| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Programiranje hologramskega zaslona iz vrtečih diod LED s pomočjo računalnika Arduino Uno
Jaka Čugalj, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo analizo in izvedbo hologramskega zaslona iz vrtečih se diod LED s pomočjo računalnika Arduino Uno. V prvem delu diplomske naloge se poglobimo v trenutno stanje tehnike in delovanje platforme Arduino Uno ter ostalih komponent naprave. Eden izmed ciljev analize je preučiti, kako sestaviti napravo za prikazovanje hologramov na enostaven, modularen in varen način. V drugem del naloge se osredinjamo na analizo izhodiščnega problema in programiranje računalnika Arduino Uno za prikazovanje statičnih in dinamičnih slik. Prav tako opišemo načrtovanje in implementacijo uporabniškega vmesnika, s katerim lahko krmilimo prikaz na zaslonu.
Ključne besede: Arduino Uno, diode LED, uporabniški vmesnik, hologram
Objavljeno: 11.11.2019; Ogledov: 301; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (2,89 MB)

2.
Hitri merilni sistemi na osnovi Fabry-Perotovih interferometrov
Andraž Javernik, 2018, doktorska disertacija

Opis: Sistemi za spektralno razločevanje optičnovlakenskih senzorjev so dandanes kljub hitremu razvoju optičnih senzorjev še vedno dokaj kompleksni in posledično dragi, kar preprečuje uvajanje optičnih vlakenskih senzorjev v širši spekter industrijskih in drugih aplikacij. V okviru doktorske disertacije smo raziskali in izdelali merilni sistem, s katerim lahko spektralno razločujemo optičnovlakenske senzorje, ki temeljijo na Fabry-Perotovem interferometru. Merilni sistem, ki je predmet doktorske disertacije, je bil izdelan izključno iz majhnega števila cenenih telekomunikacijskih elektro-optičnih komponent. Za nastavljiv laserski vir smo tako uporabili lasersko diodo DFB, ki smo jo vzbujali s tokovnimi sunki višjih amplitud. Pravilna oblika tokovnega sunka skozi lasersko diodo DFB, selektivno in časovno linearno segreje aktivno področje, kar povzroči linearen zamik valovne dolžine izsevanega optičnega spektra za okoli 11 nm. Pri tokovnem vzbujanju laserske diode DFB se tako generira valovno-dolžinsko zamaknjen optični sunek, s katerim razločimo dolžino Fabry-Perotovega interferometra tako, da opazujemo odbito svetlobno valovanje t.i. interferenčni vzorec, ki ima značilno kosinusno obliko. Z uporabo tehnike merjenja faze v kosinusni spektralni karakteristiki Fabry-Perotovega interferometra lahko razločimo informacijo o merjeni veličini. S predlaganim merilnim sistemom lahko zaznavamo spremembo optične poti preko zaznavanja spremembe faze v spektru Fabry-Perotovega interferometra s frekvenco vzorčenja 40 kHz in ločljivostjo zaznavanja optične poti 2,7 nm. Če uporabimo digitalno filtriranje zajetih merilnih vrednosti, pri čemer zmanjšamo pasovno širino merilnega sistema na 1 Hz, lahko zaznavamo spremembe optične poti v Fabry-Perotovem interferometru z ločljivostjo 46 pm (npr. polmer atoma vodika znaša rB = 53 pm). Zaradi naslavljanja Fabry-Perotovih senzorjev s kratkimi optičnimi sunki lahko spektralno razločujemo tudi več Fabry-Perotovih optičnih senzorjev z različnimi ali enakimi nazivnimi dolžinami. Predstavljen merilni sistem za spektralno razločevanje Fabry-Perotovih senzorjev omogoča zasnovo stroškovno ugodnega senzorskega sistema, s katerim lahko z visoko ločljivostjo izvajamo statično ali dinamično meritev poljubne fizikalne veličine. V okviru disertacije so z uporabo predlaganega sistema za razločevanje Fabry-Perotovih interferometrov prikazane visoko-ločljive meritve raztezkov, tlakov, temperature, lomnega količnika in jakosti električnega polja. V ta namen smo uskladili nekatere obstoječe senzorje s predlaganim sistemom za razločevanje oz. uporabili nove rešitve za zaznavanje električne poljske jakosti.
Ključne besede: optična vlakna, merilni sistemi, temperaturna kompenzacija, laserske diode DFB, generatorji tokovnih sunkov, visokoločljive meritve, senzorji električnega polja, tlačni senzorji, senzorji lomnega količnika, senzorji raztezka, temperaturni senzorji
Objavljeno: 22.08.2018; Ogledov: 900; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (7,90 MB)

3.
Cooling analysis of a light emitting diode automotive fog lamp
Matej Zadravec, Matjaž Ramšak, Jure Ravnik, Matjaž Hriberšek, Jernej Slanovec, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: Efficiency of cooling fins inside of a light emitting diode fog lamp is studied using computational fluid dynamics. Diffusion in heat sink, natural convection and radiation are the main principles of the simulated heat transfer. The Navier-Stokes equations were solved by the computational fluid dynamics code, including Monte Carlo radiation model and no additional turbulence model was needed. The numerical simulation is tested using the existing lamp geometry and temperature measurements. The agreement is excellent inside of few degrees at all measured points. The main objective of the article is to determine the cooling effect of various heat sink parts. Based on performed simulations, some heat sink parts are found to be very ineffective. The geometry and heat sink modifications are proposed. While radiation influence is significant, compressible effects are found to be minor.
Ključne besede: heat transfer, cooling of electronic devices, cooling fins, light emitting diode automotive lamp, compressible flow
Objavljeno: 07.07.2017; Ogledov: 743; Prenosov: 300
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
DIGITALNI MERILNIK TEMPERATURE IN VLAGE Z AVTOMATSKIM VKLOPOM LUČI
Borislav Lazić, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisan postopek izdelave merilne naprave za merjenje temperature in vlage z avtomatskim vklopom luči. Zajema opis programske kode, ki je bila napisana s programsko opremo BASCOM in izdelana s pomočjo programske opreme Altium Designer. Navaja in obdeluje tudi podatke, ki smo jih pridobili ob izvajanju meritev.
Ključne besede: mikrokrmilnik Atmega8, senzor temperature in vlage HSM-20G, fotoupor, LED-diode, LCD zaslon, AVR programator, BASCOM, Altium Designer
Objavljeno: 08.07.2015; Ogledov: 1230; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

5.
EKONOMSKA IN ENERGETSKA UČINKOVITOST LED RAZSVETLJAVE
Peter Damiš, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavano področje LED diod in iz njih izdelanih LED svetil, ki omogočajo racionalno porabo električne energije za razsvetljavo v primerjavi s klasičnimi žarnicami z volframovo nitko, katerih izkoristek je majhen, življenjska doba pa kratka. V teoretičnem delu magistrske naloge je tako predstavljen princip delovanja LED svetil in njihovega osnovnega elementa LED diode. Pozornost raziskave v magistrskem delu je bila usmerjena k polprevodniškim materialom in nastanku p-n spoja, ki je ključen za fotoefekt v svetilih. Predstavljene so prednosti LED diod, ki odtehtajo njihove slabosti, ki so v začetni fazi bile predvsem povezane z agresivnim občutkom dajanja svetlobe in vplivom na človeški vid. Na podlagi pridobljenih podatkov je prikazano, da se cena LED svetil že več let znižuje, hkrati pa se z ekonomijo obsega znižuje njihova prodajna cena. V nadaljevanju je predstavljen problem svetlobnega onesnaževanja, ki je vsak neposreden ali posreden vnos umetne svetlobe v okolje. Svetlobno onesnaženje je posledica prevelikega števila svetil javne razsvetljave in drugih svetlobnih virov, ki negativno vplivajo na ljudi in živali. Posebne omembe je vreden tudi ugoden finančni vidik vgradnje LED svetil v primerjavi s konvencionalnimi svetili. Ugotovitve raziskave potrjujejo, da se lahko z zamenjavo obstoječih svetil z novejšimi LED svetili zmanjša efekt svetlobnega onesnaženja, hkrati pa se racionalizirajo stroški v podjetjih, kar je prikazano v aplikativnem delu.
Ključne besede: LED svetila, diode, svetlobno onesnaženje, polprevodniki, p-n spoj
Objavljeno: 27.02.2014; Ogledov: 1754; Prenosov: 409
.pdf Celotno besedilo (2,92 MB)

6.
VU-METER Z PRIKAZOVALNIKOM LCD IN LED-DIODAMI
Boštjan Peserl, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisan postopek načrtovanja ter izdelave VU − metra s prikazovalnikom LCD in LED – diodami. Zajet je podroben opis programiranja mikrokrmilnika AtMega8 s programsko opremo Bascom in izdelave tiskanine s programsko opremo Altium Designer ter samo izdelavo izdelka.
Ključne besede: Bascom, Altium Designer, Avr programator, mikrokrmilnik Atmega8, audio ojačevalnik TDA2050, zaslon Lcd, LED – diode, zvočniki.
Objavljeno: 13.11.2013; Ogledov: 2595; Prenosov: 284
.pdf Celotno besedilo (4,72 MB)

7.
NAPAJALNIK SVETIL LED
Aleksander Grešak, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen Diplomskega dela je bilo izdelati napajalnik svetil LED. Predstavljene so teoretične podlage delovanja napajalnika, njegova izdelava, ter opravljene določene meritve. Napajalnik deluje na principu stikalnega usmernika, ki izmenično napetost pri visoki frekvenci pretvarja v enosmerno. Uporabili smo pretvornik navzdol, ker je želena izhodna napetost nižja od vhodne. Prednosti stikalnega napajalnika so boljši izkoristek vezja, vezje je manjše in posledično tudi lažje.
Ključne besede: diode LED, pretvornik DC-DC, LM3444, stikalni napajalnik
Objavljeno: 18.09.2013; Ogledov: 1823; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

8.
IZDELAVA LED SVETILKE S SPREMENLJIVO BARVNO TEMPERATURO SVETLOBE
Denis Kociper, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bomo podali kratek pregled vpliva barve svetlobe oz. spektralne sestave svetlobe na počutje ljudi. Na osnovi teh spoznanj izdelamo varčno sijalko z uporabo LED tehnologije. Analizirali bomo dosedanje probleme s klasičnimi sijalkami za katere je značilna konstantna barvna temperatura svetlobe. Nahajamo se v obdobju, ko je energijo potrebno porabljati čim bolj premišljeno. S prihodom LED tehnologije se je odprla možnost odprave slabosti svetlobnih virov. LED tehnologija je v obdobju zelo hitrega razvoja, ki je opazen na vseh področjih kot npr. svetlobni izkoristek, barvna kakovost in poraba električne energije. Zanima nas primerna rešitev izdelave svetilke z možnostjo poljubne nastavitve barve svetlobe oz. barvne temperature, ki jo nudi LED tehnologija. Ustvariti želimo kakovostno svetilko s spremenljivo barvo svetlobe, ki vpliva na pozornost in aktivnost ljudi ter prispeva k izboljšanju delovnih sposobnosti in boljšemu počutju udeležencev. V diplomski nalogi bomo opisali tudi nekatere slabosti svetlobnih virov in pomanjkljivosti v spektru svetlobe, ki se lahko odraža v slabšem indeksu barvnega videza. Narediti želimo enostaven sistem s katerim lahko krmilimo sijalko ob upoštevanju energijske učinkovitosti.
Ključne besede: Razsvetljava, energetska učinkovitost, svetleče diode, barva svetlobe
Objavljeno: 14.06.2012; Ogledov: 2496; Prenosov: 323 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

9.
ANALIZA PRILAGODLJIVE RAZSVETLJAVE PRODAJNIH PROSTOROV Z LED SVETILI
Andrej Renko, 2012, diplomsko delo

Opis: Razsvetljava v prodajnih prostorih je pomemben dejavnik, ki vpliva na zadovoljstvo in privabljanje kupcev na razstavljene artikle. V nalogi so predstavljene tehnike osvetljevanja različnih delov trgovine, napotki za izbiro svetil ter predstavitev LED svetil. Glavni namen naloge je predstavitev in primerjava razsvetljave prodajnega prostora med LED svetili ter matalhalogenidnimi svetili. Izvedena je tudi dodatna študija o dodatnem varčevanju električne energije z regulacijo LED svetil.
Ključne besede: LED, svetleče diode, prodajni prostor, notranja razsvetljava
Objavljeno: 09.03.2012; Ogledov: 2194; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (4,25 MB)

10.
AKUSTIČNA ANTENA NA OSNOVI OPTIČNEGA VLAKNA
Gregor Blatnik, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga opisuje princip delovanja vlakenskega optičnega senzorja vibracij z Michelsonovim interferometrom. Predstavljeno je teoretično ozadje delovanja senzorja, načrtovanje ter gradnja elektronskega vezja in izdelava akustične antene. Rezultati meritev so prikazani na računalniku s pomočjo programskega okolja LabVIEW.
Ključne besede: Optično vlakno, Michelsonov interferometer, senzor vibracij, gonilnik laserske diode
Objavljeno: 06.12.2010; Ogledov: 1786; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (48,92 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici