| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vzpostavitev tkivnih kultur bele murve (Morus alba L.) z namenom ohranjanja starih genotipov in vitro
Katja Koncilja, 2019, diplomsko delo

Opis: Bela murva (Morus alba L.) že stoletja predstavlja značilno drevo nekdajšnjih Evropskih svilogojskih regij, kjer so liste bele murve uporabljali za krmo sviloprejkam. V začetku 20. stoletja, se je kljub večletni tradiciji pridelovanje svile in svilogojstva na Slovenskem, nasade murv začelo opuščati, gojenje sviloprejk kot oblika naravnega pridelovanje tekstila pa je z začetki globalizacije nadomestilo uvajanje umetnih tekstilnih vlaken. Za ohranjanje kolekcije murv in izbranih superiornih genotipov je potrebno in vitro ohranjanje teh edinstvenih genotipov. Z metodami razmnoževanja nodalnih izsečkov poganjkov in vzpostavitev kalusnih kultur, smo preizkušali vpliv različnih pH vrednosti in razmerja rastnih regulatorjev na rast kulture. V diplomski nalogi, smo uspešno vzpostavili protokol za rast in razrast izsečkov bele murve, z uporabo MS gojišča in rastnih regulatorjev indolmaslene kisline (IBA) in benziladenin (BAP) v razmerju 1:1 (2 g/L:2 g/L). V drugem sklopu poskusa smo uspešno indukcijo kalusa izzvali ob uporabi MS gojišča v pH območju 5.8 in 6.0. Za ohranjanje vitalnosti kalusa smo gojišču dodali aktivno oglje in rastne regulatorje IBA ter BAP v razmerju 1:1 (2 g/L:2 g/L). Vzpostavljeni protokoli tkivnih kultur murve so ključni za bodoče razmnoževanje materiala, ki ga bomo pridobili na terenu, predvsem v času, ko druge oblike tehnike razmnoževanja niso mogoče.
Ključne besede: murve / Morus alba L. / tkivne kulture / rastni regulatorji
Objavljeno: 23.09.2019; Ogledov: 429; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (909,37 KB)

2.
Protiglivni učinek izvlečkov listov bele murve
Slavko Sever, 2019, diplomsko delo

Opis: Murva je že od nekdaj prepoznavna po farmakoloških učinkih in je priznana v kitajski tradicionalni medicini kot protivnetno, antibakterijsko sredstvo in za zdravljenje hiperglikemije. Namen diplomske naloge je bil proučiti zaviralni učinek izvlečkov listov bele murve na rast glive Alternaria sp. V preliminarnem poskusu smo vrednotili učinek vodnega in etanolnega izvlečka v 5 %, 10 % in 20 % koncentraciji. Koncentracijskega učinka nismo potrdili, se pa je zaviralni učinek bolj izražal pri uporabi vodnega izvlečka. V drugem sklopu poskusa smo uporabili 37,5 % koncentracijo vodnih izvlečkov sedmih različnih genotipov bele murve, tako svilogojsko uveljavljenih sort 'Morettiana' in 'Kokusou', kot tudi lokalnih genotipov bele murve iz različnih fitogeografskih območij Slovenije. Zaviralni učinek smo dokazali pri treh lokalnih genotipih, ki so v osemdnevnem opazovalnem obdobju odražali skupno povprečno prirast 1,660; 2,860 in 3,790 cm2 napram ostalim genotipom z osemdnevnim skupnim povprečnim prirastom v območju 11,250 do 19,840 cm2 in kontroli s 17,498 cm2 prirasti. Sorti 'Morettiana' in 'Kokusou' sta izkazovali slab zaviralni učinek na rast glive.
Ključne besede: Alternaria sp. / bioaktivne spojine / izvleček listov / Morus alba L. / protiglivni učinek
Objavljeno: 04.09.2019; Ogledov: 577; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

3.
Časovna analiza vsebnosti proteinov v listih različnih genotipov murv
Ana Arnejčič, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Murvini listi so edina hrana sviloprejkam s ključno sestavo pomembnih metabolitov, ki jih sviloprejke potrebujejo za rast in razvoj. Analiza hranilnih snovi v listih različnih genotipov murv nam omogoča, da lahko odberemo tiste superiorne genotipe, ki so po vsebnosti metabolitov najbolj primerni za rast in razvoj sviloprejk. V diplomskem delu smo vzorčili različne genotipe murv v kolekciji murv Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede. Raziskava temelji na določitvi vsebnosti proteinov v listih (1) starih donosnih sort murv, ki so se uveljavile v svilogojstvu, (2) lokalnih genotipov murv in (3) novejših križancev. Namen raziskave je podati časovno analizo sprememb v vsebnosti proteinov skozi obdobje, ki je primerno za žetev listov. Skupne proteine v listih različnih genotipov murv smo določili v razponu od 33 do 175 mg/g SS, pri čemer so najvišje vrednosti dosegli genotipi novejših križancev murv (Morus alba x Morus rubra). Optimalno količino vsebnosti proteinov vseh treh preučevanih skupin murv so bili izmerjeni med junijem in julijem 2017, najnižje koncentracije proteinov so bile med julijem in avgustom. Proti koncu vegetacije se je izmerjena količina v murvinih listih spet povečala. Časovna analiza nam je omogočila opredeliti najboljši termin obiranja listov in odbiro superiornih genotipov, ki se bodo v bodoče razmnoževali za ponovno vzpostavitev svilogojstva.
Ključne besede: murve, Morus alba, proteini, svilogojstvo, hranilna vrednost
Objavljeno: 31.07.2018; Ogledov: 611; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (794,33 KB)

4.
Variations in leaf total protein, phenolic and thiol contents amongst old varieties of mulberry from the Gorizia region
Tina Ugulin, Tamas Bakonyi, Rebeka Lucijana Berčič, Andreja Urbanek Krajnc, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: Preserving the plant genetic resources of genus Morus is insuff­cient but undoubtedly vital for conservation of the world’s germplasm for our successors. This research was focused on old mulberry varieties from the Gorizia region in Slovenia which were assessed for their contents on crucial metabolites (proteins, phenolics and thiols) in leaves regarding their antioxidant and nutraceutical potentials. Total proteins were measured spectrophotometrically by following the procedure of Bradford, the total phenolic contents were determined using the Folin-Ciocalteu method and thiols were established with monobromobimane fluorescent dye. The presented metabolite screening showed that some of the evaluated genotypes had higher concentrations of glutathione and were superior in contents of proteins and phenolics when compared to the results of other authors and could be propagated as highly recommendable feed for silkworms, and other animals.
Ključne besede: feeds, glutathione, Morus, phenols, proteins
Objavljeno: 14.11.2017; Ogledov: 947; Prenosov: 375
.pdf Celotno besedilo (359,62 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
SPREMENLJIVOST VSEBNOSTI SKUPNIH PROTEINOV, FENOLOV IN TIOLOV V LISTIH STARIH GENOTIPOV MURV V GORIŠKI REGIJI
Tina Ugulin, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Ohranjanje genskih virov rodu Morus je nezadostno, čeprav je nedvomno bistvenega pomena za ohranjanje svetovne zapuščine za naše naslednike. V magistrskem delu smo popisovali in vzorčili stare genotipe murv v Goriški regiji, ki so jih v preteklosti uporabljali z namenom krme sviloprejkam. Raziskava temelji na določitvi ključnih metabolitov (proteinov, fenolov in tiolov) v listih starih genotipov murv z namenom proučitve antioksidativne aktivnosti in hranilne vrednosti. Skupni proteini in fenoli so bili določeni spektrofotometrično s pomočjo Bradfordove in Folin-Ciocalteu metode, tioli so bili določeni s pomočjo HPLC po predhodnem markiranju s fluorescenčnim barvilom monobromobimane. Skupne proteine smo v listih različnih genotipov merili v razponu od 35 do 126 mg/g SS, skupni fenoli so dosegli vrednosti do 16 g ekvivalent galne kisline/100 g, glutation smo določili v razponu od 705 do 2019 nmol/g SS in cistein od 24 do 73 nmol/g SS. Rezultati določitve metabolitov kažejo, da imajo nekateri genotipi visoko vsebnost glutationa, v primerjavi z rezultati drugih avtorjev so superiorni v vsebnosti proteinov in fenolov in bodo v nadaljnjih raziskavah razmnoženi z namenom uporabe listov za krmo sviloprejk in ostalih živali.
Ključne besede: krmna rastlina, Morus, skupni fenoli, skupni proteini, tioli
Objavljeno: 21.06.2016; Ogledov: 1295; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (11,74 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici