| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 581
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
REKONSTRUKCIJA NOSILNE KONZOLE PLUGA OPV 1000
Matej Brglez, 2022, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu sem rekonstruiral glavno nosilno konzolo za obračalni variabilni plug za oranje. Podjetje se je za rekonstrukcijo odločilo zaradi nenehnih sprememb, ki so sčasoma postale nesmiselne in neestetske. Glavne dimenzije konzole sem moral ohraniti, saj se plug in priklop nista spremenila. Pri konstruiranju sem bil pozoren tudi na to, da jo lahko izdelamo z manj varjenja, da tako privarčujemo tudi pri času izdelave. Znotraj zaključnega dela sem izvedel tudi preračun sil pri oranju in pri obračanju pluga, na osnovi katerih sem naredil tudi numerični trdnostni preračun napetosti in pomikov.
Ključne besede: konstruiranje, numerični preračun, kmetijska mehanizacija
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 86; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

2.
Konstruiranje progresivnega orodja za preoblikovanje pločevine za avtomobilsko industrijo
Žan Dvoršak, 2022, diplomsko delo

Opis: Progresivna orodja so ena izmed najpogostejših orodij, za izdelavo manjših, serijskih izdelkov, v avtomobilski industriji. Konstruiranje takšnih orodij je precej zahtevno in zahteva veliko teoretskega, praktičnega znanja, truda ter časa. V diplomski nalogi so na kratko opisana progresivna orodja in predstavljen izdelek, za katerega je potrebno izdelati progresivno orodje po zahtevah naročnika. V prvih poglavjih je opisano kako se lotimo izdelave metodnega plana za izdelavo orodja. Temu sledi kratka razlaga uporabljenih preoblikovalnih metod in kako izračunamo potrebne sile v orodju. Na koncu pa so podrobneje opisani posamezni pomembni deli iz orodja, ki je bilo konstruirano.
Ključne besede: Konstruiranje, progresivno orodje, izračuni, preoblikovanje pločevine
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 111; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (5,55 MB)

3.
Konstruiranje prednjega traktorskega nakladalnika
Rok Gračnar, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene osnovne izvedbe prednjih traktorskih nakladalcev z njihovimi prednostmi. Predstavljeni so problemi, ki so se pojavili med konstruiranjem, in njihove rešitve. V nadaljevanju so predstavljeni potek konstruiranja prednjega traktorskega nakladalca za traktor Lamborghini tip R2.66 in potrebni izračuni. Modeliranje in numerične analize so izvedene s pomočjo programa Solidworks. Predstavljeni so rezultati in splošne ugotovitve.
Ključne besede: prednji traktorski nakladalnik, konstruiranje, Solidworks, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 55; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (11,93 MB)

4.
Numerična simulacija odrezavanja gredic
Gorazd Fortin, 2022, magistrsko delo

Opis: Za potrebe naročila podjetja SIJ Ravne Systems je bilo treba skonstruirati škarje za rezanje gredic v vročem in pripadajoči valjčni progi. Od tega je naš del obsegal konstrukcijo sestavov noža, ki sta bila koncipirana in snovana po delih in razdelana v razdelavi. Pripravljeni so bili materialni modeli uporabljenih materialov, izvedeni sta bili termična in eksplicitna simulacija za validacijo konstrukcije sestavov noža in poleg ostalih rezultatov so bile pri tem pridobljene največje sile, ki delujejo na škarje v procesu rezanja. Pripravljene so bile tudi sestavne in delavniške risbe delov sestavov noža in v zaključku, po razmisleku glede na izpolnjevanje zahtev zahtevnikov, je bila ugotovljena ustreznost konstrukcije sestavov noža in rezultatov simulacij.
Ključne besede: rezanje v vročem, gredica, škarje, sestav noža, materialni model, konstruiranje, termična simulacija, eksplicitna simulacija
Objavljeno v DKUM: 27.09.2022; Ogledov: 112; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (5,63 MB)

5.
Vpenjalno orodje za testiranje nosilnosti navtične opreme
Nejc Ratajc, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bo opisan postopek zasnove, konstruiranja, ter izdelave namenskega orodja. Orodje se bo uporabljalo za testiranje navtičnih izdelkov, natančneje palubnikov, ki so namenjeni za varnostne privezovalne točke na plovilih. Potrebna je bila raziskava problematike, ter izdelava vpenjalnega orodja, katero bo v svoji življenjski dobi sposobno izdelati veliko število preizkusov brez, da bi med tem prišlo do deformacij vpenjalnega orodja. Za vpenjalno orodje je bila najprej izdelana numerična analiza v namenskem programskem orodju. Analiza pridobljenih rezultatov je nato služila za odpravo pomanjkljivosti zasnovanega vpenjalnega orodja. Potrebno je bilo izdelati tudi tehniško dokumentacijo po pravilih tehniškega risanja, s pomočjo katere se je vpenjalno orodje v podjetju tudi izdelalo . Izdelanih je bilo nekaj različic vpenjalnega orodja. Testiranje prvih različic je pripeljalo do izboljšav. Vpenjalno orodje je na ta način pripravljeno za redno uporabo v kontroli kakovosti izdelkov v proizvodnji.
Ključne besede: navtična oprema, palubniki, natezni preizkus, konstruiranje, vpenjalno orodje, testiranje, nosilnost
Objavljeno v DKUM: 22.09.2022; Ogledov: 48; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)

6.
Konstruiranje stroja za sestavljanje izdelkov
Mitja Tomaš, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan problem ročne montaže izdelkov, ki ga je bilo potrebno avtomatizirati. Opisan je celoten proces od analize problema, snovanja stroja, njegovega modeliranja, izdelave, testiranja in reševanja nastalih problemov, do uporabe končnega stroja.
Ključne besede: Konstruiranje, modeliranje, sestavljanje, Tesnila GK d.o.o.
Objavljeno v DKUM: 22.09.2022; Ogledov: 72; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (5,65 MB)

7.
Konstruiranje priprave za odrez palic
Rok Supi, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje problem zamudnega odrezovanja palic, ki služijo za zaščito okna v podjetju Arcont d.d. ter konstruiranje priprave za odrez palic kot rešitev tega problema. Podrobno je prikazan proces konstruiranja posameznih komponent priprave. Predstavljeno je delovanje priprave, konceptne rešitve in proces dimenzioniranja nekaterih obremenjenih delov priprave.
Ključne besede: priprava, odrez, striženje, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 58; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (3,72 MB)

8.
Konstruiranje novega manipulatorja za transport transportnih zabojnikov v podjetju container d.o.o.
Aleš Mohar, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj naloge je bil izdelati novo transportno napravo za transport kontejnerjev oznake ISO, JUMBO in ostalih nestandardnih kontejnerjev. Lotili smo se razvoja in konstruiranja nove transportne naprave prav iz vidika omejitve prostora in delovnega procesa v lakirnici. Raziskali smo tržišče s transportnimi napravami, preverili njihove zmogljivosti dvigovanja, zmožnost umestitve transportne naprave v prostor lakirnice in delovni proces. Eden glavnih razlogov proti nakupu nove transportne naprave na trgu je omejitev prostora in nezmožnost dvigovanja različnih širin kontejnerjev. Obstoječa transportna naprava ne omogoča varnega dvigovanja kontejnerjev različnih širin, zaradi česar prihaja v delovnem procesu do neprimernih tehnik ravnanja z njo. Pri iskanju rešitev smo si pomagali s pregledom trga in ponudb transportnih naprav. Poleg pregleda trga smo za snovanje transportne naprave uporabili metoda dialoga in metodo 635. V procesu razvoja in konstruiranja smo izdelali 3D model, izvedli trdnostno analizo in izdelana potrebna tehniška dokumentacija. Cilj diplomske naloge je bil uspešno dosežen.
Ključne besede: Transportna naprava (manipulator), konstruiranje, numerična analiza, MKE, PTC Creo, Container d.o.o, ISO, JUMBO, kontejner.
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 46; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (2,99 MB)

9.
Konstruiranje transportnega sistema s fleksibilno verigo
Erik Rihter, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje transporterja s fleksibilno verigo s poudarkom na konstruiranju Al. nosilnega profila. Na začetku diplomskega dela so predstavljeni različni načini transporta v krivine, v izbranem podjetju in na tržišču. Nato je v diplomskem delu podrobneje predstavljen transporter s fleksibilno verigo. Opisani so sestavni deli, prednosti in slabosti ter delovanje fleksibilnega transporterja. Nato je predstavljen proces razvoja novega Al. nosilnega profila, kot glavnega nosilca fleksibilnega transportnega sistema. Na koncu diplomskega dela je predstavljena celotna konstrukcija fleksibilnega transportnega sistema. Diplomsko delo je zaključeno s sklepom o opravljenem delu.
Ključne besede: transport, fleksibilni transporterji, vodenje transporta v krivine, konstruiranje aluminijastega nosilnega profila, izbira fleksibilne verige
Objavljeno v DKUM: 14.09.2022; Ogledov: 63; Prenosov: 0

10.
Konstrukcija transporterja plastičnih doz za potrebe označevanja inkjet tiskalnikom v podjetju minitec d.o.o.
Žiga Vodišek, 2022, diplomsko delo

Opis: V pričujočem diplomskem delu je predstavljen projekt tračnega transporterja plastičnih doz za potrebe označevanja z brizgalnim (inkjet) tiskalnikom. V uvodnem delu so opisani projekt, problemi in cilji. Pri samem projektu sem sodeloval pri konstruiranju in v proizvodnem procesu, pri katerem smo kasneje v procesu sestavljanja ugotovili, da smo pri konstruiranju pozabili na detajle (luknje, dostopnost vijačenja). Osrednji del diplomskega dela pa podrobno opisuje posamezne dele tračnega transporterja in njihove lastnosti. Diplomska naloga vsebuje, tudi preračun moči motorja. V zaključku diplomskega dela je opisan projekt kot celota.
Ključne besede: tračni transporter, konstruiranje, SolidWorks, inkjet tiskalnik
Objavljeno v DKUM: 13.09.2022; Ogledov: 87; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (2,25 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici