| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Kakovostna obravnava družine, ki ima otroka obolelega s sladkorno boleznijo
Metka Zarnec, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava družino, ki ima otroka obolelega s sladkorno boleznijo tip 1. Namen je zagotoviti kakovostno obravnavo let-te. Cilji, ki smo si jih zastavili so, podrobneje spoznati družino, kjer imajo otroka obolelega s sladkorno boleznijo, ugotoviti zdravstveno- socialne probleme, ki vplivajo na potek otrokovega življenja, ugotoviti odstopanja v družini, ki se pojavljajo zaradi sladkorne bolezni pri otroku in doseči védenja pri družini in otroku o komplikacijah sladkorne bolezni. Predstavili smo zdravstveno varstvo tako družine, kot otroka na primarni ravni. Prav tako smo predstavili teorijo Dorothee Elisabeth Orem. Uporabili smo metodo proučevanja primera z opisno analizo. V študijo primera je bila vključena devet letna deklica. Sladkorno bolezen tip 1 so ji potrdili leta 2006. Študijo primera smo opravili aprila 2008, v njihovem domačem okolju. Rezultati, ki smo jih dobili, so nam pokazali: neučinkovito vzdrževanje zdravja, pomanjkanje znanja o prehrani pri otroku s sladkorno boleznijo, zmanjšano zmožnost za samostojno osebno higieno, nevarnost poškodbe, nevarnost infekcije. S strani staršev je opaziti neučinkovito obvladovanje terapevtskih postopkov, pri poslabšanju bolezni. Potrdimo lahko največjo raziskavo o obvladovanju sladkorne bolezni in njenih zapletov (Diabetes Control and Coplications Trial- DCCT), da je najboljši način zdravljenja tisti, ki najbolj posnema naravno sproščanje inzulina. Prav tako lahko potrdimo, da so naša zastavljena raziskovalna vprašanja pozitivna. Čeprav je trenutno stanje pri otroku s sladkorno boleznijo tip 1 zadovoljivo, brez večjih težav, čaka otroka veliko preizkušenj, odrekanj, prelomnic v življenju, ki jih prinese sladkorna bolezen tip 1.
Ključne besede: sladkorna bolezen tip 1, kakovostna obravnava, študija primera, teorija Dorothee E. Orem
Objavljeno: 17.03.2009; Ogledov: 3243; Prenosov: 815
.pdf Celotno besedilo (675,08 KB)

2.
Aplikacija teorije D. E. Orem pri zmerno duševno manj razviti osebi
Slavko Bolčevič, 2010, diplomsko delo

Opis: Motnje v duševnem razvoju, ki so nastale pred 18. letom starosti odražajo resnejše omejitve v delovanju posameznika. Označuje jo pomembno znižanje intelektualnega delovanja in resnejše omejitve na dveh ali več prilagoditvenih sposobnostih: komunikaciji, skrbi za samega sebe, bivanju, socialnih spretnostih, vključevanju v širše okolje, samostojnosti, branju, pisanju in računanju, izkoriščanju prostega časa in delu. Raziskava je bila omejena na zaposlene v Varstveno delovnem centru Tončke Hočevar, ne glede na organizacijsko enoto, kjer so zaposleni. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji z uporabo delno strukturiranega vprašalnika in je potekala v Varstveno delovnem centru Tončke Hočevar v mesecu novembru 2009. Diplomsko delo obravnava ustreznost teorije D. E. Orem pri zmerno duševno manj razviti osebi in njeno uporabo v Varstveno delovnem centru Tončke Hočevar. Namen aplikacije teorije Oremove je zagotoviti kakovostno zdravstveno nego uporabnikov v varstveno delovnih centrih, vključenih v institucionalno varstvo. Cilji, ki smo si jih zastavili, so: predstaviti teorijo D. E. Orem v povezavi z zdravstveno nego duševno manj razvite osebe in potrebe po zdravstveni negi zmerno duševno manj razvite osebe ter ugotoviti, ali je teorijo D. E. Orem mogoče uporabiti pri obravnavi zmerno duševno manj razvite osebe. Predstavili smo duševno manj razvito osebo, ki je vključena v institucionalno varstvo v varstveno delovnem centru in teorijo D. E. Orem. Na podlagi rezultatov ankete, izvedene v Varstveno delovnem centru Tončke Hočevar, smo ugotovili, da bi zaposleni spremembo obravnave v zdravstveni negi sprejeli, vendar za to potrebujejo ustrezno predhodno izobraževanje.
Ključne besede: teorija Orem, zmerno duševno manj razvita oseba, zdravstvena nega, varstveno delovni center
Objavljeno: 14.06.2010; Ogledov: 2272; Prenosov: 433
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

3.
OTROK S FENILKETONURIJO
Maja Fidler Lončarič, 2014, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča. V diplomskem delu je obravnavan otrok, ki ima fenilketonurijo. Fenilketonurija je redka presnovna bolezen pri otroku, zato je vloga družine ter medicinske sestre izredno pomembna. Metodologija raziskovanja. Raziskava je temeljila na kvalitativni metodologiji. Pregled in analiza domače ter tuje literature nam je omogočila opredelitev teoretičnih izhodišč. V empiričnem delu diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela in metodo študije primera z opisno analizo. Uporabili smo intervju, ki je zajemal 52 vprašanj odprtega in zaprtega tipa z možnostjo kombiniranih odgovorov. Rezultati. S pomočjo študije primera smo ugotovili negovalne in zdravstveno-socialne probleme, s katerimi se srečuje družina. Izpostavili smo naslednje negovalne diagnoze: neučinkovito vzdrževanje zdravja, neučinkovito obvladovanje terapevtskih postopkov s strani družine pri poslabšanju fenilketonurije, možna pomanjkljiva skrb za zdravje (neustrezno prehranjevanje) in koncentracija, pomanjkljiva sposobnost koncentracije. Potrdimo lahko, da je najboljši način zdravljenja fenilketonurije redna dieta in ustrezna količina aminokislinskega preparata PKU glede na starost otroka. Sklep. Edini način, s katerim omogočimo otroku normalen in zdrav razvoj, je uvedba diete in uporaba priporočene vrednosti aminokislinskega preparata. Pomembno nalogo pri tem imajo starši, zdravniki, medicinske sestre ter dietetiki, ki naj otroku in družini nudijo stalno podporo in spodbudo.
Ključne besede: fenilketonurija, kakovostna obravnava, študija primera, teorija Dorothee E. Orem.
Objavljeno: 11.12.2014; Ogledov: 883; Prenosov: 273
.pdf Celotno besedilo (771,93 KB)

4.
Theoretical foundations of nursing practice in Poland
Danuta Zarzycka, Beata Dobrowolska, Barbara Ślusarska, Irena Wrońska, Tomasz Cuber, Majda Pajnkihar, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: This authors of this column explore the use of nursing theory in Poland. A quasi-experimental pretest-posttest study was conducted to explore what, if any nursing theories were used by nurses in Poland, and if an education program on nursing theory increased the use of nursing theory. The study foundthat while there were discrepancies between the nurses' theoretical knowledge base and their use of these theories in practice, there is evidence of the use of the ideas and theory of Nightingale, Orem, and Henderson in nursing practice in Poland.
Ključne besede: Henderson, Neuman, Nightingale, nursing practice, nursing theory, Orem, Poland
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 508; Prenosov: 53
URL Povezava na celotno besedilo

5.
KAKOVOST ŽIVLJENJA BOLNIKA PO OPERACIJI RAKA NA ŽRELU
Dolores Kosi, 2016, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: V diplomskem delu je predstavljena kakovost življenja bolnika po operaciji raka na žrelu. V teoretičnem delu je opisan rak orofarinksa, vzroki in njegova razširjenost. V nadaljevanju je predstavljena teorija samooskrbe teoretičarke Dorothee Orem, vloga medicinske sestre in pomen rehabilitacije na kakovost življenja bolnika po operaciji. Namen diplomskega dela je predstaviti spremembe in kakovost življenja bolnika po operaciji raka na žrelu ter predstaviti teorijo Dorothee Orem in vlogo medicinske sestre v procesu samooskrbe. Raziskovalna metodologija: V diplomskem delu je bila uporabljena deskriptivna metoda dela. Pregledana je bila literatura, ki je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku. V empiričnem delu diplomskega dela je bila uporabljena kvalitativna metodologija. Izvedena je bila študija primera s pomočjo intervjuja po modelu Dorothee Orem na osnovi odprtih vprašanj. Raziskovalni vzorec predstavlja oseba, po opravljeni operaciji raka na srednjem žrelu (orofarinksu). Rezultati: Na podlagi odgovorov v intervjuju je bilo ugotovljeno s katerimi spremembami se bolnik sooča in kakšni so negovalni problemi. Negovalne diagnoze, ki smo jih izpostavili so: komunikacija, nepopolna verbalna; koža, nevarnost za poškodovanje kože, nevarnost za spremembe kože; nevarnost aspiracije; nevarnost zadušitve; samonega, zmanjšana zmožnost za samostojno osebno higieno; telesna podoba, moteno doživljanje telesne podobe. Bolnik je poučen o samooskrbi, ki jo je sposoben tudi sam izvajati. Pomoč potrebuje le občasno pri samonegi. Sklep: Rak je težka bolezen, s katero se vsak posameznik sooča na drugačen način. Pomembno je, da imajo bolniki, ki jim je postavljena diagnoza rak, vso potrebno podporo zdravstvene službe, prav tako pa potrebujejo podporo družine in prijateljev v času zdravljenja, rehabilitacije, kot tudi kasneje.
Ključne besede: Teorija Orem, kakovost življenja, zdravstvena nega, samooskrba, rak žrela.
Objavljeno: 01.09.2016; Ogledov: 776; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (978,88 KB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici