniški tip proizvodnje, kjer kupec s svojim naročilom inicijira proizvodni proces. Bistvena je tudi uporaba tehnik vitke proizvodnje in ti. »just-in-time« koncept, tako pri vodenju proizvodnih procesov, ki se nujno vršijo pri zunanjih izvajalcih oz. »outsourcing«, kot tudi pri naročanju in nabavi različnega materiala. Za uspešno izvajanje tega koncepta pa je nujno potreben dober nadzor kvalitete in izdelan tok informacij med matičnim podjetjem in podizvajalci. Zadnji sklop obravnava financiranje razvojno-proizvodnih aktivnosti, ki se običajno vrši preko angelskih investicij in tveganega kapitala.
Ključne besede: podjetništvo, planiranje proizvodnje, vitka proizvodnja, proizvodnja z zunanjo oskrbo, načrtovanje razvojnih aktivnosti, projektni management, CPM metoda, PERT metoda, tvegani kapital, razvoj za proizvodnjo
Objavljeno: 30.03.2010; Ogledov: 2402; Prenosov: 447
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

2.
Uporaba metod mrežnega planiranja na primeru peke vrtankov
Karla Madžarič, 2010, diplomsko delo

Opis: Raziskava temelji na uporabi metod mrežnega planiranja za primer peke vrtankov. Uporabljeni sta bili dve metodi, in sicer "Critical Path Method" (CPM metoda) in "Program Evaluation and Rewiew Technique" (PERT metoda). S pomočjo omenjenih metod je bil cilj prikazati organizirano načrtovanje in definiranje časovnega zaporedja dejavnosti, nazorno prikazati medsebojne povezave med dejavnostmi in oceniti čas, potreben za izvedbo celotnega projekta ter posameznih aktivnosti pri peki vrtankov. Rezultati CPM metode kažejo, da je najzgodnejši rok enak najpoznejšemu, kar smo izvedeli iz proučene literature, nato pa dokazali na konkretnem primeru. Trajanje obeh je 23 dni. Aplikacija PERT metode kaže, da je pričakovani čas izvedbe projekta 23,17 dni. Ob predpostavki optimističnega (19 dni), najverjetnejšega (23 dni) in pesimističnega (28 dni) časa izvedbe dejavnosti lahko z 68 % verjetnostjo trdimo, da bo prišlo do dejanskega časa izvedbe dejavnosti oziroma peke vrtankov med 21,67 in 24,67 dni ter z 95 % verjetnostjo, da bo čas izvedbe projekta med 20,17 in 26,17 dni.
Ključne besede: mrežno planiranje, CPM metoda, PERT metoda, gantogram, vrtanek
Objavljeno: 29.11.2010; Ogledov: 2359; Prenosov: 610
.pdf Celotno besedilo (310,27 KB)

3.
4.
UPORABA METOD MREŽNEGA PLANIRANJA ZA PRIMER OBNOVE VINSKE KLETI
Franc Frenki Kolmanič, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrski nalogi sta bili uporabljeni dve metodi mrežnega planiranja, CPM (Critical Path Method) in PERT metoda (Program Evaluation and Review Technique). Na podlagi uporabe omenjenih metod je bil cilj definirati časovno zaporedje dejavnosti oziroma aktivnosti ter nazorno prikazati medsebojne povezave med njimi. Oceniti je bilo potrebno tudi čas, ki je potreben za izvedbo celotnega projekta ter posameznih dejavnosti pri primeru obnove vinske kleti. Pri oceni CPM metode je najzgodnejši rok enak najpoznejšemu roku, v analiziranem primeru je to 177 dni. Ocena na osnovi PERT metode kaže, da je pričakovani čas izvedbe projekta 116,62 dni. Optimistični čas izvedbe projekta 39 dni, pesimistični čas 188 dni in najverjetnejši čas izvedbe celotnega projekta je 118,18 dni. Na podlagi ocenjenih parametrov lahko pričakujemo z 68% verjetnostjo, da bo dejanski čas izvedbe projekta med 93,17 in 143,01 dni in z 95% verjetnostjo med 68,32 in 167,84 dni. Primer je bil grafično prikazan tudi s pomočjo gantograma.
Ključne besede: mrežno planiranje, CPM metoda, PERT metoda, gantogram, vinska klet
Objavljeno: 24.06.2016; Ogledov: 1041; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

5.
PROJEKCIJA VPLIVA INTERNETA STVARI NA ORGANIZACIJO IN IZVAJANJE OSKRBOVALNIH PROCESOV V FARMACEVTSKI INDUSTRIJI
Nataša Guculović, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi bomo predstavili vpliv interneta stvari na oskrbovalno verigo v farmacevtski industriji. V oskrbovalni verigi je veliko dejavnikov, ki morajo biti izpolnjeni, da proizvodnja nemoteno teče. Ključ do uspešnega poslovanja je tudi dobro podprt računalniški sistem, ki glede na obseg dela in z vlaganjem znanja v ljudi privede k skupnim ciljem celotne družbe.
Ključne besede: • Internet stvari • Oskrbovalna veriga • Nabava • Proizvodnja • Sistem elektronskega poslovanja • Orodje ARIS Express • PERT metoda
Objavljeno: 27.10.2016; Ogledov: 353; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici