| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
DELA SLOVENSKIH SKLADATELJEV ZA KITARSKI DUO
Katja Vunderl, 2011, diplomsko delo

Opis: Teoretični del je razdeljen na dva dela. V prvem so predstavljeni skladatelji, katerih dela sem izbrala. Predstavitev skladateljev zajema njihov življenjepis, njihovo glasbeno dejavnost in seznam del. V drugem poglavju sem oblikovno, ritmično, melodično in interpretativno analizirala 5 izbranih skladb: Sonata za dve kitari št. 1 (Aleš Strajnar), Afrodita (Jerko Novak), Suita za dve kitari (Žiga Stanič), Plesni ambienti I in II (Peter Šavli) in Capricio Elegiaca (Nejc Kuhar).
Ključne besede: kitara, Aleš Strajnar, Peter Šavli, Jerko Novak, Žiga Stanič, Nejc Kuhar, Sonata za dve kitari št. 1, Afrodita, Suita za dve kitari, Plesni ambienti, Elegiaca II
Objavljeno: 07.11.2011; Ogledov: 1889; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (10,80 MB)

2.
ZUNANJEPOLITIČNA USMERITEV ČASNIKA SLOVENEC V ČASU UREDOVANJA DR. ALOJZIJA KUHARJA S POUDARKOM NA NJEGOVEM DELU
Dejan Hrovat, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu predstavljam zunanjepolitično usmeritev časnika Slovenec v času urednikovanja dr. Alojzija Kuharja v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Politično glasilo Slovenske ljudske stranke – vodilni slovenski politični časopis pred drugo svetovno vojno, se je v tridesetih letih dvajsetega stoletja izkazalo s točnostjo, ažurnostjo in poudarkom na zunanjo politiko, sploh pod vodstvom dr. Alojzija Kuharja. Poglede in prepričanja zunanjepolitičnega urednika ter uredništva Slovenca bom obravnaval v analizi zunanjepolitičnih člankov in uvodnikov, ki jih je napisal dr. Kuhar, posvečal pa se bom raznim zunanjepolitičnim problemom in vprašanjem, ki so v obravnavanem obdobju bila aktualna. Del magistrske naloge posvečam življenju in delu dr. Kuharja pred letom 1941, ko se je kot član jugoslovanske vlade v izgnanstvu pred nemško okupacijo Jugoslavije umaknil v London.
Ključne besede: Slovenec, zunanjepolitična usmeritev, Slovenska ljudska stranka, Alojzij Kuhar, Ivan Ahčin
Objavljeno: 08.10.2015; Ogledov: 1133; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

3.
VOJAKOVO ISKANJE SMISLA V TREH PRIPOVEDIH O VELIKI VOJNI, WILLIAM MARCH, HENRI BARBUSSE IN PREŽIHOV VORANC
Dejan Hrovat, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo je z ozirom na stoto obletnico prve svetovne vojne tematska primerjava treh literarnih del o slednji, razdeljeno na tematske sklope o ideologiji, razčlovečenju in ugovoru vesti. Avtorji in dela, ki jih v nalogi obravnavam, so: Lovro Kuhar – Doberdob, Henri Barbusse – Le Feu in William March – Company K. Skozi analizo teh je prva svetovna vojna predstavljena v okviru sedmih sklopov literarnih tem, ki si jih obravnavana dela delijo. Kuhar, Barbusse in March so vidni predstavniki slovenske, francoske in ameriške vojne književnosti, njihova dela pa so primerljiva v luči številnih vsebinskih in strukturnih podobnosti. Z analizo teh želim ustvariti holističen portret prve svetovne vojne, kot so jo doživeli in predstavili Kuhar, Barbusse in March, ter odkriti pomen in smisel, ki so ga vojaki iskali v prvi svetovni vojni.
Ključne besede: Kuhar, Barbusse, March, prva svetovna vojna
Objavljeno: 08.10.2015; Ogledov: 1141; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (620,03 KB)

4.
ZAPOSLOVANJE IN BREZPOSELNOST ZA POKLIC KUHARJA
Ana Vodopivec, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo predstavlja zelo aktualen poklic, ki je opevan pri nas in v svetu na mnogih televizijskih kanalih in v drugih medijih - poklic kuharja. »Ljubezen gre skozi želodec«, pravi slovenski pregovor. Delo dobrega kuharja je zelo zahtevno, za uspeh na trgu je treba pokazati veliko. Ljudje smo vedno bolj zahtevni. Danes je »moderno« brezglutensko, dietetično, zdravo, domače, slovensko ... V tem diplomskem delu predstavljamo glavne značilnosti za poklic kuharja, od zgodovinskega orisa, opisa poklica, izobraževanja in usposabljanja, bolj podrobno pa podatke o prostih delovnih mestih in zaposlovanju ter izobraževanju za ta profil v Sloveniji. Posebej smo raziskali gibanja v času gospodarske krize v Sloveniji. V raziskovalnem delu smo postavili tri hipoteze in preverjali njihovo veljavnost. Med drugim smo ugotovili, da je gospodarska kriza občutno prizadela tudi povpraševanje po kuharjih in njihovo zaposlovanje, vendar pomembno manj kakor celoto poklicev na 4. stopnji strokovne izobrazbe. Vpis dijakov od šolskega leta 2010/11 do 2015/16 pa kaže izrazit trend naraščanja, vendar brez dodatnih raziskav ni mogoče oceniti, v kolikšni meri je to posledica medijske popularizacije kuharstva v zadnjih letih.
Ključne besede: kuhar, poklic, izobraževalni programi, zaposlovanje, brezposelnost
Objavljeno: 10.10.2016; Ogledov: 555; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

5.
KITARA V SLOVENSKI KOMORNI GLASBI
Iva Cerkvenik, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so predstavljeni skladatelji, ki so in še pišejo za komorne zasedbe s kitaro. Na podlagi analize virov, biografskih in bibliografskih zapisov je narejen teoretični pregled njihovega življenja in ustvarjanja, izdelan aktualen seznam njihovih del in zbrano notno gradivo, ki je izvedeno v praktičnem delu. Praktični del magistrske naloge vsebuje izvedbo naslednjih štirih skladb: Pavel Mihelčič - Nokturni, za violino in kitaro; Igor Štuhec - Serenade Triste, za violino in kitaro; Pavle Merkù - Dve skladbi, za flavto in kitaro; Aleš Strajnar - Suita za flavto in kitaro Pogledi.
Ključne besede: Pavel Mihelčič, Aleš Strajnar, Pavle Merkù, Uroš Rojko, Igor Štuhec, Nejc Kuhar, Nokturni, za violino in kitaro, Serenade Triste, za violino in kitaro, Dve skladbi, za flavto in kitaro, Suita za flavto in kitaro Pogledi.
Objavljeno: 18.01.2017; Ogledov: 779; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (8,42 MB)

6.
Narodnozavedno delovanje in analiza zapisov zbiratelja folklornega slovstva Števana Küharja
Lea Vöröš, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo z naslovom Narodnozavedno delovanje in analiza zapisov zbiratelja folklornega slovstva Števana Küharja obravnava življenje in delo Števana Küharja (Bratonci, 1882–Bratonci, 1915) ter analize zapisov folklornih pesmi in folklorne proze na ravni motivov, tem, oseb (in lirskih subjektov) ter časa in prostora dogajanja. V prvem delu sta predstavljena življenje in delo Števana Küharja. Slednje je razdeljeno na politično, narodnostno in kulturno ozadje njegovega delovanja, predstavitev avtorskih zapisov, predstavitev njegovih dopisovanj in pisem, zapisovanje folklornega slovstva ter obujanje narodne zavesti. Ker je bil Kühar najbolj dejaven na področju zapisovanja folklornega slovstva, v drugem delu sledi analiza zapisanega folklornega slovstva na nivoju motivov, tem, oseb (in lirskih subjektov) ter časa in prostora dogajanja. Celotna analiza je razdeljena na 2 poglavji, to sta poezija in proza. Povzetki posameznih kategorij analiz kažejo skupne značilnosti in pogostost pojavljanja posebej pri poeziji in posebej pri prozi. V sklepu so podane značilnosti in pogostost pojavljanja posameznih motivov, tem, oseb ter časa in prostora dogajanja, ki se pojavljajo tako pri poeziji kot pri prozi, ki smo jo analizirali, hkrati pa so na podlagi analiz podani odgovori na raziskovalna vprašanja oziroma razlage s strinjanjem ali nestrinjanjem glede na predpostavke, ki smo jih določili pred začetkom raziskovanja.
Ključne besede: Števan Kühar, Prekmurje, folklorno slovstvo, poezija, proza.
Objavljeno: 25.09.2018; Ogledov: 252; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (4,74 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici