| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
NACIZEM V MARIBORU TER NJEGOV PRIKAZ V LUČI ČASNIKA MARBURGER ZEITUNG
Igor Videčnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Nacizem v Mariboru ter njegov prikaz v luči časnika Marburger Zeitung obravnava primerjavo nacistične okupacije mesta Maribor med njenim prikazom v slovenski povojni literaturi in prikazom v nacističnem časniku Marburger Zeitung. Okupacija in narodnoosvobodilni boj v Mariboru sta v povojnih virih in literaturi predstavljena precej drugače, kot sta bila predstavljena skozi članke časnika Marburger Zeitung. Diplomsko delo primerja in analizira dva različna pogleda na nacistično okupacijo mesta Maribor med leti 1941 in 1945.
Ključne besede: Marburger Zeitung, Maribor 1941 – 1945, nacizem, okupacijam, Spodnja Štajerska, politična situacija
Objavljeno: 14.07.2010; Ogledov: 3127; Prenosov: 479
.pdf Celotno besedilo (673,97 KB)

2.
HEIMATLITERATUR IN MARBURGER ZEITUNG IN DER FUNKTION KOLLEKTIVER IDETITÄTSBILDUNG IN DEN KRIEGSJAHREN 1914 UND 1917
Barbara Nikolič, 2012, diplomsko delo

Opis: Die vorliegende Arbeit setzt sich zum Ziel, die in der deutschsprachigen Marburger Zeitung von 1914 bis 1917 veröffentlichte Erzählliteratur mit heimatlicher Thematik im Hinblick auf die deutschkulturelle kollektive identitätsstiftende Funktion zu untersuchen. Von veröffentlichten Erzähltexten in der Zeit des Ersten Weltkrieges wurden heimatliche Romane und Erzählungen mit bedeutungsstrukturellen Elementen der Liebe, des Krieges und die Handlungsorte Österreich und Deutschland analysiert.
Ključne besede: Erster Weltkrieg, Marburger Zeitung, Regionalliteratur, Heimatliteratur, kollektive Identität, kollektives Gedächtnis, literarische Inszenierung der Identität und Alterität bzw. des Eigenen und des Fremden
Objavljeno: 28.02.2012; Ogledov: 1467; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (1018,79 KB)

3.
MAISTROVA PREVRATNA DOBA (1.11.1918 – 31.12.1918) V MARIBORU IN NJEGOVI OKOLICI V LUČI ČASNIKOV MARBURGER ZEITUNG, SLOVENSKI GOSPODAR IN STRAŽA
Matej Petelinšek, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se posveča tematiki Maistrove prevratne dobe 1918/1919, natančneje dogodkom v novembru in decembru v Mariboru in njegovi okolici, in sicer v luči treh takrat v Mariboru izhajajočih časnikov. Govora je o pronemško usmerjenem Marburger Zeitung in na drugi strani slovenski javnosti namenjenima Slovenskemu gospodarju in Straži. Obdobje, o katerem je govora, je čas, v katerem je lahko Slovenija v sklopu države SHS in kasneje kraljevine SHS pričela konkretneje živeti in oprijemljivo uresničevati svoje že v preteklosti obstoječe želje oziroma zadane cilje – osamosvojitev izpod nemškega jarma. Z razpadom Avstro-Ogrske se je že dalj časa prisotno stremenje po lastni državi tudi uresničilo, kar se zrcali v ustanovitvi države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Nemška Avstrija, ki je nastala na pogorišču nekdanje monarhije, se seveda ni hotela odreči svojemu nekdanjemu ozemlju, vsaj celotnemu ne. Na območje, okoli katerega se je v smislu, h kateri državni tvorbi pripada, dvignilo veliko prahu, je bil tudi Maribor z njegovo okolico. Mariborsko vprašanje je bilo le eno, a vsekakor najpomembnejše v sklopu vprašanj o severni meji, pri rešitvi katerega je izjemno vlogo odigral general Rudolf Maister Vojanov. Poglavitni cilj diplomskega dela je analiza podajanja snovi v omenjenih časnikih v času prevratne dobe in ugotavljanje prisotnosti problema pristranskosti na praktično vseh področjih od politike in kulture pa vse tja do prehrambnih vprašanj.
Ključne besede: Marburger Zeitung, Maribor, prevratna doba 1918/1919, pristranskost, Rudolf Maister Vojanov, Slovenski gospodar, Straža.
Objavljeno: 19.03.2013; Ogledov: 2670; Prenosov: 444
.pdf Celotno besedilo (6,11 MB)

4.
VSAKDANJE ŽIVLJENJE V MESTU MARIBOR MED LETI 1941 IN 1945 V LUČI ČASNIKA MARBURGER ZEITUNG
Urška Balažič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Vsakdanje življenje v mestu Maribor med letoma 1941 in 1945 v luči Marburger Zeitung obravnava življenje prebivalstva tako v luči Marburger Zeitunga kakor tudi povojne literature. Vključena so tudi pričevanja ljudi, ki so bodisi svoja doživetja spisali sami bodisi to prepustili drugim. Okupacija je z vseh treh vidikov vsekakor prikazana drugače, tako Marburger Zeitung propagira nacizem, povojna literatura navaja dejanska dejstva, pričevanja pa vsemu temu dodajajo življenjsko noto, ki človeka tudi čustveno postavi v ta čas. Leto 1941 je bilo za prebivalce Maribora ogromna prelomnica. Od vzklikanju kralju Petru II. Karađorđeviću bi skoraj čez noč morali začeti vzklikati Adolfu Hitlerju, popolnoma drugačnemu režimu, v popolnoma drugem jeziku. Kmalu so se tudi tisti, ki so upali in verjeli, da okupacija le ni tako slaba za njihovo domovino, zdramili in uvideli ter celo občutili grozodejstva novega režima. Nemci so takoj po prevzemu oblasti začeli ukrepati proti narodu, začeli so z raznarodovanjem, spreminjanjem mestne podobe, manjkalo ni niti nasilja. Velika pomoč pri tem je bila peta kolona, pred enim tednom prijatelj, zdaj sovražnik, ki bi te za vsako ceno prodal oblasti.
Ključne besede: Marburger Zeitung, Maribor 1941–1945, pričevanja, okupacija, preseljevanje, raznarodovanje, Štajerska domovinska zveza, Spodnja Štajerska, Druga svetovna vojna, mobilizacija
Objavljeno: 06.10.2016; Ogledov: 1696; Prenosov: 301
.pdf Celotno besedilo (3,81 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici