| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
INFORMACIJSKA PODPORA V HOTELIRSTVU Z APLIKACIJO MICROS-FIDELIO OPERA
Urban Benčič, 2009, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je predstaviti pomembnost učinkovite informacijske podpore v hotelu, ki skrajšuje delovne procese, zmanjšuje rutinska dela ter povečuje čas hotelskega osebja, ki ga porabi za neposreden stik z gosti. Tema diplomske naloge je informatizacija hotelskega poslovanja na primeru Micros—Fidelio Opera. V nalogi lahko preberemo na splošno o informacijskih sistemih, značilnosti hotelskih informacijskih sistemov in opis sistema Micros — Fidelio Opera z njegovimi funkcionalnostmi.
Ključne besede: informacija, informacijski sistem, hotelski informacijski sistem, sistem za upravljanje s sredstvi, Micros Fidelio Opera
Objavljeno: 05.02.2010; Ogledov: 2627; Prenosov: 308
.pdf Celotno besedilo (682,60 KB)

4.
MLADOSTNIKI IN ZVEZDNIŠTVO; ŠTUDIJA PRIMERA POPULARNOSTI TELENOVELE REBELDE
Sara Klokočovnik, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu, z naslovom MLADOSTNIKI IN ZVEZDNIŠTVO, ŠTUDIJA PRIMERA POPULARNOSTI TELENOVELE REBELDE, smo želeli raziskati odnos mladostnikov do zvezdnikov. Diplomska naloga je vsebinsko razdeljena na dva glavna dela. V prvem, teoretičnem delu, smo obravnavali fenomen produkcije zvezdništva. Za konkreten primer smo izbrali glasbeno skupino RBD in najpopularnejšo telenovelo današnjega časa Rebelde. Pokazali smo, kako je v današnji družbi za uspeh glasbenega zvezdnika, poleg pripadajočega mu občinstva in široke podpore medijev, potrebna zvezdniška industrija, ki vključuje strokovnjake iz različnih področij. V empiričnem delu naloge pa smo z deskriptivno in kavzalno metodo na izbranem vzorcu raziskali teoretična izhodišča. Na osnovi zbranih empiričnih podatkov z anonimnim anketnim vprašalnikom smo opredelili raziskovalne hipoteze ter jih z deduktivnim pristopom empirično verificirali.
Ključne besede: zvezdništvo, občinstvo, imidž, identiteta, slava, Oboževanje, promocija, publiciteta, fenomen oboževanja, soap opera, rebeldemanija.
Objavljeno: 17.11.2009; Ogledov: 2358; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (975,29 KB)

5.
APOLOGIJA, OPERA SKLADATELJA TOMAŽA SVETETA
Anja Mlakar, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi z naslovom Apologija, opera skladatelja Tomaža Sveteta je predstavljen skladateljev življenjepis, njegovi dosežki, pedagoško delo in opus. Podrobneje je predstavljena tudi opera Apologija in njena vsebinska, inštrumentacijska in slogovna primerjava z opero Kriton. Uporabljena metodologija temelji na splošnih teoretičnih metodah. V delu je uporabljena metoda abstrakcije in konkretizacije ter komparativna, deskriptivna in zgodovinska metoda.
Ključne besede: Tomaž Svete, življenjska pot in dela, opera Apologija, primerjava oper Apologija in Kriton
Objavljeno: 07.04.2011; Ogledov: 1612; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

6.
REPERTOARNE SMERNICE OPERE IN BALETA SNG MARIBOR MED LETOMA 1919 IN 2011
Smiljana Lunić, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je na začetku predstavljen razvoj operne in baletne glasbe v evropskem prostoru ter razvoj opere in baleta na Slovenskem. Sledi predstavitev razvoja Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru. Poglobljeno je predstavljen repertoar Slovenskega narodnega gledališča od prve sezone 1919/1920 do sezone 2010/2011. Metodološko je delo osnovano na podlagi treh načel, ki se med seboj dopolnjujejo, in sicer na podlagi zgodovinske analize ter raziskave sekundarnih in nekaterih primarnih virov, ki so pomembni za popis in analizo repertoarja Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru.
Ključne besede: Opera, balet, opereta, repertoar, Slovensko narodno gledališče Maribor, SNG Maribor.
Objavljeno: 21.05.2012; Ogledov: 1341; Prenosov: 220
.pdf Celotno besedilo (706,89 KB)

7.
SOCIALNI MEDIJI V SLOVENIJI, PRIMER OPERE MARIBOR
Klemen Gorenšek, 2012, diplomsko delo

Opis: V zadnjih letih se vedno bolj pojavlja rek: »Če nisi na socialnih medijih, ne obstajaš.« Kaj socialni mediji sploh so? Koliko smo na njih prisotni Slovenci? Koliko, če sploh, se na njih pojavlja institucija, ki pooseblja najvišjo raven kulture na Slovenskem, Opera Maribor?Ali je sploh pomembno za njen ugled, obisk predstav, da se na socialnih medijih pojavlja? Odgovori na ta vprašanja so predmet te diplomske naloge. Prvi del povzema zgodovino razvoja interneta ter socialnih medijev, jih definira in klasificira. Nadaljevanje naloge pa predstavlja konkretno stanje prisotnosti Opere Maribor na najpopularnejših socialnih medijih v Sloveniji, ter preko raziskave ugotavlja njene priložnosti.
Ključne besede: komunikacija, kultura, Opera Maribor, socialni mediji, Slovenija
Objavljeno: 13.06.2012; Ogledov: 8204; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

8.
TEHARSKI PLEMIČI
Maja Sakelšek, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko nalogo, z naslovom Teharski plemiči, smo razdelili na posamezna poglavja. V nalogi smo predstavili zgodovinsko obdobje romantike ter pomen in razvoj opere nasploh, cilj te naloge pa je bil podrobna predstavitev in analiza opere Teharski plemiči skladatelja Benjamina Ipavca. V nalogi smo se osredotočili na okoliščine nastanka opere ter njeno sprejetje s strani občinstva. V samem središču analize opere pa sta bila njena vsebina in libreto. Na koncu smo jo primerjali še z opero Gorenjski slavček Antona Foersterja ter odgovarjali na vprašanje o nacionalnih operah.
Ključne besede: Marjetica, Ivan, Teharčani, Ulrik II., Pengar, opera, Benjamin Ipavec, slovenska romantika, plemiči, Anton Foerster, Gorenjski slavček.
Objavljeno: 11.03.2013; Ogledov: 1853; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (13,51 MB)

9.
Giacomo Puccini, La Boheme
Aleš Pevec, 2013, diplomsko delo

Opis: Veliki italijanski skladatelj, Giacomo Puccini, je najpomembnejši predstavnik veristične opere tako na domačih, kot tudi na tujih tleh. Diplomsko delo z naslovom Giacomo Puccini, La Bohème predstavlja strnjen pregled skladateljevega življenja in dela, pri čemer je v ospredje postavljena njegova najznamenitejša opera La Bohème. Diplomsko delo na podlagi deskriptivne metode opisuje in pojasnjuje nastanek in razvoj opere, saj je poznavanje pojmov pomembno in potrebno za pravilno interpretacijo posameznega opernega dela, ki je kot zaključena celota v prvi vrsti rezultat skladateljevega dela, pa tudi dela drugih, številnih opernih poustvarjalcev (dirigenta, scenografa, pevcev, zbora, orkestra, kostumografa …). Operno delo sestavljajo tudi številni elementi, opisani v tem diplomskem delu, pri čemer je poudarek na konkretnem opernem delu, Puccinijevi operi z naslovom La Bohème. Podrobnejša analiza (vsebinska, harmonska, analiza motivov in tem …) omenjenega opernega dela zaokrožuje raziskavo skladateljevega življenja in dela ter obenem potrjuje, da Giacomo Puccini upravičeno zavzema mesto velikega skladatelja, katerega operna dela so bila že v preteklosti in so še v današnjem času med operami najbolj priljubljena in največkrat izvajana.
Ključne besede: Puccini, La Bohème, analiza, opera, verizem
Objavljeno: 08.11.2013; Ogledov: 1819; Prenosov: 271
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

10.
UPRIZORITVE WAGNERJEVIH DEL NA SLOVENSKEM
Neža Tement, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je najprej predstavljen splošen razvoj operne glasbe od svojih začetkov do časa skladatelja Richarda Wagnerja. Sledijo reforme, ki jih je skladatelj Richard Wagner uvedel s svojim načinom pisanja oper in tako močno zaznamoval svet operne glasbe. Za tem sledi vpogled v življenje skladatelja Richarda Wagnerja, nato pa podrobna obravnava skladateljeve zadnje opere Parsifal. Sledi pregled razvoja opernega gledališča na Slovenskem in podroben vpogled v postavitve Wagnerjevih oper na naših tleh. Na koncu sledi še obravnava predstave Parsifal na ljubljanskem odru v letu 1933 in uprizoritve, ki so se zgodile po tej operi vse do danes.
Ključne besede: OPERA, GLASBENA DRAMA, RICHARD WAGNER, PARSIFAL, RAZVOJ OPERE NA SLOVENSKEM, POSTAVITVE WAGNERJEVIH DEL NA SLOVENSKEM
Objavljeno: 14.05.2014; Ogledov: 841; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (655,25 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici