| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 54
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Graph Neural Network-Based Method of Spatiotemporal Land Cover Mapping Using Satellite Imagery
Domen Kavran, Domen Mongus, Borut Žalik, Niko Lukač, 2023, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: multispectral, Sentinel-2, superpixel, node, EfficientNetV2, GraphSAGE
Objavljeno v DKUM: 23.05.2024; Ogledov: 124; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (34,47 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Density-based entropy centrality for community detection in complex networks
Krista Rizman Žalik, Mitja Žalik, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: One of the most important problems in complex networks is the location of nodes that are essential or play a main role in the network. Nodes with main local roles are the centers of real communities. Communities are sets of nodes of complex networks and are densely connected internally. Choosing the right nodes as seeds of the communities is crucial in determining real communities. We propose a new centrality measure named density-based entropy centrality for the local identification of the most important nodes. It measures the entropy of the sum of the sizes of the maximal cliques to which each node and its neighbor nodes belong. The proposed centrality is a local measure for explaining the local influence of each node, which provides an efficient way to locally identify the most important nodes and for community detection because communities are local structures. It can be computed independently for individual vertices, for large networks, and for not well-specified networks. The use of the proposed density-based entropy centrality for community seed selection and community detection outperforms other centrality measures.
Ključne besede: networks, undirected graphs, community detection, node centrality, label propagation
Objavljeno v DKUM: 06.02.2024; Ogledov: 280; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (707,65 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Razvoj spletne aplikacije in strojne opreme za grafični prikaz temperature in vlage v objektu : diplomsko delo
Andrej Zupančič, 2023, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomskega dela smo najprej predstavili tehnologije, ki smo jih uporabili za izdelavo izdelka. Razložili smo delovanje in verzije kompaktnih računalnikov Raspberry Pi s strežniško platformo Node.js in odprto-kodnih mikrokrmilnikov Arduino. Opisali smo delovanje programskega jezika Python in knjižnice pyLoRa. Poglavje smo zaključili še z opisom sprednje knjižnice React in tehnologije radijskega prenosa podatkov LoRa. V drugem delu diplomske naloge smo se najprej posvetili izbiri in sestavi strojne opreme, ki je potrebna za odčitavanje temperature in vlage, prenos podatkov in njihovo obdelavo. Predstavljeni so bili senzorji ter njihovi posamezni sestavni deli. Največji poudarek v diplomskem delu pa je namenjen programski opremi, narejeni za potrebe konkretnega sistema. Na koncu sledi še predstavitev dobljenih rezultatov in sklep.
Ključne besede: LoRa, Node.js, senzorji, React
Objavljeno v DKUM: 04.12.2023; Ogledov: 528; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

4.
Digitalni podpis rezultatov s tekmovanja : diplomsko delo
Nejc Mlinarič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno delovanje elektronskega podpisa oz. digitalnega podpisa in z njim povezane komponente, kot sekljalne funkcije, digitalna potrdila, simetrična in asimetrična kriptografija. Predstavljena je nova osebna izkaznica in praktičen primer, ki s pomočjo odprtokodne knjižnice node-signpdf elektronsko podpiše PDF dokument.
Ključne besede: elektronski podpis, digitalni podpis, podpisovanje PDF dokumentov, node-signpdf
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 369; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

5.
Razvoj spletne aplikacije z uporabo ogrodja Vuejs : diplomsko delo
Jernej Perger, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili ogrodje Vuejs in izdelali osnovno spletno aplikacijo. Lista opravil je spletna aplikacija, ki uporabniku omogoča, da beleži svoja opravila. Za centralno shranjevanje podatkov na strani odjemalca smo uporabili Vuex. Zaledni del omogoča, da se lahko uporabnik v aplikacijo vpiše iz katerekoli naprave in bo lista opravil enaka. Ugotovili smo, da je ogrodje Vue preprosto in začetnikom prijazno.
Ključne besede: Vue, Vuex, Node, spletna plikacija, lista opravil, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 356; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Izdelava odjemalca OPC UA v okolju Node.js z ogrodjem Knockout.js : diplomsko delo
Žan Čremožnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Podjetja želijo zmanjšati stroške produkcije, zato težijo k razvoju sistemov za avtomatizacijo industrijskih procesov. Komunikacijski protokol OPC UA predstavlja eno izmed temeljnih tehnologij za uresničitev ciljev Industrije 4.0. V diplomskem delu je opisana spletna aplikacija, ki s pomočjo odjemalca OPC UA prejema podatke kanalov in modulov. Podatki so prikazani na vrstičnem, stolpičnem grafu, digitalnem metru ali črtnem grafikonu, ki jih uporabnik lahko poljubno premika po zaslonu znotraj aplikacije. Aplikacija deluje v okolju Node.js, medtem ko je njen čelni del izdelan z ogrodjem Knockout.js. Komunikacija med odjemalcem OPC UA in strežnikom je implementirana v svoji niti po konceptu Web Workers.
Ključne besede: Spletna aplikacija, OPC UA, Knockout.js, Node.js
Objavljeno v DKUM: 21.09.2023; Ogledov: 238; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (4,38 MB)

7.
Analiza in primerjava programskih ogrodij za razvoj sodobnih spletnih rešitev na osnovi platform Node.js in Java : diplomsko delo
Dragana Naceva, 2023, diplomsko delo

Opis: Z raziskavo so bile preučene zmogljivosti platform Node.js in Java za razvoj sodobnih spletnih rešitev ter primerjana ogrodja, ki temeljijo na teh platformah. Raziskava primerja priljubljenost, uporabo in priporočila razvijalcev spletnih ogrodij platforme Node.js in Java. Za dodatno primerjavo je bila izvedena anketa ter za analizo podatkov uporabljeni deskriptivna statistika in inferenčna statistika (test hi-kvadrat in Mann-Whitneyjev test). Anketa izpostavlja najpogosteje uporabljena ogrodja za spletni razvoj na obeh platformah: Express.js za Node.js in Spring Boot za Java. Na osnovi tega je bila z uporabo obeh ogrodij razvita preprosta spletna aplikacija ter predstavljene specifične lastnosti in razlike, predvsem v zvezi z delom s podatkovnimi bazami in implementacijo arhitekturnega modela Model-View-Controller (MVC).
Ključne besede: Java, Node.js, platform, ogrodja, razvoj, spletnih aplikacij.
Objavljeno v DKUM: 23.05.2023; Ogledov: 552; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

8.
Analiza in primerjava zmogljivosti knjižnic Node.js za razvoj več-nivojskih spletnih rešitev : magistrsko delo
Žiga Donko, 2022, magistrsko delo

Opis: Na področju tehnologij Node.js imamo na voljo več ogrodij in knjižnic, ki omogočajo razvoj več-nivojskih spletnih rešitev. Časovna zmogljivost posameznih ogrodij in knjižnic omogoča razvoj učinkovitejših rešitev, kar omogoči krajši čas procesiranja zahtev in posledično ekonomske prednosti. V magistrski nalogi smo opravili raziskavo vidika zmogljivosti knjižnic in ogrodij Node.js za gradnjo več-nivojskih spletnih rešitev. Definirali smo metrike zmogljivosti na posameznih nivojih in implementirali programsko opremo za oceno posameznih metrik na posameznih nivojih ter izvedli eksperimentalne meritve. Na podatkovnem nivoju smo primerjali knjižnici Sequelize in Mongoose, med tema dvema se je knjižnica Mongoose izkazala za statistično značilno zmogljivejšo po metriki povprečnega časa poizvedb. Na nivoju spletnih storitev smo primerjali knjižnice Express.js, Fastify, Restify, Koa.js in Hapi z orodji Artillery, Autocannon ter lastno implementacijo meritev. Med le-temi se je izkazala knjižnica Fastify kot statistično značilno zmogljivejša po metrikah prepustnosti in odzivnega časa. Na nivoju odjemalca smo primerjali ogrodje Angular in knjižnico React po metrikah Web Vitals, izmerili smo statistično značilno ugodnejše metrike pri knjižnici React. Raziskava v predstavljeni magistrski nalogi razvijalcem omogoči načrtovanje arhitekture s kombinacijo tehnologij, ki so računsko zmogljivejša od preostanka.
Ključne besede: več-nivojske spletne rešitve, Node.js, programske knjižnice, primerjava zmogljivosti
Objavljeno v DKUM: 16.11.2022; Ogledov: 613; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

9.
Uporabniško prijazni spletni pajek z uporabo ogrodja Puppeteer : diplomsko delo
Rok Rozman, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na implementacijo spletnega pajka, ki pregleda dani spletni naslov ter ostale povezane spletne strani. Predlagan spletni pajek je uporabniško prijazen in preprost za uporabo. Za implementacijo smo uporabili tehnologiji Node.js in Puppeteer. Opravili smo tudi testiranje, pri katerem smo testirali tri različno zahtevne spletne strani in primerjali časovno zahtevnost pregleda, pri čemer so zahtevnejše strani potrebovale več časa.
Ključne besede: spletni pajek, iskanje, Puppeteer, Node.js, spletni vmesnik.
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 457; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (889,12 KB)

10.
Zagotavljanje zaščite pri razvoju sodobnih spletnih rešitev na osnovi standarda JWT : diplomsko delo
Nik Kovačević, 2022, diplomsko delo

Opis: V razvoju sodobnih spletnih rešitev se soočamo s problemom avtentikacije, ki se zaradi možnosti skalabilnosti iz strežniške strani seli na odjemalčevo stran. Zato smo v diplomski nalogi predstavili način zagotavljanja zaščite sodobnih spletnih rešitev z uporabo identifikacijskih žetonov JWT (JSON Web Token). To je standard za varen prenos informacij med dvema sodelujočima, običajno sta to strežnik in odjemalec. V nalogi smo implementirali avtentikacijo in avtorizacijo uporabnikov v spletno rešitev, ki je temeljila na izvajalnem okolju Node.js, z uporabo žetonov JWS (JSON Web Signature). Ogledali smo si tudi alternative za standard JWT, to so žetoni Fernet, Branca in PASETO, ki popravljajo ranljivosti in slabosti JWT. Razvijalsko skupnost smo povprašali, katere izmed zgoraj naštetih identifikacijskih žetonov uporabljajo. Ugotavljamo, da se velika večina odloča za JWT, saj so alternative dokaj nepoznane in nestandardizirane. Alternative žetona JWT še niso pripravljene zamenjati, lahko pa ga pomagajo nadgraditi in zmanjšati njegove slabosti.
Ključne besede: varnost, JWT, identifikacijski žetoni, Express.js, Node.js
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 633; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

Iskanje izvedeno v 16.67 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici