| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba LINQ-a na primeru podatkovne baze dnevnik klicev
Gregor Breznik, 2015, diplomsko delo

Opis: Klasično načrtovanje aplikacij pomeni razbitje aplikacije na naslednje logične plasti: - PREDSTAVITVENI NIVO (izgled aplikacije kot jo vidi končni uporabnik), - LOGIČNI NIVO (funkcionalnost aplikacije), - PODATKOVNI NIVO ( skrbi za komunikacijo s podatkovnimi viri). Če se osredotočimo na podatkovni nivo, vidimo, da je načrtovanje le-tega močno povezan s tipom podatkovnega skladišča. To je lahko podatkovna baza (MS SQL Server, Oracle, MySQL, Postgre, DB2, ...), spletni servis, XML, programski objekt, ... Vsako izmed naštetih možnih skladišč je pomenilo pisanje novih povpraševalnih funkcij v podatkovnem modelu. Dostop do podatkovnih baz pa je bilo mogoče poenotiti z uporabo SQL povpraševalnih stavkov. Jezikovno vgrajenana povpraševanja (LINQ) pomenijo revolucijo glede načrtovanja podatkovnega nivoja. Če je včasih veljalo, da je SQL poenotil povpraševanja za podatkovnih baze, danes velja, da so z LINQ-om ta povpraševanja poenotena ne glede na vir podatkov. V diplomskem delu vam bom predstavil jezikovno vgrajena povpraševanja (LINQ) na primeru podatkovne baze dnevnika klicev.
Ključne besede: LINQ, logične plasti, podatkovni nivo, SQL
Objavljeno v DKUM: 07.10.2015; Ogledov: 1994; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

2.
TEHNOLOGIJE ZA OBDELAVO XML DOKUMENTOV Z OGRODJEM .NET
Klemen Hrastnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je proučiti tehnologije, ki so namenjene obdelavi XML dokumentov z .NET ogrodji ter prikaz rezultatov učinkovitosti le-teh. Najprej se bomo spoznali z .NET ogrodjem posameznih verzij 3.0, 3.5, 4.0 ter 4.5 in predstavili njihove novosti in izboljšave v času razvoja. Nato bomo spoznali delovanje orodja »Profiler«, ki je integrirano v razvojno okolje Visual Studio 2012 in nam omogoča merjenje učinkovitosti programske kode v času izvajanja. Prav tako bomo predstavili in proučili tehnologije XPath, XmlDocument, XmlSerializer, XmlTextReader ter LINQ, ki so namenjene za obdelavo XML dokumentov ter navedli in primerjali njihove funkcionalnosti. V praktičnem delu bomo najprej izpostavili problem pri obdelavi XML dokumentov, izvajali obdelavo XML dokumentov s posameznimi tehnologijami, merili učinkovitost ter predstavili rezultate merjenja.
Ključne besede: XML, XPath, XmlTextReader, XmlDocument, XmlSerializer, LINQ, LINQ to XML, Visual Studio Profiler, .NET Framework
Objavljeno v DKUM: 12.09.2013; Ogledov: 1672; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

3.
RAZVOJ INFORMACIJSKEGA SISTEMA ZA NADZOR IN VODENJE RAZVOJNO-RAZISKOVALNEGA DELA V PODJETJU MARGENTO R&D
Gregor Jančič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen informacijski sistem podjetja Margento R&D. Naloga sistema je omogočiti efektivno sledenje dejavnostim v podjetju. Sistem je zastavljen modularno, kar pomeni, da lahko izbiramo, kateri moduli bodo v uporabi. Pri razvoju smo uporabili več tehnologij, katere so predstavljene v diplomskem delu. Najprej se bomo lotili kratkega opisa zasnove sistema, predstavili tehnologijo RFID, sledi pa opis samega sistema. Podrobneje si bomo ogledali rešitev komponente Kodirna enota, ter tehnologij, ki smo jih uporabili za razvoj komponente. V zaključku sledi opis uporabniških izkušenj z modulom kontrole dostopa ter možnosti nadgradnje sistema.
Ključne besede: RFID, avtomatska identifikacija, informacijski sistem, kontrola dostopa, LINQ, DLL
Objavljeno v DKUM: 26.11.2012; Ogledov: 1842; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (2,98 MB)

4.
PRIMERJAVA PRISTOPOV K RAZVOJU PODATKOVNEGA SLOJA Z ADO.NET ENTITY FRAMEWORK
Rok Avberšek, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se primerjajo postopki načrtovanja podatkovnih modelov v ogrodju Entity Framework. Na začetku se osredotoča na samo arhitekturo ogrodja ter prednosti, ki jih ponujajo tehnologije ADO.NET, ADO.NET Entity Framework in LINQ. Predstavljene so tri tehnike oz. poteki dela s principi baze prej, modela prej in kode prej. Vsak izmed postopkov načrtovanja je opremljen s kratkim primerom in obrazložitvijo delovanja ter prednostmi, ki jih ponuja. Naloga je zaključena z razčlenitvijo prednosti in slabosti posameznega postopka načrtovanja, vrsto aplikacije in želje posameznih razvijalcev.
Ključne besede: Microsoft, ADO.NET, LINQ, EDM, Visual, Studio, Code-First, Database-First, Model-First
Objavljeno v DKUM: 26.11.2012; Ogledov: 2092; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

5.
LINQ IN PRIMERJAVA S PODOBNIMI JEZIKI
Klemen Pegan, 2012, diplomsko delo

Opis: Povzetek Diplomsko delo predstavlja LINQ (angl. Language Integrated Query) tehnologijo, ki omogoča poenoteno manipulacijo s podatki iz različnih podatkovnih virov. Spada med ORM orodja, ki izvajajo avtomatsko preslikavo med objekti in podatkovnimi bazami. Vse te lastnosti pa razvijalcu omogočajo hitrejše in enostavnejše razvijanje aplikacije. LINQ je del Microsoftovega .NET ogrodja in omogoča poizvedbe v .NET programskih jezikih. V diplomski nalogi so opisane prednosti in sintaksa jezika LINQ. Prav tako je podana primerjava z drugimi sorodnimi tehnologijami za dostop in delo s podatki. Diplomsko delo se zaključi z opisom razvoja poslovne aplikacije za vodenje dela v podjetju. Predstavljena je specifikacija zahtev naročnika aplikacije in po korakih prikazan razvoj aplikacije.
Ključne besede: LINQ, ogrodje .NET, ORM orodja, JDO, JPA, Hibernate, NHibernate, ADO.NET, JDBC, ODBC, SDO, SAX, DOM
Objavljeno v DKUM: 14.05.2012; Ogledov: 2350; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

6.
VREDNOTENJE ZMOGLJIVOSTI INTEGRIRANEGA POVPRAŠEVALNEGA JEZIKA LINQ
Dejan Keuc, 2011, diplomsko delo

Opis: Tematika diplomske naloge zajema predstavitev jezikovno integriranih povpraševanj(LINQ) LINQ predstavlja združen dostop do različnih zbirk podatkov. To pomeni, da do vseh zbirk dostopamo na skoraj identičen način, s čimer se ne rabimo obremenjevati z načinom dostopa in s sintakso brskanja po različnih zbirkah. Če poznamo en jezik, poznamo vse. LINQ je iniciativa podjetja Microsoft, ki ga je integriral v svoje orodje Visual Studio in je na voljo z verzijo C# 3.0 in naprej. Jedro LINQ predstavljajo metode, ki so implementirane v .NET ogrodju. Pri tem se postavlja vprašanje hitrosti in zmogljivosti izvajanja v nasprotju s klasičnim dostopom do podatkov. V diplomskem delu bomo predstavili nekaj pristopov, s katerimi lahko hitrost izvajanja poizvedb LINQ z malo truda bistveno izboljšamo. Poznamo različne tipe LINQ in najpogosteje uporabljene bomo tudi predstavili.
Ključne besede: LINQ, LINQ to SQL, LINQ to OBJECT, LINQ to XML, Lambda izrazi
Objavljeno v DKUM: 12.10.2011; Ogledov: 2051; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

7.
KINOSPOREDNIK – RAZVOJ APLIKACIJE IN INTEGRACIJA VSEBIN NA WINDOWS PHONE OPERACIJSKEM SISTEMU
Marko Grbić, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Trg pametnih telefonov iz leta v leto narašča. Želeli smo spoznati postopek izdelave aplikacij in integracijo vsebin na pametnih mobilnih telefonih. Za to smo izbrali Windows Phone OS, za katerega smo izdelali aplikacijo KinoSporednik, ki prikazuje spored za kino centra Kolosej in Planet Tuš. Za izdelavo smo uporabili Silverlight ogrodje, LINQ to XML knjižnico in Model View ViewModel vzorec. Aplikacijo smo tudi objavili na uradnem Windows Phone Marketplace-u.
Ključne besede: KinoSporedni, Windows Phone, ogrodje Silverlight, XAML, C#, LINQ to XML, vzorec MVVM
Objavljeno v DKUM: 21.09.2011; Ogledov: 2090; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

8.
RAZVOJ SPLETNIH IN NAMIZNIH APLIKACIJ ZA ZASLONE, OBČUTLJIVE NA DOTIK, Z MICROSOFT FRAMEWORK 4.0
Denis Filipič, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Število tehnologij za ekrane občutljive na dotik vedno bolj narašča. Ekrani, občutljivi na dotik, se najbolj širijo v mobilni tehnologiji in s tem tudi programska oprema. Programska oprema za info točke, ki so občutljive na dotik, pa ne obstaja, obstajajo le programi za digital signage, ki prikazujejo vsebine, slike in videe v določenem zaporedju, tako da uporabnik ne more izbrati, kakšne informacije naj pokaže info točka. Če pa zasledimo aplikacijo za info točko, ki je občutljiva na dotik, so vsebine statične. Tako uporabnik ne more dodajati svojih vsebin. Če pa uporabnik želi nove vsebine, morajo to narediti izdelovalci aplikacije, kar pa lahko predstavlja dodatni strošek za uporabnika. V tej diplomski nalogi bomo predstavili tehnologije, ki smo jih uporabili za izdelavo dinamične aplikacije za info točke občutljive na dotik. V prvem delu bomo opisali osnove tehnologij, ki smo jih uporabili. Tehnologije za splet in za namizne aplikacije bodo opisane ločeno. V drugem delu pa bomo pokazali, kako smo se lotili projekta in kako smo uporabljali različne tehnologije. Spet bomo ločili opis spletne aplikacije in namizne aplikacije.
Ključne besede: Silverlight, Framework 4.0, WPF, Linq, Zasloni občutljivi na dotik, namizne aplikacije, spletne aplikacije
Objavljeno v DKUM: 12.01.2011; Ogledov: 2314; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

9.
SPLETNA REŠITEV ZA SPREMLJANJE PORABE PROTIMIKROBNIH ZDRAVIL
Tom Bajec, 2010, diplomsko delo

Opis: Spremljanje porabe protimikrobnih zdravil v raziskovalni dejavnosti potrebuje ustrezne podatke in ustrezno metodologijo. Zgolj podatki o porabljenih tovarniških pakiranjih niso dovolj. Metodo za ugotavljanje kvalitetne porabe protimikrobnih zdravil in primerljivosti podatkov porabe zdravil na mednarodni ravni ponuja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ATC/DDD sistem. Izračunavanje porabe je po svoji naravi zahtevno predvsem zaradi velike količine različnih poročil o porabi in ogromne količine podatkov. Podatki so bili razdrobljeni v različnih tipih datotek in skoraj nemogoče je bilo uskladiti izračune porabe prek več let za določene enote. Razvili smo spletno aplikacijo, ki omogoča izračune porabe po skupinah in podskupinah ATC-klasifikacije po izbranih obdobjih. Podatki so centralizirani in shranjeni na centralni podatkovni bazi. Spletna aplikacija nam omogoča ne samo porabo po ATC/DDD sistemu, ampak tudi izražanje na število prebivalcev, pacientov in drugih parametrov. Spletna aplikacija je izdelana z uporabo orodij in tehnologij, ki jih ponuja Microsoft.
Ključne besede: Protimikrobna zdravila, ATC/DDD, Spletna aplikacija, ASP.NET, C#, LINQ, .NET
Objavljeno v DKUM: 23.02.2010; Ogledov: 2956; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

10.
ZAGOTAVLJANJE TRAJNOSTI OBJEKTOV V OGRODJU .NET
Rok Žontar, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili impedančno nesorazmerje med objektno orientiranimi programskimi jeziki in relacijskimi podatkovnimi bazami. Preučili in raziskali smo objektno-relacijske preslikovalnike in ugotovili na kak način pomagajo razvijalcem pri premostitvi teh nesorazmerij. Pri tem smo izpostavili vzorce, ki jih uporabljajo objektno-relacijski preslikovalniki, in neodvisnost ogrodja od izbranega ponudnika podatkovne baze. Opisali smo tri ogrodja za objektno-relacijsko preslikavo, ki temeljijo na ogrodju .NET. Na tej podlagi smo določili primerjalne kriterije in izvedli primerjavo ter podali končno analizo.
Ključne besede: objektno-relacijska preslikava, domensko usmerjeno načrtovanje, LINQ to SQL, NHibernate, ADO.NET Entity Framework, ogrodje .NET, primerjava
Objavljeno v DKUM: 08.04.2009; Ogledov: 2440; Prenosov: 233
.pdf Celotno besedilo (1,00 MB)

Iskanje izvedeno v 8.5 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici