SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ APLIKACIJE RAČUNALNIŠKEGA VIDA ZA MOBILNI TELEFON IPHONE
Miha Gaberšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je razviti zabavno aplikacijo na osnovi metod računalniškega vida, ki se bo izvajala na mobilnem telefonu (tj. mobilnik) Apple iPhone. Zastavimo si temeljno vprašanje, ali lahko s pomočjo aplikacije, ki se izvaja na mobilniku, v skoraj realnem času razpoznamo dele človeškega telesa. Razvijemo aplikacijo iDelude, ki opravi obdelovanje po naslednjem postopku. S fotoaparatom mobilnika najprej posnamemo sliko osebe. Z metodami računalniškega vida in digitalne obdelave slik nato razpoznamo telo, ga obarvamo v prevladujočo kožno barvo osebe, intimne dele pa prekrijemo z nadomestnimi oblačili. Položaje telesa in telesnih struktur določimo na osnovi razpoznanega obraza. Obraz razpoznavamo s funkcijami iz odprto kodne knjižnice za računalniški vid, in sicer knjižnice OpenCV. Te funkcije v določenih delih ustrezno prilagodimo oz. včasih tudi nadgradimo. Velikost razpoznanega obraza služi za umestitev dodatnih oblačil na sliko, razpoznana prevladujoča barva obraza pa je barva, s katero nadomestimo obstoječa oblačila osebe. V diplomskem delu tudi opišemo vsa razvojna okolja, orodja in druga potrebna znanja, ki so nujna za razvoj mobilne aplikacije za mobilnik iPhone. Na osnovi rezultatov ugotovimo, da je implementacija takšne aplikacije možna, hkrati pa pokažemo, da so današnji mobilniki že dovolj zmogljivi, da lahko z njimi v doslednem času opravimo kombinacijo zahtevnejših operacij iz področja računalniškega vida.
Ključne besede: obdelava slik, razpoznavanje obrazov, mobilna aplikacija, multimedija, knjižnica OpenCV, mobilni telefon iPhone
Objavljeno: 27.05.2010; Ogledov: 2118; Prenosov: 213
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

2.
STEREO VID Z DVEMA KAMERAMA IN 3D OČALI
Simon Nemec, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu opisujemo postopke za generiranje stereo slike s pomočjo dveh spletnih kamer. Te postopke kasneje tudi uporabimo pri izdelavi testne aplikacije. Najprej predstavimo teorijo stereo vida, očala za gledanje 3D slike in model stereo kamere. Podrobno opišemo kalibracijo kamer, rektifikacijo slik in generiranje 3D slike. V nadaljevanju predstavimo prototipno aplikacijo in opišemo uporabljene funkcije iz knjižnice OpenCV. Diplomsko nalogo sklenemo s predstavitvijo rezultatov in z diskusijo, opredelimo pa tudi nadaljnje možne izboljšave testne aplikacije.
Ključne besede: stereo vid, kamera, 3D, OpenCV, EmguCV
Objavljeno: 16.09.2011; Ogledov: 1561; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

3.
SLEDENJE OBRAZOM NA VIDEO POSNETKIH
Tilen Bobek, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu preučujemo algoritme na področju sledenja obrazom na video posnetkih. Sprva razčlenimo področje raziskovanja in predstavimo teoretično osnovo priljubljenih sledilnih algoritmov. Večji poudarek namenjamo zasnovi lastne sledilne metode, ki za predstavitev obraza uporablja značilnice za opis barv in tekstur. Izhodišče za razvoj predstavlja obstoječi algoritem Camshift, ki temelji na metodi za iskanje lokalnega ekstrema funkcije in opisuje gostoto porazdelitve podatkovnih vrednosti. Razvili smo orodje za analizo učinkovitosti delovanja sledilnih algoritmov, s pomočjo katerega smo preizkusili sledilne metode na izbranih video posnetkih, ki prikazujejo obraze. Dobljene rezultate smo analizirali in jih med seboj primerjali. Ugotovili smo, da sledilna metoda, ki smo jo razvili sami, dosega boljše rezultate od algoritmov, s katerima smo jo primerjali.
Ključne besede: Računalniški vid, sledenje gibanju, algoritem povprečnega premika, algoritem Camshift, algoritem Lucas-Kanade, optični tok, histogrami, OpenCV, Emgu CV
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 2117; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (10,39 MB)

4.
KRMILJENJE RAČUNALNIŠKE IGRE S POMOČJO SLEDENJA GIBANJU
Borut Bergant, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se ukvarjamo z razvojem naravnega vmesnika na osnovi računalniškega vida, s pomočjo katerega uporabnik lahko krmili preprosto računalniško igro. V tej diplomi dejansko preučujemo metode za sledenje gibanju v digitalnih slikah, zajetih s spletno kamero, ki je nameščena na stropu sobe. Osnovni cilj našega algoritma je v realnem času zaznati gibe rok osebe na zajeti digitalni sliki in jih pretvoriti v ukaze, s katerimi krmilimo računalniško igro. Algoritem temelji na preprostih, a časovno zelo učinkovitih metodah računalniškega vida. Naša skoraj realnočasovna rešitev je implementirana v programskem jeziku C# s pomočjo knjižnic OpenCV in Emgu CV. Našo aplikacijo z integriranim naravnim vmesnikom je preizkusilo več testnih oseb, ki so ocenjevale predvsem uporabnost naše rešitve pri krmiljenju spletnih iger. Rezultati so pokazali, da je naš naravni vmesnik primeren za krmiljenje računalniških iger, ki zahtevajo do dva različna ukaza.
Ključne besede: računalniški vid, kamera, sledenje gibanju, OpenCV, Emgu CV
Objavljeno: 30.11.2012; Ogledov: 925; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

5.
SLEDENJE OBJEKTOM S KAMERO
Vid Vranjek, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu opišemo potek gradnje in delovanja sledilnega sistema, ki temelji na razpoznavanju objektov iz realno-časovnih video posnetkov, in usmerja laserski žarek ter kamero v objekt, ki mu sledi. Večji poudarek namenimo različnim načinom sledenja in prepoznavanja objektov, njihovemu programiranju ter načinu delovanja. Opisujemo tudi digitalno sliko, njeno shranjevanje, načine obdelovanja, gradnjo sledilnega sistema in komunikacijo krmilnika z računalnikom. Nazadnje se posvetimo umerjanju sistema in izračunu kalibracijskih vrednosti.
Ključne besede: računalniški vid, OpenCV, sledenje objektom, Qt
Objavljeno: 05.05.2014; Ogledov: 566; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (8,25 MB)

6.
APLIKACIJA ANDROID - ASISTENT DROID
David Žalik, 2014, magistrsko delo

Opis: Pričujoče magistrsko delo predstavi pametni sistem za avtomatizirano pripravo, obdelavo, objavo in hranjenje podatkov za poljuben preizkus znanja. V sklopu dela je opisan odprtokodni sistem Android, na katerem temelji tudi mobilna aplikacija končnega izdelka. Končni sistem poleg mobilne aplikacije dopolnjujejo tudi namizna aplikacija, spletni servis in podatkovna baza. Kot celota nudi lažjo in hitrejšo obdelavo izpitnih pol za popravljavca, obenem pa skrbi za trajnejše hranjenje slikovnih dokazil o oddanih polah.
Ključne besede: Android aplikacija, spletni servis, podatkovna baza, SQLite, Eclipse, Android, obdelava zajete slike, iText, OpenCV, Java, C#.
Objavljeno: 28.03.2014; Ogledov: 759; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (4,03 MB)

7.
RAZPOZNAVANJE REGISTRSKIH TABLIC NA MOBILNEM TELEFONU Z OPERACIJSKIM SISTEMOM ANDROID
Gregor Bačun, 2014, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu smo se ukvarjali z razpoznavo registrskih tablic na mobilnem telefonu z operacijskim sistemom Android. Kot izhodiščno metodo smo uporabili detekcijo s konturami. Z uporabo različnih morfoloških operacij smo izboljšali natančnost razpoznave, vključili pa smo še sistem za optično razpoznavo znakov. Nastala je aplikacija, s katero med vožnjo iz video toka zajemamo slike ter na njih lociramo registrske tablice. Iz njih nato izločimo posamezne znake in jih pretvorimo v tekst. V zadnjem koraku enake registrske tablice združimo s pomočjo primerjave histogramov in na ta način še izboljšamo končne rezultate. Uspešnost postopka smo preverjali s pomočjo predhodno zajetega video materiala. Ocenjevali smo uspešnost posameznih faz ter uspešnost celotnega postopka. Rezultati kažejo, da smo glede na metodo, iz katere smo izhajali, uspešnost razpoznave registrskih tablic bistveno izboljšali. Odstotek pravilno razpoznanih registrskih tablic namreč presega 80 %.
Ključne besede: razpoznavanje registrskih tablic, obdelava digitalnih slik, segmentacija, primerjava histogramov, knjižnica OpenCV, knjižnica Tesseract, operacijski sistem Android
Objavljeno: 20.05.2014; Ogledov: 702; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (12,51 MB)

8.
POHITRITEV POSTOPKA ZA LOKALIZIRANJE OBRAZOV IZ KNJIŽNICE OPENCV NA OPERACIJSKEM SISTEMU ANDROID
Boris Špringar, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se ukvarjali s pohitritvijo postopkov za lokaliziranje obrazov. Pregledno smo predstavili obstoječe algoritme za zaznavanje obrazov iz knjižnice OpenCV. V praktičnem delu naloge smo spremenili osnovni algoritem za zaznavanje obrazov iz knjižnice OpenCV, prirejen za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android, da algoritem za ceno manjše natančnosti deluje hitreje. Osnovni algoritem je splošen in se lahko uporablja na vseh napravah, ki podpirajo izvajanje kode C++. Zaradi želje po splošnosti se algoritem lahko izvaja na različnih napravah, a delovanje tega algoritma na nobeni ni posebej hitro. V diplomskem delu smo ta algoritem spremenili iz splošno namenskega v specifičnega tako, da smo mu odvzeli določene manj pomembne funkcionalnosti, priredili kodo za naprave Android, ob tem pa smo optimizirali še hitrost izvajanja, vse na račun malenkostnega zmanjšanja natančnosti lokaliziranja obrazov. Eksperimentalni rezultati so pokazali, da s prilagajanjem algoritma ciljni napravi takšen algoritem deluje bistveno hitreje (do 13 ms hitreje kot izvirni algoritem pri lokaliziranju obrazov na enem posnetku) na račun zmanjšanja uspešnosti lokaliziranja obrazov za 18 %.
Ključne besede: Android, knjižnica OpenCV, razvojno okolje NDK, lokaliziranje obrazov, pohitritev
Objavljeno: 22.05.2015; Ogledov: 511; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

9.
PREPOZNAVANJE TER LOKALIZIRANJE HIŠNIH TABLIC S POMOČJO TEHNIK DIGITALNE OBDELAVE SLIK NA MOBILNI NAPRAVI SYMBIAN
Boštjan Bratuša, 2014, diplomsko delo

Opis: Z mobilnim telefonom fotografiramo hisno tablico, OCR prebere znake, nato lokacijo prikazemo na zemljevidu mobilnega telefona.
Ključne besede: prepoznavanje in lokaliziranje, hišna tablica, digitalna obdelava slik, mobilni telefon, J2ME, OpenCV
Objavljeno: 21.10.2015; Ogledov: 279; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (3,96 MB)

10.
AVTOMATSKO PREPOZNAVANJE UST IZ DIGITALNIH POSNETKOV S POMOČJO AKTIVNIH MODELOV
Aljaž Frančič, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so raziskane metode računalniškega vida za avtomatsko prepoznavanje ust iz digitalnih posnetkov, pri čemer so v ospredje postavljeni aktivni modeli. V uvodu so natančneje predstavljeni problem, cilji, omejitve in struktura diplomskega dela. Preučene so tri metode, ki temeljijo na aktivnih modelih: aktivni modeli kontur, aktivni modeli oblike in aktivni modeli izgleda. Poudarek je na slednjima in njuna uporaba je v delu tudi demonstrirana. Predstavljen je nov pristop za detekcijo ustnic, imenovan dvofazni aktivni model izgleda. Za aktivni model izgleda je sintetizirana lastna učna in testna množica vzorcev tako za eno-, kot tudi dvofazni model. V zaključnih poglavjih sta podani še kvalitativna in kvantitativna primerjava treh podanih algoritmov, pri čemer je kot ena izmed metrik uporabljena Hausdorffova razdalja. Najboljši rezultati na naši lastni testni množici so doseženi z dvofaznim aktivnim modelom izgleda.
Ključne besede: prepoznavanje ust, aktivni modeli kontur, aktivni modeli oblike, aktivni modeli izgleda, OpenCV, računalniški vid, razpoznavanje vzorcev
Objavljeno: 17.07.2015; Ogledov: 974; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici