| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
MINI KROŽNA KRIŽIŠČA
Rok Držečnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Krožna križišča so danes močno razširjena po celem svetu, njihov razvoj pa se še vedno nadaljuje. Mini krožna križišča sodijo med alternativne tipe krožnih križišč. Alternativni tipi krožnih križišč so krožna križišča, ki se po eni ali več lastnostih razlikujejo od »običajnih« krožnih križišč. Mini krožno križišče je projektna rešitev, postavljena v gabarite obstoječega »klasičnega« križišča in izvedena z elementi, prometno signalizacijo in opremo, ki je v skladu s prometno — varnostnimi zahtevami, namenjena pa je izboljšanju pretočnosti prometa in/ali prometne varnosti.
Ključne besede: krožno križišče, alternativni tipi krožnih križišč, mini krožno križišče
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 3429; Prenosov: 576
.pdf Celotno besedilo (8,17 MB)

2.
APLIKACIJA MINI KROŽNIH KRIŽIŠČ V URBANEM OKOLJU
Roman Kekec, 2011, diplomsko delo

Opis: Predmet obravnave diplomske naloge je preveritev možnosti aplikacije mini krožnega križišča na mestu obstoječega križišča v Spuhlji. Pri rekonstrukciji križišč v urbanem okolju je potrebno skrbno pretehtati vse dejavnike in kriterije (projektno-tehnične, prometno-varnostne in kapacitetne) in se na podlagi le-teh odločiti za najustreznejšo varianto rekonstrukcije določenega križišča. Eno izmed možnosti rekonstrukcije predstavlja izvedba mini krožnega križišča na mestu obstoječega tri ali štiri krakega križišča.
Ključne besede: Mini krožno križišče, rekonstrukcija, kriteriji upravičenosti, prometno-varnostna analiza, primernost izvedbe
Objavljeno: 23.11.2011; Ogledov: 1702; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (4,79 MB)

3.
PREUREDITEV NEDOVOLJENIH TIPOV NIVOJSKIH KRIŽIŠČ V DOVOLJENE TIPE
Boštjan Lipovec, 2012, diplomsko delo

Opis: Povzetek Predmet obravnave diplomskega dela je preveritev možnosti rekonstrukcije neustreznega trikrakega nivojskega križišča v naselju Brezovci. Pri rekonstrukciji križišč v urbanem okolju je potrebno skrbno pretehtati vse dejavnike in kriterije (projektn-tehnične, projketno-varnostne in kapacitetne) in se na podlagi le teh odločiti za najustreznejšo varianto rekonstrukcije križišča. V diplomski nalogi sta predstavljena dva osnovna tipa rekonstrukcije: kanaliziranje obstoječega križišča in izvedba mini krožnega križišča. Za vsako varianto je preverjeno izpolnjevanje kriterijev za upravičenost izvedbe. Izdelana je medsebojna primerjava posameznih rešitev po projektno-tehničnih, projektno-varnostnih in kapacitetnem kriteriju. Za obe varianti je podan predlog optimalne ureditve križišča.
Ključne besede: mini krožno križišče, kanalizirano križišče, rekonstrukcija, kriteriji upravičenosti, primernost izvedbe
Objavljeno: 14.02.2012; Ogledov: 1632; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (4,03 MB)

4.
ANALIZA MOŽNIH REŠITEV PREUREDITVE REGIONALNE CESTE SKOZI NASELJI RADIZEL IN SLIVNICA
Felipe Machado Kaldeich, 2013, diplomsko delo

Opis: V Sloveniji znaten delež državnega cestnega omrežja poteka skozi naselja. Osnovni problem, ki se pri tem pojavi je, da se (v večini primerov) projektno-tehnični elementi državnih cest oz. sama ureditev teh cest na območju znotraj naselij v ničemer ne razlikuje od elementov ceste oz. njene ureditve izven naselja. Navedeno pomeni, da obstoječe ureditve teh cest znotraj naselij niso "prilagojene" pričakovanemu obnašanju udeležencev v prometu, predvsem voznikov motornih vozil (npr. zmanjšanje hitrosti, pozornost na druge udeležence v prometu ipd.). V diplomskem delu je analiziran odsek regionalne ceste skozi naselji Slivnica in Radizel. V sklopu diplomskega dela je podrobno analizirano obstoječe stanje prometnice in obcestja, evidentirane so pomanjkljivosti obstoječe ureditve ter predlagan nabor možnih rešitev, s katerimi bi lahko obstoječo prometnico "preuredili" v skladu s pričakovanim (želenim) obnašanjem udeležencev v prometu (vozniki motornih vozil) znotraj naselja.
Ključne besede: rekonstrukcija cest, umirjanje prometa, mini krožno križišče
Objavljeno: 14.03.2013; Ogledov: 1171; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (3,44 MB)

5.
PRESOJA USTREZNOSTI REKONSTRUKCIJE NEDOVOLJENE OBLIKE KRIŽIŠČA V GORNJI RADGONI V MINI KROŽNO KRIŽIŠČE
Ana Matavž, 2013, diplomsko delo

Opis: Predmet obravnave diplomskega dela je preveritev ustreznosti rekonstrukcije križišča v Gornji Radgoni v mini krožno križišče. V obravnavanem križišču je problematična predvsem geometrija križišča in prometna varnost. V diplomski nalogi so podane tri možne rešitve, ki bi izboljšale situacijo v križišču. In sicer sprememba kota priključevanja stranske prometne smeri na glavno prometno smer, delno kanaliziranje križišča in izvedba mini krožnega križišča. Za vsako od teh rešitev je preverjeno izpolnjevanje kriterijev za presojo upravičenosti izvedbe, na podlagi katerih je izvedena medsebojna primerjava variant. Iz medsebojne primerjave je nato določena optimalna rešitev.
Ključne besede: mini krožno križišče, rekonstrukcija, kriteriji upravičenosti, primernost izvedbe
Objavljeno: 08.05.2013; Ogledov: 1098; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

6.
PREVERITEV VARIANTNIH REŠITEV REKONSTRUKCIJE KRIŽIŠČA NA MARKOVI IN STRESOVI ULICI V KOBARIDU
Luka Leiler, 2013, diplomsko delo

Opis: V našem diplomskem delu, ki se dotika področja mestnih prometnih površin in cestnih križišč, smo poskušali rešiti problem, ki se pojavlja v kraju Kobarid, in sicer v križišču Markove in Stresove ulice. Skozi teoretični del smo predstavili problematiko križišč v urbanem okolju, v sklopu katere smo se osredotočili predvsem na problematiko daljinskega vodenja prometnic v mestnih središčih, problematiko urejanja križišč v mestnih središčih, problematiko nemotoriziranih udeležencev v prometu in na problematiko mirujočega prometa. Poglobili smo se tudi v študijo obstoječe problematike in jo analizirali. Na osnovi tega smo v praktičnem delu pozornost namenili trem variantnim rešitvam, izmed katerih smo izbrali najbolj optimalno rešitev rekonstrukcije obstoječega križišča na Markovi in Stresovi ulici v Kobaridu. Le ta se v veliki meri navezuje na idejno arhitekturno zasnovo ureditve kobariškega trškega jedra, predvsem pa ima funkcionalno rešitev za obstoječe stanje in nudi dolgoročno rešitev.
Ključne besede: cestna križišča, mestne prometne površine, problematika križišč v urbanem okolju, štirikrako križišče, mini krožno križišče, skupni prometni prostor
Objavljeno: 19.09.2013; Ogledov: 1185; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (4,42 MB)

7.
PROMETNO VARNOSTNA ANALIZA MINI KROŽNIH KRIŽIŠČ
Primož Šmirmaul, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava prometno varnostni vidik mini krožnih križišč. Mini krožna križišča so krožna križišča s povoznim sredinskim otokom, kar omogoča prevoznost večjim vozilom. V magistrskem delu so opredeljene značilnosti obravnavanih mini krožišč s poudarkom na dejavnikih, ki v največji meri vplivajo na nivo prometne varnosti v mini krožnih križiščih.Na osnovi opravljene analize podatkov o prometnih nesrečah, ki so se zgodile v analiziranih mini krožnih križiščih v obdobju pred izgradnjo mini krožnega križišča in po njej je bilo ugotovljeno, da mini krožna križišča pripomorejo k zmanjšanju števila prometnih nesreč. Na območjih, kjer so bila klasična križišča zamenjana z mini krožišči, se je v večini primerov izboljšala prometna varnost vseh udeležencev, zmanjšalo število prometnih nesreč in konfliktnih situacij.
Ključne besede: prometna varnost, mini krožno križišče, analiza prometne varnosti
Objavljeno: 06.12.2013; Ogledov: 1548; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

8.
Presoja možnih rešitev rekonstrukcije križišča v četrtni skupnosti Ljudski vrt na Ptuju
Jan Marušič, 2017, diplomsko delo

Opis: Klasično križišče se nahaja v mestu Ptuj, v mestni četrti »Ljudski vrt«, sredi spalnega naselja. Križišče je problematično zaradi slabe preglednosti, saj so v neposredni bližini neprimerno umeščena parkirišča ter zabojniki za odpadke, ki ovirajo preglednost. To še dodatno poslabšujejo nepravilno parkirana vozila na pločniku v neposredni bližini križišča. V križišču prav tako ni ustrezne infrastrukture za kolesarje. Na podlagi opravljene analize stanja, prometnovarnostne analize ter kapacitetnih preveritev se predlaga umestitev mini krožnega križišča z ustrezno infrastrukturo za vse udeležence v prometu ter rešitev parkirne stiske z možnostjo izgradnje parkirišč v bližini.
Ključne besede: mini krožno križišče, klasično križišče, prometna varnost, rekonstrukcija, obremenitve, preglednost, pešci, kolesarji
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 449; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (4,12 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici