| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 54
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj motenj hranjenja skozi čas, s poudarkom na anoreksiji nervozi
Anamarija Štorek, 2020, diplomsko delo

Opis: Uvod: Motnje hranjenja so v današnjem času pogost pojav, značilnejše so za ženski spol, vendar niso izvzeti niti moški. Med najpogostejše motnje hranjenja štejemo anoreksijo nervozo, ki je skupaj z bulimijo nervozo tudi najstarejša poznana motnja hranjenja. Metode: V zaključnem delu smo uporabili kvalitativno metodo raziskovanja, saj gre za sistematični pregled literature. Rezultati: Na osnovi zbranih dokazov smo lahko ugotovili, da sta se poznavanje in obravnava motenj hranjenja skozi čas zelo razvila. V 21. stoletju poznamo poleg anoreksije in bulimije nervoze tudi številne druge oblike motenj hranjenja, med katerimi jih je veliko še neraziskanih in neklasificiranih v Diagnostičnem in statističnem priročniku duševnih motenj. Razprava in sklep: Za anoreksijo nervozo je značilna kompleksnost bolezni, saj se za ekstremno suhostjo skrivajo številni genetični, okolijski, psihološki, čustveni in drugi dejavniki, ki lahko pripeljejo do nastanka te bolezni. Bolezen je težko obravnavati, saj osebo prizadene fizično in duševno. Medicinska sestra ima pomembno vlogo pri obravnavi pacienta z anoreksijo nervozo, saj je ona tista, ki pacienta spremlja čez celoten potek zdravljenja. V odnosu med medicinsko sestro in pacientom z anoreksijo nervozo je zagotovo najbolj pomemben terapevtski stik, za katerega mora pacient med hospitalizacijo razviti visoko raven zaupanja. Medicinska sestra potrebuje ogromno strokovnega znanja in empatije za delo s takšnim pacientom. V odnosu pa mora postaviti meje, s katerimi pacientu omogoči, da zopet prevzame nadzor nad svojim zdravjem.
Ključne besede: pacient, medicinska sestra, terapevtske intervencije, teoretični model Calliste Roy, terapevtski stik
Objavljeno: 24.07.2020; Ogledov: 351; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (943,38 KB)

2.
Analiza internega omrežja podjetja unior ter rekonstrukcija transformatorske postaje TP UNIOR 1
Marjan Jug, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga prikazuje analizo kratkostičnih razmer industrijske cone UNIOR-ja v Zrečah pri različnih obratovalnih razmerah ter izdelavo rekonstrukcije transformatorske postaje TP UNIOR 1. V prvem delu je prikazana analiza kratkostičnih razmer industrijske cone v trenutnih in pri predvidenih obratovalnih razmerah. Opravljena je bila analiza kratkostičnih razmer za vsako obratovalno stanje na srednjenapetostnem in nizkonapetostnem nivoju v vseh šestih transformatorskih postajah, ki se uvrščajo v interno omrežje. Na osnovi izračuna kratkostičnih razmer s programskim orodjem NEPLAN in analitičnim izračunom je v drugem delu izdelan predlog rekonstrukcije transformatorske postaje TP UNIOR 1. Prikazan je način dimenzioniranja in izbire nove srednjenapetostne in nizkonapetostne opreme.
Ključne besede: Elektroenergetsko omrežje, transformatorska postaja, stikališče, NEPLAN, kratki stik, dimenzioniranje opreme, izbira stikalne opreme
Objavljeno: 03.07.2020; Ogledov: 219; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (9,21 MB)

3.
Projektiranje elektroenergetskih postrojev z upoštevanjem nove zakonodaje
Matej Flisar, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava projektiranje in izbiro elektroenergetske opreme. Za določevaje elektroenergetske opreme je bil uporabljen standard SIST EN 60909-0. Na osnovi standarda je bil izveden izračun maksimalnega in minimalnega kratkostičnega toka za izbiro opreme in ustrezne zaščite. Namen diplomske naloge je bilo prikazati novosti in postopek za izdelavo projekta po novi zakonodaji. V prvem delu je podrobno opisan posodobljen standard SIST EN 60909-0 iz leta 2016. Nato je na kratko opisana standardizacija. V nadaljevanju se vsebina nanaša na okvarne razmere v EES. V zaključku diplomske naloge je predstavljeno priprava postopka izdelave projekta, nov gradbeni zakon in primer izračuna kratkostičnih veličin po metodi iz starejšega in novejšega standarda SIST EN 60909-0.
Ključne besede: kratki stik, projektiranje, elektroenergetski sistemi, gradbeni zakon
Objavljeno: 21.11.2019; Ogledov: 516; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

4.
Raba angleškega jezika v vsakdanji komunikaciji med slovenskimi mladostniki
Žana Leitinger, 2018, diplomsko delo

Opis: Jezikovni stik med slovenščino in angleščino ni nov pojav, vendar se je v moderni dobi interneta močno razmahnil in preobrazil. Ker smo z angleščino obkroženi praktično na vsakem koraku, niti ni presenetljivo, da jo uporabljamo tudi v vsakdanji komunikaciji s slovensko govorečimi vrstniki, bodisi le tu in tam kakšno besedo, bodisi besedne zveze ali celotne stavke. Še najbolj pa je mešanje jezikov očitno na spletu, kjer običajno stremimo k čim hitrejši odzivnosti in čim pogostejši prisotnosti, kar pušča posledice na kakovosti in pravilni rabi jezika. Razlogov za mešanje jezikov oziroma preklapljanje med njima je več, prav tako so za vsakega posameznika različni. Glede na to, kaj mešanje jezikov prinaša in kakšne so morebitne posledice za prihodnost slovenščine, ostajajo mnenja deljena.
Ključne besede: slovenščina, angleščina, mladostnik, jezikovni stik, preklapljanje koda
Objavljeno: 06.09.2018; Ogledov: 1028; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

5.
Medgeneracijske razlike v vzgojnih pristopih in stališčih mater do vzgoje mlajših otrok
Janja Perko, 2016, magistrsko delo

Opis: V teoretičnem delu magistrske naloge obravnavamo pristope na področju družinske vzgoje mlajših otrok, pri čemer začnemo z razvojem otroka skozi nekatere psihološke vidike in teorije, nadaljujemo z načini zgodnjega vzpostavljanja stika z otrokom, sledijo teme, ki se navezujejo na družinsko vzgojo, ter zaključimo z osvetlitvijo zgodovinsko-družbene pogojenosti vzgoje. Namen empiričnega dela naloge je bil raziskati medgeneracijske razlike v stališčih in praksi na področju družinske vzgoje mlajših otrok ter ugotoviti, ali pri stališčih in uporabi vzgojnih pristopov izobrazba matere igra pomembnejšo vlogo. Podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika, ki so ga izpolnile matere in babice predšolskih otrok vseh slovenskih regij. Ugotovili smo, da se je v času med obema generacijama povečala (ali vsaj ohranila) intenzivnost stika med materjo in otrokom, ki se vzpostavlja na področju odzivanja na dojenčkov jok, pri načinu spanja, preko telesnega stika in pri hranjenju/dojenju, kar je glede na mnenja strokovnjakov za otrokov psihofizični razvoj zelo ugodno. V zvezi s temami, vezanimi na vzgojo otrok, smo ugotovili povečanje miselnosti, ravnanja in pristopov, ki jih strokovnjaki načeloma ne prištevajo med vzgojno prakso z negativnim vzgojnim vplivom oz. jih zaradi spoznanj o pozitivnem vzgojnem vplivu zagovarjajo. V zvezi s stili navezanosti smo ugotovili, da se je zmanjšala zastopanost ne-varnih oblik navezanosti. Na podlagi teorije in ugotovitev v nalogi obravnavanih avtorjev smo ugotovili, da rezultati kažejo na povečanje naklonjenosti mater do vzgojnih pristopov, ki govorijo v prid psihofizičnemu razvoju mlajšega otroka. V določenih primerih k omenjenemu trendu še dodatno pripomore materina (višja) izobrazba.
Ključne besede: družinska vzgoja, vzgojni pristopi, stik z otrokom, navezanost, disciplina, vzgojni stili, medgeneracijske razlike
Objavljeno: 06.10.2016; Ogledov: 893; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

6.
NEMŠČINA IN SLOVENŠČINA V MARIBORU V PRVI POLOVICI 20. STOLETJA
Katja Blažič, 2016, diplomsko delo

Opis: V prvi polovici 20. Stoletja, je bil slovenski prostor del Avstro - ogrske Monarhije. Mesto Maribor je bilo del večnacionalne države, v kateri so imeli nemški prebivalci velik vpliv na vsakdanje življenje. S propadom monarhije leta 1918, je prišlo do velikih sprememb v samem mestu. Kljub temu, pa je Maribor ostal še naprej nemški jezikovni otok. Vpliv nemškega prebivalstva v Mariboru se je kazal tako v vsakdanjih stvareh, kot tudi v kulturni sliki mesta in v šolstvu. Nemški jezik je bil vsakodnevni, pomemben del življenja v mestu Maribor. Zaradi vzajemnega odnosa med slovenskim in nemškim jezikom, se je razvila t. i . mariborska nemščina. Danes v Mariboru ne najdemo več prebivalca, ki bi še znal govoriti staro mariborsko nemščino. Zaradi zgodovinskega ozadja mesta in močne germanizacije na tem območju, je v mariborskem pogovornem jeziku še danes opaziti zelo veliko germanizmov. V praktičnem delu diplomske naloge, je na podlagi analiz starih šolskih kronik prikazano, kako se je spreminjala nacionalna struktura šolarjev na različnih šolah v Mariboru.
Ključne besede: 20. Stoletje, Jezikovni stik, Jezikovni otok, Kulturna slika, mariborska nemščina, germanizmi, šolstvo, nacionalna struktura šolarjev.
Objavljeno: 21.09.2016; Ogledov: 882; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (967,36 KB)

7.
SELEKTIVNO DOLOČANJE OKVARJENEGA IZVODA OB ZEMELJSKEM STIKU V DISTRIBUCIJSKEM OMREŽJU
Bogomil Jelenc, 2016, magistrsko delo

Opis: Umetne nevronske mreže postajajo zelo uporabne za podporo dispečerjem pri vodenju obratovanja distribucijskih elektroenergetskih sistemov. Odlično se izkažejo predvsem pri prepoznavanju vzorcev različnih signalov, kar je v bistvu osnova delovanja zaščitnih naprav v elektroenergetskem sistemu. Magistrsko delo podaja način določanja okvarjenega izvoda v razdelilni transformatorski postaji pri zemeljskem stiku, tudi visokoohmskem, z uporabo nevronske mreže s povezavami naprej (feed forward artificial neuron network). Nevronska mreža je naučena z nadzorovano metodo z uporabo algoritma povratnega napredovanja (angl. backpropagation). Za učenje so bili uporabljeni posnetki realne okvare. Validacija nevronske mreže je prav tako narejena na posnetkih realne okvare vendar ne istih kot so bili uporabljeni za učenje. Rezultati so pokazali izjemno zanesljivost določanja prisotnosti okvare v sistemu in določanja okvarjenega izvoda.
Ključne besede: nevronska mreža, umetni nevron, umetna inteligenca, distribucijsko omrežje, zemeljski stik
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 1201; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (4,53 MB)

8.
Vpliv generatorja na kratkostične razmere v distribucijskem omrežju
Tomaž Sotlar, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je prikazan vpliv generatorja na kratkostične razmere v distribucijskem omrežju. Namen je ugotoviti vpliv sinhronskega generatorja na kratkostične toke, ki so na mestu priključitve izhodiščni podatek za projektiranje in dimenzioniranje posameznih elementov omrežja. Kratkostični tokovi so v točki kratkega stika določeni s pomočjo programskega orodja DMS, ki je razvito za analizo realnih razmer v omrežju in med drugim omogoča tudi izračune parametrov vseh vrst kratkih stikov. Potrditev modela in točnosti izračunanih parametrov kratkega stika s programskim orodjem DMS je izvedena s primerjavo rezultatov programskega orodja z rezultati dejanskih meritev in z rezultati simulacije v programskem paketu Matlab. Analiza vpliva generatorja na kratkostične toke v distribucijskem omrežju je izvedena v točki blizu generatorja in v točki daleč od generatorja. Ugotovljeno povečanje kratkostičnih tokov zaradi vgradnje generatorjev v distribucijsko omrežje je potrebno upoštevati pri projektiranju in dimenzioniranju distribucijskega omrežja.
Ključne besede: generator, distribucijsko omrežje, kratki stik, programsko orodje DMS
Objavljeno: 19.07.2016; Ogledov: 892; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (4,78 MB)

9.
PREHODNI POJAVI V DISTRIBUCIJSKEM TRANSFORMATORJU MOČI 250 kVA
Jože Leskovar, 2016, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu smo se ukvarjali tako s splošno kakor tudi s konkretno obravnavo dveh značilnih prehodnih pojavov v povprečnem distribucijskem transformatorju, tj. z vklopom in s kratkim stikom. Pri obravnavi smo si pomagali s sodobnimi programskimi orodji, s katerimi smo v obliki simulacij izvajali analitično in numerično obravnavo omenjenih dveh prehodnih pojavov in njunih kombinacij, prav tako pa smo s pomočjo zmogljive merilne opreme praktično izvedli številne konkretne meritve in preskuse, s katerimi smo preverjali ujemanje rezultatov ter ugotavljali vzroke morebitnih razlik/odstopanj.
Ključne besede: distribucijski transformator, prehodni pojavi, vklopni tok, kratki stik
Objavljeno: 15.07.2016; Ogledov: 1407; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (5,78 MB)

10.
REKONSTRUKCIJA TRANSFORMATORSKE POSTAJE TP BRUSILNICA
Zvonko Gotlin, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo v prvem delu obsega splošen opis transformatorskih postaj, transformatorskih postaj znotraj industrijskega kompleksa Steklarne Rogaška, opis posebnega talilnega transformatorja Varivolt ter problematiko transformatorske postaje TP Brusilnica. V nadaljevanju so podani vsi potrebni izračuni, nujni za določitev ustrezne opreme ob rekonstrukciji transformatorske postaje TP Brusilnica, ki predstavlja jedro diplomskega dela. Predstavljena je primerjava izračunov, narejenih klasično z izračuni, izvedenimi s pomočjo programskih orodij Ecodial in xSpider. Na kratko sta predstavljena tudi oba programa. V sklepnem delu so na osnovi najbolj neugodnega scenarija predstavljene variante tehniških rešitev, posebej pa so opisane tri ustrezne rešitve treh različnih dobaviteljev opreme, in sicer Siemens, Schneider Electric in EATON. V zaključku je med temi tremi ustreznimi različicami podan predlog rešitve, ki je za uporabnika v konkretnem primeru najbolj sprejemljiv s tehniškega vidika in predstavlja minimalne stroške vzdrževanja v času življenjske dobe ter ne predstavlja okoljskega problema med obratovanjem in po izteku življenjskega cikla opreme.
Ključne besede: transformatorska postaja, rekonstrukcija, kratki stik, Varivolt, Ecodial, xSpider
Objavljeno: 07.07.2016; Ogledov: 976; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (3,51 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici