| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
ŠOLSKA, CERKVENA IN KULTURNA ZGODOVINA LENDAVE
Aleksandra Horvat, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska seminarska naloga prikazuje šolsko, cerkveno in kulturno zgodovino Lendave. Pri svojem delu sem uporabila deskriptivno, komparativno in zgodovinsko metodo, s katerimi sem opisala najpomembnejše dogodke skozi stoletje. Tisočletna pripadnost Prekmurja k Madžarski je pustila svoje sledove na cerkvenem, šolskem, kulturnem in socialnem področju in je vplivala na samosvoj razvoj le-teh. Šolstvo ima v tem kraju dolgo tradicijo, saj je že v drugi polovici 16. stoletja v takratni Dolnji Lendavi delovala protestantska šola. Sedanja zgradba Dvojezične osnovne šole I Lendava pa je odprla svoja vrata leta 1968. Cerkev ima zametke že v letu 840, saj prvo cerkev v Lendavi omenjajo viri prav v tem letu. Sedanjo cerkev sv. Katarine so dali zgraditi Esterházyjevi v letih od 1749 do 1751. Skozi zgodovino se je podoba cerkve spreminjala, saj so jo morali večkrat obnoviti. Te obnove pa so vplivale tudi na njen baročni stil. O kulturnem življenju na področju lendavske občine pred letom 1945 je ohranjenih izredno malo podatkov. Danes ima Lendava izredno bogato in razvejano društveno dejavnost, saj deluje kar 36 kulturnih, mladinskih in drugih društev, med katerimi imajo nekatera dolgoletno tradicijo. Vsa ta društva pa v veliki meri vplivajo na sedanje družbeno-socialno življenje ljudi. Vsako obdobje je v Lendavi pustilo svoj pečat in na svojstven način vplivalo na razvoj kraja ter na življenje prebivalstva.
Ključne besede: Prekmurje, Lendava, šolska zgodovina, cerkvena zgodovina, kultura, življenje ljudi.
Objavljeno: 27.01.2021; Ogledov: 129; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

2.
Lendava - revitalizacija mestnega jedra
Simon Sekereš, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava revitalizacijo mestnega jedra Lendave s širšim in ožjim območjem obravnave. V teoretskem delu je najprej predstavljeno in analizirano mestno jedro Lendave kot celota. Na podlagi analiz je predstavljena ideja šestih območij, ki so združene v koncept revitalizacije mestnega jedra. Urbanistični del magistrskega dela je podlaga za nadaljnjo arhitekturno obravnavano ožjega območja obravnave. Na podlagi analiz sta zasnovana dva scenarija za ureditev izbranega ožjega revitalizacijskega območja na vstopu v mestno jedro Lendave. Prvi predstavlja koncept introvertiranosti, drugi pa koncept ekstrovertiranosti. Izbrani drugi scenarij je vodilo za projektni arhitekturni del naloge. Slednji zajema načrtovanje podzemne garaže, odprtega javnega prostora v parterju in idejne zasnove treh novih objektov: hotelske stavbe, hibridne poslovne stavbe in stavbe kongresnega centra. Arhitekturna zasnova in koncept revitalizacije širšega prostora mesta Lendava prikazujeta eno izmed možnih smeri razvoja mesta, predvsem pa naslavljata razmislek o prostorskem razvoju pod Lendavskim hribovjem.
Ključne besede: Lendava, revitalizacija, mestno jedro, arhitektura
Objavljeno: 12.02.2020; Ogledov: 609; Prenosov: 269
.pdf Celotno besedilo (54,92 MB)

3.
Logistični procesi v podjetju Lek Lendava
Urška Magdič, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomski projekt je vsebinsko razdeljen na dva dela, in sicer na teoretični del in na praktični del. V teoretičnem delu smo predstavili logistiko, logistične procese in logistične podsisteme, v praktičnem delu pa smo prikazali, kako ti logistični procesi delujejo v izbranem podjetju. V prvem delu smo s pomočjo različne tuje in slovenske literature opredelili pojem logistika, opisali vlogo in pomen logistike ter cilje, ki jih želi doseči. S pomočjo literature smo opisali izbrane elemente logističnega sistema in izbrane podsisteme logistike, ki jih najdemo v proizvodnem podjetju. V drugem delu pa smo se s pomočjo znanja, ki smo ga prejeli v prvem delu, osredotočili na logistične procese v izbranem podjetju Lek v Lendavi. Opisali smo poslovno logistiko, ki poteka v podjetju, ki se ukvarja s proizvodnjo farmacevtskih izdelkov. Predstavili smo logistične procese, ki skrbijo za nemoteno proizvodnjo. Raziskali smo nabavo, skladiščenje, transport in razbremenilno logistiko. Opisali pa smo tudi nekatere probleme, s katerimi se podjetje sooča in kako jih rešuje.
Ključne besede: Lek Lendava, farmacevtski izdelki, logistika, logistični procesi, nabava, transport, skladiščenje, razbremenilna logistika.
Objavljeno: 26.11.2018; Ogledov: 505; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (708,58 KB)

4.
Idejna zasnova nove glasbene šole v lendavi
Gregor Vida, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi obravnavam temo s področja glasbenega in baletnega izobraževanja. Projektna naloga je podkrepljena s teoretičnimi izhodišči, vezanimi na glasbeno izobraževanje, akustiko, študijami referenčnih primerov in prostorskim kontekstom. V nalogi tako predstavim prostorski problem glasbenega izobraževanje v Lendavi ter na podlagi analiz predlagam lokacijo za novo glasbeno šolo. Umestitev nove glasbene šole, poleg prostorske problematike, rešuje tudi nedefiniran, neprimerno oblikovan, vendar kvaliteten odprt prostor v mestnem središču. Nova glasbena šola je umeščena v ožje mestno jedro, nasproti kulturnega doma in v neposredni bližini sinagoge. Med temi tremi kulturno-izobraževalnimi ustanovami se ustvari nov trg, katerega le- te definirajo in bogatijo s programom. Zahodni rob trga definira daljša nadstrešnica, ki služi izvajanju najrazličnejših programov – tržnice, kulinaričnih dogodkov, sejmov, prireditev. Središče mesta Lendave s tem pridobi novo kulturno središče, ki je arhitekturno, urbanistično in družbeno izpopolnjeno – prostor, vreden zadrževanja in ne samo prehajanja. Predlagana celostna rešitev za območje ob Župančičevi ulici bo tako pripomogla k revitalizaciji mestnega središča Lendave ter prebivalcem omogočila predvsem kakovostni javni prostor in nenazadnje tudi dostojen prostor za učenje glasbe in baleta.
Ključne besede: Lendava, glasbena šola, glasba, balet, arhitektura
Objavljeno: 12.10.2018; Ogledov: 916; Prenosov: 316
.pdf Celotno besedilo (81,65 MB)

5.
Uporaba uradnih jezikov v sodnih postopkih na manjšinskih območjih v Republiki Sloveniji
Nežka Kajzer, Sara Krajnc, Barbara Smogavc, Sergeja Smogavc, 2015, strokovni članek

Opis: Ta razprava obravnava problematiko uporabe italijanščine in madžarščine kot uradnih jezikov v sodnih postopkih na območjih Republike Slovenije, kjer sta jezika določena kot uradna jezika. Avtorice ugotavljajo, da obstajajo pravne podlage, ki bi morale na omenjenih območjih dopustiti uporabo uradnih jezikov vsakomur, vendar pa praksa slovenskih sodišč pri tem ni enotna. Predvsem na območju italijanske manjšine sodišča preverjajo tudi narodnost vlagatelja, čeprav za takšno preverjanje ne obstajajo nobeni izdelani kriteriji.
Ključne besede: Slovenija, narodne manjšine, jezikovne manjšine, jezikovne pravice, uradni jezik, sodišča, sodni postopek, manjšinski jeziki, narodnost, Koper, Capodistria, Lendava, Lendva
Objavljeno: 02.08.2018; Ogledov: 401; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (364,14 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
PREBIVALSTVO ŽUPNIJE MARIJINEGA VNEBOVZETJA GORNJA LENDAVA MED LETI 1931 IN 1941 NA PODLAGI CERKVENIH MATIČNIH KNJIG
Danijela Krpič, 2015, diplomsko delo

Opis: Župnija Marijinega Vnebovzetja Gornja Lendava je pražupnija. Skozi zgodovino je poleg župnije imel pomembno vlogo gornjelendavski grad, kjer so gospodovale madžarske rodbine s svojimi posestmi na ozemlju Goričkega in Ravenskega. Tu stoji cerkev Marijinega Vnebovzetja, eden najlepših gotskih spomenikov v Pomurju z romansko zasnovo. Župnija je konec 14. stoletja obsegala 24 naselij, ki so se sčasoma odcepila v novonastale župnije. Leta 1921 je župnija obsegala dvanajst naselij, od župnije so se leta 1939 odcepile štiri vasi. Leta 1952 se je naselje Gornja Lendava preimenovalo v Grad, prav tako pa župnija, ki danes obsega osem vasi. V župniji so se leta 1738 začele voditi cerkvene matične knjige, v katere so vpisovali rojstva, poroke in smrti. Ti podatki nam razkrivajo demografsko sliko prebivalcev župnije. V nalogi sem na podlagi cerkvenih matičnih knjig analizirala rojstva, poroke in smrti v župniji med leti 1931 in 1941. Župnija je obsegala dvanajst vasi: Gornja Lendava, Vidonci, Otovci, Kovačevci, Radovci, Kruplivnik, Motovilci, Vadarci, Kuzma, Matjaševci, Trdkova in Dolič. Iz rojstne in krstne knjige sem dobila podatke o številu rojstev, spolu novorojencev, številu nezakonskih otrok, mrtvorojenih in dvojčkov. Prav tako nam podatki razkrijejo prisotnost babice pri porodu, poimenovanja otrok in potek krsta. Iz poročne knjige sem analizirala število porok po mesecih, starost nevest in ženinov ter kraj bivanja. V mrliški knjigi sem analizirala število umrlih, njihovo starost ter vzrok smrti. V letih od 1931 do 1941 se je v župniji rodilo 1.386 otrok, umrlo pa je 793 ljudi. V tem obdobju so bile 404 poroke. Iz cerkvenih matičnih knjig dobimo vpogled v kulturo in običaje ljudi, prav tako pa dobimo vpogled v delo župnijskih uradov, ki so z vpisom podatkov ohranili pomembne podatke o življenju tukajšnjih ljudi.
Ključne besede: Gornja Lendava, Grad, župnija, cerkev Marije Vnebovzete, prebivalstvo, cerkvene matične knjige, rojstvo, krst, poroka, smrt, 1931, 1941
Objavljeno: 25.10.2016; Ogledov: 986; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

7.
TURIZEM IN MOŽNOSTI RAZVOJA TURIZMA V OBČINI LENDAVA
Katja Boh, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje geografski pregled občine Lendava z vidika možnosti turističnega razvoja. Razvoj območja sta zaznamovala odkritje in začetek črpanja nafte po 2. svetovni vojni, kar je spodbudilo razvoj industrije in priseljevanje; ob tem pa so naleteli tudi na zdravilno vodo. To je pomenil začetek turističnega razvoja Lendave. S pomočjo literature in virov je podan geografski oris občine Lendava z vidika turističnih dejavnosti. Opisana je turistična ponudba v občini: kulturne znamenitosti in naravne danosti, prireditve, opisana je turistična opremljenost, podani osnovni statistični podatki o turističnem obisku. Na podlagi turistične ponudbe in opremljenosti so opredeljene prednosti in omejitve pri razvoju turizma, načrti in usmeritve turizma v občini Lendava ter predlogi turističnih programov. Ob zdraviliškem turizmu ima občina Lendava možnosti tudi za razvoj ostalih oblik turizma. Naravne danosti in bogata kulturna dediščina predstavljata potencial predvsem za razvoj vinsko-kulinaričnega ter kulturnega turizma.
Ključne besede: Občina Lendava, Terme Lendava, turizem, turistična ponudba, zdraviliški turizem, kulturni turizem, vinsko-kulinarični turizem
Objavljeno: 08.09.2016; Ogledov: 1370; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (4,53 MB)

8.
Pogostost uporabe iz državnega jezika izvirajočih izposojenk v krogu učencev lendavske dvojezične osnovne šole
Kristina Kepe, 2016, magistrsko delo

Opis: Tema magistrske naloge je pogostost uporabe slovenskih izposojenk v besedišču osnovnošolcev Dvojezične osnovne šole 1 Lendava (DOŠ 1 Lendava). Razlogi za izbor teme so v prvi vrsti osebni, saj je Lendava moj rojstni kraj, pomursko narečje pa moj prvi jezik, zato so slovenske izposojenke nepogrešljiv del mojega besedišča. V magistrski nalogi je, po pregledu strokovne literature s tega področja, predstavljen status in položaj pomurskega madžarskega jezika ter položaj madžarske manjšine. Predstavljeni so tudi prevladujoči jezikovni trendi in ena izmed najbolj izstopajočih značilnosti prebivalcev Pomurja, to je dvojezičnost. Po predstavitvi statusa in položaja madžarskega jezika v Pomurju, smo prešli na analizo in predstavitev rezultatov raziskave. Na začetku empiričnega dela je na kratko predstavljen jezik mladih, nato pa še dvojezično šolstvo in pouk. Pred predstavitvijo rezultatov je na kratko predstavljena tudi DOŠ 1 Lendava, kjer je potekala raziskava. Osrednji del magistrske naloge predstavlja empirični del. Cilj empiričnega dela je, da ugotovimo pogostost uporabe slovenskih izposojenk v besedišču osnovnošolcev DOŠ 1 Lendava. S pomočjo vprašalnika, ki vsebuje 26 povedi (z eno ali več slovenskimi izposojenkami), smo ugotavljali stopnjo integriranosti slovenskih izposojenk v madžarskem jeziku z vidika starostne skupine in jezikovne ravni (madžarščina kot materinščina in madžarščina kot drugi jezik). Podatke, ki smo jih pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, smo predstavili v tabelah in diagramih, ki smo jih tudi podrobno interpretirali. Ker pa je prihodnost pomurskega madžarskega jezika odvisna od več dejavnikov, smo v zaključnem poglavju »Összegzés, tanulságok« s pregledom strokovne literature iz tega področja opredelili kaj je potrebno oz. kaj lahko naredimo, da se pomurski madžarski jezik in kultura ohranita.
Ključne besede: Pomurje, Dvojezična osnovna šola 1 Lendava, pomurski madžarski jezik, dvojezičnost, kontaktnost, narečnost, dvojezični pouk, anketa, izposojenke
Objavljeno: 23.08.2016; Ogledov: 838; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (9,22 MB)

9.
TIMSKO DELO V DOMU STAREJŠIH LENDAVA
Olga Sočič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Domovi za starejše so zavodi za institucionalno varstvo starih ljudi in so drugi dom za določeno število starih ljudi in začasni dom za zaposlene v zavodih. Če zasledujemo cilj, da se stanovalci v Domu dobro počutijo, moramo zadostiti pogoju celostne oskrbe starih ljudi. Domovi imajo različno organizacijsko strukturo, ki je podvržena sprejetim normativom socialnega področja. Diplomska naloga temelji na izkušnji v konkretni ustanovi, ki se spopada s prehodom iz medicinskega modela skrbi za stare ljudi v socialni model skrbi za stare ljudi. Pred zaposlene v Domu starejših Lendava se postavlja naloga, kako organizirati delo, da bodo stanovalci čim bolj zadovoljni in bodo sprejeli življenje v Domu kot sebi lastno. Na drugi strani so zaposleni v Domu v stiski, ker jih je premalo za zagotavljanje socialnega modela skrbi za stare ljudi. Rešitev njihove stiske se ponuja v organizaciji timskega dela. Vendar, ali so zaposleni pripravljeni delovati v timih, kjer imajo možnost samoodločanja, medsebojne pomoči in izražanja lastne kreativnosti. Timska organiziranost postavlja pred zaposlene večje odgovornosti in potrebo po kvalitetni in odprti komunikaciji. Predmet diplomske naloge je raziskati obstoječe stanje v Domu starejših Lendava in predlagati vodstvu zavoda poti za ustvarjanje pozitivne klime v delovnem procesu in posledično kvalitetno življenje stanovalcev Doma in varno delovno okolje za zaposlene.
Ključne besede: tim, timsko delo, komunikacija, konflikt, Dom starejših Lendava
Objavljeno: 30.06.2016; Ogledov: 936; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

10.
PRIMERJAVA UČBENIŠKIH KOMPLETOV ZA 1. RAZRED NA DVOJEZIČNI OSNOVNI ŠOLI I LENDAVA IN NA OSNOVNI ŠOLI ARANY JANOS ALTALANOS ISKOLA LENTI
Gordana Časar, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil proučiti in primerjati prednosti in pomanjkljivosti učbeniških kompletov, ki jih uporabljajo v prvem razredu na Dvojezični osnovni šoli I Lendava in na Osnovni šoli Jánosa Aranya Lenti (Arany János Általános Iskola Lenti). V teoretičnem delu so bila predstavljena teoretična izhodišča za pisanje učbeniških kompletov v sodobnem času. Empirični del zajema raziskovanje učbeniških kompletov za prvi razred osnovne šole na Dvojezični osnovni šoli I Lendava in na Osnovni šoli Jánosa Aranya Lenti v šolskem letu 2014/2015. Raziskava je bila narejena po deskriptivni in kavzalno-neeksperimentalni metodi pedagoškega raziskovanja. Rezultati analize so pokazali, da je večina učbeniških kompletov celovita, da so vsi vizualno in estetsko lepo oblikovani in aktualni, nakazujejo medpredmetno povezavo in upoštevajo zahtevnost nalog, čeprav nekateri le indirektno. Učbeniški kompleti neposredno ali posredno spodbujajo učence k raziskovalnemu načinu učenja in nakazujejo časovno realizacijo učne snovi.
Ključne besede: učbeniški komplet, prvi razred, učenje, Dvojezična osnovna šola I Lendava, Osnovna šola Jánosa Aranya Lenti
Objavljeno: 31.05.2016; Ogledov: 707; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (717,98 KB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici