| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Spletna aplikacija za generiranje bibliografskih zapisov
David Šket, 2018, diplomsko delo

Opis: Priprava bibliografije je pogosto zapleten proces, ki dodatno otežuje delo piscem. Da bi jim poenostavili zbiranje in oblikovanje bibliografije, smo izdelali spletno aplikacijo za generiranje bibliografskih zapisov. V diplomskem delu smo opisali razvoj aplikacije, uporabljene tehnologije in podrobno predstavili delovanje algoritmov, ki smo jih pripravili. Ugotovili smo, da je razvoj aplikacije zahteven proces, ki ni samo pisanje kode, temveč tudi raziskovanje, načrtovanje in iskanje najboljše rešitve za dani problem.
Ključne besede: bibliografski zapis, spletna aplikacija, latex, bibtex
Objavljeno v DKUM: 15.11.2018; Ogledov: 1746; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

2.
Uporaba Quasi-Newtonovih metod pri reševanju nelinearnih logističnih problemov
Tomaž Kokolj, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu obravnavamo reševanje multidimenzinalnih optimizacijskih metod brez omejitev, saj je tudi v naravi večina problemov nelienarnih. Na kratko opišemo optimizacijo na splošno ter razložimo nekaj najbolj nujnih matematičnih osnov za razumevanje nadaljnje snovi. Nato malo bolj podrobno razložimo Newtonove metode, še posebej podrobno pa Quasi-Newtonovi metodi DFP (Davidon - Fletcher - Powell) in BFGS (Broyden - Fletcher - Goldfarb - Shanno). Slednje potem uporabimo za reševanje lokacijskega problema skladišča pri multidimenzionalni optimizaciji brez omejitev. Cilj diplomskega dela je s tema dvema metodama ugotoviti, ali sta primerni za rešitev našega problema, v čem razlikujeta in če se, katera izmed njiju je bolj primerna za naš problem. Za reševanje realnega problema uporabimo že naprej napisane programe v MATLABu, za izris slik pa uporabimo progamski paket PFGPlots, ki je del označevalnega jezika LaTeX.
Ključne besede: Newton, Quasi-Newton, DFP, BFGS, LaTeX
Objavljeno v DKUM: 22.01.2015; Ogledov: 1193; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (485,08 KB)

3.
SISTEM ZA UPRAVLJANJE VSEBIN MEDIAWIKI
Nejc Kete, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo sistem za upravljanje vsebin MediaWiki. V teoretičnem delu se najprej spoznamo s sistemom MediaWiki, njegovimi lastnostmi in arhitekturo. Spoznamo jezik wiki in dodatek z razpoznavalnimi funkcijami. V nadaljevanju spozamo LaTeX in BibTeX, podamo nekaj primerov in prikažemo njuno delovanje. V praktičnem delu opišemo naš dodatek k sistemu MediaWiki za pretvorbo citatov iz oblike MediaWiki v obliko BibTeX in vse uporabljene tehnologije ter podamo nekaj primerov kode.
Ključne besede: MediaWiki, Wikipedija, sistem za upravljanje vsebin, CMS, PHP, MySQL, Apache, LaTeX, BibTeX
Objavljeno v DKUM: 16.11.2012; Ogledov: 1941; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

4.
Izdelava diplomskega dela na FL UM kot logistični proces
Marin Kajba, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo izdelavo diplomskega dela na Fakulteti za logistiko kot logistični proces. Vsak logistični proces lahko optimiziramo na primer tako, da zmanjšamo potrebni čas za izdelavo diplomske naloge. Z analizo obstoječega stanja smo prišli do zaključka, da bi lahko prihranili čas, tako da bi se pri izdelavi diplomskega dela posvetili le vsebinskemu delu, medtem ko bi za oblikovnega poskrbel računalniški program LyX. V nadaljevanju bomo predstavili urejevalnik LyX in navodila za njegovo uporabo tako, da dosežemo željeni rezultat, ki je pravilno oblikovano diplomsko delo. Končni rezultat uporabe LyXa je to diplomsko delo.
Ključne besede: diplomsko delo, LaTeX, LyX
Objavljeno v DKUM: 24.09.2012; Ogledov: 2011; Prenosov: 351
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

5.
Proteinase-catalyzed hydrolysis of casein at atmospheric pressure and in supercritical media
Mateja Primožič, Maja Leitgeb, Željko Knez, 2006, izvirni znanstveni članek

Opis: In the presented work, reaction parameters for hydrolysis of casein, catalyzed by Carica papaya latex at atmospheric and high pressure, were optimized. Casein is a remarkably efficient nutrient, supplying not only essential amino acids, but also some carbohydrates, calcium, phosphorus and therefore is very important for the food industry. Different reaction parameters such as temperature, stirring rate, casein and enzyme concentration were studied to found the optimal conditions for the reaction. Reactions were performed at atmospheric pressure; an influence of temperature/pressure on the casein hydrolysis in supercritical carbon dioxide (SC CO2) was also investigated to improve the reaction rates. Higher conversions were achieved when the reactions were performed in SC CO2, even though casein was not soluble in this medium.
Ključne besede: chemical processing, high pressure technology, supercritical CO2, enzymatic reactions, proteinase, Carica papaya latex
Objavljeno v DKUM: 31.05.2012; Ogledov: 2169; Prenosov: 47
URL Povezava na celotno besedilo

6.
IZDELAVA WYSIWYG UREJEVALNIKA S PODPORO MATEMATIČNIM IN KEMIJSKIM ZNAKOM
Mladen Borovič, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu obravnavamo problematiko pisanja tehničnih vsebin in objavljanj le-teh na spletu. V teoretičnem delu predstavimo slovnico označevalnih jezikov LaTeX in MathML. V praktičnem delu smo izdelali spletni urejevalnik WYSIWYG, ki omogoča vnos matematičnih in kemijskih formul, zapisanih v označevalnem jeziku MathML.
Ključne besede: WYSIWYG urejevalniki besedil, MathML, LaTeX
Objavljeno v DKUM: 06.12.2010; Ogledov: 2689; Prenosov: 183  (2 glasa)
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

7.
UREJANJE IN OBDELAVA BESEDIL
Helena Ošlovnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava urejanje in obdelavo besedil. Poudarek je na vizualnem in logičnem urejanju. Pri vizualnem urejanju so rezultati uporabnikovega zapisa takoj vidni na zaslonu. Pri logičnem urejanju pa rezultati zapisanega niso takoj vidni, ampak je potrebno besedilo s posebnimi prevajalniki prevesti, da dobimo končni izdelek. Zelo pomembna je obdelava besedil, kamor spada tudi tipografija, ki temelji na izgledu besedila in na oblikovanju črk. Seveda je pri pisanju besedil pomembno tudi to, za kakšno vrsto besedila gre. Zahtevnejša je obdelava strokovnih besedil, kamor spadajo tudi matematična besedila, v katerih se uporabljajo razni izrazi za zapis matematičnih definicij, izrekov, enačb, itd.. Pod zahtevnejšo obdelavo spada tudi: štetje črk, štetje besed, zaščita dokumenta, dodajanje komentarjev, uporaba makrov,… . Te možnost nam nudi program Word. Predvsem pa je v diplomski nalogi poudarek na razlikah med najbolj razširjenima programoma za vizualno urejanje Wordom in programskim orodjem za logično urejanje LaTeXom.
Ključne besede: urejanje, obdelava, oblikovanje, Word, LaTeX
Objavljeno v DKUM: 04.06.2009; Ogledov: 3785; Prenosov: 356
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

8.
9.
Iskanje izvedeno v 4.4 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici