| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRENOVA SISTEMA ZA GRAFIRANJE STANJA IN ODPRAVLJANJE MOTENJ OMREŽJA
Matej Žerovnik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V zavodu Arnes se je v zadnjih letih zaradi razvoja informatike in hitrih povezav do naših strank močno povečalo število strežnikov in storitev ter kompleksnost sistemov, ki jih vzdržujemo. Vedno več sistemov je v veliki meri dinamičnih in avtomatiziranih, kar pa je predstavljalo težave za obstoječi sistem za beleženje metrik (težavna avtomatizacija) in dnevniških zapisov (prevelika količina podatkov). Zaradi teh težav smo izgubljali čas za opravila, ki bi jih sicer namesto nas lahko opravili omenjeni sistemi. Odločili smo se, da obstoječi sistem za zbiranje metrik nadomestimo z orodjem Graphite in sistem za zbiranje in obdelavo dnevniških datotek s skladom orodij ELK. S tem smo skrajšali čas, potreben za postavitev sistema/strežnika, in vseh dodatnih nadzornih sistemov, ki so potrebni za zagotavljanje kvalitetne storitve. Poleg hitrejše vzpostavitve sistema pa smo opazili tudi več zanimanja za sistem, saj je sedaj uporaba lažja tudi za tiste, ki so tehnično manj podkovani.
Ključne besede: Nadzor sistemov, ELK, Graphite
Objavljeno v DKUM: 09.11.2016; Ogledov: 822; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (983,99 KB)

2.
Organizacija notranjih kontrol v informacijskem sistemu korporacije
Patrik Godec, 2014, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen proces notranjega nadzora v informacijskem sistemu korporacije. Opisan je okvir notranjega nadzora, projekt implementacije sistema notranjega nadzora in njegove komponente. Predstavljene so najpomembnejše smernice, okviri in standardi na področju notranjega nadzora, med drugim okvirja COSO in COBIT ter zakon Sarbanes-Oxley. Ker so napotki razmeroma splošni, smo se pri vseh osredotočili na dele, ki se nanašajo na notranji nadzor v informacijski dejavnosti. Prikazana je implementacija sistema notranjega nadzora na področju uporabniških pravic v informacijskem sistemu konkretnega podjetja, ki deluje v jugo-vzhodni evropski regiji. Vpeljana je korporacijska politika in procedure na področju dodajanja, odvzemanja in spreminjanja uporabniških dostopov v sistemu ERP Microsoft Navision Dynamics. Še posebej smo preverili ločitev dolžnosti in prekomerne dostopne pravice v vseh procesih, ki pomembno vplivajo na finančna poročila in bilanco podjetja. Izvedli smo notranjo revizijo uporabniških dostopov in preverili delovanje notranjega nadzora, učinkovitost sistema notranjega nadzora in sodelovanje med oddelki pri zagotavljanju notranjega nadzora v informacijskemu sistemu podjetja. Rezultati pregleda so omogočili oceno trenutnega stanja in izdelavo na dejstvih temelječih predlogov ter usmeritev za izboljšanje procesov notranjega nadzora. Implementirali smo proces rednih notranjih revizij, ki omogočajo pregled stanja in izvedbo preventivnega načrta pred prihodom korporativnih ali zunanjih revizorjev. Predlagali smo implementacijo podpornega informacijskega sistema, ki bi podpiral delovni in dokumentni tok v procesu, uvedbo digitalnega podpisa in avtomatizacijo sistemskih poročil za pregled uporabniških pravic. Dokumentni sistem, ki omogoča digitalno podpisovanje, bi povečal učinkovitost notranjega nadzora in olajšal upravljanje z nadzorno dokumentacijo. Avtomatizirana sistemska poročila pa bi zmanjšala število človeških napak pri izvedbi revizije in omogočala pogostejše preglede in revizije brez dodatnih obremenitev zaposlenih v informatiki.
Ključne besede: notranji nadzor, informacijski sistem, revizija informacijskih sistemov, uporabniški dostop, ločitev dolžnosti
Objavljeno v DKUM: 16.02.2015; Ogledov: 2137; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

3.
Iskanje izvedeno v 2.85 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici