| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 76
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj pametne razsvetljave v pametnem mestu
Zdenko Nikolić, 2021, magistrsko delo

Opis: Problem, ki ga obravnavamo v magistrski nalogi, je razvoj pametne razsvetljave v pametnem mestu. Na začetku smo podrobno analizirali pristope osvetlitve prometne infrastrukture, ter predstavili težave, ki so prisotne pri klasičnih načinih osvetlitve prometne infrastrukture. Da bi odpravili težave takšne osvetlitve, smo se odločili razviti sistem pametne razsvetljave in uporabiti spletno storitev v skladu s konceptom IoT. Problem smo razdelili na več delov. Prvi del je razvoj platforme s senzorji. Platforma tako meri temperaturo, vlago, ocenjuje CO2 v zraku, zaznava požar in gibanje preko tehnologije PIR, vključuje pa tudi gumb za pomoč. Drugi del na platformi je komunikacijski del. Komunikacija od senzorjev se izvaja preko oddajnika, na sprejemni strani pa nato preko sprejemnika LORA do prehoda Raspberry Pi. Podatke prehod nato pošilja preko internetne povezave na spletno storitev ThingsBoard. Uporabniška interakcija z napravami poteka na spletni storitvi ThingsBoard, s pomočjo katere je mogoč tudi ogled podatkov iz senzorjev. Prikaz podatkov lahko uporabnik spremlja preko grafov ali drugih grafičnih ponazoritev. V zadnjem poglavju smo predstavili tudi ekonomsko analizo pametne razsvetljave. V sklepu smo se osredotočili na možne izboljšave in možnosti nadgradnje tovrstnega sistema. 
Ključne besede: internet stvari, pametna mesta, pametna razsvetljava, MQTT, ThingsBoard
Objavljeno: 25.03.2021; Ogledov: 101; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (4,64 MB)

2.
RAZVOJ RGB MODULA ZA LUČI CESTNE RAZSVETLJAVE
Jan Kosovel, 2011, diplomsko delo

Ključne besede: razsvetljava, cestna razsvetljava, LED luči, RGB modul, svetlobno onesnaževanje, diplomske naloge
Objavljeno: 22.02.2021; Ogledov: 214; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

3.
Pametna razsvetljava s spletnim grafičnim vmesnikom
Klemen Kos, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje enosmerni tokovni sistem za razsvetljavo v hišah ali stanovanjih. Sistem je sestavljen iz elektronskega krmilnega sistema s katerim upravljamo z razsvetljavo po stanovanju. Uporabljen ima spletni grafični vmesnik na katerem lahko opazujemo katere luči so vklopljene, katere so izklopljene ter z njimi tudi upravljamo. Opisan je programski in strojni del razvoja sistema. Izdelali smo prototip, ki izpolnjuje zastavljene cilj. Osnovna plošča pa je sestavljena tako, dam nam kadarkoli dopušča tudi nadgradnjo sistema.
Ključne besede: pametna razsvetljava, mikrokrmilnik, svetloba, napetost, temperatura, vlaga, splet
Objavljeno: 27.01.2020; Ogledov: 725; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

4.
Možnost uporabe senzorjev prometne signalizacije za krmiljenje cestne razsvetljave
Rok Pušnik, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo opisali lastnosti različnih senzorjev prometne signalizacije in cestne razsvetljave, z namenom, da ugotovimo uporabnost senzorjev v semaforizaciji za krmiljenje cestne razsvetljave. Vse to je uporabljeno na konkretnem projektu cestne razsvetljave ter prikazano na kakšen način naj bi ta razsvetljava tudi delovala. V nadaljevanju naloge je še predstavljen program, namenjen za lažje izbiranje med svetlobnotehničnimi razredi po novem evropskem standardu, ki je preveden v slovenščino. Na koncu smo izvedli meritve razsvetljave, s katerimi smo preverili izračunane vrednosti.
Ključne besede: cestna razsvetljava, senzorji, krmiljenje razsvetljave, svetlobnotehničen razred
Objavljeno: 06.10.2017; Ogledov: 593; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

5.
OSVETLJENOST PREHODOV ZA PEŠCE
Tamara Bračko, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Z modernizacijo se je spremenil način življenja ljudi. Vedno več je tudi cest, katere nam omogočajo da živimo »moderni« način življenja, ki pa je tudi vse hitrejši. Posledično vse več ljudi uporablja avtomobile, saj tako hitreje pridejo do željenega cilja. Zato je še toliko bolj pomembno, da ne pozabimo strmeti k temu, da bodo tudi prehodi za kolesarje in pešce čim bolj varni. Naloga predstavlja štiri naključno izbrane prehode za pešce v Mariboru, ki so premalo osvetljeni in tako nevarni za pešce. Prikazuje tudi kako bi se z majhnim vložkom povečanja osvetljenosti, varnost prehodov povečala in posledično zmanjšala možnost nastanka prometne nezgode zaradi slabe vidljivosti. Na koncu diplomske naloge je izračunan tudi dejanski strošek povečanja osvetljenosti teh prehodov.
Ključne besede: promet, prehod za pešce, osvetljenost, varnost pešcev, označitev prehodov, analiza stroškov osvetljenosti, javna razsvetljava
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 1110; Prenosov: 224
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

6.
Uvedba učinkovite razsvetljave v industriji
Damjan Mežič, 2017, magistrsko delo

Opis: Vsak industrijski objekt je znan po tem, da ima veliko porabo električne energije predvsem zaradi tehnologije dela. Redko pomislimo, da se lahko z uvedbo učinkovite razsvetljave dodatno prihrani pri porabi električne energije in hkrati zagotovi ugodje in boljše počutje zaposlenih. V magistrski nalogi sem povzel na kratko splošna dejstva o razsvetljavi in svetlobnotehničnih veličinah. Namreč, s projektiranjem razsvetljave v industriji se ne srečujemo ravno vsak dan, zato so podana priporočila in primeri dobre prakse pri načrtovanju tovrstne razsvetljave. Opisani so sistemi, kako lahko dokaj enostavno projektiramo učinkovito razsvetljavo, na drugi strani pa smo omejeni z zakonodajo, in standardi. Naloga je zaključena s primerom obstoječe razsvetljave v industriji izvedeni s fluorescentnimi sijalkami brez regulacije ter predlogom za vgradnjo učinkovite LED razsvetljave s pametno regulacijo.
Ključne besede: učinkovita razsvetljava, LED razsvetljava, industrija, optimizacija razsvetljave, krmiljenje razsvetljave
Objavljeno: 18.08.2017; Ogledov: 756; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

7.
ENERGETSKO UČINKOVITA PRENOVA JAVNE RAZSVETLJAVE
Ognjen Cupara, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je podan primer energetsko učinkovite prenove javne razsvetljave. S pomočjo računalniške simulacije v programskem paketu Relux Pro je podana primerjava obstoječega stanja cestne razsvetljave odseka Jenkove ceste, ki se nahaja v Velenju, in načrtovanega stanja po prenovi. Prav tako so podane rešitve za izboljšanje svetlobno-tehničnih karakteristik obravnavanega odseka.
Ključne besede: javna razsvetljava, Relux Pro, prenova cestne razsvetljave
Objavljeno: 02.02.2017; Ogledov: 1246; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (2,59 MB)

8.
MOŽNA UPORABA SPOZNANJ O VPLIVU SVETLOBE NA CIRKADIANE RITME ZA RAZSVETLJAVO IZOBRAŽEVALNIH USTANOV
Janko Kisilak, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se nanaša na sodobno razsvetljavo v izobraževalnih ustanovah. Obravnavana so predvsem nova spoznanja o vplivu svetlobe na cirkadiane ritme za razsvetljavo izobraževalnih ustanov. Prikazano je kako spreminjanje barvnega spektra svetlobe vpliva na človeški dnevni ritem dela in počitka. Če želimo spreminjati barvni spekter svetlobe, potrebujemo potrebne svetlobne vire in elemente za njihovo vodenje. Razsvetljava, ki ji spreminjamo barvni spekter ima lahko tako pozitivne kakor negativne učinke, zaradi regulacije spektralne sestave. Ker je priključna moč večja bo energetska učinkovitost slabša saj imajo LED svetlobni viri pri različnih barvnih temperaturah različne svetlobne učinkovitosti. V diplomskem delu je predstavljena razlika med vodeno in navadno neregulirano razsvetljavo.
Ključne besede: cirkadiani ritmi, izobraževalne ustanove, razsvetljava, spreminjanje barvnega spektra
Objavljeno: 04.01.2017; Ogledov: 1517; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

9.
VPLIV OSVETLJENOSTI DELOVNEGA OKOLJA NA MOTIVACIJO ZAPOSLENIH IN KAKOVOST DELOVNIH PROCESOV V PODJETJU PROAJ
Uroš Ajdišek, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga obravnava tematiko vpliva osvetljenosti delovnega okolja na motivacijo zaposlenih in kakovost delovnih procesov v podjetju Proaj. Njen glavni namen je ugotoviti, kako se spreminja motiviranost zaposlenih glede na njihovo delovno okolje in osvetljenost kot njegov poddejavnik. V prvem delu smo predstavili osnovne pojme svetlobe, razsvetljavo in merjenje, vpliv na delovno okolje in ergonomijo. Sledijo osnovni pojmi motivacije in zadovoljstva. Drug del zajema zbiranje podatkov zaposlenih o stanju delovnega okolja in ostalih motivacijskih dejavnikih. Sledi prenova, ki nam pokaže primerjavo in rezultate osvetljenosti delovnega okolja ter ponovno zbiranje podatkov zaposlenih o stanju delovnega okolja in osvetljenosti. Analiza rezultatov izvedenih anket in rangiranja motivacijskih dejavnikov nam daje podrobnejšo sliko pomembnosti motivacijskih dejavnikov in vpliva osvetljenosti delovnega okolja na motivacijo zaposlenih. Rezultati analize so, v primerjavi z ostalimi raziskavami, primerljivi in se bistveno ne razlikujejo. Delovno okolje in osvetljenost sta zelo pomembna motivacijska dejavnika, kljub bojazni ob izgubi zaposlitve in mesečnem denarnem prejemku, ki sta pričakovano bolje uvrščena na motivacijski lestvici. Zato drži, kot je pokazala raziskava, da prenova kot vzvod in boljši delovni pogoji, vključno z osvetljenostjo, vplivajo na zaposlene in delovne procese, na motivacijo in zadovoljstvo.
Ključne besede: svetloba, razsvetljava, prenova, delovno okolje, motivacija
Objavljeno: 23.11.2016; Ogledov: 700; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

10.
ANALIZA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI INDUSTRIJSKE RAZSVETLJAVE V PODJETJU ZA IZDELAVO PREHRANSKIH DOPOLNIL
Ivan Ivezič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko naloga obravnava pomen industrijske razsvetljave v dveh delih. V prvem delu so razloženi osnovni pojmi in definicije razsvetljave. V nadaljevanju naloge se dotaknemo pomena dobre razsvetljave in njenega vpliva na ljudi. Vpliv razsvetljave je usmerjen predvsem na delo v industriji. V drugem delu naloge je prikazano stanje obstoječe razsvetljave v proizvodnem prostoru podjetja. Ob ugotovitvah pomanjkljivosti obstoječe razsvetljave je nato izveden pregled možnosti izboljšave le-te in s tem energetsko učinkovitejše razsvetljave. Diplomska naloga se zaključi s primerjavo rezultatov izboljšane razsvetljave in podanimi komentarji o smiselnosti investicije v novo razsvetljavo
Ključne besede: industrijska razsvetljava, vidna učinkovitost, vzdrževana osvetljenost, energetska učinkovitost, RELUX, standard SIST EN 12464-1
Objavljeno: 16.11.2016; Ogledov: 1010; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (6,33 MB)

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici