| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
DOKUMENTACIJSKI INFORMACIJSKI SISTEM IN UPORABA V ŠOLSTVU
Petra Priselac, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je razdeljena na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu so na kratko predstavljene značilnosti dokumentacijsko informacijskih sistemov. Opisana sta dokumentacijsko informacijska sistema, in sicer sistem, ki ga uporablja farmacevtsko podjetje Krka d.d., Novo mesto in sistem, ki se uporablja v izobraževalnih ustanovah z imenom Lo.Polis. Sistem Lo.Polis vsebuje več modulov, vendar je v diplomski nalogi opisan le modul Pošta, saj le ta ustreza evidentiranju dokumentarnega gradiva v elektronski obliki. Na koncu je prikazana primerjava raznih funkcij in storitev med obema sistemoma. Praktični del naloge vsebuje dejanski primer dokumentacijsko informacijskega sistema, izdelanega s programom Microsoft Office Access 2003, kateri je dovolj napreden za izdelavo preprostega primera, ki potrebujejo za svoje delovanje manjšo relacijsko podatkovno bazo.
Ključne besede: dokumentacijski informacijski sistem, elektronski sistem za upravljanje z dokumenti, elektronski zajem dokumentov, farmacevtsko podjetje, arhiviranje dokumentov, Lo.Polis, modul pošta
Objavljeno: 08.06.2009; Ogledov: 3021; Prenosov: 315
.pdf Celotno besedilo (853,73 KB)

2.
Grška antična država in njene državne ureditve
Rok Petravić, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je razdeljeno na tri dele. Prvi del predstavi splošne značilnosti antičnega sveta stare Grčije. Podrobno opišem pojav, značilen za antično Grčijo, t. j. polis, in njegove značilnosti. Nadaljujem z raziskovanjem bistva polisa in ugotavljam, ali je bil država ali ne. Nadaljujem s teoretičnimi vprašanji o tem, ali je bila antična grška država narod oz. nacionalna država, ali je sploh bila država ali samo neke vrste skupnosti. Nato se osredotočim na državne ureditve antičnih mestnih držav, polisov. Za vsako značilno ureditev opišem tudi glavne državne institucije in lastnosti obdobja. V drugem delu opišem razvoj netipičnih, vendar znanih mest, Aten in Šparte. Za vsako opišem zgodovino in značilnosti posameznega obdobja in državne ureditve ter glavne institucije. Poudarek je na političnih in državnih organih. V tretjem delu podrobneje raziščem pojem države. Navedem osnovne poglede na teorijo države, tiste, ki sovpadajo z namenom diplomskega dela, pa tudi podrobno opišem. Poglobljeno obravnavam poglede antičnih mislecev ter njihove ideje o pojmu države. Podrobneje obdelam tudi državne ureditve in njihovo sestavo ter navajam, kako ustvariti idealno državo. Osredotočim se predvsem na Aristotela in Platona.
Ključne besede: antična država, polis, pravna ureditev, Aristotel, Platon, politična in državna ureditev.
Objavljeno: 15.12.2009; Ogledov: 2565; Prenosov: 517
.pdf Celotno besedilo (385,34 KB)

3.
ZAKONODAJALCI ANTIČNE GRČIJE
Lovro Mandl, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni zakonodajalci antične Grčije. Obravnavani so njihovi zakoni in reforme, ki so jih zapisali ter zapustili kasnejšim generacijam. Predstavljena je polis, kot prva pravno urejena država, pri kateri so imeli pomembno vlogo prav tako zakonodajalci. Polis je začela nastajati nekje v 8. stol. pr. Kr., glavno vlogo pri tem pa so imeli zakonodajalci, ki so s svojim poznavanjem zakonov pripomogli k uveljavitvi mestnih držav v antični Grčiji. Poleg tega je obravnavana tudi Gortina, ki je prvi in pomemben civilni zakonik v evropski zgodovini, ter pregled po drugih antičnih pravih s poudarkov na rimskem. Uporabljena je literatura s področja zakonodajalcev antične Grčije, prava, uporabljeni pa so tudi podatki z določenih spletnih strani. V diplomskem delu je bilo ugotovljeno, da je grška antična zakonodaja predstavljala pomemben vir za proučevanje in napredek kasnejšega prava, predvsem rimskega, ki pa je svoj vpliv ohranilo vse do današnjih dni.
Ključne besede: Zakonodajalci, antična Grčija, Gortina, zakonik, polis.
Objavljeno: 12.01.2011; Ogledov: 1743; Prenosov: 271
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

4.
Uporaba šolskih informacijskih sistemov in njihov vpliv na odnose učitelj – učenec – starš
Mirjam Meško, 2018, magistrsko delo

Opis: Uvedba šolskih informacijskih sistemov je v šole in domove prinesla veliko pozitivnih kot tudi negativnih sprememb. Staršem in učiteljem je dostop do ocen in drugih informacij o učencih mogoč tudi na daljavo. Zavedati se moramo, da brez uporabe tehnologije v današnjem času pač ne gre, zato se je treba s tem sprijazniti in čim bolj izkoristiti. V teoretičnem delu magistrske naloge sta opisana eAsistent in Lo.Polis kot vodilna šolska informacijska sistema v Sloveniji. Predstavljeno je vse, kar nam ponujata in katere funkcije omogočata staršem in učiteljem. Opisana so tudi stališča do elektronske redovalnice, kakšne so polemike o vpeljevanju eRedovalnice ter pomen povratne informacije. Izpostavili smo tudi tako imenovano »helikoptersko starševstvo«, ki se je razvilo kot posledica prevelikega nadzora staršev nad svojimi otroki. Posebno poglavje pa je namenjeno informacijskim komunikativnim tehnologijam – IKT, opisu le-teh ter njihovi vloga v učilnici in v stiku z učitelji. V empiričnem delu pa smo s pomočjo spletnega anketnega vprašalnika raziskali, kakšno je mnenje staršev o uporabi šolskih informacijskih sistemov in kako vpliva na njihov odnos z otroki. Zanimalo nas je, katere aplikacije znotraj šolskih informacijskih sistemov največkrat pogledajo in kakšna je stopnja zaupanja med staršem in otrokom. Ugotavljali smo tudi, ali je komunikacija med staršem in otrokom pogostejša glede na uporabo šolskih informacijskih sistemov. Raziskovali smo še mnenje učiteljev o šolskih informacijskih sistemih, kakšna se jim zdi aplikacija, ali jim olajša in skrajša delo, in kakšna je preglednost aplikacije. Učitelje smo vprašali tudi, ali se jim zdi možno, da bi aplikacija lahko nadomestila govorilno uro.
Ključne besede: eAsistent, Lo.Polis, eDnevnik, eRedovalnica, IKT, komunikacija
Objavljeno: 09.01.2019; Ogledov: 347; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici