| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
UČNI POLIGON KOT UČILNICA V NARAVI S POUDARKOM NA SAMOOSKRBI IN ZAČETNEM NARAVOSLOVJU
Janja Kodrič, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga z naslovom Učni poligon kot učilnica v naravi s poudarkom na samooskrbi in začetnem naravoslovju je sestavljena iz dveh medsebojno povezanih zaokroženih celot – teoretičnega in praktičnega dela. Teoretični del gradijo štirje sklopi: naravoslovni sklop (v njem je pojasnjen pomen naravoslovja s poudarkom na zgodnjem naravoslovju in naravoslovnih postopkih ter samo poučevanje naravoslovja), pedagoško-psihološki sklop (opisane so psihofizične sposobnosti učencev v starosti od šestega do desetega leta s poudarkom na njihovih sposobnostih za raziskovalno delo), didaktični sklop (predstavljena sta učna predmeta Spoznavanje okolja in Naravoslovje in tehnika, poudarjeno pa je izkustveno učenje in učilnica v naravi) in geografski del (opisana sta učna poligona za samooskrbo Dole in Modraže). V praktičnem delu je podrobneje opredeljena samooskrba ali permakultura na primerih dobre prakse, kjer velja izpostaviti dneva dejavnosti na Učnem poligonu za samooskrbo Dole, za katera sta predstavljena potek in evalvacija dela, in tabora na Učnem poligonu za ekoremediacije Modraže. Za oba tabora sta podani okvirni pripravi, potek dela in evalvacija narejenega. Ugotovljeno je, da bi se morali učitelji večkrat odločiti za izpeljavo pouka naravoslovja v konkretnem okolju, predvsem v nižjih razredih osnovne šole. Za takšen pouk pa se mora učitelj dobro vsebinsko in organizacijsko pripraviti. Vseskozi pa je pomembno, da se zavedamo, da je učenje o naravi v naravi neponovljiva izkušnja, ki jo otrok pridobi in trajno ohrani v svojem spominu.
Ključne besede: Samooskrba, osnovna šola, zgodnje naravoslovje, učna poligona Dole in Modraže.
Objavljeno v DKUM: 17.12.2015; Ogledov: 3168; Prenosov: 517
.pdf Celotno besedilo (5,14 MB)

2.
Geografija in udejanjanje vsebin trajnostnega razvoja na OŠ Poljčane
Tamara Blazinšek, 2012, diplomsko delo

Opis: Smernice vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj od predšolske vzgoje do douniverzitetnega izobraževanja, ki ga je leta 2007 izdalo Ministrstvo za šolstvo in šport (MMŠ) šole zavezujejo v poglobitev v vzgojo in izobraževanje za trajnostni razvoj (VITR). Takšne šole ponujajo svojim učencem aktivno državljanstvo in udeležbo na socialnem, gospodarskem in političnem področju trajnostnega razvoja. V diplomski nalogi smo raziskali načine udejanjanja vsebin trajnostnega razvoja (TR) na izbrani šoli - OŠ Poljčane. S pomočjo pedagoške dokumentacije OŠ Poljčane za šolsko leto 2011/2012 smo ugotovili, kako OŠ Poljčane vzgaja in izobražuje učence za trajnostni razvoj. Poudarek smo namenili geografiji in udejanjanju vsebin trajnostnega razvoja pri tem predmetu. Kot primer dobre prakse udejanjanja vsebin trajnostnega razvoja smo izpostavili izbrana primera: Program Popestrimo šolo in Učni poligon Modraže. V zaključnem delu smo izdelali smernice za vključevanje vsebin TR pri pouku geografije za osnovne šole, ki temeljijo na primerih proučenih praks pri nas in tujine.
Ključne besede: Ključne besede: trajnostni razvoj, vzgoja in izobraževanja za trajnostni razvoj, OŠ Poljčane, vsebine trajnostnega razvoja, Program Popstrimo šolo, učni poligon Modraže
Objavljeno v DKUM: 29.01.2013; Ogledov: 2505; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (826,78 KB)

3.
Uporaba LabQuesta na področju kakovosti voda za pouk geografije v srednji šoli
Sandra Zvonar, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je bila predstavljena inovativna učna metoda računalniško podprtega terenskega dela, ki temelji na novem pristopu vzorčenja in zbiranja podatkov s pomočjo računalniškega vmesnika LabQuest, senzorjev in sond Vernier. Namen diplomskega dela je bil izdelati učno gradivo za terensko delo, ki bo podpiralo doseganje učnih ciljev medpredmetnega povezovanja geografije in biologije. V ta namen so bila izdelana didaktična gradiva ter navodila uporabe LabQuesta za dijake in profesorje na primeru desetih vsebinskih sklopov proučevanja kakovosti voda na ERM poligonu v Modražah. Didaktična gradiva temeljijo na ekosistemskem pristopu, trajnostnem razvoju, celovitem obravnavanju geografske vsebine, medpredmetnem povezovanju in izkustvenem učenju. Učna mesta so bila izbrana po predhodni didaktični analizi, po kateri so morala ustrezati izbranim učnim ciljem, učnim vsebinam, didaktičnim načelom, didaktičnim sredstvom ter učnim metodam pouka geografije v gimnazijskih programih.
Ključne besede: računalniško podprto terensko delo, LabQuest, Vernier, kakovost voda, ERM poligon Modraže, medpredmetno povezovanje, srednja šola, geografija
Objavljeno v DKUM: 15.03.2012; Ogledov: 2485; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

4.
UČNI POLIGON MODRAŽE KOT UČILNICA V NARAVI ZA PREDŠOLSKO VZGOJO
Sandra Časar, 2011, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela je predstavljeno dosedanje razumevanje trajnosti in trajnostnega razvoja, prikazan je pomen vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj, ki se začenja prav na nivoju predšolske vzgoje in sega vse do vseživljenjskega izobraževanja. Opisan je tudi pojem okoljskega izobraževanja, primeri le-tega v tujini in pri nas, cilji okoljskega izobraževanja in njegova zastopanost v Kurikulumu za vrtce. Ugotavljamo, da se namesto pojma okoljska vzgoja vse bolj uporablja »vzgoja in izobraževanje za trajnostni razvoj – VITR. Tudi v nalogi smo uporabili VITR, saj je to širši pojem od okoljske vzgoje (VITR zajema vzgojo in izobraževanje za okolje, ljudi in ekonomijo). Pomembno vlogo ima izkustveno izobraževanje, zato je v diplomskem delu podrobneje predstavljen Učni poligon Modraže, ki nudi pogoje za vzgojo in izobraževanje v naravi. V empiričnem delu diplomskega dela so podrobneje predstavljeni pogoji za VITR na učnem poligonu v Modražah. Posebno pozornost smo namenili izboru učnih okolij, ki so primerna za predšolsko vzgojo. Pripravili smo vsebine in metodološke pristope za uporabo izbranih učnih okolij v praksi predvsem za vzgojitelje, ki lahko potem na osnovi izkušenj iz učnega poligona Modraže prenesejo ideje v lastno šolsko okolje in vključijo izkustveno vzgojo in izobraževanje v vsakdanjem pedagoškem delu in življenju nasploh.
Ključne besede: trajnostni razvoj, učilnica v naravi, izkustveno izobraževanje, učni poligon Modraže, predšolska vzgoja, vzgoja in izobraževanje za trajnostni razvoj.
Objavljeno v DKUM: 03.01.2012; Ogledov: 3458; Prenosov: 268
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

5.
Geografske vsebine za terensko raziskovanje na ekoremediacijskem poligonu v Modražah
Jerneja Križan, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je bil predstavljen novo nastali Izobraževalni ekoremediacijski poligon v Modražah pri Poljčanah. Poligon ekoremediacij predstavlja izjemno ohranjeno območje v naravi, kjer med pestrimi naravnimi in antropogenimi ekosistemi spoznamo delovanje narave. Namen diplomskega dela je bil predstaviti poligon in pripraviti vrsto izobraževalnih raziskovalnih nalog, ki jih bodo lahko šole uporabile pri eni izmed terenskih oblik dela na poligonu. Glavno vodilo pri izbiri in sestavi nalog je bil inovativni način in ekosistemski pristop, saj so naloge zasnovane s poudarkom na obravnavanju narave kot celote. Težavnost in izvedbo nalog je možno prilagoditi na ustrezno težavnostno stopnjo. V diplomi je predstavljen tudi način sonaravnega upravljanja in vzdrževanja narave, ki smo ga uporabili pri zasnovi nalog. Postopek izbire in priprave nalog je bil izveden na način, da smo iz že uveljavljenih geografskih metod dela izbrali nekaj takšnih, ki smo jih nato povezali v vsebinsko dopolnjujoče sklope nalog po principih sonaravnosti in celosti. Tako je v celotnem diplomskem delu za vsak posamezen ekosistem na voljo nekaj konkretnih idej, kot na primer, kartiranje tipov gozdov, merjenje debeline prsti, upravljanje z gozdovi po načelih trajnostnega razvoja, za njegovo geografsko preučevanje in raziskovanje, ki pa vendarle temeljijo na učnem načrtu in so dejansko uporabne in lahke za izvedbo.
Ključne besede: Ekoremediacije, izobraževalni poligon, Modraže, ekosistem, inovativnost, celostni pristop,
Objavljeno v DKUM: 13.07.2010; Ogledov: 2892; Prenosov: 360
.pdf Celotno besedilo (2,77 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici