| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
OBLIKOVANJE DELOVNE SKUPINE ZA RAZVOJ INFORMACIJSKIH REŠITEV
Florjan Planko, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali značilnosti dobro oblikovanih delovnih skupin za razvoj informacijskih rešitev. Preučili smo vrste delovnih skupin, komunikacijo med člani skupine in vpliv motivacije v delovni skupini. S pomočjo ankete smo raziskali delovno klimo, tip organiziranosti in dejavnike, ki vplivajo na motiviranost zaposlenih v podjetju Merkur, d.d., na oddelku aplikativne podpore. Na podlagi rezultatov ankete smo oblikovali predlog za delovno skupino za projekt Prenova akcij.
Ključne besede: delovna skupina, projekt, motivacija, Merkur, d.d.
Objavljeno: 15.07.2009; Ogledov: 1846; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

3.
POMEN ANALIZE PANOGE IN KONKURENCE NA PRIMERU SPLETNIH TRGOVIN
Anja Trogar, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Spletne trgovine nam omogočajo veliko več ugodnosti kot klasične. Prek spleta lahko nakupujemo 24 ur na dan in nismo vezani na eno samo lokacijo. Nakup je mogoč od doma iz naslonjača. Spletna prodaja je v Sloveniji vse bolj obiskana, saj zaradi vse hitrejšega tempa življenja vedno več ljudi nakupuje ob poznih večernih urah, ko je konec službenih in družinskih obveznosti. Najbolj obiskane slovenske spletne trgovine so: mimovrste, Bolha, Neckermann, Big Bang, Merkur, EnaA in Mercator. Diplomski seminar je sestavljen iz dveh delov. V seminarju smo predstavili nakupovanje prek spleta. Predstavili smo razlike med navadno in spletno trgovino. V prvem delu seminarja smo podrobneje predstavili teoretične vidike: analizo panoge ter analizo konkurence. V drugem, praktičnem delu seminarja smo na kratko prestavili podjetje Merkur d.d., nato pa se podrobneje osredotočili na spletno trgovino Merkur. Opisali smo nastanek spletne trgovine oziroma e-prodajalne. Z analiziranjem razlik med navadnimi in spletnimi trgovinami smo prišli do ugotovitev, ki zastopajo prednost spletnih trgovin. Spletno nakupovanje vse bolj narašča predvsem zaradi vedno hitrejšega tempa življenja.
Ključne besede: analiza panoge, analiza konkurence, spletna trgovina, kupec, prodaja, benchmarking, e-trženje, podjetje Merkur.
Objavljeno: 21.01.2011; Ogledov: 3081; Prenosov: 404
.pdf Celotno besedilo (349,77 KB)

4.
Organiziranost transporta v podjetju Merkur d. d. - program maloprodaja : diplomsko delo
Barbara Košir, 2010, diplomsko delo

Opis: Vsako podjetje se mora zavedati, da »igrajo« v današnjem času veliko vlogo čim nižji stroški. Da so stroški čim nižji, mora podjetje ravnati racionalno, tj. posledično dobičkonosno. Veliko vlogo pri zmanjševanju stroškov ima logistika. Logistika je splet najrazličnejših procesov v podjetju. Razvila se je že zelo zgodaj, a pravi razcvet pri nas šele doživlja. Logistiko srečujemo vsak dan, in to lahko rečemo že na vsakem koraku. Logistika pomeni pravo blago v pravi količini pripeljati v pravem času na pravi kraj. Diplomsko delo je sestavljeno iz teorije in iz analize praktičnih spoznanj. V uvodnem delu govorimo o pojmih — teorijah, ki v praktičnem delu prehajajo v analizo in spoznanja. V praktičnem delu je govora o predstavitvi sistema distribucije trgovskega blaga divizije Merkur d. d. po Sloveniji. Osredotočeno je na domači transport. Sam sistem je sestavljen iz treh procesov: odvoz, dovoz in tranzit. V tem delu se govori o linijah, ki sestavljajo celoten cikel odpreme blaga po trgovskih centrih Merkur d. d. Trgovinska dejavnost sodi med najpomembnejše gospodarske dejavnosti v Sloveniji.
Ključne besede: logistika, maloprodaja, delitev transporta, Merkur d.d., cikli odpreme, transportna linija
Objavljeno: 04.11.2010; Ogledov: 2448; Prenosov: 265
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

5.
STRATEŠKI KONCEPT TRŽENJA LASTNE BLAGOVNE ZNAMKE DRUŽBE MERKUR D.D. NA TUJIH TRGIH
Jožef Kolman, 2011, diplomsko delo

Opis: V Merkurju, ki je užival sloves največjega trgovca tehničnega blaga v regiji, so se konec leta 2005 odločili, da bodo uvedli lastno blagovno znamko. S to odločitvijo so kot prvo domače trgovinsko podjetje na neživilskem področju želeli slediti trendom iz mednarodnega okolja. Poleg zgleda globalnega okolja jih je v to odločitev pripeljalo tudi dejstvo, da z obstoječimi blagovnimi znamkami niso imeli možnosti večanja tržnega deleža. V očeh potrošnikom je veljal Merkur za ponudnika kakovostnih, a dražjih proizvodov. Na to so opozarjali tudi prodajni centri, ki so bili zasnovani po zgledu specializiranih prodajaln. Vse to ter več kot 110-letna tradicija Merkurja je vplivalo na končno odločitev vodstva o uvedbi prave lastne blagovne znamke z družinama BIVA in MTECH. Blagovno znamko so pozicionirali v višji srednji kakovostni segment. Z njo so hoteli privabiti nove, cenovno občutljivejše kupce, ki so želeli kupiti kakovostne in inovativne izdelke, vendar po dostopnejši ceni. Pravilnost odločitve se je pokazala predvsem z vidika dobičkonosnosti, saj so proizvodi lastne blagovne znamke ustvarjali višjo stopnjo razlike v ceni kot primerljivi izdelki tako na domačem kot tujih trgih.
Ključne besede: boj blagovnih znamk, strateški koncept, lastna blagovna znamka, Merkur – prima kvaliteta, BIVA, MTECH, tržni potencial, kupna moč, tuji trgi
Objavljeno: 04.07.2011; Ogledov: 1930; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

6.
PRAVNA ANALIZA UČINKOV MENEDŽERSKEGA PREVZEMA DRUŽBE MERKUR, D. D. NA LASTNIŠKO STRUKTURO MED DRUŽBO MERKUR, D.D. IN PERUTNINO PTUJ, D.D.
Niko Geder, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom pravna analiza učinkov menedžerskega prevzema družbe Merkur, d.d. na lastniško strukturo med družbo Merkur, d.d. in Perutnino Ptuj, d.d. seznanja bralca s prevzemno problematiko, ki je vedno bolj aktualna pri nas. V prvem poglavju diplomskega dela je podrobneje opredeljen specifični prevzemni postopek delniške družbe z odkupom delnic, ter opisani pravni učinki, ki jih povzroči ta vrsta prevzemnega postopka. Prav tako je opisana primerjava med slovensko in ameriško pravno zakonodajo, ki je začetnica te vrste prevzemnega postopka. Temelj diplomskega dela je predstavljen v drugem poglavju, kjer je na konkretnem primeru prikazan prevzemni postopek družbe Merkur, d.d., ter pravni učinki, ki jih povzroči na lastniško prepletenost med njo in Perutnino Ptuj, d.d.. Podana je tudi kritična opredelitev ustreznosti poslovanja na podlagi pozitivne slovenske zakonodaje. V zadnjem poglavju je opisana prisilna poravnava, kot posledica neuspešnega prevzemnega postopka, ter njen vpliv na lastniško strukturo obeh delniških družb.
Ključne besede: Prevzemni postopek, menedžerski odkup, prevzem z vzvodom, delniška družba, Merkur, d.d., Perutnina Ptuj, d.d., delnice, ZPre -1, osnovni kapital, prisilna poravnava
Objavljeno: 07.06.2012; Ogledov: 1745; Prenosov: 250
.pdf Celotno besedilo (567,99 KB)

7.
PRIMERJALNA ANALIZA TRGOVSKIH BLAGOVNIH ZNAMK TRGOVSKIH VERIG MERCATOR, TUŠ, SPAR, HOFER, MERKUR IN BAUHAUS
Boško Miličković, 2012, diplomsko delo

Opis: Vsakdo pozna izdelke priznanih blagovnih znamk, pa tudi trgovske blagovne znamke večjih trgovcev. Zaradi vedno večjega števila trgovskih blagovnih znamk, smo poskušali primerjati tiste, ki jih najdemo v prodajnih programih izbranih trgovskih verig, ki poslujejo v Sloveniji. Zato smo v diplomskem delu opisali, kaj je blagovna znamka in trgovska blagovna znamka. Predstavili smo izbrane večje trgovce v Sloveniji ter njihove trgovske blagovne znamke. Osredotočili smo se na trgovske verige Mercator, Spar, Tuš, Hofer, Merkur in Bauhaus. Predstavili smo razvoj trgovske blagovne znamke in predstavili potrošniško percepcijo trgovskih blagovnih znamk. Primerjali smo kategorije prodajnih programov s pokritostjo trgovskih blagovnih znamk, ter jih razvrstili v cenovne razrede. Trgovske blagovne znamke predstavljajo močno konkurenco blagovnim znamkam proizvajalcev in povečujejo pogajalsko moč trgovcev. Potrošniki po svetu se vedno več odločajo za nakup izdelkov trgovskih blagovnih znamk, zaradi tega morajo biti izdelki blagovnih znamk proizvajalcev vedno boljši in inovativnejši.
Ključne besede: blagovna znamka, trgovska blagovna znamka, Mercator, Spar, Tuš, Hofer, Merkur, Bauhaus, proizvajalci, trgovske verige v Sloveniji, primerjava trgovskih blagovnih znamk, potrošnik
Objavljeno: 26.03.2013; Ogledov: 4362; Prenosov: 765
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

8.
Kako izboljšati etiko managerskih prevzemov v Sloveniji
Vladka Jauk, 2015, magistrsko delo

Opis: Vpliv etike managerjev na splošno poslovno etiko je izredno velik in pomemben. Namen magistrskega dela je obravnava slovenskih podjetij in delovanje managerjev pri prevzemih podjetij v skladu s poslovno etiko. Prvi del magistrskega dela je obravnavan s teoretičnega vidika, in sicer zajema obravnavo managerskih prevzemov, opredelitev etike in poslovne etike, etike managementa in predstavitev ene izmed pomembnejših funkcij v managementu, ki ji pravimo etično odločanje. Navedene kompetence smo na podlagi literature ustrezno predstavili in povzeli mnenja različnih avtorjev. V drugem delu magistrskega dela smo po posameznih korakih predstavili podjetja, ki so prevzemala ali bila prevzeta, in izpostavili motive oziroma vzroke za prevzem posameznega podjetja. Zabeležili smo tudi, kako je bila prisotna etika pri posameznih prevzemih, in navedli predloge za izboljšave. To nam je predstavljalo I. aplikativni del. V nadaljevanju aplikativnega dela smo proučili raziskovalna vprašanja in jih ustrezno argumentirali. V magistrskem delu smo si zastavili nalogo, da pojasnimo in ugotovimo vpliv etike na managerske prevzeme v Sloveniji. Temeljna ugotovitev našega dela je, da na uspeh managerskega prevzema pomembno vpliva etično delovanje v podjetju. Managerski prevzemi, v katerih podjetja procesu etičnega delovanja ne posvečajo dovolj pozornosti, so obsojena na propad. Pomemben del magistrskega dela predstavlja primerjava petih podjetij, ki so prevzemala in bila v končni fazi tudi sama prevzeta ter prikaz vloge etike v obravnavanih primerih. Tako v teoretičnem kot v empiričnem delu dosegli zastavljene cilje magistrskega dela.
Ključne besede: prevzem podjetij, prijazni in sovražni prevzem, uspešnost prevzema, etika in poslovna etika, etika managementa, etično odločanje, izbrani managerski prevzemi v Sloveniji (Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Mercator, Merkur in Fructal).
Objavljeno: 26.11.2015; Ogledov: 893; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

9.
Izboljšanje nabavnega procesa v podjetju Merkur Markt
Ines Tadić, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Potreba po konkurenčnosti podjetij in njihova borba za obstanek na trgu v današnjem času, ki je poln velikih in hitrih sprememb, se kažeta tudi v pomembnosti vloge nabavnega procesa v podjetjih. Podjetja vedno več denarja in časa namenjajo uspešnemu izvajanju nabavnega procesa in z njim povezanih funkcij, saj je to pogosto glavno merilo uspešnosti poslovanja v proizvodnih in storitvenih podjetij. Sam nabavni proces spada med najpomembnejša področja v organizaciji, saj mora podjetje zaradi globalizacije trgov, odnosov do dobaviteljev, nenehnega razvoja novih tehnologij in velike zahtevnosti kupcev spremljati, pravočasno oceniti ter obvladovati naštete poglavitne smeri na trgu. V prvem delu diplomske naloge so predstavljeni pojem logistike in elementi logističnega sistema ter njihovi cilji in naloge, v nadaljevanju pa je predstavljeno delovanje nabavnega procesa v podjetju. Jedro diplomske naloge zajema predstavitev trenutnega poteka procesa nabave v avstrijskem podjetju Merkur Markt. V zaključnem delu je predstavljena nova zasnova proces nabave obravnavanega trgovinskega podjetja, kjer se kaže, da ima nabava v teh podjetjih pomembno funkcijo. Ker delovanje nabavnega procesa vpliva na učinkovitost poslovanja v podjetjih, si menedžment prizadeva, da bi nabavnemu procesu namenjali več poudarka in s tem posledično izboljšali delovanje celotnega podjetja ter pripomogli k lažjemu doseganju ciljev.
Ključne besede: logistika, nabavna funkcija, nabavni proces, storitveno podjetje, podjetje Merkur Markt.
Objavljeno: 08.04.2016; Ogledov: 913; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

10.
PONOVNA PRISILNA PORAVNAVA IN STEČAJ DRUŽBE MERKUR D.D. – V STEČAJU
Urška Smolnikar Bizjak, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V tem diplomskem delu sta prikazana ponovna prisilna poravnava in stečaj nad dolžnikom Merkur ‒ trgovina in storitve, d. d. Hkrati je prikazano tudi poslovanje izčlenjenih družb Merkur trgovina, d. d. in Merkur nepremičnine, d. d. Skušali smo prikazati prednosti in slabosti ponovne prisilne poravnave z izčlenitvijo ter stečaja dolžnika oz. razliko med njima. Predstavljena sta unovčevanje premoženja stečajnega dolžnika in načrt finančnega prestrukturiranja, ki je bil podlaga za odločanje o ponovni prisilni poravnavi.
Ključne besede: ‒ ponovna prisilna poravnava ‒ prisilna poravnava ‒ stečaj ‒ Merkur, d. d. ‒ insolventnost
Objavljeno: 13.10.2016; Ogledov: 1110; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici