SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
BREZPOSELNOST V OBČINI KOČEVJE
Emina Budimlić, 2011, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Brezposelnost je eden največjih problemov sodobnih družb. Je ekonomski, socialni in politični problem na katerega ni imuna nobena država. Spremembe, ki so se zgodile predvsem v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, so imele za posledico veliko porast stopnje brezposelnosti v Sloveniji. Poleg sprememb, ki so se zgodile v preteklosti pa k visoki brezposelnosti prispevajo današnje neugodne razmere na trgu dela. Problematika brezposelnosti je pereč problem tudi v občini Kočevje. V prvem delu diplomske naloge so podana teoretična spoznanja o brezposelnosti. Sledi opis gospodarstva v občini Kočevje nekoč in danes. V drugem delu pa so na podlagi vprašalnika podani rezultati o brezposelnosti v občini Kočevje. Del raziskave zajema tudi primerjavo registrirane brezposelnosti od leta 2008 do leta 2011 v občini.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: brezposelnost, zaposlenost, prvi iskalci zaposlitve, občina Kočevje, gospodarska kriza
Objavljeno: 14.02.2012; Ogledov: 1453; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (749,29 KB)

2.
EKOLOŠKA OZAVEŠČENOST MLADIH V OBČINI KOČEVJE
Petra Zalar, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Podnebje, ki kroji življenjske razmere na površju Zemlje, kot je navedeno v (Walker 2005), se močno spreminja, predvsem v škodo človeštva. S svojimi dejavnostmi in posegi v naravo človek razmere celo poslabšuje. Znanost ugotavlja, da živi sedanje človeštvo v dobi, ko v naravi poteka proces izumiranja naravnih vrst, na ljudi pa pritiskajo bolezni in posledice onesnaževanja okolja. Sedaj človeštvo išče pot iz te okoljske in družbene krize, ker gre za njegov obstoj. Izhod je: treba je spremeniti odnos do narave, način gospodarjenja in družbeno ureditev, da bi nastale primerne razmere, v katerih bi se lahko obnavljala tako narava kot človeštvo. Že pri najmlajših je pomembno razvijati pozitiven odnos do okolja in poudariti potrebo sprejemanja navad v soglasju z okoljem. Ozaveščanje ima tako pomembno vlogo v skrbi za okolje. Pomembno je, da mladi že dovolj zgodaj začnejo prispevati k varčevanju in gospodarnemu ravnanju z naravnimi viri, skrbijo za ohranjanje okolja in zdravja in so usmerjeni k spremembam življenjskega sloga in prijaznim načinom zadovoljevanja potreb. V diplomski nalogi so podana teoretična spoznanja globalnega stanja okolja, predstavljene so raziskave in ugotovitve ekološke ozaveščenosti, glede ločevanja in recikliranja odpadkov, varčevanja z energijo in pitno vodo mladih v občini Kočevje.
Ključne besede: ekološka ozaveščenost, odpadki, mladi, občina Kočevje
Objavljeno: 13.10.2016; Ogledov: 459; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

3.
BREZPOSELNOST IN JAVNA DELA V OBČINI KOČEVJE
Rebeka Jambrovič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Medtem ko se je na ravni države stopnja brezposelnosti v zadnjem letu umirila, so razmere na trgu dela v občini Kočevje povsem drugačne. Stopnja brezposelnosti je visoko nad slovenskim povprečjem, brezposelni pa se vse pogosteje vključujejo v enega izmed ukrepov aktivne politike zaposlovanja, programe javnih del. V diplomskem delu smo ugotavljali, kako pogosto se brezposelni vključujejo v javna dela ter ali le-ta vplivajo na zmanjševanje brezposelnosti. Na podlagi uradnih, javno dostopnih podatkov smo pridobili dokaj celovite informacije o obsegu in strukturi udeležencev javnih del, kot dopolnitev pri osvetlitvi problema pa smo z metodo intervjuja predstavili nekatera mnenja oz. stališča s strani predstavnika OS Ljubljana, izvajalca javnih del v občini Kočevje - ter udeležencev. Izvajanje javnih del se je za občino Kočevje izkazalo za zelo pomembno. Glede na stanje na trgu dela pa je najverjetneje pričakovati, da bodo javna dela tudi v prihodnje usmerjena v reševanje brezposelnosti.
Ključne besede: Občina Kočevje, Brezposelnot, Aktivna politika zaposlovanja, Javna dela
Objavljeno: 11.10.2016; Ogledov: 608; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

4.
Friedrich baron Schmidt in sakralna arhitektura 19. stoletja na Slovenskem
Urška Gačnik, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga se posveča sakralni arhitekturi 19. stoletja. Podrobneje opisuje opus enega izmed pomembnejših arhitektov tega obdobja – Friedricha barona Schmidta. Glavna tema je njegovo delovanje na Slovenskem, na Bledu in v Kočevju, kjer je načrtoval dve izmed pomembnejših historističnih cerkva pri nas. Naloga podaja pogled v zgodovino nastanka obeh cerkva, njun arhitekturni opis, umestitev v arhitektov opus, umestitev v arhitekturo 19. stoletja na Slovenskem in tudi primerjavo obeh cerkva z eno izmed preostalih Schmidtovih zgradb. Naloga prav tako ponuja vpogled v njegovo življenje ter pregled njegovega opusa. Izpostavljeni so le določeni projekti, s katerimi smo skušali zaokrožiti arhitektov opus. Friedrich baron Schmidt je bil pomembna osebnost tudi v vlogi učitelja, svoje arhitekturno znanje je delil z velikim številom arhitektov mlajših generacij, ki so bili prav tako pomembni za arhitekturo 19. in 20. stoletja, tako v Evropi kot tudi na Slovenskem. V nalogi je omenjenih le nekaj.
Ključne besede: Friederich baron Schmidt, 19. stoletje, sakralna arhitektura, Bled, Kočevje
Objavljeno: 19.10.2017; Ogledov: 286; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici