| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Veliki kontinuumi v inverznih limitah
Peter Goričan, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu predstavimo in razširimo posplošene dvostrane inverzne limite na inverzne limite nad usmerjenimi grafi. Nato s pomočjo projekcij dokažemo, da pri določenih pogojih v teh inverznih limitah obstajajo posebni kontinuumi. Na koncu podamo tudi nekaj odprtih problemov za nadaljnjo raziskovanje.
Ključne besede: metrični prostor, kontinuum, večlična funkcija, inverzna limita, posplošena inverzna limita, velik kontinuum, debel kontinuum
Objavljeno: 25.11.2020; Ogledov: 197; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (288,35 KB)

2.
Razširjanje veznih funkcij posplošenih inverznih zaporedij
Katarina Domjan, 2020, magistrsko delo

Opis: V topologiji se je pojavil naslednji odprti problem: Če imamo dano neprazno zaprto podmnožico kartezičnega produkta števno neskončno nepraznih kompaktnih metričnih prostorov, ali sta naslednji trditvi ekvivalentni? 1. Obstajajo zaprti pod prostori zgoraj omenjenih nepraznih kompaktnih metričnih prostorov in navzgor pol zvezne več lične funkcije, ki pripadajo tem zaprtim pod prostorom, tako, da je zgoraj omenjena neprazna zaprta podmnožica kartezičnega produkta inverzna limita posplošenega inverznega zaporedja teh zaprtih pod prostorov in njim pripadajočih navzgor pol zveznih več ličnih funkcij. 2. Obstajajo navzgor pol zvezne več lične funkcije zgoraj omenjenih nepraznih kompaktnih metričnih prostorov tako, da je zgoraj omenjena neprazna zaprta podmnožica kartezičnega produkta inverzna limita posplošenega inverznega zaporedja teh nepraznih kompaktnih metričnih prostorov in njim pripadajočih navzgor pol zveznih funkcij. V uvodnem poglavju magistrskega dela se definirajo osnovni pojmi metričnih prostorov, topoloških prostorov, povezanosti in kompaktnosti le-teh ter kontinuumov. Dokažejo se osnovne lastnosti. V drugem poglavju se spozna pojem inverznih zaporedij in inverznih limit enoličnih ter več ličnih funkcij. V tretjem poglavju se dokažejo glavni rezultati, ki rešijo odprt problem v pozitivno. V četrtem poglavju se spozna krepka in šibka L-razširitvena lastnost posplošenih inverznih zaporedij kot posledica glavnih rezultatov tretjega poglavja in se podrobneje dokaže lastnost krepke in šibke surjektivne razširitvene lastnosti.
Ključne besede: Metrični prostor, topološki prostor, kontinuum, kompaktnost, posplošeno inverzno zaporedje, posplošena inverzna limita, razširitvene funkcije, šibka surjektivna razširitvena lastnost, krepka surjektivna razširitvena lastnost.
Objavljeno: 29.10.2020; Ogledov: 214; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (478,16 KB)

3.
Lastnost fiksne točke za drevesno uverižljive kontinuume
Teja Kac, 2019, magistrsko delo

Opis: Predstavimo drevesno uverižljive kontinuume in izreka o konstrukciji drevesno uverižljivega kontinuuma brez lastnosti fiksne točke z drevesnimi verigami v prostoru ali ravnini. Podamo tudi zgled konstrukcije prvih dveh drevesnih verig takšnega kontinuum v ravnini, če obstaja. Predstavimo še nekatere odprte probleme.
Ključne besede: metrični prostor, kontinuum, fiksna točka, drevesno uverižljiv kontinuum, večlična funkcija
Objavljeno: 24.10.2019; Ogledov: 332; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (706,87 KB)

4.
5.
Closed embeddings into Lipscomb's universal space
Ivan Ivanšić, Uroš Milutinović, 2006

Opis: Naj bo ▫${mathcal{J}}(tau)$▫ Lipscombov enodimenzionalni prostor in ▫$L_n(tau) = {x in {mathcal{J}}(tau)^{n+1}|$▫ vsaj ena koordinata od ▫{sl x}▫ je iracionalna ▫$} subseteq {mathcal{J}}(tau)^{n+1}$▫ Lipscombov ▫$n$▫-dimenzionalni univerzalni prostor s težo ▫$tau ge aleph_0$▫. V tem članku dokazujemo, da če je ▫$X$▫ poln metrizabilni prostor in velja ▫$dim X le n$▫, ▫$wX le tau$▫, tedaj obstaja zaprta vložitev prostora ▫$X$▫ v ▫$L_n(tau)$▫. Še več, vsako zvezno funkcijo ▫$f: X to {mathcal{J}}(tau)^{n+1}$▫ lahko poljubno natančno aproksimiramo z zaprto vložitvijo ▫$psi: X to L_n(tau)$▫. Razen tega sta dokazani relativna verzija in punktirana verzija. V primeru separabilnosti je dokazan analogni rezultat, v katerem je klasična trikotna krivulja Sierpińskega (ki je homeomorfna ▫${mathcal{J}}(3)$▫) nadomestila ▫${mathcal{J}(aleph_0)}$▫.
Ključne besede: matematika, topologija, dimenzija pokrivanja, posplošena krivulja Sierpińskega, univerzalni prostor, Lipscombov univerzalni prostor, vložitev, razširitev, poln metrični prostor, zaprta vložitev, mathematics, topology, covering dimension, embedding, closed embedding, generalized Sierpiński curve, universal space, Lipscomb universal space, complete metric space, extension
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 603; Prenosov: 70
URL Povezava na celotno besedilo

6.
SYLVESTER-GALLAIJEV IZREK IN NJEGOVA POSPLOŠITEV ZA METRIČNE PROSTORE
Tanja Omerzel, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo v prvem poglavju obravnava Sylvester-Gallaijev izrek: predstavitev, formulacijo, možne posplošitve in dokaze ter zgodovino. Začetek slednje sega v konec 19. stoletja, ko je James Joseph Sylvester ustvaril temelje, ki so se kasneje razvili v oblikovanje Sylvester-Gallaijevega izreka. Sam je namreč pri raziskovanju raznih konfiguracij sestavljenih iz mrež ugotovil, da ni možno določiti končnega števila točk tako, da bo vsaka premica, ki poteka skozi dve točki šla še skozi tretjo iz iste množice, razen, če vse točke ležijo na isti premici. Njegovo ugotovitev je kasneje v afini realni ravnini dokazal Tibor Gallai, katerega dokaz pa ni ostal osamljen. V diplomskem delu sta podana še dokaza L. M. Kellya in R. Ste inberga. Poleg vsega naštetega pa so v prvem poglavju, predvsem zaradi lažjega razumevanja dokazov Sylvester-Gallaijevega izreka, predstavljene osnovne značilnosti evklidske, afine in projektivne geometrije in Motzkinov izrek kot ena izmed mnogih posplošitev Sylvester-Gallaijevega izreka. Drugo poglavje v uvodnem delu zajema definicije pojmov kot so: metrični prostor, premica v poljubnem metričnem prostoru, trojna relacija, vmesnost. Sicer pa je v celoti namenjeno posplošitvi Sylvester-Gallaijevega izreka za metrične prostore, tako imenovanemu Sylvester-Chvátalovemu izreku. Vašek Chvátal je namreč razširil pojem premic v poljubnih metričnih prostorih in podal domnevo, ki posplošuje Sylvester-Gallaijev izrek. Chvátalova domneva je bila potrjena kot izrek, ki smo ga, zaradi lažjega dokazovanja, tudi s pomočjo primerov, razdelili na dva dela: Če za vsake 3 točke iz M velja, da ležijo na neki skupni premici, potem ta premica vsebuje vse točke iz M. Oziroma, če obstajajo 3 točke iz M, ki ne ležijo na skupni premici, potem obstaja premica, ki vsebuje natanko 2 točki.
Ključne besede: Sylvester-Gallaijev izrek, evklidska geometrija, afina geometrija, projektivna geometrija, metrični prostor, Sylvester-Chvátalov izrek
Objavljeno: 27.09.2011; Ogledov: 1801; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (3,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici