| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Ergonomska analiza in primerjava delovnih mest v dveh tiskarnah : diplomsko delo
Lucija Pacek, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta prikazani analizi dveh podobnih delovnih mest v tiskarnah (podjetje A in podjetje B), ki se ukvarjata s tiskanjem revij, časopisov in reklam. Cilj diplomskega dela je preveriti in analizirati ustreznost dela ter s primerjavo dela v podjetju A in podjetju B pridobiti čim več informacij o možnostih izboljšav opazovanega delovnega mesta. Delovni mesti sta v diplomskem delu, ročno in s pomočjo programskega okolja Jack, analizirani z opazovalno metodo telesnih položajev OWAS (Ovaco Working Analysing System). Na podlagi izmerjenih podatkov in izvedene analize delovnih mest v podjetju A in B sem ugotovila, da kljub temu da sta si delovni mesti med seboj zelo podobni, se tudi zelo razlikujeta. Ne razlikujeta se zgolj v postavitvi delovnega okolja, temveč tudi po težavnosti dela in ergonomski ustreznosti.
Ključne besede: ergonomija, ergonomska analiza, OWAS, tiskarna
Objavljeno v DKUM: 08.09.2021; Ogledov: 1131; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

2.
Ergonomska analiza delovnega mesta na bencinskem servisu
Tilen Medved, 2020, diplomsko delo

Opis: V današnjem času ima ergonomija pri organizaciji delovnih mest velik pomen, saj so podjetja, ki vlagajo v dobro delovno izkušnjo svojih delavcev, uspešnejša od konkurence. Pravilno ergonomsko oblikovano delovno mesto je ključ do večje uspešnosti in učinkovitosti v podjetjih. Ergonomska načela trdijo, da je prilagoditev delovnega mesta človeku zelo pomembna pri oblikovanju delovnega prostora, saj s tem zmanjšamo negativne posledice določenega dela. V diplomski nalogi se osredotočamo na bencinski servis Petrol, d. d., saj menimo, da delovno mesto potrebuje celostno ergonomsko analizo. Delovno mesto smo obravnavali s pomočjo različnih metod, ki nam ponuja ergonomija: OWAS, REBA in vprašalnik CMDQ. Rezultate metod smo med seboj primerjali in ugotavljali, katero stanje kaže najbolj realno sliko. Ugotovili smo, da rezultatom metode REBA ne smemo predpisati velike veljavnosti, saj smo z njo pregledali le najbolj kritične točke delovnega mesta, ki se pri delovnem procesu redko pojavljajo. Menimo, da so rezultati metode OWAS in vprašalnika CMDQ ustreznejši, zato smo jih podrobno pregledali. Opazili smo kar nekaj ujemanj, vendar smo na koncu za najustreznejšo metodo izbrali OWAS. Razlog za to je v dokaj majhnem vzorcu vprašalnika ter neskladnosti pri določenih telesnih segmentih. Izbor metode OWAS kot najustreznejše nam pove, da je delovno mesto ustrezno ergonomsko oblikovano. Glede na rezultate metode REBA in vprašalnika CMDQ smo podali predloge izboljšav, ki pripomorejo k boljši ergonomski izoblikovanosti delovnega mesta.
Ključne besede: ergonomija, ergonomska analiza, OWAS, REBA, CMDQ
Objavljeno v DKUM: 11.11.2020; Ogledov: 1302; Prenosov: 282
.pdf Celotno besedilo (3,43 MB)

3.
Ergonomsko oblikovanje delovnega mesta na montažni liniji žarometov : diplomsko delo
Aljaž Majcen, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi ergonomsko oblikovanje delovnega mesta na montažni liniji žarometov je predstavljena ergonomska analiza delovnega mesta na montažni liniji žarometov. V uvodu je predstavljeno podjetje, znanstvena veda ergonomija, ter njena načela. Opisani sta tudi ergonomski metodi OWAS in RULA, ter programski paket Tecnomatix Jack. Osrednji del diplomske naloge predstavlja predstavitev delovnega mesta, ki je predmet analize, ocena kontrole z vidika ergonomskih načel in opravljene ergonomske analize. Analize so opravljene ročno in računalniško z uporabo paketa Human simulation Jack. V zaključnem delu diplome so predstavljeni rezultati vseh analiz in predlogi izboljšav.
Ključne besede: ergonomija, Human simulation Jack, OWAS, RULA, ergonomske metode, ergonomska analiza
Objavljeno v DKUM: 22.09.2020; Ogledov: 1337; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

4.
Ergonomsko oblikovanje delovnega mesta v podjetju Talum d.d. : diplomsko delo
Tom Rakuša, 2018, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomske naloge sem v podjetju Talum opravil ergonomsko analizo delovnega mesta delavke na stroju za izdelovanje peščenih jeder. V uvodu je predstavljeno podjetje, znanstvena veda ergonomija ter njena načela. Predstavljeni sta tudi ergonomski metodi OWAS in RULA. Sledi opis programskega paketa Tecnomatix Jack in predstavitev delovnega mesta, ki je predmet analize. Analiza je opravljena ročno in računalniško. Izdelava računalniške analize je podrobno opisana in dokumentirana. V zaključnem delu so predstavljeni rezultati vseh analiz s komentarji.
Ključne besede: ergonomija, Tecnomatix Jack, OWAS, RULA, ergonomske metode, ergonomska analiza, ergonomska načela
Objavljeno v DKUM: 21.09.2018; Ogledov: 1445; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (3,10 MB)

5.
Ergonomska študija in optimizacija delovnega mesta končne kontrole : diplomsko delo
Matic Breznik, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je ročno in s pomočjo programske opreme Human simulation Jack ocenjeno delovno mesto končne kontrole v podjetju KLS Ljubno, d. o. o. Bistvo dela sta ergonomska študija in optimizacija delovnega mesta. V uvodnem delu je predstavljeno podjetje, pomen ergonomije in obrazložitev, kako se bom lotil rešitve problema. V osrednjem delu je prikazana celotna analiza delovnega mesta in izsledki, ki so bili pridobljeni ročno ter z uporabo programske opreme. V zaključnem delu pa so predstavljeni optimizacija in predlogi za izboljšanje delovnega mesta, z največjim poudarkom na uvedbi kontrolne linije za končno kontrolo.
Ključne besede: ergonomija, optimizacija, Human simulation Jack, končna kontrola, OWAS, analiza ledvenega dela hrbtenice
Objavljeno v DKUM: 17.09.2018; Ogledov: 1351; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (3,51 MB)

6.
Ergonomska analiza delovnega mesta v podjetju Arcont d.d.
Tomaž Roškar, 2017, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je proučiti obstoječe delovno mesto v podjetju Arcont d. d., in na podlagi rezultatov predlagati možne izboljšave. Na obravnavanem delovnem mestu se izvaja razrez pločevine na velikih škarjah AMADA GX1230. Analizirali smo rezultate meritev okoljskih pogojev in izračunali stopnje obremenitev (hrup, toplota). Uporabljeni sta bili opazovalni metodi za ugotavljanje problematičnih telesnih položajev delavca, OWAS in RULA. Za primerjavo rezultatov smo naredili še analizo v programskem paketu Jack. V zaključku so podani predlogi ukrepov in izboljšav.
Ključne besede: ergonomija, ergonomska analiza, OWAS, RULA, Jack
Objavljeno v DKUM: 15.09.2017; Ogledov: 3462; Prenosov: 359
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

7.
Računalniško podprta analiza delovnega mesta
Darja Žunič-Lojen, Andrej Polajnar, 2003, izvirni znanstveni članek

Opis: Analiza delovnega mesta je tako kot medicinska preiskava diagnostični postopek. Tako kakor pacient pri preiskavi pričakuje terapijo, tako tudi delavec pričakuje na delovnem mestu ukrepe. Vsi izidi analize tvorijo izhodišče za ergonomske ukrepe, ki jih sestavljajo tehnološke in organizacijske (re)konstrukcije. Pri tem je osrednji strokovnjak inženir oblikovalec, vzporedno z njim sodelujejo še vsaj medicinec dela, biomehanik ter psiholog. V članku je predstavljena primerjalna analiza delovnega mesta med klasično in računalniško podprto izvedbo, ki temelji na presoji podatkov o držah delavca pri delu (opazovalna metoda telesnih drž in položajev OWAS). Dobljeni rezultati kažejo na ustreznost in prednosti računalniško podprte analize.
Ključne besede: ergonomija, študij dela, delovna mesta, oblikovanje delovnega mesta, OWAS analiza, dinamična analiza, šivanje
Objavljeno v DKUM: 31.08.2017; Ogledov: 1336; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (839,90 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
OPRIMIRANJE DELOVNEGA PROCESA S POUDARKOM NA ERGONOMSKIH IZBOLJŠAVAH V ENOTI ČIŠČENJA SB IZOLA
Borut Gregorič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Velika količina in obseg dela ter okoljski dejavniki lahko zelo vplivajo na zdravje oseb, ki se ukvarjajo s čiščenjem. V mnogih delovnih okoljih, kjer so zaposleni, najdemo pogoje, ki spodbujajo nastanek različnih poklicnih bolezni, kot so bolezni mišičnoskeletnega sistema in vezivnega tkiva (kostno-mišična obolenja), vendar bi lahko bili le-ti zlahka obvladljivi. Neprimerni in slabi delovni pogoji, pomanjkanje variacije nalog, slaba ergonomska oblika delovnih mest, slabo pripravljeni plani oz. načrti čiščenja, pomanjkanje strojev in pripomočkov za čiščenje, ter organizacija dela (npr. dolg in neugoden delovni čas, nizke plače, ...) so področja, kjer se lahko sorazmerno z enostavnimi posegi bistveno zmanjša stopnja izpostavljenosti poklicnim boleznim. V diplomski nalogi smo analizirali dejavnike tveganja na delovnem mestu, ki so posledica obolenj gibalnega in vezivnega aparata po mednarodni klasifikaciji bolezni (MKB – 10). Raziskali smo obstoječe procese čiščenja, stroje in pripomočke za čiščenje ter delovno okolje. Ugotovljeno je bilo, da je zelo malo podatkov o prenovi pripomočkov za čiščenje (ročno delo), medtem ko je na področju strojnega čiščenja bilo zelo veliko narejenega. Z analizo telesnih položajev, pri kateri smo opazovali osebo iz enote čiščenja, in analizo dejavnikov tveganja smo opredelili ustrezne ukrepe, ki bodo zmanjšali bolniško odsotnost, zmanjšali težave zaposlenih na delovnem mestu, povečali varnost in zdravje pri zaposlenih in pacientih, povečali osveščanje zaposlenih o varnem delu in ravnanju s čistili in čistilnimi pripomočki ter jim omogočili izvajanje vaj za krepitev zdravja. Diplomsko delo prikazuje tehnične rešitve ergonomskih izboljšav in delovnih pogojev ter učinkovitosti in odgovornosti zaposlenih do dela z rednim dnevnim načrtovanjem in organiziranjem dela ob hkratnem koriščenju prostih ur in dopusta. Zaradi nadzora porabe čistil in čistilnih pripomočkov naj bi se stroški čiščenja zmanjšali. Odstranjena čistila na delovnem vozičku zaposlenih bodo pripomogla k izboljšanju varnosti glede uporabe – doziranja čistil in varnosti pacientov (v primeru zaužitja). Diplomska naloga prikazuje, da se lahko s cenovno ugodnimi izboljšavami izboljša oz. odpravi prisiljene drže, kot sta klečanje na kolenih in delo z dvignjenimi rokami nad višino ramen. Splošna ugotovitev je, da je čiščenje zahtevna naloga in opravilo, ki povzroči visoke obremenitve srca in ožilja, mišic in skeleta. Z vključevanjem zaposlenih v proces ergonomskih izboljšav in celovitim pristopom smo dokazali, da se lahko marsikatera težava odpravi hitro, enostavno in relativno cenovno ugodno, saj s tem zmanjšamo možnost poškodb in odsotnost z dela ter stroške odškodnin, medtem pa nas to hkrati vodi do visoke kakovosti dela in večjega zadovoljstva pri delu.
Ključne besede: ergonomija, čiščenje, čistila, analiza telesnih položajev, OWAS
Objavljeno v DKUM: 10.11.2016; Ogledov: 1232; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

9.
Ergonomsko oblikovanje delovnih mest na kovaški liniji z uporabo računalniških simulacij
Aleš Jeseničnik, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi ergonomsko oblikovanje delovnih mest na kovaški liniji z uporabo računalniških simulacij je predstavljena analiza delovnih mest na kovaški liniji v podjetju UNIOR d.d. s pomočjo programskega paketa Human simulation JackTM. V uvodu je predstavljeno dobro poznano podjetje Unior – oddelek odkovki, ter zgodovina in uporaba uporabljenega programskega paketa Human simulation Jack. Osrednji del magistrske naloge pa predstavlja opis postopka za samostojno izdelavo simulacije in animacije., opis analiziranih delovnih mest kovaške linije in opis ergonomskih metod uporabljenih v analizi. V Zaključnem delu magistrskega dela so predstavljeni rezultati analiz.
Ključne besede: ergonomska analiza, Human simulation JackTM, kovaška linija, OWAS, RULA
Objavljeno v DKUM: 12.10.2015; Ogledov: 1955; Prenosov: 213
.pdf Celotno besedilo (3,69 MB)

10.
RAZVOJ UPORABNIŠKO PRIJAZNE INFORMACIJSKE REŠITVE ZA ERGONOMSKO ANALIZO PO METODI OWAS
Jaka Kebe, 2014, diplomsko delo

Opis: Obravnavani problem diplomske naloge se dotika metode v ergonomiji za ocenjevanje in analizo obremenitve telesnih segmentov zaposlenih na delovnem mestu. Metoda OWAS, ali tuje Ovako Working Posture Analysing System, je ena izmed pogosto uporabljenih metod. Metoda OWAS je univerzalna metoda za določanje preobremenjenosti segmentov človekovega gibalnega sistema. Metoda skrbi za ergonomsko analizo, vendar do sedaj še nismo zasledili ergonomsko ustreznega računalniškega programa, ki bi olajšal izvedbo merilnega postopka in omogočil preglednejšo analizo dejanskega stanja merjencev. Trenutno je analiza na voljo le v okrnjeni tuji verziji programa in v papirnati obliki. To pa ne omogoča dovolj hitrega in preglednega izvajanja analize. Omejena je tudi baza uporabnikov, saj v dosedanja orodja ni možno dodajanje nekaterih potrebnih dodatnih parametrov, prav tako pa ni možnosti primerjave dobljenih rezultatov med več uporabniki. Rešitev problema je računalniški program Ergo OWAS, izdelan v programu Microsoft Visual Studio s programskim jezikom Basic, ki omogoča kreiranje, shranjevanje in spreminjanje baze uporabnikov ter izvajanje metode OWAS na uporabniku prijazen in razumljiv način.
Ključne besede: OWAS (Owaco Working postures Analysing System), ergonomija, analiza, ocenjevanje zaposlenih.
Objavljeno v DKUM: 26.02.2014; Ogledov: 1880; Prenosov: 297
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

Iskanje izvedeno v 5.59 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici