| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Varovanje Letališča Ljubljana
Tadej Jerman, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga opisuje teoretska izhodišča pri obravnavi varovanja letališča. Osredotoča se na varnostne mehanizme, ki zagotavljajo varnost na letališčih. Skozi pregled razvoja mednarodne zakonodaje na področju letalske varnosti predstavi problematiko letalske varnosti, ki je neizogibno tudi posledica zagotavljanja varnosti na letališčih. Skozi teoretska izhodišča skuša podati najbolj uporabne informacije na področju izboljšanja infrastrukturnih rešitev letališča. Problematiko varovanja letališča postavi v okvir največjega slovenskega Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer definira subjekte varovanja in njihovo medsebojno delovanje. S pomočjo intervjujev in opisanih varnostih incidentov v tujini pojasni problematiko varnosti sodobnih javnih zgradb, pri čemer izpostavi problematiko uporabe stekla, kot gradbenega materiala v, povečini, sodobnih javnih zgradbah. Skozi že obstoječe objavljene raziskave predstavi različne pojavne oblike poškodb, ki nastanejo kot posledica napadov z eksplozivnimi sredstvi. Magistrska naloga ponudi vpogled v raziskave ustreznosti različnih vrst stekel. Pri čemer teoretično predstavi zgradbo in različne vrste stekel v infrastrukturi javnih zgradb, kamor spadajo tudi letališča. Skozi zbrano literaturo prikaže posledice uporabe različnih vrst stekel in predstavi različne varnostne standarde, ki zagotavljajo primerno zaščito javnih zgradb. Magistrska naloga poda ugotovitev, da laminirano steklo zagotavlja največjo stopnjo zaščite. Ugotovitve nato postavi v konkreten primer Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer z vidika verjetnosti napada opredeli najbolj rizičen prostor in ponudi konkretne rešitve, ki temeljijo na podlagi zbrane literature.
Ključne besede: magistrska dela, Letališče Ljubljana, letalska varnost, letališka varnost, varnostno steklo
Objavljeno: 16.06.2020; Ogledov: 401; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

2.
RAZVOJ INFORMACIJSKEGA SISTEMA ZA PODPORO LOGISTIČNIM PROCESOM PRI ZEMELJSKI OSKRBI LETAL
Uroš Burgar, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo razvili spletno aplikacijo Ground Handling Supervison, s katero ima kontrolor oskrbe letala večji nadzor in pregled nad logističnimi procesi zemeljske oskrbe določenega letala. Pri njenem razvoju smo uporabili tehnologije, ki so prosto dostopne na svetovnem spletu. Predstavili smo Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana in družbo Aerodrom Ljubljana d.o.o., ki upravlja z letališčem. Spoznali smo zemeljsko oskrbo na ljubljanskem letališču in njene službe, seznanili smo se s prometnoinformacijskim sistemom in naredili posnetek logističnih procesov pri zemeljski oskrbi letala. Spletno aplikacijo Ground Handling Supervision smo razvili v več fazah razvoja informacijskega sistema. Za izdelavo in oblikovanje interaktivnih spletnih strani aplikacije smo uporabili HTML5, CSS3, JavaScript, jQuery in AJAX. Strežniški del aplikacije smo razvili z Node.js, Express Framework, Socket.IO, Passport.js in Moment.js. Podatke o letih, uporabnikih, končanih procesih oskrbe letala, končanih procesih oskrbe letala z gorivom in sporočila med uporabniki zapisujemo v podatkovno bazo MongoDB. Aplikacija izboljša komunikacijo pri procesih zemeljske oskrbe letal in prepreči podvajanje informacij, pomembne informacije vedno pridejo do končnih uporabnikov, storitve pri zemeljski oskrbi letal se naročajo neposredno pri izvajalcu storitve, časovno beleženje procesov pa je nadgradnja obstoječega načina dela. Aplikacijo smo preverili na dveh testnih primerih in podali predloge za izboljšave, kot so beleženje vseh procesov pri zemeljski oskrbi letal ter optimizacija procesov, kjer so nujno potrebne povratne informacije in podatki o stanju posameznega procesa.
Ključne besede: Aplikacija Ground Handling Supervision, Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Zemeljska oskrba letal, Node.js, MongoDB, Spletna aplikacija, Realnočasovna komunikacija, JavaScript
Objavljeno: 08.07.2016; Ogledov: 1012; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

3.
MODELIRANJE IZBORA SREDSTVA ZA POTOVANJE Z VISOKIMI VREDNOSTMI ČASA (VOT)
Robert Špur, 2014, magistrsko delo

Opis: Vsak, ki potuje, se pri izbiri prevoznega sredstva odloča tako, da izbere tisto ponujeno možnost, ki jo občuti kot sebi najustreznejšo. Potniki imajo zelo različne želje in zahteve, različne finančne sposobnosti, nekateri imajo odpor do določenih storitev, nekateri so bolj občutljivi na zamude itd. Vse te posebnosti je nemogoče zajeti v eksaktnih enačbah, zato se v modeliranju prometa pogosto uporabljajo statistične metode s katerimi se poskuša opisati povprečja. Te statistične metode dajo solidno osnovo za presojo učinkov ukrepov. V magistrskem delu so prikazane zakonitosti in lastnosti izbire prevoznega sredstva za poslovne potnike oz. potnike z visokim VOT, katerih izgubljen čas na potovanju se vrednoti višje od povprečnih potnikov. Za določanje načina prihoda na letališče je uporabljen pristop multi-modalnega odločanja z upoštevanjem logistične distribucije (logit). Enačbo smo pripravili in umerili na primeru povezave Ljubljane z letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana. Omejili smo se na štiri oblike potovanja na relaciji med Ljubljano in letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana (avtomobil kot voznik, kot sopotnik, avtobus, taksi). Generalizirane stroške potovanja smo izračunavali za vrednosti časa 50,00 EUR na uro. Logit enačbo smo umerili na podlagi poznanega modal splita. Nadalje smo analizirali možnosti vključitve nove ponudbe (vlak) na relaciji med Ljubljano in letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana ter njen vpliv na izbiro prevoznega sredstva. Na nekaj primerih smo prikazali teoretični odziv potovalcev na različne režime obratovanja vlakovne povezave kakor tudi spremembe cen parkiranja. Zavedajoč se številnih omejitev in poenostavitev, smo vendarle pripravili solidno veljavno in uporabno enačbo, kakršne v slovenskem prometnem načrtovanju še nismo poznali ali uporabljali.
Ključne besede: modeliranje prometa, logit, izbor prevoznega sredstva, vrednost časa, letališče, Ljubljana
Objavljeno: 03.06.2014; Ogledov: 1273; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (2,66 MB)

4.
PREDLOG PRENOVE LOKACIJE TEHNIČNO - GASILSKE SLUŽBE AERODROMA LJUBLJANA, D.D.
Sara Baluh, 2011, diplomsko delo

Opis: Letalski promet predstavlja najmlajšo transportno panogo, ki se je razvila šele konec 20. stoletja in je ena izmed najhitreje razvijajočih se panog svetovnega gospodarstva, saj poteka neverjetno hitro; število prepeljanih potnikov in blaga se iz dneva v dan veča in se je z leti bliskovito povečalo. Tudi letališča se širijo in razvijajo močno infrastrukturo tako v zraku kot na tleh, temu trendu globalizacije, ki prinaša letalskemu prometu nove možnosti in priložnosti, pa hitro sledijo tudi letalska podjetja. Z razvojem prometa in infrastrukture ter z vedno večjimi zahtevami po napredku se tudi slovensko Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana vidno odziva na nove izzive in spremembe, ki izhajajo iz potreb potnikov, tovora, varnosti in razvoja letališke tehnologije. V diplomskem delu bomo prikazali obstoječe stanje lokacije tehnično-gasilske službe Aerodroma Ljubljana, d. d., ki se nahaja na Letališču Jožeta Pučnika. Z vidika dostopnosti bomo proučevali lokacijo TGS Aerodroma Ljubljana, d. d., ter predlagali optimalne predloge za prenovo lokacije tehnično-gasilske službe Aerodroma Ljubljana, d. d..
Ključne besede: letalski promet, Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, tehnično-gasilska služba Aerodroma Ljubljana, d. d., lokacija
Objavljeno: 22.10.2011; Ogledov: 1722; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici