| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Upravljanje pametnega doma z aplikacijo openhab
Matej Kotnik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta predstavljeni nastavitev in uporaba aplikacije OpenHAB. Aplikacija omogoča lokalni nadzor in avtomatizacijo naprav v pametnem domu, kar je predstavljeno na konkretnih primerih. Delo obsega namestitev aplikacije OpenHAB na Linux OS, razvoj lastnih naprav za pametni dom, povezovanje naprav, avtomatizacijo in izdelavo uporabniškega vmesnika. Namen je tako informativni za nove uporabnike kot poučni za razvijalce začetnike. Uporabljeni sta izkustvena in raziskovalna metoda. Vsebina je zasnovana na lastnem znanju o napravah in programiranju iz izkušenj v jeziku C++ in Javi. Napredni tehnični ukazi so podprti z literaturo. Rezultat dela je delujoča aplikacija OpenHAB, ki jo uporabljajo vsi domači. Med raziskovanjem smo ugotovili, da so potrebne izboljšave pri obdelavi prejetih podatkov od naprav v aplikaciji OpenHAB ter avtomatizacija dodajanja naprav, saj je delo z nastavitvami veliko naprav precej zamudno.
Ključne besede: avtomatizacija, strežnik, OpenHAB, mikrokrmilnik, Arduino
Objavljeno v DKUM: 16.01.2024; Ogledov: 184; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

2.
Aplikacije pametnega doma na osnovi arhitekture openhab
Peter Plut, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo spoznali osnovne pojme ekspertnih sistemov, ki so osnova za sisteme na podlagi pravil. Tovrstni sistemi so pripomogli k razvoju sistemov za upravljanje s pametnimi hišami, ki smo jih obravnavali v nadaljevanju. Obravnavali smo trenutno najbolj priljubljene platforme – Domoticz, Home Assistant in Freedomotic – ter jih primerjali z našo izbrano platformo openHAB, ki smo jo podrobneje analizirali. S pomočjo izbrane platforme openHAB smo implementirali idejo za vzpostavitev pametnega doma, vzpostavili povezavo s senzorji in z napravami ter implementirali pravila za samodejno upravljanje s pametnim domom.
Ključne besede: sistemi na podlagi pravil, sistemi za upravljanje s pametno hišo, platforma openHAB
Objavljeno v DKUM: 22.11.2018; Ogledov: 1367; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

3.
Načrtovanje in razvoj rešitev za pametni hladilnik
Jure Vidmar, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili rešitev, ki uporabniku omogoča pregled in nadzor nad izdelki v hladilniku. Rešitev spada med področje interneta stvari, pri čemer se s povezovanjem mikroračunalnika Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi kamere, senzorja AM2302, LED-diod, bralnika črtnih kod in odprtokodne platforme Openhab uporabniku preko obstoječe mobilne aplikacije omogoči pregled izdelkov ter se ga obvesti, kadar se izdelku približuje rok uporabe ali temperatura v hladilniku nepričakovano naraste. Izdelki, ki imajo črtno kodo, so na uporabniškem vmesniku prikazani v tabeli, ki se lahko ureja, ostali pa so vidni preko slike. Z rešitvijo smo želeli preizkusiti medsebojno povezovanje različnih naprav in tehnologij, spodbuditi racionalno porabo izdelkov, nadzorovati temperaturo hladilnika in omogočiti dostop do podatkov iz katerekoli lokacije.
Ključne besede: Raspberry Pi, internet stvari, Openhab, kamera, hladilnik
Objavljeno v DKUM: 08.11.2018; Ogledov: 1360; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

4.
Razvoj in integracija brezžičnih vhodno/izhodnih modulov v sistem hišne avtomatizacije openhab
Dominik Sedonja, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj in izdelavo brezžičnih vhodno/izhodnih modulov ter njihovo integracijo v odprtokoden sistem hišne avtomatizacije openHAB. Celoten sistem hišne avtomatizacije je zgrajen hierarhično, pri čemer centralna enota (računalnik Raspberry Pi 3) s poslanimi sporočili vpliva na delovanje vhodno/izhodnih modulov. Komunikacija med centralno enoto in moduli je izvedena z uporabo brezžičnega Wi-fi omrežja in MQTT-protokola. Centralna enota, na kateri se izvaja sistem hišne avtomatizacije openHAB, mora biti za delovanje priključena v internetno omrežje. S tem je posledično omogočen oddaljen dostop preko mobilne aplikacije do programa openHAB in oddaljeno upravljanje izdelanih vhodno/izhodnih modulov.
Ključne besede: hišna avtomatizacija, openHAB, brezžični moduli, ESP8266, MQTT
Objavljeno v DKUM: 04.09.2017; Ogledov: 2079; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

5.
PREGLED, ANALIZA IN PRIMER UPORABE TEHNOLOGIJ INTERNETA STVARI
Bojan Hadjar, 2016, diplomsko delo

Opis: Internet stvari predstavlja eno od najbolj rastočih področij informacijske družbe, kjer z uvajanjem novih tehnologij ustvarja globalno omrežje medsebojno povezanih naprav. V diplomskem delu smo pregledali in analizirali več komunikacijskih protokolov nižjega in aplikacijskega nivoja, ki predstavljajo osnovo za učinkovito izmenjavo podatkov med napravami v sistemu Interneta stvari. Drugi pomemben vidik je obdelava podatkov, zato smo pregledali programske rešitve s področja domače avtomatizacije, ki omogočajo učinkovito delovanje in upravljanje priključenih naprav. V okviru diplomskega dela smo tudi izdelali krmilno napravo in programski vtičnik za domači avtomatizacijski sistem. Pri tem smo izbrali tehnologije na osnovi izvedene analize in primernosti za uporabljeno strojno opremo avtomatizacijskega sistema.
Ključne besede: internet stvari, komunikacijski protokoli, avtomatizacijski sistemi, krmilne naprave, Arduino, Raspberry Pi, OpenHAB, MQTT
Objavljeno v DKUM: 13.09.2016; Ogledov: 1782; Prenosov: 244
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici