| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 33
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Matematični model ocene negotovosti pri merjenju ravnosti
Andrej Gusel, 2009, doktorska disertacija

Opis: Meritve ravnosti predstavljajo sredstvo za vrednotenje ravnosti merilnih plošč in ostalih površin, ki služijo kot osnova pri meritvah lege in oblike. Kljub poznavanju postopkov, metod in merilne opreme za merjenje ravnosti ter kljub vedno novim metodam, ki poskušajo poenostaviti postopek, se vedno pojavljajo isti problemi. En glavnih problemov so vplivni faktorji, ki učinkujejo na meritev. Te vplivne faktorje, še bolj pa njihove učinke na meritev, moramo poznati in biti sposobni ovrednotiti, saj predstavljajo osnovo za določanje negotovosti meritve ravnosti. Vplivni faktorji so na splošno sicer znani, manj znani pa so njihovi vplivi na meritev, kar vpliva na odločitev, katere upoštevati in kako, katere pa lahko zanemarimo oziroma preprečimo. Prej ali slej se soočimo tudi s pomanjkljivostmi obstoječih metod. Večino meritev ravnosti izvajamo po metodi Union Jack, ki poleg vrste prednosti prinaša tudi nekaj pomanjkljivosti. Glavna pomanjkljivost je, da mreža že v osnovi bolj slabo pokrije obravnavano površino. Bolj groba mreža res pohitri postopek merjenja, vendar pa se zato pokritost površine še dodatno zmanjša, s tem pa se nam lahko iz obravnave izmuzne katero od odstopanj površine, to pa seveda vpliva na rezultat in negotovost. Zdi se, da bi za bolj drobne nepravilnosti potrebovali bolj gosto mrežo, za večja odstopanja pa bi zadoščala bolj groba mreža. Če torej glede na obliko površine določamo gostoto merilne mreže, gostota merilne mreže pa spet pogojuje stopnjo pokritosti površine, moramo najti odgovor na vprašanje, ki sledi: kako sta povezani oblika površine in negotovost meritve? Ali bi bilo res možno (in smiselno), da bi za različne oblike površin vnaprej definirali različne merilne mreže? Pri odgovoru na te izzive si pomagamo z metodo Monte Carlo. Model meritve služi za osnovo algoritma, s katerim je mogoče preko serije simulacij določiti negotovost meritve. Rezultati za različne merilne mreže, prilagojene obliki površine, kažejo presenetljive izsledke.
Ključne besede: model negotovosti ravnosti, simulacija ravnosti Monte Carlo, simulacija merilne plošče
Objavljeno: 19.05.2009; Ogledov: 3178; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (4,80 MB)

3.
Analiza kritičnosti v odlagališču za izrabljeno jedrsko gorivo
Dušan Čalić, 2009, magistrsko delo

Opis: V delu so obravnavani izračuni kritičnosti za model vsebnika z izrabljenim jedrskim gorivom. Vsebnik bodo uporabili za odlaganje visoko aktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva v globokem geološkem odlagališču. Najpomembnejša varnostna funkcija vsebnika je, da bo izoliral gorivo za zelo dolgo časa. To lahko dosežejo le tako, da zadovoljijo varnostnim funkcijam že pred odložitvijo goriva v odlagališče. Model vsebnika v odlagališču smo modelirali na podlagi geometrijskih lastnosti in lastnosti materialov vsebnika in odlagalnih celic, ki temeljijo na Švedskem preliminarnem modelu vsebnika, in lastnosti izrabljenega goriva iz jedrske elektrarne Krško. Gorivni elementi z maksimalno obogatitvijo goriva 4.951% 235U v gorivnih palicah iz cirkonijeve zlitine se vstavijo v vsebnik, obdan z glino, ki se nahaja v matični kamnini. Da zagotovijo varnostnim zahtevam goriva, pomnoževalni faktor ne sme preseči 0.95 pri abnormalnih pogojih, ki lahko nastanejo v vsebniku. Izračuni kritičnosti za normalne in abnormalne pogoje v odlagališču so bili opravljeni z uporabo računalniškega programa MCNP5 in podatkovne knjižnice ENDF/B-VI. Rezultati so pokazali, da tak vsebnik zadošča varnostnim kriterijem v abnormalnih pogojih le ob upoštevanju zgorelosti goriva. Izračuni zgorelosti goriva so bili opravljeni s programom ORIGEN 2.1, kjer smo za vhodne podatke upoštevali povprečno moč in maso urana. Modeliranje sistema z računalniškim orodjem je edina metoda, s katero je mogoče določiti vplive odlagališča na okolje, zato smo rezultate preverili z referenčnimi analizami. Zaradi nepoznavanja vhodnih podatkov, ki imajo velik vpliv na rezultate, so tudi odstopanja relativno velika. Zato smo z analizami poiskali tiste parametre, ki najbolj vplivajo na reaktivnost in lahko služijo kot pomembni indikatorji za prihodnje analize. Kljub večjim razlikam v rezultatih je pomembno, da so vsi zaključki enaki. Kritične razmere v vsebniku lahko nastanejo le v primeru, ko se v vsebniku nahaja sveže gorivo in ko je ves prazen prostor v vsebniku zapolnjen z vodo. Da zagotovimo zahtevam za kritičnost, moramo nujno upoštevati zgorelost goriva. Rezultati kažejo, da je v primeru, da je obogatitev goriva večja od 4% 235U, minimalna zgorelost goriva, ki ga lahko vstavimo v vsebnik, 20 MWd/kgU. Na podlagi rezultatov smo zaključili, da lahko shranimo izrabljeno jedrsko gorivo iz jedrske elektrarne Krško v vsebnike, ki temeljijo na Švedskem modelu le pod določenimi pogoji. Poleg tega pa je pomembno oceniti vse predpostavke, ki smo jih upoštevali pri izračunih, saj so nekatere zelo konzervativne.
Ključne besede: kritičnost, visoko radioaktivni odpadki, zgorelo gorivo, odlagališče, Monte Carlo
Objavljeno: 23.09.2014; Ogledov: 1015; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

4.
VREDNOTENJE BODOČIH TVEGANJ
Andrej Mastinšek, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Globalna finančna kriza je bankam, podjetjem, borznim posrednikom in vlagateljem dala vedeti, da morejo biti bolj pazljivi pri investiranju, če si želijo zagotoviti svoj obstoj. Zavedati se morajo tveganja, ki ga s seboj prinaša vsak finančni posel, saj skoraj ni finančnega dogodka, ki bi ga lahko napovedali s popolno gotovostjo. Seveda se vsi zavedamo, da bolj kot je neka investicija tvegana, večji je lahko končni zaslužek oziroma dobiček. Vendar so posledice nespametnega investiranja lahko zelo dramatične ne le za finančni sektor ampak za celotno gospodarstvo nekega okolja, regije, države ali sveta. Baselski kriteriji regulacije kapitalske ustreznosti bank so se izkazali za neučinkovite, številni modeli tveganj v večini primerov niso delovali oziroma nekateri izmed njih so delovali celo katastrofalno. V realnem finančnem svetu najdemo mnoge modele, ki so finančnim institucijam dajali lažen občutek varnosti, saj so bili prepričani, da uporabljajo visoko razvite modele za odkrivanje, vrednotenje in preprečevanje tveganj. Model Value at Risk, ki so ga razvili v devetdesetih letih v ameriški banki J.P. Morgan, je eden izmed bolj zanesljivih modelov vrednotenja potencialnih tveganj. Na osnovi modela se danes razvijajo nove metode merjenja tveganj. VaR je postala standardna mera, s katero finančni analitiki kvantificirajo tržna tveganja. VaR je definiran kot maksimalna potencialna izguba portfelja finančnih instrumentov pri dani stopnji zanesljivosti. VaR se uporablja na različne načine, na primer kot mera za obvladovanje tveganj, kot podlaga za oceno uspešnosti tveganih naložb ter kot orodje za regulatorje trga. Zaradi tega je zelo pomembno, da je metode za izračun VaR dajejo natančne ocene.
Ključne besede: tveganje, obvladovanje tveganj, vrednotenje tveganj, normalna porazdelitev, volatilnost/nestanovitnost, korelacija, Value at risk model, historična metoda, korelacijska metoda, Monte Carlo simulacijska metoda
Objavljeno: 26.01.2011; Ogledov: 1899; Prenosov: 223
.pdf Celotno besedilo (593,25 KB)

5.
Racionalizacija razdalj avtocestnih vzdrževalnih baz v Sloveniji iz logističnega vidika : diplomsko delo
Matejka Žohar, 2010, diplomsko delo

Opis: Slovenija z realizacijo Nacionalnega programa izgradnje avtocest (NPIA) pridobiva novo, kvalitetno zgrajeno cestno infrastrukturo, ki zadošča pogojem varnega, udobnega in nemotenega potekanja prometa. Ves čas svojega obstoja, še posebej pa v zadnjih letih, DARS d.d. namenja veliko pozornost pogojem in ukrepom za zagotavljanje večje pretočnosti ob nezmanjšani ravni prometne varnosti ter uvajanju sodobnih sistemov organizacijskih ukrepov za zagotavljanje varne, udobne in ekonomične vožnje na celotnem avtocestnem omrežju. V diplomski nalogi bomo prikazali obstoječe stanje lokacij avtocestnih vzdrževalnih baz, ki izhajajo predvsem iz praktičnih spoznanj in ne temeljijo na podrobnejši analizi dejavnikov, ki vplivajo na lokacije posameznih objektov in dejavnosti. Z vidika dostopnosti pa bomo proučevali optimalno izbiro lokacije avtocestnih vzdrževalnih baz, s pomočjo simulacije Monte Carlo. Pristopili bomo iz logističnega vidika in poskušali ugotoviti ali lahko DARS d.d. z razpoložljivimi sredstvi optimalno opravlja naloge vzdrževanja avtocest.
Ključne besede: avtoceste, avtocestne vzdrževalne baze, optimalne lokacije, simulacija Monte Carlo
Objavljeno: 04.11.2010; Ogledov: 1534; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (3,48 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
APROKSIMATIVNO SKLEPANJE V BAYESOVIH MREŽAH
Jernej Novak, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bomo opisali metode direktnega vzorčenja, kamor spadajo algoritem vzorčenja, algoritem vzorčenja zavrnitve in algoritem uteženja verjetnosti. Pojasnili bomo tudi delovanje metode vzorčenja s pomočjo algoritma markovske verige Monte Carlo v eni izmed njenih preprostih oblik, Gibbsovem vzorčevalniku. Algoritme bomo implementirali v predstavitveni aplikaciji, testirali njihovo delovanje na enakih primerih in primerjali dobljene rezultate.
Ključne besede: Bayesove mreže, aproksimativno sklepanje, direktno vzorčenje, Monte Carlo, markovska veriga
Objavljeno: 06.01.2011; Ogledov: 1549; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (2,60 MB)

7.
MONTE CARLO MODEL FOR NEUTRON PRODUCTION BY THE INTERACTIONS OF LOW ENERGY DEUTERONS IN SOLID TARGETS
Alberto Milocco, 2012, doktorska disertacija

Opis: The construction of the nuclear fusion plant 'ITER' has started in 2009 at Cadarache, France. The ITER machine represents a milestone in the civil use of the nuclear fusion energy. The physics of ITER is based on the fusion reaction between deuteron and triton nuclei (d-t). The deuteron-deuteron reaction (d-d) is also interesting and is foreseen for the next generation of fusion reactors. The experimental activities carried out in the context of the ITER neutronics involve intense fields of neutrons produced with a linear accelerator for deuterons, a target containing tritium or deuterium and auxiliary structures, such as the detector system, cooling system, room walls, etc. Experimental data have been obtained from the FNG (Frascati Neutron Generator, Italy), FNS (Fast Neutron Source, Japan), OKTAVIAN (Osaka University, Japan) and IRMM (Institute for Reference Materials and Measurements, EU). An independent method was developed at FNG for the simulation of the d-t neutron spectra at different angles. The FNG source routine models the Monte Carlo deuteron transport in solid tritiated targets as done in the well known SRIM code. The neutrons are generated according to the tabulated probability of the d-t reactions as for the DROSG2000 code. The FNG source routine is implemented into the MCNP distributions. The user is asked to define into the MCNP input file the deuteron energy (up to 10 MeV), the beam width and the target dimensions and composition. This source routine has been chosen as starter for the present thesis. Improvements and extensions were introduced. - The methodology, originally developed for the d-t neutron source, has been extended to d-d neutron sources. - Assuming the the SRIM code constitutes the reference calculation for the deuteron transport in matter, its implementation in the source routine has been cross-checked by extracting from the latter the same quantities as provided by the original code. II - In the present version of the source routines, the cross sections are internally generated from built in table based on modern evaluated nuclear data files instead of tables obtained from the DROSG200 code. - Since the model may be used up to 10 MeV deuteron energy, the relativistic kinematics has been implemented to avoid unnecessary approximations. - Simulations of the bare neutron source spectra and angular yields measurements have been carried out to validate the model. - New editions of the d-t and d-d source routine have been released for the latest versions of the MCNP codes and tested on LINUX and WINDOWS machines. The validation activities with the FNG and IRMM experimental data suggested a possible application of the source routine for the characterisation of neutron spectrometers in the MeV energy region. The source routine has been adopted to simulate integral benchmark experiments at FNG, FNS and OKTAVIAN. Brand new MCNP benchmark models have been developed for inclusion of all the available experimental information. It is shown that the d-t source routine is an accurate tool for the generation of the source eutrons. It also demonstrates to be useful for the evaluation of the neutron source term and associated uncertainties. The accuracy of the analyses is pursued to the point that the quality of the nuclear data employed in the simulation can be assessed. To this extent, the case of a new evaluation of the neutron interaction nuclear data for Manganese-55 is tested. A set of integral benchmark experiments has been used in the validation phase of the nuclear data. The computational models rely on the source routine, the object of the thesis. In conclusion, the source routine claims the inclusion of the major features responsible for the experimental resolution associated with the source term. The doctoral thesis explores its usage in the context of the experimental activities for ITER. The future exploitation of the source routine for the simulation of worldwide experiments might become an occasion to compare it with the source models available in the other laboratories
Ključne besede: deuteron-triton reactions, low-energy deuterons, neutron source model, Monte Carlo method, solid tritium target, solid deuterium target, fusion neutronics, benchmark experiments, diamond detectors.
Objavljeno: 07.03.2012; Ogledov: 3033; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (8,50 MB)

8.
RAČUNSKE REŠITVE NEKATERIH PROBLEMOV IZ VERJETNOSTI
Nina Malogorski, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena uporaba simulacije Monte Carlo pri reše- vanju nekaterih praktiµcnih problemov iz verjetnosti: verjetnost sreµcanja, problem vzporednega parkiranja, radovedna igra mata kovancev, zadrega z deµznikom in problem manjkajoµcih senatorjev. Uvodoma so razloµzeni osnovni pojmi iz teorije verjetnosti in markovskih verig, ki so potrebni za razumevanje teoretiµcnih rešitev predstavljenih problemov. V nadaljevanju je podrobneje opisana simulacija Monte Carlo, ki pomaga pri razumevanju praktiµcnih rešitev problemov. V osrednjem delu so obravnavani problemi podrobneje opisani, podane so njihove teoretiµcne in prak- tiµcne rešitve. Pri vseh primerih so ugotovitve predstavljene v primerjalnih tabelah.
Ključne besede: verjetnost, simulacija Monte Carlo
Objavljeno: 02.04.2012; Ogledov: 1383; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (433,51 KB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici