| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 26
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Nekateri sociološki in zdravstveni vidiki odloženega starševstva
Mojca Kokove, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni nekateri sociološki in zdravstveni vidiki odloženega starševstva. Namen diplomskega dela je bil predstaviti, ugotoviti in analizirati pomembnejše sociološke in zdravstvene vidike vzrokov odloženega starševstva v slovenski post-moderni družbi, s posebnim ozirom na dolenjsko regijo. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu so opisane značilnosti sodobnega družinskega in partnerskega življenja v post-moderni družbi, vpliv posledic globalnih družbenih sprememb za odloženo starševstvo, s poudarkom na izobraževanju in trgu dela. Predstavljeno je tudi zdravstveno-vzgojno delo medicinske sestre z mladimi v procesu odločanja za starševstvo. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, ki je bila izvedena v letu 2009, med naključno izbranimi mladimi v čakalnicah splošnih ambulant izbranih osebnih zdravnikov v Zdravstvenem domu Sevnica. Ugotavljali smo, ali se mladi na Dolenjskem tudi vedno kasneje odločajo za starševstvo, iskali vzroke in razloge za to. Zanimal nas je tudi življenjski standard mladih ter njihov odnos do načrtovanja družine. Ugotovili smo, da se mladi v tem delu Slovenije ne razlikujejo od drugih, saj se tudi tu vedno kasneje odločajo za starševstvo. Preden se odločijo za starševstvo, želijo biti finančno neodvisni ter živeti v lastnem gospodinjstvu. Ugotovili smo tudi, da zdravstvene težave v večini niso vzrok odloženega starševstva mladih. Ena izmed zanimivejših ugotovitev pa je bila, da bi večina mladih želela imeti otroka, če bi imeli za to vse potrebne pogoje.
Ključne besede: družina, starševstvo, načrtovanje družine, mladi, spremenjena vloga, postmodernost, LAT-faza, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 20.07.2009; Ogledov: 2395; Prenosov: 374
.pdf Celotno besedilo (617,69 KB)

3.
USPEŠNOST PREVZEMA ISTRABENZA
Luka Žerjav, 2010, diplomsko delo

Opis: Prevzemi so danes nekaj vsakodnevnega, se pa razlikuje njihova uspešnost. Na uspešnost prevzemov vplivajo različni dejavniki, ki so predstavljeni v tej nalogi. Ker pa prevzem poteka po več fazah (predprevzemni, prevzemni in poprevzemni) se tudi dejavniki uspešnosti prevzema razlikujejo glede na to, v kateri fazi sodelujejo. V predprevzemni fazi sodijo med najpomembnejše: oblikovanje prevzemnega tima, analiza okolja, določitev strategije in vizije, določitev ciljev in motivov za prevzem, iskanje potencialne tarče, proučevanje in izbira ciljnega podjetja, izvedba skrbnega pregleda ciljnega podjetja, njegovega vrednotenja in načrtovanja sinergij, načrt financiranja, določitev prevzemne cene in uporaba preventivnih obrambnih mehanizmov. Najpomembnejši dejavniki uspešnosti prevzema v prevzemni fazi so: pogajanja med kupci in lastniki, ali gre za sovražni ali za prijateljski prevzem in uporaba kurativnih obrambnih mehanizmov. V za uspeh odločilni poprevzemni fazi pa so najpomembnejši sledeči dejavniki: integracija poslovnih funkcij, blagovnih znamk ter izdlekov in storitev, določanje kulture podjetja in izkoriščanja priložnosti za rast. V praktičnem delu naloge pa sta predstavljeni prevzemna in prevzeta družba ter sam potek prevzema od razmer na trgu, prevzemne namere, objave prevzemne ponudbe in do njenega izida. Seveda pa je opisano tudi dogajanje v poprevzemni fazi. Prav v tej fazi pa tudi vidimo, da je ta zadnji del prevzema res najtežji, saj se pokažejo mnoge težave prevzete družbe, ki so se prenesle tudi na prevzemno družbo.
Ključne besede: prevzem, uspešnost prevzema, predprevzemna faza, prevzemna faza, poprevzemna faza, dejavniki uspešnosti prevzema, prevzemna ponudba, Istrabenz, Petrol
Objavljeno: 27.08.2010; Ogledov: 1448; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (765,79 KB)

4.
VPLIV KLIME NA RAST IN RAZVOJ PODJETJA
Benjamin Babič, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Tema, ki smo jo obravnavali v diplomski nalogi sodi na področje strateškega managementa in politike podjetja. V raziskavi nas je zanimalo predvsem ali se v razvojni fazi življenjskega cikla podjetja v kateri se nahaja podjetje Zlatorog Oprema d.o.o. pojavi vrsta klime, ki jo določa teorija. Zlatorog Oprema d.o.o je podjetje, ki ponuja storitve: proizvodnja in projektiranje pakirne tehnike in sistemov na osnovi avtomatizacije, paletizacije in robotizacije. Pri izvedbi diplomskega dela smo si pomagali s teoretičnimi dognanji domačih in tujih avtorjev s področja klime podjetja ter rasti in razvoja podjetja. V drugem delu, kjer smo v praksi obravnavali podjetje, smo na kratko opisali metode raziskovanja, predstavili smo tudi osnovne lastnosti podjetja Zlatorog oprema d.o.o., nakar smo izvedli raziskavo s pomočjo vprašalnikov oziroma anket. Nazadnje smo s pomočjo ugotovitev določili razvojno fazo v življenjskem ciklu podjetja ter klimo, ki se pojavlja v tej fazi v podjetju. Ugotovili smo, da je razvojna faza v kateri se nahaja podjetje Zlatorog Oprema d.o.o., faza preobrata podjetja. Vrsta klime, ki smo jo prav tako določili pa je klima interesov.
Ključne besede: klima podjetja, rast podjetja, razvoj podjetja, razvojni model, vpliv klime, vrsta klime, razvojna faza življenjskega cikla podjetja, podjetje Zlatorog Oprema d.o.o., anketni vprašalnik.
Objavljeno: 09.11.2011; Ogledov: 1559; Prenosov: 195
.pdf Celotno besedilo (969,16 KB)

5.
NEKATERI VIDIKI DRUŽINE TIPA HOTEL MAMA V SLOVENSKI POST-MODERNI DRUŽBI
Petra Mertik, 2011, diplomsko delo

Opis: Spremembe na področju družbenega življenja v post-moderni družbi so posledično vplivale na spremembe v življenjskih potekih posameznikov, saj je dandanes jasno mejo med mladostjo in odraslostjo težko določiti. Podaljšano izobraževanje, negotovost zaposlovanja, brezposelnost in finančne težave so le nekateri izmed vzrokov, da mladi vedno dlje časa ostajajo doma pri svojih starših, v družini orientacije. Drugo ime za podaljšano življenje otrok pri starših je „sindrom hotel mama“, ki je prav predmet raziskovanja diplomskega dela. Namen diplomskega dela je bil torej proučiti mejo med mladostjo in odraslostjo ter vzroke in posledice podaljšanega življenja pri starših. V empiričnem delu je z uporabo in analizo rezultatov anketnega vprašalnika predstavljeno realno stanje podaljšanega življenja mladih pri starših v slovenski post-moderni družbi na podlagi vzorca mladih oz. odraslih SV dela Slovenije in glede na rezultate le-teh se večina naših pričakovanj potrjuje skozi anketni vprašalnik. Ključno dejstvo pa je to, da so mladi sicer pripravljeni in imajo željo zaživeti sami, vendar jim njihov ekonomski položaj zaradi podaljšanega šolanja, otežene zaposlitve in s tem tudi lastnega vira dohodka to vse onemogoča.
Ključne besede: mladost, odraslost, mladi odrasli, sindrom hotel mama, LAT-faza, prehod iz starševskega v samostojno stanovanje, podaljšano izobraževanje mladih.
Objavljeno: 25.04.2014; Ogledov: 967; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (3,62 MB)

6.
Komocija srca in prekordialni udarec: mehanoelektrična stimulacija življenja ali smrti
Dejan Čerpnjak, 2011, diplomsko delo

Opis: Mehanični udarec v srce z nizko energijo, ki je top in nepenetranten, lahko glede na določene determinante povzroči smrt zaradi komocije srca. Identificirali smo 4 determinante: tip udarca, čas udarca, mesto udarca in energijo udarca. S pregledom primarnih bibliografskih virov ugotavljamo, da top udarec, ki povzroči komocijo srca, deluje po principu mehanične stimulacije prekordialnega predela, v času repolarizacije srca. Na celičnem nivoju se predvideva, da je komocija srca posledica aktivacije specifičnih ionskih, od ATP odvisnih, kalijevih kanalov. Komocijo srca je največkrat zaslediti v borilnih športih in športih z žogico. V Sloveniji zabeleženega primera nismo našli. Komocijo srca lahko preprečimo z izobraževanjem mladih športnikov, njihovih trenerjev in ostale populacije. Za uspešno reanimacijo je potrebna čimprejšnja prepoznava dogodka in aktivacija oživljanja. Po drugi strani pa lahko prekordialni udarec z roko v prsni koš pri bolnikih, ki doživijo zastoj srca, stimulira in zaustavi smrtno nevarni električni ritem fibrilacije prekatov (VF) in jim s tem reši življenje. Rezultati našega pregleda literature kažejo, da je uspešnost prekordialnega udarca pri tahiaritmijah in VF relativno majhna, zato se njegova uporaba v novih ERC-smernicah ne priporoča več v zunajbolnišničnem okolju. Prekordialnega udarca z roko ne moremo uskladiti z ritmom srca pri tahiaritmijah, zato lahko v primeru stimulacije vulnerabilnega časovnega cikla srca povzročimo VF.
Ključne besede: komocija srca, prekordialni udarec, prekordialni predel, vulnerabilna faza, ventrikularna fibrilacija, ventrikularna tahikardija, defibrilacija
Objavljeno: 06.01.2012; Ogledov: 2831; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)

7.
RAST IN RAZVOJ MALEGA IN SREDNJEGA VELIKEGA PODJETJA
Rok Vukmanič, 2012, diplomsko delo

Opis: Tema, ki smo jo obravnavali v diplomskem seminarju, sodi v področje politike podjetja in strateškega managementa. V raziskavi nas je predvsem zanimalo, v kateri razvojni fazi življenjskega cikla se podjetje Železničarki teniški klub Maribor nahaja ter kakšni so njegovi investicijski plani, s katerimi smo lahko določili strategijo rasti. Železničarski teniški klub Maribor je podjetje, katero ponuja oddajo teniških igrišč, učenje tenisa ter prirejanje velikih domačih in mednarodnih teniških turnirjev. Pri izvedbi diplomskega seminarja sem si pomagal s teorijo domačih in tujih avtorjev s področja rasti in razvoja malih in srednje velikih podjetji. V drugem delu dela, kjer sem v praksi obravnaval podjetje, sem na kratko opisal metode raziskovanja ter predstavil raziskovano podjetje, nakar sem izvedel raziskovanje s pomočjo vprašalnikov oziroma anket. Z odgovori, ki sem jih dobil od vprašanih, sem lahko določil razvojno fazo življenjskega cikla podjetja ter določil strategijo rasti. Ugotovil sem, da je razvojna faza, v kateri se nahaja podjetje Železničarski teniški klub Maribor, faza rasti. Ker podjetje misli v prihodnje investirati v izgradnjo nove teniške dvorane ter načrtuje rast na podlagi storitev, katere so ji zagotavljale dosedanjo rast in prinesle največji dobiček, sem za podjetje določil generično strategijo rasti. Podjetje bo generično rastlo s postopnim povečevanjem prodaje svojih storitev in s povečevanjem dobička. Le načrtovana rast in razvoj vodita v uspeh podjetja.
Ključne besede: rast podjetja, razvoj podjetja, razvojni modeli, faze rasti podjetja, mala in srednje velika podjetja, razvojna faza življenjskega cikla podjetja, strategija rasti, podjetje Železničarski teniški klub Maribor, anketni vprašalnik.
Objavljeno: 11.12.2012; Ogledov: 1430; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

8.
ŽIVLJENJSKI CIKLUS ŠTEDILNIKOV GORENJE
Monika Šmigoc, 2012, diplomsko delo

Opis: Celotna naloga zajema pojem življenjski cikel izdelka in življenjski cikel Gorenjevih štedilnikov. V uvodu je na kratko predstavljen razlog, o čem govori celotno delo, predstavljeni so cilji, namen in metode dela. Nato je v teoretičnem delu opisan življenjski cikel izdelka. Najprej je opredeljen sam pojem življenjskega cikla, ki je opredeljen s pomočjo definicij 4 znanih avtorjev. V naslednji točki je prikazan življenjski cikel v grafičnem modelu, ki je vsesplošno znan. Sestavljen je iz navpične črte, ki prikazuje prihodke in vodoravne črte, ki prikazuje čas. Nato sta v samem grafu prikazani dve krivulji, in sicer krivulja prodaje in dobička. Potekata skozi 4 posamezne faze: faza uvajanja, faza rasti, faza zrelosti in faza nazadovanja. Kot je že znano, imajo tržniki v vsaki fazi, v katero preide izdelek na voljo določene strategije, s pomočjo katerih lahko sprejemajo določene odločitve. In te strategije so prav tako kot posamezne faze opisane s pomočjo literature in povzetkov znanih avtorjev. Drugi del dela se navezuje na Družbo Gorenje in njihove štedilnike. V poglavju o Družbi Gorenja najdemo po vrsti opisano zgodovino Gorenje, trenutno situacijo Gorenja, odvisne Družbe v Gorenju in blagovne znamke, ki so v lasti Gorenja. V celotnem opisu najdemo tudi njihovo vizijo, poslanstvo in,razvoj ter določene podatke. Naslednji del dela se navezuje na štedilnike Gorenje in njihov življenjski cikel. Prvo so opisani štedilniki, ki jih trenutno ponujajo v Gorenju, nato pa je natančno opisan razvoj njihovih štedilnikov od prvotnih štedilnikov na trda goriva do današnjih modernejših in tehnološko naprednejših štedilnikov. Sam življenjski cikel štedilnikov Gorenje je opisan s pomočjo letnih poročil Družbe Gorenje vse od leta 1999 do 2011, s pomočjo podatkov iz vseh njihovi spletnih strani in s pomočjo podatkov, najdenih v različnih virih. Opis življenjskega cikla Gorenjevih štedilnikov je do določene mere opredeljen po mišljenju avtorice in zgoraj omenjenih podatkov.
Ključne besede: Življenjski cikel izdelka, faza uvajanja, faza rasti, faza zrelosti, faza nazadovanja, model življenjskega cikla, strategije v fazi uvajanja, strategije v fazi rasti, strategije v fazi zrelosti, strategije v fazi nazadovanja, strategija hitrega pridobivanja dobička, strategija počasnega pridobivanja dobička, strategija hitrega prodora na trg, strategija počasnega prodora na trg, strategija spreminjanja trga, strategija spreminjanja izdelka, strategija spreminjana marketinškega spleta, Družba Gorenje
Objavljeno: 07.12.2012; Ogledov: 1758; Prenosov: 399
.pdf Celotno besedilo (999,45 KB)

9.
UČNI MODUL ZA KVADRATURNO AMPLITUDNO MODLACIJO
Primož Petrovič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi se bomo ukvarjali z modulacijo signalov v telekomunikacijskih sistemih. Poznamo več vrst modulacij, ki se uporabljajo za določeno namene: fazna, amplitudna, frekvenčna modulacija in kombinacija teh parametrov. Modulacije uporabljamo za prilagoditev koristnega signala različnim prenosnim signalom. Poleg tega modulacije omogočajo zmanjševanje šuma in interference, izbiro prenosnih kanalov na istem prenosnem mediju, multipleksiranje in povečanje zmogljivosti naprav. Digitalne modulacije se od zveznih razlikujejo le v tem, da so modulacijska stanja diskretna. Modulacijska stanja se medsebojno razlikujejo v amplitudi, frekvenci, fazi, času ali kombinaciji teh parametrov. Opisali bomo kvadraturno-amplitudno modulacijo (QAM), ki je bila razvita zaradi skupne uporabe ASK in PSK v enem moduliranem signalu. Z uporabo obeh je možna bolj učinkovita komunikacija. To pomeni, da je možno prenašati več bitov na simbol po prenosnih signalih. Ker je QAM-modulacija zelo kompleksna za implementacijo v vezju, jo bomo implementirali kot QPSK-modulacijo, kar je enako kot 4-QAM.
Ključne besede: modulacijski sistem, demodulacijski sistem, QAM, frekvenca, faza, amplituda, prenos signalov
Objavljeno: 30.11.2012; Ogledov: 1011; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

10.
IDEJNA ZASNOVA IN IDEJNI PROJEKT KOT OSNOVA EKONOMIČNE GRADNJE
Jožica Šadl, 2012, diplomsko delo

Opis: Izvajanje storitev projektiranja je skupek posameznikove sposobnosti, kritičnosti, znanja, prejetih informacij ter časa, ki je za to potreben. Pri tem so pomembne tudi želje investitorja. Najbolj optimalna rešitev, izdelave idejne zasnove, združuje zakonske obveznosti, tehnično izvedljivost, okoljevarstvene pogoje, prostorske ureditvene akte ter najbolj ekonomično izbiro. Želja vsakega investitorja je graditi objekt s čim manjšimi stroški, pri tem pa ne smemo pozabiti na kakovost objekta. Vloga projektanta je, da »ustvari objekt na papirju«, ter da že v idejni zasnovi in idejnem projektu predvidi stroške gradnje. V diplomskem delu je prikazana teoretična podlaga ekonomičnosti pri graditvi objekta. Na podlagi teoretičnih izhodiš smo v empiričnem primeru podali ocenitev ekonomičnosti gradnje iz vidika lokacijskih pogojev.
Ključne besede: idejna faza, idejni projekt, gradbena ekonomika, kakovost
Objavljeno: 25.09.2012; Ogledov: 1485; Prenosov: 257
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici