| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
30 LET ORGLARSTVA KOLAR
Zala Jurak, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo je napisano kot teoretično delo. V njem sem predstavila delovanje Orglarstva Kolar ter popis opravljenih del. V 30 letih delovanja so opravili več kot 80 obnov, restavriranj ali izdelav novih orgel. Zaradi pomembnega prispevka v slovenski orgelski umetnosti sem želela, da so ti podatki zavedeni. Zbrala in uredila sem podatke o orglah, na katerih so opravljali dela, jih kronološko predstavila ter pripravila tabele za lažji pregled pomembnejših podatkov.
Ključne besede: Orgle, Orglarstvo Kolar, obnova, restavriranje
Objavljeno: 14.09.2020; Ogledov: 343; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (9,13 MB)

2.
Delavnica potujočega orglarja Marcua Göbla in problematika historičnih orgel na Slovenskem
Katarina Trček Marušič, 2019, magistrsko delo

Opis: Na današnjem slovenskem ozemlju se je do danes ohranil velik delež historičnih orgel. Razlog za visoko število ohranjenih historičnih orgel je njihova monumentalnost in dejstvo, da je tako nekoč kot tudi danes za župnije novo glasbilo predstavljalo velik finančni zalogaj, ki si ga večina ni mogla privoščiti. Posledično so historična glasbila preživela številna popravila, povečave in predelave, zaradi česar je velika večina ohranjenih orgel izgubila svojo prvotno podobo. Med ohranjenimi historičnimi orglami so tudi glasbila kranjske delavnice Marcusa Göbla. Göblova delavnica velja za orglarsko delavnico z najdaljšo tradicijo delovanja na Kranjskem, saj je glasbila izdelovala še vrsto let po smrti njenega ustanovitelja, Marcusa Göbla. V njej je bilo izdelanih vsaj šestintrideset glasbil, od katerih se je do danes ohranilo kar devetindvajset. Ohranjena glasbila danes stojijo večinoma na korih slovenskih cerkva. Od teh orgel je nekaj obnovljenih in delujočih, drugi delež glasbil Göblove delavnice pa še danes čaka na svojo zasluženo obnovo.
Ključne besede: migracije, historične orgle, kulturna dediščina, orglarska delavnica Marcusa Göbla
Objavljeno: 25.10.2019; Ogledov: 509; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

3.
Solistična orgelska dela Primoža Ramovša
Sara Casar, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu z naslovom Solistična orgelska dela Primoža Ramovša je predstavljena življenjska in umetniška pot skladatelja Primoža Ramovša. Prav tako je predstavljen skladateljev opus in le-ta je natančno tudi zapisan. Posebno pozornost v magistrskem delu namenjamo skladateljevemu orgelskemu opusu ter analizi določenih solističnih orgelskih del. Metodološko je magistrsko delo zasnovano na dveh med seboj dopolnjujočih se načelih: iskanja virov o življenju in delu Primoža Ramovša ter primerjave, torej analize obstoječega poznavanja Ramovševega življenja in dela ter obstoječega poznavanja analize njegovih skladb. Vključeni sta tudi zgodovinska metoda in doživljajska metoda pri poslušanju in izvajanju skladb.
Ključne besede: PRIMOŽ RAMOVŠ, ORGELSKI OPUS, ANALIZA ORGELSKIH SKLADB, PRELUDIJ IN FUGA ZA ORGLE, TOKATA ZA ORGLE, INVENTIONES PASTORALES, DVE KORALNI PREDIGRI, KLEMEN RAMOVŠ
Objavljeno: 18.08.2017; Ogledov: 560; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

4.
ORGLE V DEKANIJAH BRASLOVČE IN ŠALEŠKA DOLINA
Anja Jezernik, 2009, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela z naslovom Orgle v dekanijah Braslovče in Šaleška dolina je bil raziskati zgodovinski razvoj orgel ter narediti popis orgel v dekanijah Braslovče ter Šaleška dolina. V delu so na kratko opisane cerkve posameznih župnij, temu pa sledi opis orgel, ki se nahajajo v njih. Za diplomsko delo sem uporabila vire s terena, kjer sem si vse orgle ogledala, jih preizkusila (kjer služijo svojemu namenu), fotografirala ter prebrala in uporabila župnijske kronike, vire in ostalo literaturo, kjer sem našla zapise o posameznih orglah. Fotografije orgel so v prilogi diplomskega dela.
Ključne besede: Orgle, dekanija braslovče, dekanija Šaleška dolina, župnija, podružnica, cerkev, manual, pedal, register, traktura.
Objavljeno: 17.11.2009; Ogledov: 2099; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (63,11 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici