| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Upravičenost vzpostavitve logističnega centra v Slovenski Bistrici
Sašo Prijol, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Pri izbiri ustrezne lokacije za logističen center (v nadaljevanju LC), je potrebno narediti celovito prostorsko analizo. Tržna analiza in geografski informacijski sistemi (v nadaljevanju GIS) so idealni za takšne vrste analiz, ki zagotavljajo funkcionalno zajemanje, shranjevanje, raziskovanje ter analiziranje geografskih, infrastrukturnih, gospodarskih značilnosti regije in podrobnosti o človeških virih. Magistrsko delo predstavlja metodologijo za prostorsko načrtovanje LC, ki temelji na tržni analizi, katero sestavljajo makro in mikroekonomski vidiki, GIS in SWOT (strenght – weaknesses – opportunities – threats, v nadaljevanju SWOT) analizah. Omenjena metoda uporablja GIS za zbiranje podatkov, prostorsko analizo, ustvarjanje alternativ in izdelavo zemljevidov za nadaljnjo analizo. GIS smo uporabili za podporo pri odločanju in za analizo potencialnih lokacij, vključno z drugimi pomembnimi dejavniki, in sicer: lokacija potencialnega LC, intermodalne povezave (cestni, vodni, zračni in železniški promet), velikost lokacije, topografijo, lokalne prometne povezave, okolje, ekološki vidik lokacije, lastniške strukture, komunalna opremljenost lokacije, druge omejitve na sami lokaciji in na bližnjem območju, itd. SWOT analizo smo uporabili za določanje/prepoznavanje prednosti, pomanjkljivosti, priložnosti in nevarnosti lokalnega območja za privabljanje novega kapitala, znanje in inovacij. Rezultati uporabe predlagane metodologije v študiji prostorskega načrtovanja LC v občini Slovenska Bistrica, Slovenija kažejo, da predlagana metodologija zagotavlja dobre rezultate pri prostorskem načrtovanju in izbiri ustrezne lokacije LC.
Ključne besede: logistični center, analiza lokacije, prostorsko načrtovanje, regionalni razvoj, geografski informacijski sistemi
Objavljeno: 05.02.2019; Ogledov: 616; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (6,04 MB)

2.
DOLOČITEV OPTIMALNE LOKACIJE LOGISTIČNIH CENTROV V MREŽI CENTROV PONOVNE UPORABE V SLOVENIJI
Rok Kropej, 2015, diplomsko delo

Opis: Današnja potrošniška družba nam nudi vedno več udobja ter vse več proizvodov. Potrebno se je zavedati, da vsak proizvod na koncu postane odpadek. Zaradi pospešenega razvoja in napredka postaja ravnanje z odpadki vedno večji izziv. Prednostna naloga v konceptu učinkovite rabe virov je preprečevanje nastajanja odpadkov, kjer ima priprava na ponovno uporabo zelo pomembno vlogo. V diplomski nalogi smo predstavili in analizirali delovanje mreže centrov ponovne uporabe in se osredotočili na izziv vzpostavitve logističnega centra, ki predstavlja nadgradnjo v dejavnosti priprave na ponovno uporabo v okviru socialnega podjetja CPU d.o.o., SO.P.. Mreža centrov ponovne uporabe deluje na devetih lokacijah, zato smo Slovenijo razdelili na funkcionalne regije ter poskušali s pomočjo težiščne metode priti do najbolj optimalne lokacije za vzpostavitev logističnega centra. Vendar se tu pojavijo številni dejavniki, ki vplivajo na določitev lokacije logističnega centra. Pomembnejši dejavniki so bližina centra ponovne uporabe in zbirnega centra, obljudenost ter vzpostavljeni pogoji za sodelovanje z lokalno skupnostjo.
Ključne besede: logistika, logistični center, težiščna metoda, center ponovne uporabe, ponovna uporaba
Objavljeno: 09.11.2015; Ogledov: 730; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (3,17 MB)

3.
Španska pristanišča iz vidika logističnih centrov
Daša Delakorda, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: Španija je država v Evropi katera ima logistično zelo dobro geografsko lego za pretok blaga na področju pomorskega prometa. Raziskava bo vsebovala teoretični del, kjer bomo predstavili značilnosti pristanišč, značilnosti logističnih centrov ter kako delujejo pristanišča kot logistični centri. V raziskovalnem delu naloge bomo pod drobnogled vzeli pristanišča v Španiji, jih med seboj primerjali in preučili. Med njimi bomo poiskali najpomembnejša in najuspešnejša pristanišča. Sama raziskava pristanišč iz vidika logističnih centrov bo temeljila na podlagi ocenjevalnih meril za logistične centre in na podlagi dejavnosti logističnih centrov. Skozi raziskavo si bomo pomagali tako s podatki o pristaniščih, katere bomo pridobili na spletu, kot tudi s podatki katere bomo pridobi s pomočjo anketnega vprašalnika. Glavni namen naše raziskave je ugotoviti ali pristanišča v Španiji delujejo kot logistični centri.
Ključne besede: Pristanišče, Logistični center, Španija
Objavljeno: 25.09.2015; Ogledov: 2155; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

4.
Vpliv števila distribucijskih centrov na logistične stroške v podjetju
Denis Koren, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: Logistični stroški igrajo v podjetju zelo pomembno vlogo, saj neposredno vplivajo na konkurenčnost in dobičkonosnost artiklov. Priložnosti za zmanjšanje logističnih stroškov je veliko, kajti obstaja veliko vzvodov, ki nam to omogočajo. Cilj vsakega podjetja mora biti optimalno ravnovesje med vsemi logističnimi stroški. S tem namreč dosežemo stroškovno učinkovitost. Namen te naloge je prikazati načine, kako lahko logistične stroške zmanjšamo v obravnavanem podjetju. Uporabili smo dva vzvoda, in sicer zmanjševanje števila distribucijskih centrov in primernost lokacije distribucijskega centra, s katerima smo dokazali, da lahko podjetje zmanjša celotni logistični strošek. V prvem delu magistrske naloge smo podali relevantno teorijo o logističnih stroških, kar je bila nato osnova za razumevanje praktičnega dela naloge, ki je razdeljen na dva dela. V prvem delu smo simulirali nove transportne poti ob zmanjšanju števila distribucijskih centrov, v drugem pa smo analizirali celotne logistične stroške za posamezno simulacijo in iskali ekonomsko najbolj optimalno rešitev za obravnavano podjetje.
Ključne besede: logistični stroški, distribucijski center, ustreznost lokacije distribucijskega centra, vzvodi za zniževanje logističnih stroškov
Objavljeno: 04.09.2015; Ogledov: 1145; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

5.
6.
Prenova skladišča logističnega centra Ljubljana Moste
Darko Tomc, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Skladiščna dejavnost je stranska dejavnost Profitnega centra SŽ-Express. Osnovna dejavnost je distribucija malih pošiljk od vrat do vrat. V podjetju je skladiščna dejavnost v zadnjih letih postala vse bolj pomembna in se ji posveča vse več pozornosti. Skladiščenje mora biti kvalitetno in storitev dostopna uporabnikom. Vsa podjetja, ki se kakorkoli ukvarjajo s skladiščenjem, se morajo zavedati pomembnosti te funkcije in biti pripravljena vlagati v infrastrukturo in suprastrukturo, da se zagotovi kar najboljše pogoje za skladiščenje različnega blaga. Zavedati se moramo, da se vse več podjetji odloča za najem storitev skladiščenja blaga in artiklov, pri za to strokovno usposobljenih podjetjih. S tem se tudi izkazuje zaupanje v posamezno podjetje, ki se ukvarja s skladiščenjem blaga. Tako so se pojavile potrebe po optimiziranju funkcij skladiščne dejavnosti in hkratnem vlaganju v infrastrukturo ter s tem dodajanju vrednosti skladiščenju. V prvem delu diplomskega dela so predstavljene teoretične osnove in pogledi različnih avtorjev na to tematiko, ki pa nam bodo v pomoč, da v drugem delu diplomskega dela podamo izboljšave in rešitve za boljšo funkcionalnost skladišča in za kvalitetnejšo ponudbo na trgu.
Ključne besede: logistika, logistika v podjetju, skladiščna logistika, skladišča, logistični center.
Objavljeno: 19.11.2014; Ogledov: 991; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

7.
Umestitev biomasnega logističnega centra v degradirano območje vojašnice Puščava
Franc Judež, 2014, magistrsko delo/naloga

Opis: Slovenija je dežela gozdov. Prekriva jo okoli 3/5 površine, kar pomeni, da je skoraj vsak slovenski kraj v bližini gozda. Slovenija se v Evropski uniji uvršča na tretje mesto po gozdnatosti za Švedsko in Finsko. V zasebni lasti je 74,7 % gozdov, 25,3 % jih je v lasti države in občin. Žal je učinkovitost gospodarjenja z gozdovi in donos iz njih iz leta v leto slabši, kar najbolj občutijo lastniki gozdov, lokalne skupnosti ter lesno predelovalna podjetja. Zaradi negospodarjenja pa so oškodovani tudi vsi prebivalci Slovenije, saj imajo gozdovi, s katerimi se lepo gospodari, poleg proizvodnih tudi izboljšane socialne in ekološke funkcije. V magistrskem delu dokazujemo pomen umestitve Biomasnega logističnega centra v nekdanjo vojašnico Puščava. Z načrtovanim centrom želimo iz posekanega lesa iztržiti najvišjo dodano vrednost, zato bi v coni predelali kakovosten les v polizdelke (konstrukcijski les, mizarske plošče) in kasneje tudi v končne izdelke. Lesni odpad, ki bi nastajal skozi lesno-predelovalno verigo, pa bi uporabili za energente (sekanci, peleti). V coni pa bi bila med drugim prostor za skladiščenje in sušenje okroglega lesa ter prostor za pokrito skladišče in sušenje lesnih sekancev ter drv. Cilj, ki ga želimo doseči, je energetska samooskrba lokalne skupnosti z obnovljivimi viri energije.
Ključne besede: biomasni logistični center, odkup lesa, predelava lesa, lesni izdelki, lesna goriva, izboljšave
Objavljeno: 22.07.2014; Ogledov: 1254; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

8.
Prenova skladiščnih procesov v Logističnem centru Kema Puconci d.o.o.
Marko Rogač, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu predstavljamo podjetje Kema Puconci, d.o.o., natančneje logistični center in procese, ki se odvijajo v njem. V podjetju Kema Puconci, d.o.o. se proizvajajo kremenovi peski in materiali za zaključna dela. Na začetku je opisano podjetje Kema in logistični center. Podrobno smo opisali procese, ki se izvajajo v samem logističnem centru in jih časovno ovrednotili ter ponazorili s procesno karto ter diagramom poteka. Sledi kritična analiza, v kateri so s pomočjo vzročno-posledičnega diagrama ugotovljeni problemi, ki so v nadaljevanju tudi opisani. V poglavju Predlogi rešitve so za ugotovljene probleme predlagane rešitve, ki so upoštevane v prirejeni procesni karti. Sledi primerjava trenutnega stanja in stanja po uvedbi predlogov rešitev ter ocena učinka izboljšave. V zaključku so podani še pogoji za uvedbo rešitev ter možnosti nadaljnjega razvoja. Predlogi izboljšav temeljijo na skrajšanju časa, saj je želja čim bolj skrajšati čas procesov, ki se odvijajo v logističnem centru.
Ključne besede: Kema Puconci, logistični center Kema, logistika, prenova, proces.
Objavljeno: 16.04.2014; Ogledov: 1379; Prenosov: 285
.pdf Celotno besedilo (4,22 MB)

9.
Reorganizacija sprejema paketov v poštnem logističnem centru
Aleš Greifoner, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Reorganizacija sprejema paketov v poštnem logističnem centru smo obravnavali problematiko v zvezi s procesom sprejema paketov v poštnem logističnem centru. Natančneje smo preučili številne pomanjkljivosti in fragmentiranost pri sprejemu ter obdelavi paketnih pošiljk. V teoretičnem delu diplomskega dela smo definirali in ovrednotili pojme ter teoretične koncepte s področja logistike v poštnem prometu in samo delovanje poštnih logističnih centrov, s čimer smo si pomagali pri nadaljnji raziskavi in pri opravljeni študiji primera – proces sprejemanja paketov v logističnem centru. Po študiji primera in upoštevanju različnih raziskav na danem področju smo rezultate primerjali z že znano situacijo in nato podali možne predloge ter rešitve, ki bi pripomogle k izboljšanju trenutne problematike. Končni rezultati naše raziskave so nas torej popeljali do zaključka, da je na področju sprejema paketov veliko pomanjkljivosti v samem načinu dela, a vendar je tudi dovolj manevrskega prostora za izboljšave.
Ključne besede: reorganizacija, paketne pošiljke, poštni logistični center, pošta.
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 1229; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

10.
POMEN LOGISTIČNEGA CENTRA PHOENIX ZA MULTIMODALNI TRANSPORT V VOJAŠKI LOGISTIKI
Davor Zupančič, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje možnosti uporabe logističnega centra Phoenix, lociranega na območju letališča Cerklje ob Krki, za multimodalni transport v vojaški logistiki. Prvi del diplomske naloge predstavi pojem logistike in vojaške logistike ter prikaže razvoj logistike skozi čas. V drugem delu je predstavljen transport, ki je osnovna dejavnost logistike. Predstavljene so različne oblike transporta, največja pozornost pa je namenjena multimodalnemu transportu, ki je ena izmed najsodobnejših oblik transporta. Tretji del diplomske naloge je namenjen predstavitvi logističnega centra Phoenix in uporabi le-tega za vojaške namene. V tem delu so predstavljeni načini sledenja pošiljkam, infrastrukturna in suprastrukturna opremljenost logističnega centra za potrebe vojaške logistike. Zadnji del prikazuje primer uporabe logističnega centra za premik pripadnikov vojske in potrebne opreme na mesto delovanja, vse od načrtovanja samega premika do ponovne združitve moštva in opreme na območju delovanja. Diplomsko delo predstavi potrebno opremljenost logističnega centra Phoenix za možnost uporabe v multimodalnem transportu v vojaški logistiki.
Ključne besede: vojaška logistika, multimodalni transport, Logistični center Phoenix, letališče Cerklje ob Krki
Objavljeno: 25.06.2013; Ogledov: 1283; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici