2.
PRILAGODITEV DELOVNIH MEST NA MONTAŽNI LINIJI 2 V PROGRAMU KUHALNIH APARATOV GORENJE, D.D.Boštjan Meh, 2016, diplomsko delo/naloga
Opis: POVZETEK
V proizvodnji kuhalnih aparatov podjetja Gorenje, d. d., smo v diplomskem delu izvedli raziskavo področja ergonomije in ureditve delovnega mesta.
Delovno mesto mora biti učinkovito, udobno, urejeno in prijazno do delavca. Delovna oprema in sredstva morajo doprinašati dodano vrednost, da bodo lahko zaposleni z njimi učinkovito opravljali delo in podjetju ustvarjali ustrezno dodano vrednost, dobiček ter zagotavljali rast in razvoj podjetja. Zato je pomembno, da delovna mesta niso samo prilagojena zahtevam delovnega procesa, ampak tudi ergonomsko oblikovana. Kot posledica neupoštevanja ergonomije se kažejo izostanki z dela, bolniški stalež, bolezni in trajne okvare, ki vodijo do invalidnosti.
Z metodama OWAS in GA-KA-99 smo v proizvodnji programa kuhalnih aparatov izvedli raziskavo področja ergonomije in preureditve delovnega mesta. Z analizo gibov pri opravljanju dela na določenih delovnih mestih smo ugotovili določene pomanjkljivosti. Dobljeni rezultati so pokazali, da je treba delovna mesta prilagoditi, saj obstaja velika verjetnost poškodb.
Po preureditvi delovnih mest smo ponovili analizo. Rezultati so pokazali pozitivne učinke na delavca, saj se je verjetnost za nastanek poškodbe ali celo trajne invalidnosti precej zmanjšala.
Z iskanjem najboljše rešitve za obravnavana delovna mesta smo dosegli naslednje izboljšave:
• odpravili smo delavčeve bolečine v kolku,
• odpravili smo delavčeve bolečine v predelu hrbtenice,
• odpravili smo delavčeve bolečine v zgornjih okončinah,
• z uporabo manipulatorja (robotske celice) in nastavljivih dvižnih miz smo dosegli prilagoditve delovnih mest z vidika varnosti in zdravja pri delu.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE:
• ergonomija, • ergonomska prilagodljivost delovnega mesta, • metoda OWAS, • metoda GA-KA-99, • delovno okolje.
Objavljeno v DKUM: 23.11.2016; Ogledov: 2530; Prenosov: 219
Celotno besedilo (3,89 MB)