| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 64
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
NARACIJA GROTESKE/A GROTESZK NARRÁCIÓJA (BODOR ÁDÁM: SINISTRA KÖRZET IN SZILÁGYI ISTVÁN: KŐ HULL APADÓ KÚTBA)
Kristina Szöke, 2009, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je podati splošen pregled madžarske zamejske književnosti ter razdelati vparašnje t. i. "regionalnih književnosti" v 21. stoletju. Posebno pozornost namenja transilvanski (romunski) madžarski književnosti. Predmet primerjave v omenjenem diplomskem delu sta delo Ádáma Bodorja z naslovom Sinistra körzet (Okraj Sinistra) in roman Istvána Szilágyija z naslovom Kő hull apadó kútba. Diplomsko delo prikazuje vsebinsko-tematski opis obeh romanov z namenom določitve literarne zvrsti, strukture, časovnega ovira (vprašanje linearnosti pripovedovanja), razdelave pomena naslova, opisa značilnosti osrednjih literarnih likov, prikaza literarnega jezika in stila ter navedbe sorodnih literarnih del. V primerjalnem delu diplomskega dela sta izpostavljeni groteskna pripoved ter sama grotesknost, ki prežema celoto obeh romanov. Podana je primerjava pojavljanja absurda v obeh delih ter prikaz odnosa (in prepleta) fikcije in realnosti. Prav tako pa so izpostavljeni osrednji motivi obeh romanov. Čeravno analizirana romana nista sorodna v pravem pomenu besede, obstaja med njima veliko podobnosti.
Ključne besede: transilvanska madžarska knjiženost, Bodor Ádám: Sinistra körzet, Szilágyi István: Kő hull apadó kútba, naracija, grotesknost, absurd, fikcija, motivi
Objavljeno: 06.01.2010; Ogledov: 1779; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (607,86 KB)

10.
MADŽARSKA MED DRUGO SVETOVNO VOJNO V LUČI ČASNIKOV SLOVENEC IN JUTRO
Mitja Milošič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazana madžarska država, ki je med drugo svetovno vojno bila pod velikim vplivom nacistične Nemčije. V tistem času bi lahko Madžarsko označili kot satelitsko državo, ki pa je hotela ohraniti svojo samostojnost in neodvisnost, vendar neuspešno. Nesrečen splet okoliščin in premajhna odločnost madžarskega političnega vrha je omogočila, da je Nemčija uresničila svoje cilje na Madžarskem, se pravi popoln nadzor nad državo. Cilj diplomskega dela je dokazati, da je bila Madžarska satelitska država Nemčije, četudi se je madžarski politični vrh temu močno upiral. Nacionalizem, ki je bil tako kot v Nemčiji, kot tudi na Madžarskem, zelo izrazit, je vplival na madžarsko notranjo politiko, gospodarstvo in posledično na življenje madžarskih Židov, ki so bili med drugo svetovno vojno izpostavljeni diskriminaciji in holokavstu. Na vojaškem področju se je madžarska vojska udeležila bojev v aprilski vojni in kasneje še v vojni proti Sovjetski zvezi.
Ključne besede: 2. svetovna vojna, Madžarska, Židje, madžarska vojska, notranja politika, zunanja politika, gospodarstvo.
Objavljeno: 24.02.2010; Ogledov: 4460; Prenosov: 371
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici