| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
UPORABA NOSQL PODATKOVNIH BAZ ZA GENERIRANJE POROČIL DETEKTORJA PLAGIATOV
Mario Dietner, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili koncept podatkovnih baz NOSQL. Našteli smo osnovne skupine, jih opisali in našteli njihove pripadnike. Podrobneje smo se posvetili opisu podatkovnega sistema Apache Cassandra, njegovim lastnostim, delovanju in arhitekturi. Posebej so nas zanimale splošne lastnosti Cassandre, kot so elastičnost, razpoložljivost in ujemljivost podatkov ter zanesljivost in zmogljivost sistema v realnem okolju. V praktičnem delu diplomskega dela smo razvili sistem, ki uporablja Appache Cassandra za generiranje poročil o vsebinski podobnosti med dokumenti. Iskanje plagiatov je časovno zahteven proces, saj z naraščanjem števila dokumentov narašča tudi časovna zahtevnost iskanja. Cassandrina elastičnost in podatkovni model sta idealna rešitev za takšno iskanje. Za izvedbo preizkusa smo uporabili obstoječo bazo izvlečkov (angl. hash), ki smo jih pridobili iz dokumentov Digitalne knjižnice Univerze v Mariboru. To smo prenesli v Cassandrino gručo desetih strežnikov. Čase generiranja poročil smo primerjali s časi, ki smo jih dobili pri generiranju poročil iz podatkovne baze MS SQL. Pokazali smo, da Appache Cassandra 2,2-krat hitreje generira poročila in je neobčutljiva za izpade strežnikov.
Ključne besede: podatkovne baze NOSQL, Appache Casandra, teorem CAP, detekcija plagiatov
Objavljeno: 15.06.2012; Ogledov: 2288; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

2.
PRIMERJAVA SQL IN NOSQL
Urban Hlastec, 2013, diplomsko delo

Opis: Od 1970, ko je E. F. Codd iznašel relacijski model za management podatkovnih baz, so relacijske podatkovne baze krojile računalniški svet. Takrat so razvili tudi prve oblike jezikov, podobne SQL. Ta pa je postal popularen šele v sredini osemdesetih let. Zadnja leta pa smo zaradi potreb po obvladovanju velikega števila podatkov priča razširitvi NoSQL podatkovnih baz. V diplomskem delu smo tako želeli predstaviti oba jezika ter ju primerjati. Naprej smo predstavili zgodovino, razvoj ter uporabo obeh jezikov. Za tem sledi primerjava jezikov in njune uporabe. V zaključnem delu smo naredili pregled in povzetek pridobljenih rezultatov.
Ključne besede: sql, nosql, primerjava, podatkovna baza
Objavljeno: 20.09.2013; Ogledov: 1391; Prenosov: 214
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

3.
ANALITIČEN SISTEM ZA UPRAVLJANJE VELIKIH PODATKOVNIH BAZ APACHE CASSANDRA
Matej Višnar, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je namenjeno predstavitvi podatkovne baze NoSQL Apache Cassandra, predstavitvi njene arhitekture in podatkovnega modela ter predstavitvi njenih prednosti in slabosti. Prikazali bomo načine za manipulacijo s podatki in podrobneje opisali ukaze CQL in ukaze v ukaznem vmesniku CLI. Apache Cassandro smo primerjali z relacijsko podatkovno bazo in na ta način predstavili razlike med njima ter opisali, kdaj je smiselno uporabiti Apache Cassandro. Za primerjavo baz smo izdelali tudi performančne teste, s katerimi smo preverili razliko v hitrosti pri dodajanju in branju podatkov med Apache Cassandro in relacijsko podatkovno bazo MySQL.
Ključne besede: Apache Cassandra, podatkovna baza NoSQL, poizvedovalni jezik Cassandra
Objavljeno: 21.11.2014; Ogledov: 1053; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

4.
Primerjava podatkovnih baz SQL in NoSQL na primeru mobilne aplikacije Pridem
Denis Celcer, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je primerjati SQL in NoSQL podatkovno bazo. S pomočjo mobilne aplikacije Pridem smo analizirali razlike med podatkovnima bazama, katera omogoča boljše skaliranje podatkov in kdaj je primerno uporabiti SQL in kdaj NoSQL podatkovno bazo. Med raziskavo smo se omejili na Google App Engine Datastore in MySQL tehnologijo. Z obema tehnologijama smo implementirali strežniški del za mobilno aplikacijo. Na podlagi rešitev smo prikazali razlike, prednosti ter slabosti obeh podatkovnih baz. Na koncu smo ugotovili, katera rešitev je bolj primerna za našo mobilno aplikacijo.
Ključne besede: SQL, NoSQL, Datastore, MySQL, primerjava podatkovnih baz
Objavljeno: 27.08.2015; Ogledov: 886; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

5.
UPORABA PODATKOVNIH BAZ NEWSQL PRI OBDELAVI VELIKIH KOLIČIN PODATKOV
Rajko Bunderl, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili osnovne koncepte podatkovnih baz NoSQL in NewSQL. V obeh skupinah smo predstavili njihovo arhitekturo in našteli njihove pripadnike. Podrobneje smo se osredotočili na podatkovni sistem VoltDB. V praktičnem delu diplomske naloge smo za potrebe analiziranja uporabili podatke podatkovne baze nacionalne infrastrukture odprtega dostopa. Podatkovna baza je sestavljena iz metapodatkov o publikacijah in njihovih avtorjih. Naš cilj je bil analizirati razširljivost podatkovne baze VoltDB ter hitrosti izvajanja transakcij po določenem iskanem nizu. Filtri iskanja nam na podlagi podanega iskanega niza filtrirajo najpogostejše metapodatke ter jih razporedijo v določeno strukturo najpogostejših zadetkov. Pri veliki količini podatkov narašča časovna zahtevnost ustvarjanja posameznega filtra. Za analiziranje smo uporabili čase izvajanja transakcij na enem strežniku ter jih primerjali s časi, ko je podatkovna baza razširjena na dveh strežnikih. Ugotovili smo, da z razširljivostjo VoltDB-ja na dva strežnika pohitrimo časovno zahtevnost izvajanja transakcij.
Ključne besede: podatkovne baze, NewSQL, NoSQL, VoltDB
Objavljeno: 18.03.2016; Ogledov: 620; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

6.
Analiza zmogljivosti podatkovne baze MongoDB
Tom Peklar, 2015, diplomsko delo

Opis: Živimo v času, ko je porast števila spletnih aplikacij in njihovih uporabnikov povzročila pravo podatkovno eksplozijo. Nastali situaciji relacijske podatkovne baze niso več kos, kar je povzročilo razvoj podatkovnih baz nove generacije, t.i. NoSQL podatkovnih baz. V diplomskem delu smo tako želeli ugotoviti, ali v primeru moderne spletne aplikacije z uporabo NoSQL podatkovne baze dosežemo boljše rezultate pri obdelavi podatkov. Najprej smo predstavili podatkovni model in njegovo preslikavo v podatkovne sheme posamičnih podatkovnih baz. Nato smo podatkovne baze napolnili s testnimi podatki in nad njimi izvedli teste, s katerimi smo poskušali simulirati delovanje moderne spletne aplikacije. V zaključnem delu smo opravili analizo in povzetek dobljenih rezultatov.
Ključne besede: SQL, NoSQL, MySQL, MongoDB, zmogljivost
Objavljeno: 04.12.2015; Ogledov: 592; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (5,41 MB)

7.
PRIMERJAVA ZMOGLJIVOSTI PODATKOVNIH BAZ NoSQL
Uroš Kugl, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo raziskali in opisali ključne značilnosti različnih implementacij podatkovnih baz NoSQL ter na podlagi kvalitativne in kvantitativne analize primerjali njihove zmogljivosti. Na osnovi sistematičnega pregleda literature smo identificirali šest primarnih raziskav, ki smo jih s pomočjo kvantitativne obdelave podatkov in kvalitativne sinteze rezultatov analizirali ter jih primerjali z ugotovitvami našega testiranja. Na podlagi analize dobljenih rezultatov in povzetka ugotovitev primarnih raziskav smo v zaključku magistrskega dela ovrednotili primernost posameznih podatkovnih baz NoSQL za določene scenarije uporabe. Med izvedbo magistrskega dela smo prav tako analizirali in opisali različne značilnosti, tehnike in pristope, s katerimi podatkovne baze NoSQL zagotavljajo svojo zmogljivost.
Ključne besede: NoSQL, primerjava zmogljivosti, YCSB
Objavljeno: 02.06.2016; Ogledov: 591; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

8.
Primerjava podatkovnih rešitev NoSQL
Franc Volavc, 2018, magistrsko delo

Opis: Zastavljena problematika dela obravnava NoSQL podatkovne sisteme. Poznamo številne NoSQL sisteme, razvrstimo pa jih lahko v štiri različne vrste podatkovnih baz. Za zdaj še ni splošno znanih in uveljavljenih okvirjev kakovosti programske opreme, ki bi razvijalcem informacijskih sistemov pomagali pri odločitvi, katera baza oziroma sistem je najbolj primeren v njihovem primeru. Primerjava in opredelitev NoSQL sistemov oz. baz glede na atribute kakovosti in strnitev le-teh v odločitveni model je bil glavni predmet raziskave magistrskega dela. S pomočjo metode pregleda literature smo najprej definirali atribute kakovosti programske opreme, s katerimi smo nato ovrednotili izbrane NoSQL podatkovne baze. Metodo ankete smo izvedli z namenom ovrednotenja kriterijev za izbiro NoSQL sistema. Po podrobnejši analizi rezultatov ankete smo rezultate s pomočjo metode sintetizacije strnili v okvir za vrednotenje NoSQL podatkovnih sistemov (odločitveni model).
Ključne besede: NoSQL, atributi kakovosti, odločanje, odločitveni model, anketa
Objavljeno: 26.06.2018; Ogledov: 245; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (3,43 MB)

9.
Porazdeljeno generiranje poročil detektorja plagiatov
Jože Fartek, 2018, diplomsko delo

Opis: Ker je relacijske podatkovne baze za hranjenje velike količine izvlečkov iz besedil in generiranje poročil detektorja podobnih vsebin težko horizontalno razširiti, smo za ta namen raziskali možnost uporabe podatkovnih baz NoSQL. Preizkusili smo več podatkovnih baz in izbrali najprimernejšo. Implementirali smo tudi nekaj algoritmov, ki so primerni za ugotavljanje podobnosti v parafraziranih besedilih in temeljijo na tvorjenju izvlečkov iz besedil s pomočjo normaliziranih n-gramov. Te algoritme smo primerjali z algoritmom za tvorjenje izvlečkov, ki se na Univerzi v Mariboru uporablja za detekcijo podobnih dokumentov. Po izbiri najustreznejše podatkovne baze NoSQL in algoritma za tvorjenje izvlečkov, smo implementirali prototip porazdeljenega sistema za ugotavljanje podobnih dokumentov in generiranje poročil detektorja podobnih vsebin.
Ključne besede: porazdeljeno procesiranje, koncept »MapReduce«, NoSQL, detekcija podobnih vsebin
Objavljeno: 19.10.2018; Ogledov: 147; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici